Tässä Suomen ja Saudi-Arabian vertailussa ei olla vielä puututtu siihet että Suomessa perheväkivaltaa tai väkivaltaa ylipäätänsä kokevaa ihmistä pyritään auttamaan ihan virallisellakin tasolla. Epäilen suuresti että Saudi-Arabian valtiolla olisi mitään instanssia joka valvoisi maan siirtotyöläisten etuja. Voin hyvin kuvitella kun käytännössä palkatta työskentelevä kotiapulainen tekee poliisille ilmoitusta huonosta kohtelusta ja poliisi lohduttaa että työ on erittäin haluttu ja saahanhan hän omistajaltaan ruokaakin.
En ole koskaan kuullut, että pahoinpidelty nainen Saudissa olisi saanut apua jonkun instanssin puolelta. Sairaalat ja terveydenhoito hänelle on tosin ilmaista, mutta tämä koskee vain Saudi-Arabian kansalaisia. Siirtotyöläinen saa myös apua sairaalassa, mutta hän joutuu maksamaan itse. EU:sta, USA:sta jne tulevilla on yleensä hyvät vakuutukset, mutta Aasiasta ja Afrikasta tulevilla ei ole yleensä mitään. He joutuvat potemaan ilmaiseksi ja palaavat sitten töihin kun pystyvät, tai sitten heidät palautetaan kotimaahansa.
Kotiapulaisen työ Saudi-Arabiassa on siirtotyöläiselle työ siinä missä muillekin. Mutta luonnollisesti se eroaa Eurooppalaisen silta-insinöörin työstä. Ehdot ovat huonommat, työturva olematon ja häntä saatetaan kohdella huonosti. Tätä en ole koskaan kieltänyt, vaan reagoin veli vladin paisutteluun, jonka mukaan käytännössä suurin osa kotiapulaisista raiskataan isäntäväen toimesta. Tämän todistamiseen tarvitaan vähän muutakin kuin pari linkkiä.
Yleensäkin, kotiapulainen saattaa tulla Sri Lankasta, Pakistanista, Etiopiasta jne. Saudeilla ei ole mitenkään ylentävä mielikuva näistä kansallisuuksista, eikä moni Saudi suostu edes koskemaan heihin, puhumattakaan seksulaalisesta kanssakäymisestä. Mutta kyllä tietenkin sellaistakin tapahtuu joskus.
Naisen huonoa asemaa kammoksutaan yleensäkin meidän keskusteluissamme. Saudissa nainen ei saa äänestää, hän ei saa ajaa autoa, eikä käydä elokuvissa. Meidänkin naisille nämä asiat olivat utopiaa 1-2 sukupolvea sitten.
Mutta Saudissa on myös naisia, jotka työskentelevät johtoportaassa, esim. sairaaloissa ja kouluissa. Tämä ryhmä on tosin pieni.
Varakkaat saudit lähettävät tyttäriään ulkomaille opiskelemaan ja katukuvassa voi nähdä paljon nuoria naisia, jotka voivat hyvin ja jotka on varustettu hyvällä itseluottamuksella, eikä kysymys ole aina mustaa kaapua kantavasta mörköstä, musliminainen saattaa olla joskus hyvinkin
kaunis.
Mutta perinteet painavat, yleensä heiltä odotetaan, että he sitten jossain vaiheessa avioituvat, tekevät lapsia ja viettävät aikaansa muiden naisten kanssa. Saudi-Arabiassa onkin sananlasku tästä - Ei uskonto, vaan perinteet.