Eli? Johtuuko vanhusten huomioonottaminen kulttuurillisten vai taloudellisten syiden takia?
Sekä että. Meidän kulttuurimme laiminlyö seniorit ekonoomisista syistä.
Muslimikulttuurissa saatetaan pitää huolta vanhuksista, riippumatta ekonoomisesta tilanteesta. Hyvän ekonomian omaava tekee vaan isomman talon, kun taas köyhempi nukkuu jopa samassa huoneessa vanhempiensa kanssa.
Se on se yksi vastakkainasettelun perusvire.
Vanhusten asiat eivät ole koskaan olleet niin hyvässä kunnossa kuin tänä päivänä. Rimaa vaan nostetaan ja vaaditaan, että heidän oloja pitäisi parantaa vielä enemmän.
Oma isäni vanheni todella arvokkaasti. Hän sai pienen kaksion sotaveteraaneille tarkoitetusta talosta. Ruoka tuli kahdesti päivässä ja siivooja kävi kerran viikossa.
Sitten kun terveys petti lopullisesti, hän vietti viimeiset kuukaudet sairaalassa, jossa hänellä oli oma huone. Ja samalla tavalla tuotiin ruoka sängyn viereen ja auttoivat rollaattorin kera hänet parvekkeelle tupakalle. Tykkäsi kovasti.
Mutta kovasti oli yksinäinen ja hylätty, vaikka elämän perusasiat olivat hallussa.
On muotia moittia vanhusten oloja ja mielellämme levitämme uutisia vaihtamattomista vaipoista silloin, kun joku laiminlöi työnsä. Uskomme, että vanhusten olot on huonot.
Nyt on vain niin, että harvoinhan nuo vanhukset valittavat itse. Enemmän valittavat he, jotka eivät ole koskaan edes käyneet paikassa, joka on omistettu vain vanhuksille.
Vastakkain asettelu tässä on täysin väärin. Vaikka Suomesta lähtisivät kaikki ulkomaalaiset huomenna, niin vanhusten olot eivät paranisi pätkääkään.
Täällä Ruotsissa menisi vielä hullummin, kun suurin osa vanhainkotien hoitajista on maahanmuuttajia.