Monikulttuurisuus sinänsä on mielenkiintoinen käsite. Mikäli otan vertailuun vaikka itseni ja naapurini, niin sanoisin meidän jo olevan monikulttuurisia vaikka kumpikin on Suomen kansalainen, hetero mies, joka kasvanut tässä maassa. Eroamme tavoiltamme, mielipiteiltämme ja haluiltamme, joten emmekö silloin ole monikulttuurisia?
Tässä yhteydessä kulttuurilla tarkoitetaan globaalilla tasolla eroteltavaa kansanryhmän tai yhteisön muodostamaa kulttuuria. Joten tässä kontekstissa naapurissasi asuva suomalainen heteromies ette ole monikulttuurisia.
Jos homma määriteltäisiin niin, että mielipiteet ja tavat muodostavat jokaiselle ihmisille uniikin "kulttuurin", pitäisi kulttuurien jaottelu olla liukuvaa eikä diskreettiä. Tässä yhteydessä kun asiasta keskustellaan, pitää jonkinlainen määritelmä tehdä kulttuurille siten että niiden määrä on äärellinen. Globaalilla tasolla emme voi määritellä että Pekka ja Seppo kuuluvat eri kulttuuriin koska Seppo äänesti demareita ja Pekka on keskustalainen. Globaalilla tasolla tämä on merkitykstetöntä, jos Pekka ja Seppo muuten täyttävät suurinpiirtein suomalaisen miehen stereotypiat (tai ovat suomalaisia "normaaleja" ihmisiä). Kyllä me Suomessakin puhumme vaikkapa meksikolaisesta kulttuurista, ja kaikki meksikolaiset edustavat meidän kannalta meksikolaista kulttuuria, riippumatta siitä suosivatko he tacoja vai tortilloja.
(edit. Lisäys:). Sen sijaan keskiverto suomalainen ja somali eroavat huomattavasti globaalilla tasolla, kielen, uskonnon, arvomaailman ja tapojen kautta. Jos heitä tarkastellaan ryhminä, voidaan mukaan sekoittaa myös kansallinen historia ja geneettiset erot.
Suomalaisten ja venäläisten kohdalla ero on selvästi pienempi: kielissä on lainasanoja toisilta, geneettisesti ollaan lähempänä, yhteistä historiaa löytyy, uskonnossa on lähinnä vivahde-eroja. Pukeutuminen, tavat, sosiaalinen kanssakäynti jne. ovat lähempänä toisiaan. Sen verran eroja kuitenkin löytyy että voidaan puhua kahdesta eri kulttuurista ihan globaalilla mittapuulla.
Suomenruotsalaisten ja suomalaisten kohdalla ero on nykyisin sen verran häilyvä, ettei kannata ehkä lähteä enää erottelemaan kulttuureja. 1800-luvulla asia olisi voinut olla toisin.
Tietysti kulttuurejakin voidaan pilkkoa osiin ja löytää jokaisesta ryhmästä omia alakulttuureja, kunnes lopulta todetaan että jokainen ihminen on yksilö ja oikeastaan kukaan ei kuulu mihinkään kulttuuriin tai kaikilla on oma kulttuuri, tai jotain muuta sekavan korkealentoista. Tässä kontekstissa puhutaan kuitenkin globaalista kulttuurien sekoittumisesta, joten on turha lähteä saivartelemaan ja halkomaan hiuksia. Kaikki tietävät kuitenkin mistä on kyse. Suomessa oli muutama vallitseva melko samankaltainen kulttuuri (suomalaiset, saamelaiset, slaavitaustaiset, suomenruotsalaiset) n. 1980 luvulle asti jonka jälkeen on tullut erittäin kirjavaa sakkia.
Viime kädessä on aika vähän asioita, mistä suomalaisetkaan ovat yhtä mieltä joten mikä olisi se hyväksyttävä suomalainen monokulttuuri?
Ei siihen mitään yhtä mieltä mistään täydy olla, siksi meillä on politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Pääasia että kaikki noudattaisivat yhteiskunnan normeja ja ennenkaikkea Suomen lakia.