Keskustelu tässä ketjussa on jatkunut vuosikausia ihan samaa rataa. Keskustelu alkaa yleensä sen jälkeen kun tietyn aikaa on linkitetty maahanmuuttajien tekemiä rikoksia. Sitten tulee tilastoväittely rikoksista, sitten pakolaisten roudaamiset, sitten yleistykset ja jossain vaiheessa Kanadakin nostetaan esiin. Osalla kirjoittajista käsitteet menevät jatkuvasti sekaisin.
Vallitseva käytäntö ja Suomen, kuten muidenkin ns. teollisuus- ja hyvinvointivaltioiden linjaus on ollut, että humanitaarinen maahanmuuttoon on sitouduttu.
Täällä osa kirjoittajista toivoo, että humanitaarista maahanmuuttoa jatketa Suomessa, missään muodossa (eli lopetaan kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto) Tämä on täysin ok ja hyväksyttävä mielipide. Asiaa voi lähteä ajamaan ja koittaa saada sen osaksi parlamentaarista keskustelua. Toki se vaatii vähän radikaalimpaa ulostuloa kuin mitä esimerkiksi Perussuomalaisten Suomen Sisu - osasto Jussi Halla-ahoineen on esittänyt. Edes heillä ei näin jyrkkää näkökantaa ole tullut esille eduskunnassa.
Suomessa maahanmuuttajien määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa kun suurista ikäluokista poistuu noin 80 000 henkilöä vuosittain työmarkkinoilta ja nyt työmarkkinoille tuleva 1990-luvulla syntyneet ovat pieniä ikäluokkia, n. 60 000 henkilöä. Työvoima vähenee siis vuosittain 20 000 henkilöllä. Osa tulevasta työvoimasta tullaan paikkaamaan maahanmuuttajilla. Se taas on kaikille ok - nehän tulee tekemään töitä.
Humanitaarisesta maahanmuutosta kun puhutaan niin hyvin vähän tässäkään ketjussa pohditaan mitä keinoja voisi olla parempaan kotoutumiseen. Jatkukoon keskustelu kuitenkin samoja kehiä kuten ennenkin. Kertaus on opintojen äiti vai miten sitä sanotaan.