Olin erittäin mielenkiintoisessa keskustelutilaisuudessa pakolaispolitiikasta, erityisesti perheenyhdistämiseen liittyvistä asioista. Paikalla olivat kaikki PY-asioihin liittyvät viranomaiset, lainsäätäjät, järjestöt, kuntien edustajat, poliiikot jne. Keskustelussa oli mukana siis kattavasti kaikki toimijat, jotka ovat mukana jollain tavalla mukana PY-asioissa.
Tilastoista sen verran, että päätöksentekijäviranomaiset kertoivat esimerkiksi somalien kohdalta negatiiisten PY-päätöksien olevan n. 70 % hakemuksista. Hakijat eivät ole siis tilastoitu perheinä vaan hakijoina. Jos on 6000 hakemusta, niin se tarkoittaa 6000 henkilöä. Kielteisten päätösten määrää ovat lisänneet luonnollisesti tiukennukset PY-politiikassa. Vuoden vaihteessa voimaan tullut pakolaisten vastuu matkan korvauksista koettiin kaikkien toimesta toisarvoiseksi asiaksi PY:den toteutumiseksi, mutta 18-vuotta täyttäneiden PY-prosessin keskeytyminen katsottiin ongelmalliseksi. Ongelma on siinä ettei systeemi pysty tekemään päätöksiä missää määräajassa ja hakijat ehtivät täyttää 18-vuotta.
PY-hakemuksen jätettyä kestää keskimäärin yli vuosi ennen kuin hakemus on otettu käsittelyyn Somaliaa lähimmässä olevassa Suomen suurlähetystössä Etiopiassa. Ulkomininisteriön edustajan mukaan heillä kestää yli puolitoista vuotta ennen kuin hakija perheenjäsenet ovat haastattelussa ja tästä oma aikansa ennen kuin päätös tehdään. Puhun siis nyt somalialaisista perheen kokoajista.
2012 alusta alkaen Suomesta ei voi enää hakea perheenyhdistämistä, vaan sitä on haettava Etiopiasta, Suomen suurlähetystöstä. Ongelmana on, että somalialaiset eivät voi mennä Etiopiaan ilman matkustusasiakirjoja eivätkä voi oleilla siellä ilman viisumia. Harvalla on rahaa matkustaa Etiopiaan, saatikaan enää takaisin. Matkustusasiakirjoja ei Somaliasta ole saatavilla. PY-päätöksen, jopa vuoden, odottaminen maan alla Etiopiassa on erittäin vaarallista hakijoille.
Lainsäätäjiä myöden myönnettiin, että tiukennukset tulivat koska haluttiin vähentää vetotekijöitä Suomesta, jotka voisivat houkutella hakijoita Suomeen. Suomen pakolaispolitiikka ei ole ollut liberaalia eikä tilastot tue minkäänlaiseen houkuttelevuustekijöiden vaikutuksesta hakijamääriin. Demokraattisessa yhteiskunnassa lainsäätäjät ja eduskunta päättävät kuitenkin asioista ja näillä muutoksilla esim. somalien perheenyhdistämiset päättynevät kokonaan.
Yhteinen jaettu näkemys oli myös, että kotoutumista ei edistä perheenjäsenten jääminen kotimaahan.
Yleisesti hakijamäärät ovat laskussa tänä vuonna ja hakijamäärän oletetaan olevan about 3000 hakijan verran.