Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 119 079
  • 24 186

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
vaikka olen työskennellytä kymmenien somaleiden kanssa työurani aikana ja joukossa on henkilöitä uskonnollisesti ahdasmielisistä suhteellisen maallistuneisiin saaakka. Tässäkin joukossa on kuitenkin havaittavissa tiettyjä kulttuurillisia piirteitä, aivan kuten on kurdien joukossa tai serbien tai venäläisten - jotka olivat työpaikallani vähintäänkin yhtä ahkeria kuin suomalaiset.

vlad.

Sen verran mielenkiintoinen juttu tuo kulttuuri, että laiskuus työmaalla taitaa kuulua jossain mitassa jokaisen kansan kulttuuriin. Aloitin joskus aikoinani työt Ruotsissa tehtaassa, jossa oli 1000 työntekijää. 70 % suomalaisia, 20 % muista maista ja 10 ruotsalaisia. Mutta ihan samalla tavalla osattiin käyttää yhteiskunnan palveluja hyväksi. Suomalaisten kohdalla hommassa oli kuvassa valitettavan usein alkoholi. Ja sitten jos jaksettiin tulla työmaalle, puoli päivää meni kankkusessa. Suomalaiset olivat tässä tosi ongelmaryhmä. Mutta asialle oli myös yksi hyvä selitys - suomalaiset olivat kaikki sellaisia parikymppisiä, elämänsä alussa olevia ja aktiivisia juhlimaan. Kun sellainen ryhmä, lähes samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä tukitaan samaan tehtaaseen töihin, niin he myös elävät aika lailla samalla tavalla ja silloin myös ongelmat ovat aika lailla samalla tasolla.

Suomalaisilla oli tosin silloin se etu, kun Ruotsi tarjosi kaikille halukkaille heti töitä ja asunnon ja vaikka heti ensimmäisestä päivästä. Nän valta-osa suomalaisista pääsi todistamaan työkykyään välittömästi.

Näin tänä päivänä myös Suomessa, kun on kysymys somaleista. Myös he elävät aika lailla samalla tavalla, yhteiskunnan vetäessä linjat, mutta heitä ei päästetä läheskään samalla tavalla yhteiskuntaan, kuin esim. suomalaisia, jotka ovat aina saaneet paljon mahdollisuuksia Ruotsissa.

Aina on joku höpisemässä paapomisesta, mutta minusta se ei ole mitään paapomista, jos vie työn päätökseen, sillä siitähän tässä on kysymys, työstä, joka on jätetty puolitiehen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minä en ala, jos tuo luku pitää paikkansa. Oletko varma, ettet muista väärin?

Enkä minä ryhdy leikkiin kun huomaan, että ikävä kyllä ulkomaalaisten osuus vankiloissa on kasvanut jo useamman vuoden ajan. Surullista mutta totta!

Sen suhteen lienemme samaa mieltä, että jotain on syytä tehdä ja parantaa kotouttamispolitiikkaa jollain tavalla. Millä keinoin? Se onkin sitten eri asia, itse kannattaisin ns. kepin ja porkkanan linjaa, eli jos osoitat tavalla tai toisella halua sopeutua yhteiskuntaan, opiskella kielen, ammatin tms. niin yhteiskunta tulee myös vastaan, jos taasen asennoituminen on negatiivinen niin tällöin otetaan toiset toimet käyttöön. Mitä ne ovat, siitä voidaan käydä keskustelua paljonkin mutta minusta meidän ei ole pakko sietää tilannetta, jossa pakolaisella ei ole haluakaan sopeutua yhteiskuntaamme. Olenko sitten rasisti kun vaadin tätä?

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Voimme vertailla esim. samaan ikäryhmään kuuluvia somaleja (miehiä ja naisia) ja samaan ikäryhmään kuuluvia suomalaisia (miehiä ja naisia) vaikkapa työllisyystilastojen kohdalla ja kas kummaa, mitä havaitsemmekaan? Somalien kohdalla työttömyysluvut ovat huomattavasti korkeammat kuin suomalaiset kohdalla (lukuja esitetty useammankin kerran tässä ketjussa mutta kovin moni tuntuu sulkevan silmänsä niiltä) ja mistä tämä pääsääntöisesti johtuu:

-koulutustaso on edelleen heikompi, siitä huolimatta vaikka somalit ovat asuneet maassamme jo parikymmentä vuotta.
-naiset ovat pääasiassa poissa työelämästä.

Mutta niin kuin varmaan huomasit niin en suinkaan kiistänyt sitä, että merkittäviä eroja silti esiintyy (mikä minusta on sinänsä luonnollista - olisi aika outoa jos kieltä osaamattomat, vähän koulutetut tulijat saavuttaisivat samoja tuloksia kuin kantaväestökin), mutta peräsin vain oikeita vertauslukuja enkä keinotekoisesti suurennettuja (siis sellaisia joissa ei esimerkiksi oteta huomioon ikä- ja sukupuolijakaumaa). Tämä toivomus ei mielestäni mitenkään itsessään ota kantaa maahanmuuttoon tai turvapaikanhakijoihin, vaan tästä lähtökohdasta pitäisi olla yksimielisyys kaikilla rationaalisilla keskustelijoilla maahanmuutto-myönteisyydestä tai -kielteisyydestä riippumatta.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
.... sen, ettemme ymmärrä ehkä yhtään mitään.

Minusta vähän tuntuu siltä ettet itse ymmärrä kuin omaa näkemystäsi. Kun lukee noita sinun loputtomia tekstejä kuinka ihanaa ja auvoista maahanmuutto on, ja kuinka he rikastuttavat köyhää kulttuuriamme, niin kyllähän väkisin tulee mieleen että kukakohan se rasisti loppujen lopuksi on. Et suvaitse muiden maahanmuuttokriittisiä mielipiteitä. Mutta eihän maailmanparantajat sitä tee, vaan vetävät aina hihastaan sen rasisitikortin kun tulee tiukka paikka.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Eli jotain kuitenkin tulisi tehdä, jotta kotouttaminen onnistuisi paremmin.

Juuri tätä tarkoitan noilla tilastoilla, joita tutkitaan niin mielellään, ilman kysymyksiä.

Siksi kysynkin sinulta nyt vlad, miten erotat näistä tilastoista rikokset, joissa ongelmana on kotouttaminen ja miten erotat niistä rikokset, joissa tekijöinä ovat ulkomaalaiset, jotka eivät edes asu Suomessa?

Vai tarkoitatko, että ulkomailla kirjoilla olevat, Suomessa istuvat vangit pitäisi kotouttaa paremmin?
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Suomi ei voi humanitaarisen maahanmuuton periaatteiden ja sopimusten mukaisesti tehdä päätöksiä turvapaikan tai oleskelupien myöntämisestä pelkästään sen perusteella mistä hakija on kotoisin. Viitaten ehdotukseen, että Suomi myöntäisi oleskelulupia vain tietyistä maista tuleville turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakusysteemiä tehostamalla : perusteettomien hakemusten nopeampi käsittely ja nopeampi maastapoistaminen, huomattavasti nopeampi kuntaan pääsy oleskeluvan saaneille sekä yhtenäiset kotouttamisohjelmat vastaanottaviin kuntiin. Tehokas suomenkielen opiskelu ja työelämään tutustumiset jo odottamisvaiheessa vastaanottokeskuksissa.

Tuossa ensiaskeleet paremman kotouttamisen tueksi.

Selvästi yhteiskunnan pelisääntöjä toistuvasti rikkoville palautus kotimaahan nopeammin harkintaan mikäli inhimilliset tekijät sallivat sen. Nykyäänhän esim. Somalian somalimaahan voidaan jo palauttaa.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
On hyvä tarkistaa aina joskus mitä kirjoittaa, ennen kuin painaa nappulaa. Voitko siis tarkentaa hieman:

Minusta vähän tuntuu siltä ettet itse ymmärrä kuin omaa näkemystäsi.

Mistä näkemyksestä sinä kirjoitat? Kirjoitan joskus aika paljon, enkä voi tietää mitä tarkoitat. Ole hyvä ja käytä palstan tarjoamaa tekniikkaa hyväksesi (lainaustoiminto).

Kun lukee noita sinun loputtomia tekstejä kuinka ihanaa ja auvoista maahanmuutto on, ja kuinka he rikastuttavat köyhää kulttuuriamme,

- Missä olen kirjoittanut ihanasta ja auvoisesta maahanmuutosta? Yksi esimerkki riittää. Kaksi riittää minulle kyllä jo loputtomaksi:-) Kolmesta voin jo antaa sinulle jonkinlaisen palkinnon.

- Missä olen kirjoittanut, että rikastuttavat köyhää kulttuuriamme? Löydätkö sen yhden? Muistaakseni olen yrittänyt joskus tehdä jonkinlaista listaa positiivisista asioista. Mutta siihen loputtomaan, kahteen viestiin me emme taida päästä.

Et suvaitse muiden maahanmuuttokriittisiä mielipiteitä.

Jälleen väärin. Myös sinä olet tervetullut mielipiteesi kanssa, mutta pystytkö seisomaan niiden takana, paskantamatta housuihisi? Aloita vaikka vastaamaalla yllä oleviin kysymyksiin. Muuten joudun toteamaan, että olet vain yksi, jonka piti vaan päästää vähän paineita ulos, ilman sen kummempia hajuja, koska itse asiaan sinulla ei ollut antaa mitään.
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
-naiset ovat pääasiassa poissa työelämästä.

Minusta tätä ei ole syytä kammoksua mitenkään. Eiväthän meidänkään naiset voi puhua mistään vuosisatojen urasta työelämässä, vaan esim. minunkin ollessa kapaloissa oli täysin normaalia, jos nainen oli kotona. Miksi siis ihmetellä jonkun köyhän maan naisia, jotka ovat vielä kauempana tässä asiassa?

Somalinainen on kotona, hoitaa kodin ja synnyttää lapsia. Tätä ei muuteta parilla kurssilla Suomessa, vaikka toki somalinaisetkin käyvät töissä joskus. Tunnen paljon tällaisia yksittäistapauksia täällä Ruotsissa.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Näin tänä päivänä myös Suomessa, kun on kysymys somaleista. Myös he elävät aika lailla samalla tavalla, yhteiskunnan vetäessä linjat, mutta heitä ei päästetä läheskään samalla tavalla yhteiskuntaan, kuin esim. suomalaisia, jotka ovat aina saaneet paljon mahdollisuuksia Ruotsissa.

Suomeen muuttaneiden somalien ja Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten vertailu ei kyllä ole yhteismitallista. Monilla suomalaisilla oli työpaikka jo ennen muuttoa tiedossa ja ainakin kielen alkeet joten kuten hanskassa. Ja historiallisista syistä kulttuuri ja arvot Ruotsissa ja Suomessa ovat monin osin samoja, joten mitään isompaa estettä suomalaisten yhteiskuntaan sopeutumiselle ei ollut.

Eikä Ruotsi - siis ruotsalaiset yritykset - hyvää hyvyyttään suomalaisille töitä tarjonnut, vaan koska Volvolle, Saabille ja muille oli kannattavaa palkata suomalaisia töihin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Periaatteessa ihan asiaa, mutta miten toteuttaa nämä käytännössä?

Turvapaikanhakusysteemiä tehostamalla : perusteettomien hakemusten nopeampi käsittely ja nopeampi maastapoistaminen,

Hakemusten perusteiden käsittely saattaa joskus olla äärimmäisen aikaa vievää. Nopeampi käsittely vaatii usein lisää resursseja ja maksaa paljon rahaa. Kysymys siis kuuluu, miten paljon me olemme valmiita maksamaan hakemuksien käsittelystä?

Maastapoisto saattaa myös tuottaa ongelmia joskus. Esim. Irakhan ei ottanut yhdessä vaiheessa maasta poistuneita vastaan ollenkaan. Minne siis lähettää heidät nopeasti, jos ei ole ketään joka ottaa heidät vastaan?
Tässä asiassa minulla ei ole oikein käytäntö hallussan, mutta mikäli oikein ymmärrän, ketään ei lähetetä pois, ellei vastaanottaja hyväksy ja ole vastassa. Ja voin vain kuvitella, mitä esim. jossain Somaliassa sanotaan, kun ilmoitamme, että Ahmed lähetetään nyt sinne. Ei ainakaan tule nopeaa vastausta, jos tulee ollenkaan.

huomattavasti nopeampi kuntaan pääsy oleskeluvan saaneille sekä yhtenäiset kotouttamisohjelmat vastaanottaviin kuntiin. Tehokas suomenkielen opiskelu ja työelämään tutustumiset jo odottamisvaiheessa vastaanottokeskuksissa

Näissä voidaan sensijaan loistaa kovastikin.

Selvästi yhteiskunnan pelisääntöjä toistuvasti rikkoville palautus kotimaahan nopeammin harkintaan mikäli inhimilliset tekijät sallivat sen. Nykyäänhän esim. Somalian somalimaahan voidaan jo palauttaa.

Tästä olen kyllä eri mieltä. Jos kerran jollekin myönnetään oleskelulupa ja usein vielä Suomen kansalaisuuskin, niin silloin on kyllä yksinkertaisinta, että pidetään heistä huolta myös silloin, kun ei mennyt suunnitelmien mukaan. Pitäähän Ruotsikin huolta suomalaisistaan, joka on Ruotsin vankiloissa istuvista ulkomaalaisryhmistä se kaikkein suurin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Pari juttua pitää kyllä korjata.

Suomeen muuttaneiden somalien ja Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten vertailu ei kyllä ole yhteismitallista.

Vertailu on tietenkin mielenkiintoista, jo sillä, kun näissä muuttoliikkeissä on niin paljon eroavaisuuksia.

Monilla suomalaisilla oli työpaikka jo ennen muuttoa tiedossa ja ainakin kielen alkeet joten kuten hanskassa.

Ei. Suomalaiset tosin tiesivät, mistä niitä töitä kannatti lähteä hakemaan ja yleensä tärppäsi heti. Ja vain aniharvalla oli ruotsinkieli hallussa. Faktaa on, että murskaavalla enemmistöllä ei ollut edes alkeet hallussa.

Somaleilla ei ole taas sitä mahdollisuutta, vaan he menevät sinne, minne pääsevät. He eivät periaatteessa edes voi mennä sinne, mistä voisivat saada töitä.

Ja historiallisista syistä kulttuuri ja arvot Ruotsissa ja Suomessa ovat monin osin samoja, joten mitään isompaa estettä suomalaisten yhteiskuntaan sopeutumiselle ei ollut.

Ruotsissa on paljon eri siirtolaisryhmiä, jotka ovat sopeutuneet yhteiskuntaan. Mutta tässä puhumme siitä, että on työpaikka, osataan maksaa vuokra ja tehdä veroilmoitus ja tiedetään, että auto pitää kastastaa. Muuten eri siirtolaisryhmät ovat aina eläneet paljon ihan omissa oloissaan Ruotsissa. Suomalaisillakin on täällä omat pesäpallo- ja jalkapalloseurat, kirkot, lehdet, radiot, koulut, vanhainkodit yms. yms, vaikka ollaan niin lähellä ruotsalaista kulttuuria. Totuus on se, että suomalaiset elävät täällä oman, suomalaisen kulttuurinsa mukaan. Yhä. Käydään töissä ja sitten lauantaina humppatansseihin suomiseuralle, tai Erkin luo saunaan.

Eikä Ruotsi - siis ruotsalaiset yritykset - hyvää hyvyyttään suomalaisille töitä tarjonnut, vaan koska Volvolle, Saabille ja muille oli kannattavaa palkata suomalaisia töihin.

Näin on. Mutta siitähän tässä ei ollut kysymys, vaan työttömyyttä pakoon lähteneistä suomalaisista, jotka saivat heti mahdollisuuden hankkia oma elämä.

Mutta todellakin, suomalaisten siirtolaisten työpanos ruotsalaisessa hyvinvoinnissa on merkittävä. Mitä Volvo esim. olisi, ilman suomalaisia, kun lähes puolet työntekijöistä tuotantolinjalla oli parhaimmillaan suomalaisia? Ja miten paljon Ruotsin valtio ansaitsi rahaa yhdessä välissä maailman parhaimpaan sosiaalijärjestelmään, kun suomalaiset rakensivat liukuhihnalta tankkilaivoja Ruotsin telakoilla?

Silloin oli vain vähän erilainen aika.
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Hakemusten perusteiden käsittely saattaa joskus olla äärimmäisen aikaa vievää. Nopeampi käsittely vaatii usein lisää resursseja ja maksaa paljon rahaa. Kysymys siis kuuluu, miten paljon me olemme valmiita maksamaan hakemuksien käsittelystä?

Resurssit ovat jo olemassa. Migri on lisännyt käsittelijöiden määrää. Nyt tökkii oikeastaan enää palautukset osittain, vaikka poliisitkin ovat saaneet lisäresursseja. Suurin ongelma on vastaanottojärjestelmässä olevat oleskeluluvan saaneet, joita kunnat eivät ota vastaan. On arvioitu, että heitä on vuoden lopussa jopa 1000 henkilöä järjestelmässä. Nyt heitä on n. 600. Tilanne on lisännyt itsenäisesti kuntaan muuttamista mikä johtaa hallitsemattomiin paineisiin varsinkin kasvukeskusten sosiaalitoimissa. Kaikkien kuntien panosta tarvittaisiin.


Maastapoisto saattaa myös tuottaa ongelmia joskus. Esim. Irakhan ei ottanut yhdessä vaiheessa maasta poistuneita vastaan ollenkaan. Minne siis lähettää heidät nopeasti, jos ei ole ketään joka ottaa heidät vastaan?
Tässä asiassa minulla ei ole oikein käytäntö hallussan, mutta mikäli oikein ymmärrän, ketään ei lähetetä pois, ellei vastaanottaja hyväksy ja ole vastassa. Ja voin vain kuvitella, mitä esim. jossain Somaliassa sanotaan, kun ilmoitamme, että Ahmed lähetetään nyt sinne. Ei ainakaan tule nopeaa vastausta, jos tulee ollenkaan.

Maastapoistamisella tarkoitin lähinnä ilmeisen perustettomia hakemuksia eli EU-kansalaisia ja ns. hit-tapauksia. Tällöin maastapoistaminen ei pitäisi olla ongelma. Muuten maastapoistamiseen vaaditaan usein vastaanottavan valtion vastaus. Irakiin ja Somaliaan käännyttämiset rauhallisille alueille ei ole nykyään enää ongelma. Oli kyllä sitä kuten yllä kirjoitit.


Tästä olen kyllä eri mieltä. Jos kerran jollekin myönnetään oleskelulupa ja usein vielä Suomen kansalaisuuskin, niin silloin on kyllä yksinkertaisinta, että pidetään heistä huolta myös silloin, kun ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Ymmärrän hyvin tuonkin pointin. Eihän Suomen kansalaista voi palauttaa mihinkään, se on eri juttu. Tarkoitan esim. väliaikaisen oleskeluvan (vuodeksi kerrallaan) saaneelle takaisin palauttamista mikäli syyllistyy toistuvasti törkeisiin rikoksiin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Modernista yhteiskunnasta löytyy töitä jokaiselle. Siis töitä, joita jokainen pystyy tekemään. Eri asia on sitten, kenellä näitä töitä tarjotaan. Faktaahan on, ettei maahanmuuttajavastaisuus ilmene vain yleisessä keskustelussa, tällaisilla palstoilla, vaan sitä ilmenee myös monen työhönottajan keskuudessa.

Juuri modernissa yhteiskunnassa töitä ei löydy kaikille, ei yksinkertaisesti enää ole kysyntää "sekatyömiehille" tai ojankaivajille ja toisaalta palveluammatteihin on vaikea työllistyä jos kantaa mukanaan jonkinlaisia uskonnollisdogmaattisia määräyksiä.

Suurin osa suomalaisista siirtolaisista lähti työttömyyttä pakoon, riippumatta kädentaidoista, tai koulutuksesta. Esim. pohjois-Suomessa oli yhdessä vaiheessa ihan sama, oliko koulutusta tai ei, töitä ei ollut.

Tähän väitteeseen kyllä tahtoisin perusteluita, olen aina ymmärtänyt että Ruotsiin lähtivät juuri pääosin kouluttamattomat ihmiset, eivät koulutetut.

Jopa pienen Suomen on otettava oma pieni osuutensa vastuusta maailman ongelmissa. Ja Suomi tekeekin sen, niin pienessä mitassa, ettei ole aihetta huoleen. Päinvastoin, noin pienestä määrästä pakolaisia luulisi, että olisi helppo pitää huolta. Ja ongelmien luonne myös muuttuu pikku hiljaa. Esim. Afrikassa vedenpuute monessa paikassa alkaa olla niin hälyttävä, että on vain ajan kysymys, miten kauan voimme kestää sieltä päin tulevaa pakolaispainetta. Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin ja heidän elämäänsä eniten juuri Afrikassa.

Pakko ei ole kuin kuolla, kaikki muu on sopimuksenvaraista. Resurssit eivät myöskään ole rajattomia, vaan aina se on jostain pois jos rahaa pitää käyttää pakolaisten auttamiseen tai turvapaikanhakijoitten kotouttamiseen. Tätäkin dilemmaa on käsitelty tässä ketjussa joten siihen on turha mennä taas.

varjo, maahanmuuttaja on sellainen ihminen, joka on muuttanut jostain maasta johonkin toiseen maahan. Esittämäsi ihmiset ovat ruotsalaisia ja heillä on myös Ruotsin passi.

Ilmeisesti et pahemmin seuraa poliittista keskustelua kun esim. käsite "n:n polven maahanmuuttaja" on kylläkin varsin yleinen termi puhua ihmisistä, joitten juuret ovat jostain muualta kuin asuinmaasta. Ja näissä vertailuissa nämä ihmiset silti pärjäävät huonommin kuin kantaväestö.

Elämä yleensäkään ei anna varjo koskaan mitään takuita. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat syntyneet suomalaisista vanhemmista, Suomessa, mutta eivät ole sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka ovat saaneet harjoitella 50 vuotta.

Huoh, taas anekdootteja, jos oikeasti et kykene ymmärtämään mitä tilastollisuus tarkoittaa niin kannattaisiko vaikka perehtyä asiaan?

Kyllä nämä sinun "kokemuksesi" näkyvät niin hyvin teksteissäsi, ettei tarvitse arvailla.
Irrelevantteja kokemukset tosin ovat vain lukijan silmissä. Joillekin ne ovat mielenkiintoisia, kun taas toisille ne eivät merkitse mitään. Näin ihan jokapäiväisessä elämässä muutenkin.

No minkälaisia "kokemuksia" nyt sitten luulet minulla olevan?
Et kai vain nyt jotenkin väheksy minun kokemuksiani, koska ne ovat erilaisia kuin sinun?
Entä jos sitten tehdään tilastollista tutkimusta siitä minkälaisia kokemuksia ihmisillä yleisesti on maahanmuuttajista, mitä luulet että tulokseksi tulisi?

Ei minusta, 5 miljoonan asukkaan maassa, jossa ei ole muutenkaan pitkät perinteet maahanmuuttajista puhuttaessa. N. miljoona somalia on jättänyt kotimaansa nälänhädän ja/tai sisällissodan johdosta. Suomi ei ole tähän mennessä, ainakaan vielä, päästänyt somaleja yhteiskuntaan sillä tavalla, että voitaisiin alkaa tilastoimaan heidän kykyään sopeutua yhteiskuntaan, koska se kyky ei aina riitä, ellei yhteiskunnalla ole kykyä tulla vastaan.

No jos taas kerran ymmärtäisit tilastotiedettä, niin tietäisit että 10 000 ihmistä on jo varsin hyvä otos jopa miljoonien kokoisesta populaatiosta.
Kai tiedät että esim. Suomen 5 miljoonaisen kansan tv-katsojamääriä selvitetään 1100 talouden (n.2300 hlöä) perusteella, silti kutakuinkin kaikki asiasta perilläolevat tahot ovat käsittääkseni yksimielisiä että otoksen koko on riittävä, vaikka asiassa on varmasti suuria taloudellisia intressejä että maksavia osapuolia luulisi kiinnostava luotettava data.

Miten yhteiskunnan pitäisi tulla vastaan vielä lisää? Annatko vaikka pari esimerkkiä.

Ruotsi on tehnyt tämän paremmin ja voidaan nähdä selvästi, että myös he kykenevät tekemään töitä, maksamaan veroja ja pitämään huolta itsestään. Ei tämä siitä ole kiinni. Suomessa ei vain olla ymmärretty, etteivät somalit ole mikään tilapäinen ilmiö joka katoaa, kunhan vaan saadaan tilastoitua jokainen varastettu mopokin, vaan somalit ovat tulleet jäädäkseen

Nähdäänkö, annatko jonkin viitteen josta tämä selviää.

Mogadishussa on yliopisto, joten somalit osaavat myös opiskella. Göteborgin yliopistossa voi myös opiskella somaliaa. Ja samassa yliopistossa on myös opiskelijoita, joilla on somalialaiset juuret.

Niin, yliopistoja on vaikka missä, mutta se ei kylläkään vielä merkitse mitään (ja tämä perustuu juuri kohtalaiseen kokemukseen kv. tiedemaailmasta, sekä tietenkin myös tilastoihin).

Sikäli on muistettava että somaleita on ollut Suomessa jo 20 vuotta ja tänä aikana on myös syntynyt lapsia Suomessa, jotka alkavat enenevissä määrin olla opiskeluiässä. Mutta annapa vaikka valistunut arvaus miten hyvä mahdollisuus somaliperheessä olevalla tyttölapsella on lähteä opiskelemaan yliopistoon? Kantaväestön kohdallahan naiset ovat yliedustettuja yliopistoissa, joten jotta somaliväestö ikinä voisi päästä kantaväestön tasolle täytyisi myös somalinaisten jatkaa opintoja peruskoulun jälkeen enenevissä määrin.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Siksi kysynkin sinulta nyt vlad, miten erotat näistä tilastoista rikokset, joissa ongelmana on kotouttaminen ja miten erotat niistä rikokset, joissa tekijöinä ovat ulkomaalaiset, jotka eivät edes asu Suomessa?

Vai tarkoitatko, että ulkomailla kirjoilla olevat, Suomessa istuvat vangit pitäisi kotouttaa paremmin?

Suomessa rikoksen tehneen ulkomaalaisen on kärsittävä tuomionsa pääsääntöisesti Suomessa, mutta tämän jälkeen heidät tulisi mielestäni palauttaa mitä pikimiten kotimaahansa ts. heitä ei tarvitse kotouttaa (sen sijaan ulkomaalaislähtöinen jolla on jo kansalaisuus tai oleskelulupa tms., voi helpostikin erotella tilastosta jos tarpeen). Tosin EU asettaa oman ongelmansa ja osa lähtöpassin saaneista voi olla "seuraavalla lautalla" pyrkimässä maahan takaisin. Tämäkin ongelma tulee saada jotenkin ratkaistua EU:n sisällä. Eli ulkomaalaiset on loppujen lopuksi helppo erottaa toisistaan ja päätellä onko ongelma mahdollisesti kotouttamisohjelman epäonnistumisesta johtuvaa vain jotain muuta. Turvapaikanhakija, pakolainen tai oleskeluluvan saanut on erotettavissa sellaisten ulkomaalaisten joukosta, jotka eivät täytä kyseistä statusta. Omana ryhmänä ovat ulkomaalaistaustaiset, jotka ovat jo saaneet kansalaisuuden ja heitähän ei voida palauttaa mihinkään tuomionsa kärsittyään.

Rikokseen syyllistyneen turvapaikanhakijan tai oleskeluluvan saaneen henkilön kanssa (ei siis kansalainen) toimisin siten, että mikäli henkilö syyllistyy lievään rikokseen tai muutamaan lievään rikokseen, häntä ei vielä palauteta, mutta jos hän syyllistyy sarjarikoksiin tai vakaviin rikoksiin niin palautukseen on ryhdyttävä tuomion istumisen jälkeen mitä pikimiten, jos kohde löytyy. Ongelmia ovat tietenkin tapaukset joissa kohdemaata ei löydy tai sitä ei voida yksilöidä. Tuolloin, ikävä kyllä, henkilö jää mahdollisesti rumentamaan jatkossakin rikostilastoja.

vlad.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
ja päätellä onko ongelma mahdollisesti kotouttamisohjelman epäonnistumisesta johtuvaa vain jotain muuta.

vlad.

Ymmärränkö oikein? Yhdistätkö kotouttamisen ja rikollisuuden? Minulla on se käsitys, ettei sillä ole merkitystä, onko kotoutettu, juuri maahan saapunut, maassa vieraileva, vai maassa asuva kantasuomalainen. Jos on kerran rikollinen, niin ei siihen mikään kotouttaminen auta. Päinvastoin - kotoutetulla on myös koti, josta käydä keikoilla.

EU:n liitymisen jälkeen ulkomaalaisten tekemät rikokset ovat lisääntyneet. Mutta tämähän ei ole mitään uutta, vaan se osattiin kertoa meille jo ennen EU:n liittymistä.
Ja mitä enemmän ulkomaalaiset listääntyvät, sitä enemmän kasvaa myös rikollisuus. Tämä on ihan luonnollista, ihan samalla tavalla kuin väestönkasvu yleensäkin. Mitä enemmän maahan syntyy lapsia, sitä enemmän kasvaa myös ajan mittaan rikollisuus - jos lapsia kasvaa enemmän, kuin maassa kuolee ihmisiä, tai muuttaa maasta pois.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ymmärränkö oikein? Yhdistätkö kotouttamisen ja rikollisuuden? Minulla on se käsitys, ettei sillä ole merkitystä, onko kotoutettu, juuri maahan saapunut, maassa vieraileva, vai maassa asuva kantasuomalainen. Jos on kerran rikollinen, niin ei siihen mikään kotouttaminen auta. Päinvastoin - kotoutetulla on myös koti, josta käydä keikoilla.
Ilmeisesti olen huono ilmaisemaan itseäni, mutta vielä kerran:

Kotouttamisohjelmalla tarkoitetaan sellaisia ulkomaalaisia, jotka ovat maassamme turvapaikanhakijoina (odottavat päätöstä) tai pakolaisina, ja jos näiden ryhmien kotouttamisohjelma pettää, on suurempi vaara sille, että kyseinen henkilö syrjäytyy ja syrjäytymistä seuraa yleensä suurella todennäköisyydellä rikollisuus tms. laillisuuden rajamailla pyörivät toimet.

Ilmeisesti et ymmärrä termiä "kotouttaminen", sitä mitä se Suomessa tarkoittaa. Ei sillä tarkoiteta sitä, että henkilöllä on koti (tietenkin on joko koti tai laitospaikka) vaan sitä, että yhteiskunta järjestää ohjelman, jonka avulla turvapaikanhakija (tai oleskeluluvan jo saanut henkilö) tai pakolainen pyritään sopeuttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotouttamisohjelma ei pääasiassa koske maahamme työnperässä muuttaneita ulkomaalaisia, joskin esim. Filippiineiltä tuleville sairaanhoitajille järjestetään työhönperehdyttämisen ohella myös jonkin sortin "kotouttamisohjelmaa".

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Itse en myönnä olevani rasistinen ajatuksiltani ja kuitenkin monesti olen tuonut sen esille, että meillä on edessä suuret ongelmat tämän holtittoman maahanmuuton, köykäisen rahanjakotavan ja kotouttamisen heikon hoitamisen vuoksi, vielä kun tähän lisätään lainsäädännön heikkous rikollisuuden suhteen. Itselläni työskentelee tällä hetkellä noin 15 eri alkuperää olevaa kansalaisuutta, paremmuusjärjestykseen heitä ei voida laittaa, koska monet ovat yksittäistapauksia. Hyviä työntekijöitä löytyy kaikista etnisistä ryhmistä, yhtään somalia ei ole mielestäni meiltä hakenut koskaan töitä, joten heitä en pysty arvioimaan millään tavalla. Asiakaspalvelussa tietyt kansalaisuudet erottuvat edukseen, käsittääkseni se lähtee kulttuurista toimia kyseisissä tilanteissa, muuten selkeitä eroja on aika vaikea löytää.

Sitten siihen ongelmaan, jota esimerkiksi meidän "vihreä" kaikin tavoin oleva ministerimme Brax ei valitettavasti ymmärrä. Erilaiset rikokset, joita tekevät Suomessa asuvat maahanmuuttajat tai Suomessa vierailevat ulkomaiset henkilöt, ovat kasvaneet merkittävästi. Pääkaupunkiseudulla heidän tekemien näpistysten, varkauksien, luottokorttipetosten jne. osuus on jo suhteettoman suuri. Yksikössä X, jossa itse vastaan koko toiminnasta on kiinnijääneiden ei suomalaista alkuperää olevien henkilöiden osuus jo reilusti yli 50%, eikä puhuta nyt muutamasta yksittäistapauksesta näiden em. rikosten kohdalla, puhutaan sadoista vuodessa. Ongelma on pahentunut jatkuvasti ja kertoo, että meillä on paljon epäkohtia niin maahanmuutossa, kotouttamisessa, kuten myös lainsäädännössä, joka koskee ulkomaisten henkilöiden Suomessa tekemiä pikkurikoksia. Kauhulla odotan tilannetta, jossa venäläiset saavat viisumivapauden, ei tarvitse olla tietäjä arvatakseen mitä silloin tapahtuu. Kyllä meillä asioista päättävät ministerit ovat valitettavan pihalla koko ongelmasta ja siitä saamme nauttia yhä kasvavassa mittakaavassa jatkossa. Ai niin, nythän olen kai rasisti, kun nostan ongelman esiin ihan niin kuin se todellisuudessa esiintyy.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kotouttamisohjelmalla tarkoitetaan sellaisia ulkomaalaisia, jotka ovat maassamme turvapaikanhakijoina (odottavat päätöstä) tai pakolaisina, ja jos näiden ryhmien kotouttamisohjelma pettää, on suurempi vaara sille, että kyseinen henkilö syrjäytyy ja syrjäytymistä seuraa yleensä suurella todennäköisyydellä rikollisuus tms. laillisuuden rajamailla pyörivät toimet.

On tietenkin selvää, että ellei ole tarjota muuta kuin joutilaana olo jossain lähiössä, niin silloin on myös vaara, että turvapaikanhakija ajautuu rikollisuuteen.

Mutta eikös kotouttamisohjelma ala vasta sitten, kun se turvapaikka on myönnetty?

Ymmärtääkseni ei voi kuulua heti kotouttamislain piiriin, jos on vasta hakenut turvapaikkaa.

Minulla on tosin vaikea uskoa, että tässä voidaan puhua mistään suurista määristä. Sen sijaan uskon, että rikollisuuteen syyllistyvä turvapaikanhakija oli sitä jo ennen maahan saapumistaan ja todennäköisesti myös sitten jatkaa uraansa, saavuttuaan uuteen kotimaahansa.

Ilmeisesti et ymmärrä termiä "kotouttaminen"

En ole koskaan kuullutkaan.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Sitten siihen ongelmaan, jota esimerkiksi meidän "vihreä" kaikin tavoin oleva ministerimme Brax ei valitettavasti ymmärrä.

Nyt en saanut tekstistäsi oikein selvää, siis mitä Brax ei ymmärrä?

Minä olen kyllä varma, että kyllä hän tietää täsmälleen missä ulkomaalaisten rikollisuudessa mennään Suomessa, mutta voiko hän tehdä asialle jotain?
Sillä se, jos ei pysty tekemään mitään, ei tarkoita kuitenkaan vielä sitä, etteikö ymmärtäisi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
No sehän on tietenkin jokaisen oma asia, jos haluaa sekoittaa rasismin jokaiseen arkipäiväiseenkin keskusteluun. Selvää on tosin, että myös työmarkkinoilla ilmenee rasismia.

On tietenkin selvää, että ellei ole tarjota muuta kuin joutilaana olo jossain lähiössä, niin silloin on myös vaara, että turvapaikanhakija ajautuu rikollisuuteen.

Hyvin kuvasit nykytilan. Mitäpä tähän sitten ehdotat toimenpiteiksi, jos ja kun työnantajat ovat rasisteja ja yhteiskunnallakaan ei ole tarjota kuin joutenoloa?
Kotouttamismäärärahojen massiiviselle lisäämiselle lienee Suomessa aika vähän kannatusta eikä työnantajiakaan kai voi pakottaa luopumaan oikeudesta valita työntekijänsä?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mutta eikös kotouttamisohjelma ala vasta sitten, kun se turvapaikka on myönnetty?

Ymmärtääkseni ei voi kuulua heti kotouttamislain piiriin, jos on vasta hakenut turvapaikkaa.

Se on totta, että varsinainen kotouttamisohjelma alkaa vasta siinä vaiheessa kun henkilö on saanut oleskeluluvan Suomeen ja hän kuuluu joko työvoimahallinnon asiakastietojärjestelmään tai saaa toimeentulotuesta annetun lain mukaista toimeentulotukea. Teoriassa tämä järjestelmä antaa jo jonkin sortin varmuuden sille, että henkilö, joka on syrjäytymisvaarassa, saa oman henkilökohtaisen kotouttamissuunnitelmansa.

Kun en ole alan ammattilainen, niin en tiedä kuinka toimitaan tilanteissa, joissa maahanmuuttaja (turvapaikanhakija joka on saanut oleskeluluvan tai pakolainen) on saanut töitä mutta tarvitsisi myös muuta apua. Onko näissä tapauksissa turvauduttava esim. kansalaisopistojen kielikursseihin tai aikuiskoutuskeskuksien kursseihin tms. Vaikka työpaikka antaakin jo jonkinsortin turvan niin silti oleskeluluvan saanut henkilö voi olla aika heikoilla jos tuntee olonsa epävarmaksi.

Ikävintä tilanteessa on tietenkin se, että ne henkilöt, jotka vasta odottavat päätöstä, joutuvat elämään epätietoisuuden vallassa ja ympäristössä mikä ei välttämättä motivoi tekemään mitään. Sen tiedän, että Lappeenrannan lähellä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa on järjestetty jonkin verran aktiviteettejä turvapaikan hakijoille mutta kyseessä on vapaaehtoinen toiminta ts. turvapaikan hakijan ei ole pakko ottaa osaa siihen. Henk.koht. olen sitä mieltä, että jo vastaanottokeskuksiin tulisi saada hakijoita motivoivaa toimintaa ja vähintäänkin aktiivista kielenopiskelua (jollei näin jo tehdä).

vlad.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kun en ole alan ammattilainen, niin en tiedä kuinka toimitaan tilanteissa, joissa maahanmuuttaja (turvapaikanhakija joka on saanut oleskeluluvan tai pakolainen) on saanut töitä mutta tarvitsisi myös muuta apua.

Minä taas olen jonkinlainen ammattilainen, koska olen itse maahanmuuttaja, joka saapui Ruotsiin täysin ummikkona ja olen viettänyt täällä paljon aikaa kaltaisteni seurassa.

Kielen merkitystä ei kannata liioitella. Yleensä tappio on heidän omansa, ei niinkään yhteiskunta. Täälläkin on paljon suomalaisia, jotka eivät osaa maan kieltä, 40 maassa vietetyn vuoden jälkeen. Mutta siitä huolimatta he tulevat toimeen, hoitavat itse omat asiansa ja voivat ihan hyvin. Riittää kun on elämän perusasiat hallussa, siis työ ja asunto. Loppujen kanssa tulee sitten kyllä toimeen.

Suomeen saapuvien somalien tilanne on huomattavasti vaikeampi. Moni heistä ei pysty lukemaan mitään tekstiä, eivätkä he pysty edes täyttämään yksinkertaistakaan lomaketta, puhumattakaan veroilmoituksesta, kauppakirjoista yms. Näissä asioissa avun tarve on suuri, mutta ne suurimmat toimenpiteet pitäisi kyllä kohdistaa noihin perusasioihin ja lopettaa kaikki jossittelu ja ehtojen jakelu.

Vaihtoehtoisesti voidaan tietysti aina tehdä vain se, mihin on sitouduttukin. Siis tarjota heille jostain lähiöstä asunto ja tukia tappiin asti. Valinta on meillä itsellämme.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Minä olen kyllä varma, että kyllä hän tietää täsmälleen missä ulkomaalaisten rikollisuudessa mennään Suomessa, mutta voiko hän tehdä asialle jotain?
Sillä se, jos ei pysty tekemään mitään, ei tarkoita kuitenkaan vielä sitä, etteikö ymmärtäisi.

Väitän ettei ymmärrä, ainakin niiden viestien perusteella, joita vaihdoimme asiasta kevään aikana. Voihan tietysti olla, ettei ministeri halua myöntää ongelmaa, vaikka ymmärtäisikin sen.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Väitän ettei ymmärrä, ainakin niiden viestien perusteella, joita vaihdoimme asiasta kevään aikana. Voihan tietysti olla, ettei ministeri halua myöntää ongelmaa, vaikka ymmärtäisikin sen.

En tiedä mitä viestejä tarkoitat, mutta voisit hieman tarkentaa. Mikä saa sinut päättelemään, ettei hän ymmärrä?

Se jos ei puhu joka käänteessä ongelmista, ei tarkoita myöskään sitä, etteikö niitä tiedostaisi. Osa kansastahan rakastaa puhua vain ongelmista, mutta kaikki eivät ole samanlaisia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Se jos ei puhu joka käänteessä ongelmista, ei tarkoita myöskään sitä, etteikö niitä tiedostaisi. Osa kansastahan rakastaa puhua vain ongelmista, mutta kaikki eivät ole samanlaisia.

Ikävä kyllä suomalaisessa poliittisessa kentässä vallitsee edelleen osin sama ongelma, että tietyistä kipupisteitä vaietaan mielummin kuin että niistä käytäisi avointa keskustelua, olipa keskustelun lopputulos sitten mikä tahansa. Ennen kipupisteenä oli Neuvostoliitto, nykyään NATO:sta ei mielellään käydä avointa keskustelua, eikä myöskään maahanmuuttopolitiikasta. Sitten jos joku haluaa keskustella, vaatimalla vaatii vastauksia, hänet leimataan räkyttäjäksi ja turhan vouhottajaksi. Minusta kansallakin on oikeus tietää missä mennään, vaikka eivät aina ymmärtäisikään asiasisältöä oikein. Näin toimittaessa vuorovaikutus oli avointa ja poliitikkojen arvostus kansalaisten keskuudessa nousisi kenties uudelle tasolle.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös