Modernista yhteiskunnasta löytyy töitä jokaiselle. Siis töitä, joita jokainen pystyy tekemään. Eri asia on sitten, kenellä näitä töitä tarjotaan. Faktaahan on, ettei maahanmuuttajavastaisuus ilmene vain yleisessä keskustelussa, tällaisilla palstoilla, vaan sitä ilmenee myös monen työhönottajan keskuudessa.
Juuri modernissa yhteiskunnassa töitä ei löydy kaikille, ei yksinkertaisesti enää ole kysyntää "sekatyömiehille" tai ojankaivajille ja toisaalta palveluammatteihin on vaikea työllistyä jos kantaa mukanaan jonkinlaisia uskonnollisdogmaattisia määräyksiä.
Suurin osa suomalaisista siirtolaisista lähti työttömyyttä pakoon, riippumatta kädentaidoista, tai koulutuksesta. Esim. pohjois-Suomessa oli yhdessä vaiheessa ihan sama, oliko koulutusta tai ei, töitä ei ollut.
Tähän väitteeseen kyllä tahtoisin perusteluita, olen aina ymmärtänyt että Ruotsiin lähtivät juuri pääosin kouluttamattomat ihmiset, eivät koulutetut.
Jopa pienen Suomen on otettava oma pieni osuutensa vastuusta maailman ongelmissa. Ja Suomi tekeekin sen, niin pienessä mitassa, ettei ole aihetta huoleen. Päinvastoin, noin pienestä määrästä pakolaisia luulisi, että olisi helppo pitää huolta. Ja ongelmien luonne myös muuttuu pikku hiljaa. Esim. Afrikassa vedenpuute monessa paikassa alkaa olla niin hälyttävä, että on vain ajan kysymys, miten kauan voimme kestää sieltä päin tulevaa pakolaispainetta. Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin ja heidän elämäänsä eniten juuri Afrikassa.
Pakko ei ole kuin kuolla, kaikki muu on sopimuksenvaraista. Resurssit eivät myöskään ole rajattomia, vaan aina se on jostain pois jos rahaa pitää käyttää pakolaisten auttamiseen tai turvapaikanhakijoitten kotouttamiseen. Tätäkin dilemmaa on käsitelty tässä ketjussa joten siihen on turha mennä taas.
varjo, maahanmuuttaja on sellainen ihminen, joka on muuttanut jostain maasta johonkin toiseen maahan. Esittämäsi ihmiset ovat ruotsalaisia ja heillä on myös Ruotsin passi.
Ilmeisesti et pahemmin seuraa poliittista keskustelua kun esim. käsite "n:n polven maahanmuuttaja" on kylläkin varsin yleinen termi puhua ihmisistä, joitten juuret ovat jostain muualta kuin asuinmaasta. Ja näissä vertailuissa nämä ihmiset silti pärjäävät huonommin kuin kantaväestö.
Elämä yleensäkään ei anna varjo koskaan mitään takuita. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat syntyneet suomalaisista vanhemmista, Suomessa, mutta eivät ole sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka ovat saaneet harjoitella 50 vuotta.
Huoh, taas anekdootteja, jos oikeasti et kykene ymmärtämään mitä tilastollisuus tarkoittaa niin kannattaisiko vaikka perehtyä asiaan?
Kyllä nämä sinun "kokemuksesi" näkyvät niin hyvin teksteissäsi, ettei tarvitse arvailla.
Irrelevantteja kokemukset tosin ovat vain lukijan silmissä. Joillekin ne ovat mielenkiintoisia, kun taas toisille ne eivät merkitse mitään. Näin ihan jokapäiväisessä elämässä muutenkin.
No minkälaisia "kokemuksia" nyt sitten luulet minulla olevan?
Et kai vain nyt jotenkin väheksy minun kokemuksiani, koska ne ovat erilaisia kuin sinun?
Entä jos sitten tehdään tilastollista tutkimusta siitä minkälaisia kokemuksia ihmisillä yleisesti on maahanmuuttajista, mitä luulet että tulokseksi tulisi?
Ei minusta, 5 miljoonan asukkaan maassa, jossa ei ole muutenkaan pitkät perinteet maahanmuuttajista puhuttaessa. N. miljoona somalia on jättänyt kotimaansa nälänhädän ja/tai sisällissodan johdosta. Suomi ei ole tähän mennessä, ainakaan vielä, päästänyt somaleja yhteiskuntaan sillä tavalla, että voitaisiin alkaa tilastoimaan heidän kykyään sopeutua yhteiskuntaan, koska se kyky ei aina riitä, ellei yhteiskunnalla ole kykyä tulla vastaan.
No jos taas kerran ymmärtäisit tilastotiedettä, niin tietäisit että 10 000 ihmistä on jo varsin hyvä otos jopa miljoonien kokoisesta populaatiosta.
Kai tiedät että esim. Suomen 5 miljoonaisen kansan tv-katsojamääriä selvitetään 1100 talouden (n.2300 hlöä) perusteella, silti kutakuinkin kaikki asiasta perilläolevat tahot ovat käsittääkseni yksimielisiä että otoksen koko on riittävä, vaikka asiassa on varmasti suuria taloudellisia intressejä että maksavia osapuolia luulisi kiinnostava luotettava data.
Miten yhteiskunnan pitäisi tulla vastaan vielä lisää? Annatko vaikka pari esimerkkiä.
Ruotsi on tehnyt tämän paremmin ja voidaan nähdä selvästi, että myös he kykenevät tekemään töitä, maksamaan veroja ja pitämään huolta itsestään. Ei tämä siitä ole kiinni. Suomessa ei vain olla ymmärretty, etteivät somalit ole mikään tilapäinen ilmiö joka katoaa, kunhan vaan saadaan tilastoitua jokainen varastettu mopokin, vaan somalit ovat tulleet jäädäkseen
Nähdäänkö, annatko jonkin viitteen josta tämä selviää.
Mogadishussa on yliopisto, joten somalit osaavat myös opiskella. Göteborgin yliopistossa voi myös opiskella somaliaa. Ja samassa yliopistossa on myös opiskelijoita, joilla on somalialaiset juuret.
Niin, yliopistoja on vaikka missä, mutta se ei kylläkään vielä merkitse mitään (ja tämä perustuu juuri kohtalaiseen kokemukseen kv. tiedemaailmasta, sekä tietenkin myös tilastoihin).
Sikäli on muistettava että somaleita on ollut Suomessa jo 20 vuotta ja tänä aikana on myös syntynyt lapsia Suomessa, jotka alkavat enenevissä määrin olla opiskeluiässä. Mutta annapa vaikka valistunut arvaus miten hyvä mahdollisuus somaliperheessä olevalla tyttölapsella on lähteä opiskelemaan yliopistoon? Kantaväestön kohdallahan naiset ovat yliedustettuja yliopistoissa, joten jotta somaliväestö ikinä voisi päästä kantaväestön tasolle täytyisi myös somalinaisten jatkaa opintoja peruskoulun jälkeen enenevissä määrin.