Mutta tämä johtuukin siitä että ihmiset tekevät jonkinlaisia kummallisia periaatepäätöksiä sen sijaan että tekisivät valinnan substanssin perusteella.
Aivan. Tietty jäykkyys kuuluu ihmisen luonteenpiirteisiin. Meiltä löytyy paljon yrityksiä, joihin ei päästetä maahanmuuttajia ihan periaatteesta. Eikä auta, vaikka olisi kuinka pätevä. Voisin kertoa paljon esimerkkejä, mutta jätän väliin, koska en pysty esittämään niitä sinulle kelpaavina tilastoina.
Kyllä ~10 000 on jo sen verran iso joukko, että se on tilastollisesti merkittävä.
Ei minusta, 5 miljoonan asukkaan maassa, jossa ei ole muutenkaan pitkät perinteet maahanmuuttajista puhuttaessa. N. miljoona somalia on jättänyt kotimaansa nälänhädän ja/tai sisällissodan johdosta. Suomi ei ole tähän mennessä, ainakaan vielä, päästänyt somaleja yhteiskuntaan sillä tavalla, että voitaisiin alkaa tilastoimaan heidän kykyään sopeutua yhteiskuntaan, koska se kyky ei aina riitä, ellei yhteiskunnalla ole kykyä tulla vastaan.
Ruotsi on tehnyt tämän paremmin ja voidaan nähdä selvästi, että myös he kykenevät tekemään töitä, maksamaan veroja ja pitämään huolta itsestään. Ei tämä siitä ole kiinni. Suomessa ei vain olla ymmärretty, etteivät somalit ole mikään tilapäinen ilmiö joka katoaa, kunhan vaan saadaan tilastoitua jokainen varastettu mopokin, vaan somalit ovat tulleet jäädäkseen.
No nythän Suomessa on ollut somaleita jo 20 vuotta, mutta yhtä ainuttakaan en ole nähnyt yliopistossa ~9 eri yliopistoissa vietetyn ajan puitteissa. Eli odottavan aika on pitkä.
Mogadishussa on yliopisto, joten somalit osaavat myös opiskella. Göteborgin yliopistossa voi myös opiskella somaliaa. Ja samassa yliopistossa on myös opiskelijoita, joilla on somalialaiset juuret.
Sitten on huomioitava myös se fakta, mistä olosuhteista Suomeen saapuvat somalit ovat lähteneet. Somalit ovat lähes poikkeuksetta huonosti koulutettuja, eikä heidän oppimäärillään yleensä aleta opiskelemaan kovin korkealla tasolla.
Vaikka olisikin opiskellut jo Somaliassa, ennen Suomeen saapumista, niin miten suuret mahdollisuudet on istahtaa Suomessa yliopiston penkille? Eivät suuret, vaan kyllä silloin tyrkytetään ensialkuun suomenkielenkurssille ja ajankohtaiseksi asia alkaa muuttumaan sitten, kun lapset alkavat olla siinä iässä.