Tämä on varmaan jo ollut esilläkin, mutta suomalaisten suhtautumisesta maahamme tuleviin ihmisiin on tehty Taloustutkimuksen toteuttamana kunnon kattava tutkimuskin, jossa on ensimmäistä kertaa myöskin eroteltu eri tulijaryhmiä (ns. työperäinen maahanmuutto, pakolaiset jne) ja ihmisten käsityksiä niihin.
Suosittelen tutustumaan. Tutkimuksesta uutisoitiin Helsingin Sanomissakin.
Tutkimuksen tulokset graafeineen ovat
saatavilla.
Tutkimusta on analysoinut myös tohtori
Halla-aho.
Tästä tutkimuksesta käy omasta mielestäni erittäin hyvin selvästi ilmi se, että suomalaisista vain hyvin marginaalinen osa (4% vastaajista) on median usein esilleottamaa termiä käyttäen "punaniskarasisteja", jotka vastustavat kategorisesti kaikkea vierasta.
Sen sijaan enemmistö hyväksyy työperäisen maahanmuuton, suvaitsee myös kiintiöpakolaisia (ts. oikeita, Geneven sopimuksen ehdot täyttäviä pakolaisia) mutta ei halua, että turvapaikoilla keinotellaan ja on sitä mieltä, että rikollisia tulisi voida karkoittaa nykyistä enemmän. Enemmistö suomalaisista (77%) oli myös täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että Suomessa on liian hyvät sosiaalietuudet turvapaikanhakijoille ja pakolaisille. Massiivisiin perheenyhdistelyihin suhtauduttiin kielteisesti, eikä ihme: suhtautuvathan Suomessa asuvat työssäkäyvät somalitkin kielteisesti siihen, että tänne on tulossa isoja määriä ns. kasvattilapsia työttömäksi. Kuten
Aamulehdestä saimme lukea taannoin, niin
Pakolaisena Somaliasta Suomeen muuttanut Nur Mohamed, 42, on kriittinen Suomeen tulevien maanmiestensä perheenyhdistämisistä.
Somali Community in Finland ry:n puheenjohtajana toimivan Nur Mohamedin mukaan työttömillä ei pitäisi olla oikeutta perheenyhdistämiseen.
- Jos somalialainen työskentelee bussinkuljettajana tai rakennuksilla, hänellä on oikeus saada oma perhe tänne. Jos henkilö on työtön ja saa toimeentulotukea, koko prosessi on vaikea. Siitä tulee iso lasku, vuonna 1992 Suomeen muuttanut espoolainen sanoo.