Ei pidä paikkaansa. Tämä yleiseurooppalainen huolestuneisuus lähinnä islamin uhkaan viitaten alkoi jo noin vuonna 2001. Suomessakin kriittisempi maahanmuuttokeskustelu alkoi selkeän nousukauden aikana jo kauan ennen taantumaa, eikä lama ole mitenkään erityisemmin näyttänyt asiaa muuttaneen.
Monestihan se lama on ollut muukalaisvihaa nostattava asia. Nyt tässä ei kyllä ole lamasta kyse selittävänä tekijänä, eikä kyllä minun mielestäni edes muukalaisvihasta, vaikka mukahassuttelijat kääntävätkin olkinukketaktiikallaan kaikki pahat sanat tänne tulleista muukalaisista muukalaisvihaksi.
En kirjoittanut maahanmuuttokeskustelusta, vaan muukalaisvihasta, enkä perusta kirjoittamaani viimeiseen 9 vuoteen.
Onko Suomessa ollut koskaan noususuhdannetta, jota voitaisiin todellakin kutsua korkeasuhdanteeksi?
Suomessa muukalaisviha alkoi samana päivänä, kun Suomi alkoi ottamaan vastaan pakolaisia. Muistan, kun vanha kotikaupunkini otti vastaan 10 ensimmäistä somalia. Silloin oli syvä lama, mutta ihmiset voivat jotenkin paremmin, kun saivat jeesustella somaleja, jotka tulivat viemään asunnot, työt ja naiset.
Täällä Ruotsissa ilmiö on tuttu. Ruotsin nousut - ja laskut- ovat olleet korkeampia ja syvempiä, kuin Suomen. Ja laman aikana muukalaisvihan kasvu on tuttu ilmiö. Esim. Ruotsin ympäristöpuolueen sivulta voi lukea:
För en del kan det vara frestande att leta efter syndabockar när livet är svårt. Allra vanligast är detta i lågkonjunktur och i sämre tider då populistiska idéer kan framstå som enkla lösningar på komplicerade problem.
Käännään nopeasti: Joillekin saattaa olla houkuttelevaa etsiä syntipukkeja silloin, kun elämä on vaikeaa. Kaikken tavallisinta tämä on matalasuhdanteessa, huonoina aikoina. Silloin populistiset ideat voivat tuntua yksinkertaisilta ratkaisuilta, vaikeisiin ongelmiin.
Islam ja sitä kohtaan tunnetut ennakkoluulot, viha jne ovat tosin eri asia. Mutta muukalaisviha on tietenkin myös noussut näiden asioiden yhteydessä. Sitä en tosin viestissäni edes kieltänyt.