MM-kisat 2009: Venäjä

  • 54 451
  • 231
Tila
Viestiketju on suljettu.

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun Sergei Makarov oli paljon, paljon parempi hyökkääjä kuin Ovetshkin, Malkin tai Kovaltshuk ovat nyt. Kannattaa katsoa joskus videoita näistä vanhoista kiekkopeleistä. Makarovin luistelu, tekniikka ja peliäly olivat selvästi edellä näitä kolmea edellämainittua. Myös Vladimir Krutov oli parempi kuin kukaan kolmikosta Ovetshkin, Malkin ja Kovaltshuk. Niillä jotka eivät ole koskaan nähneet nuorten Makarovin ja Krutovin pelaavan ei taida olla aivan tarkkaa käsitystä millaisista pelaajista oli kysymys.

Sanoisin näin, että Malkin, Ovetshkin ja Kovaltshuk mahtuisivat kaikki esimerkiksi vuoden 1981 MM-joukkueeseen, mutta näiden pelaajien rooli ei olisi likimainkaan yhtä korostunut kuin se on nykyhetken Venäjän MM-joukkueessa.

Olen sen verran nuorempaa polvea, etten ole 80-luvun punakonetta nähnyt, enkä ole esim. Vladimir Krutovia koskaan nähnyt pelaamassa, mutta minulla on hänestä sellainen kuva lukemani ja joidenkin näkemieni videoiden perusteella, että olis ollut pienehkö ja tukeva ja fyysinen pelaaja tyyliin Grigorenko, joka uskalsi ajaa maalille ja pelata fyysistä peliä... Krutovilla oli aivan hirvittävän hyvä laukaus ja hän oli erittäin hyvä ja nopea luistelija... hyökkäysalueella hänen käyttönsä ja pelityylinsä muistutti paljon nykypäivän Heatleytä... paljon laukomista ja asettuminen siihen samalle paikalle maalin eteen, kuin Heatleylläkin on tapana ja siitä usein häkki heilahti. Krutov oli aika puhdas maalintekijä.

Sergei Makarovista kuvani on aika samanlainen, kuin mitä tuossa kuvasit, eli vielä Krutoviakin parempi luistelija... erittäin nopea... mailatekniikaltaan lähimpänä nykyistä Pavel Datsjukia... peliäly ja pelisilmä, sekä syöttötaito ja pelinrakennustaito olivat aivan kaikkien aikojen kärkeä. Makarov oli sellainen kynä, jonka ympärille tähdistäkin koostuva joukkue voitiin rakentaa.


Kuinka paljon parhaiden pelaajien taidot ovat oikeasti kehittyneet 30 vuoden aikana? Vanhat huiput kuten Ray Bourque, Niklas Lidström, Chris Chelios, Igor Larionov ja Vjatsheslav Fetisov pystyivät pelaamaan liigan huipputasolla vielä 40 vuotiaina.

Äsken mainittu Sergei Fedorov oli viime keväänä 39-vuotiaana maailmanmestaruusjoukkueen ykkössentteri. Samainen Fedorov oli vuoden 1990 MM-kisoissa Neuvostoliiton maajoukkueen kolmossentteri, vaikka oli takuuvarmasti vuonna 1990 paremmassa kunnossa kuin mitä oli vuonna 2008.

Joo, mutta Evgeni Malkin olis missä tahansa idän maajoukkueessa, minä aikana tahansa varmastikin joukkueen ykkösentteri. Fedorov on kyllä kaikkien aikojen parhaita venäläisiä senttereitä olisi varmaan uransa huipulla ollut selvästi paras, mutta silloin nuorena, kun miestä ajettiin joukkueeseen, hän jäi Larionovin ja Bykovin taakse. Olihan Makarovkin 70-luvun puolella kolmannen ketjun laituri, aikana, jolloin pelattiin kolmella ketjulla.
NLn juniorituotannon tähdet, jotka ovat rinnakkain pelanneet näiden nuorten venäläisten kanssa, Mogilny, Fedorov, Bure, Zhamnov, Kamenski, eivät mielestäni ryhmänä täysin samalle tasolle yllä, kuin nykyiset huiput, vaikka Mogilny - Fedorov - Bure-kolmikko yltääkin.
Mutta olet oikeassa, ettei peli aivan hirveästi ole muuttunut, kuitenkin Makarov, joka oli tottunut siirtämään kiekon tyhjään maaliin, ei sen aikaisella pelityylillän pystyisi pelaamaan yli sadan pisteen kausia NHLssa. Luontaista lahjakkuutta kaverilla oli, mutta suora vertailu nykyisiin pelaajiin olisi vaatinut sen, että mies olisi aloittanut uransa NHLssa ja sopeuttanut pelityylinsä siihen sopivaksi.
Toisaalta onnistui hän tekemään aikoinaan Sharksiin uuden sisäisen pelaajakohtaisen maaliennätyksen... kuitenkin Makarov olisi varmaan ollut sen tyylinen pelaaja, jolla olis enemmän syöttöjä, kuin pisteitä NHLssa, varhaisemmin alkaneella urallakin.
 

Creative

Jäsen
Neljäntenä isona haasteena pidän jääkiekon suosion kasvattamista suhteessa muihin lajeihin koko maassa. Jääkiekon suosio on kärsinyt Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen suhteessa muihin joukkuelajeihin ja yksilöurheilulajeihin. Jääkiekko ei saa riittävästi urheilullisesti lahjakkaita tyyppejä mukaan lajin pariin, koska muiden lajien vetovoima on jostakin syystä suurempi.

Tämä TOJ:n näkemys jääkiekon heikosta vetovoimasta ei perustu faktoihin.

On totta, että harrastajamääriltään jääkiekko on vasta sijalla 13, ja esim. pingiksen harrastajia on Venäjällä noin kolme kertaa enemmän. Se ei kuitenkaan kerro jääkiekon vetovoiman vaan infran puuttumisesta. Pingispöytä on nimittäin jonkun verran halvempi investointi kuin jäähalli.

Kaikki tuntemani venäläiset sijoittaa jääkiekon top 3- listaan jos puhutaan lajin suosiosta (= vetovoimasta).

Tässä kyselyssä kaikki vastanneet - yhtä lukuunottamatta - sijoittaa lätkän kakkoseksi heti futiksen jälkeen.

http://otvet.mail.ru/question/1061/

Ja usko huviksesi - lahjakkaimmat junnut on valkattu nimenomaan jääkiekon eikä suinkaan pingiksen pariin (edellyttäen että paikakunnalla on jäähalli-infraa).
 

kovalev

Jäsen
Olen sen verran nuorempaa polvea, etten ole 80-luvun punakonetta nähnyt, enkä ole esim. Vladimir Krutovia koskaan nähnyt pelaamassa, mutta minulla on hänestä sellainen kuva lukemani ja joidenkin näkemieni videoiden perusteella, että olis ollut pienehkö ja tukeva ja fyysinen pelaaja tyyliin Grigorenko, joka uskalsi ajaa maalille ja pelata fyysistä peliä... Krutovilla oli aivan hirvittävän hyvä laukaus ja hän oli erittäin hyvä ja nopea luistelija... hyökkäysalueella hänen käyttönsä ja pelityylinsä muistutti paljon nykypäivän Heatleytä... paljon laukomista ja asettuminen siihen samalle paikalle maalin eteen, kuin Heatleylläkin on tapana ja siitä usein häkki heilahti. Krutov oli aika puhdas maalintekijä.
En oikein osaa nähdä yhtäläisyyksiä Heatleyhin, joka on kyllä maalintekijänä ja laukojana varmasti lahjakkaampikin, mutta muilta ominaisuuksiltaan paljon huonompi.
Krutov oli mahtava luistelija (niin kuin kaikki neukut) ja hänellä oli loistavat kädet. Tuskin kukaan aikalainen sai harhauttamista näyttämään niin helpolta ja vaivattomalta kuin Volodja, ei edes Makarov.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Kun katselette vanhoja pelejä kiinnittäkää huomiota mm. siihen että vedot eivät sen aikaisilla kepeillä lähde läheskään siihen malliin kuin esimerkiksi Oveckin, Malkin, Heatley ja Weber tänä päivänä näyttävät. Puutetta on myös maalivahtipelissä, jonka osasyy ovat myös pienemmät varusteet ja sitä kautta maalin peittävyys. Pelin tempo on nykyisin keskimäärin kovempaa ja tasoerot taidon sekä vauhdin välillä pienemmät.

Tähän kun lisätään vielä että nykypäivän kaikki puolustaa ja -hyökkää taktiikoilla/pelikirjoilla olisi Neuvostoliitoltakin pystytty syömään sen parhaita aseita, niin en usko että aikakoneella tuotu Neuvostoliiton vuoden -89 MM-joukkue pystyisi voittamaan Kanadan -09 ryhmää.

Kaikki kunnia kuitenkin tuolle ja muille Neuvostoliiton nipuille. Olivat aikanaan pelillisesti niin paljon muita edellä. Mutta eivät kuitenkaan voittamattomia, koska niin monta arvoturnausta myös hävisivät 80-luvulla.

Esimerkkinä Neuvostoliitto vuonna -89. Vaikeahan tuota oli haastaa.

Makarov-Larionov-Krutov Fetisov-Shirajev

Kamenski-Bykov-Homutov Konstantinov-Kasatonov

Mogilny-Fedorov-Kvartalnov Bjakin-Gusarov

Chernykh-S.Jashin-Khmylev

Khalizov Nemtsinov


Maalissa Mylnikov ja Irbe (Myshkin)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
On totta että jääkiekossa tasoerot ovat kaventuneet, mutta ei niin paljon etteikö esimerkiksi vuoden 1981 MM-kultamitalijoukkue voittaisi kultaa myös tänään. Ei varmasti yhtä ylivoimaisesti, mutta kuitenkin selvemmällä erolla kuin mitä Venäjän joukkue voitti.

Asiaa ei tietty voi todistaa kumpaankaan suuntaan koska aikakonetta ei ole keksitty.

No, minusta on aika selvää, että nimenomaan yleinen taso, nopeus, pelikuri ja pelitaktiikka ovat kehittyneet niin paljon, ettei mikään klap-klap -iloittelu olisi mahdollista - mitoiltaan ja fyysisiltä edellytyksiltäänkin tuon ajan tähdet jäävät nykyisistä jälkeen, heidän ei tarvinnut olla tällä tasolla, koska suuri massa oli niin paljon huonompaa kuin mitä se nyt on. Eli sellaisenaan he eivät pärjäisi, mutta toki lahjoiltaan, kuten tuossa edellä todettiinkin, monet heistä olivat hyvin poikkeuksellisia urheilijoita (toki totaalisen ammattimaisia epäinhimillisen neuvostojärjestelmän tuotteita, jotka eivät lähteneet samalta viivalta eurooppalaisia vastustajiaan vastaan).
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
1.

Ovechkin - Malkin - Semin
Kovalchuk - Datsjuk - Kovalev
Frolov - Zinovjev - Morozov
Zherdev - Fedorov - Radulov
Tereshenko

Tosin Kovalev ja Zherdev näistä hyökkääjistä ovat vähän epävarmoja joukkueessa tietynlaisen löysyytensä vuoksi.
Kyllä tuo 1. vaihtoehto vaikutti näin äkkiseltään paljon paremmalta. Toivottavasti Kovalev on mukana, mutta saapas nähdä kelpuuttaako Bykov miestä mukaan. Pyörittelee noita kahta ekaa kenttää nyt miten päin tahansa, niin huhhuh mitkä kentät saa kasaan. Ettei vain menisi liiaksi neppailuksi :)
Haluaisin nähdä Datsyuk - Ovechkin kaksikon, mutta kaippa Malkin ja Alex pelaavat yhdessä.
 

laatokka

Jäsen
No, minusta on aika selvää, että nimenomaan yleinen taso, nopeus, pelikuri ja pelitaktiikka ovat kehittyneet niin paljon, ettei mikään klap-klap -iloittelu olisi mahdollista - mitoiltaan ja fyysisiltä edellytyksiltäänkin tuon ajan tähdet jäävät nykyisistä jälkeen, .

Fyysisistä edellytyksistä olisin kyllä toista mieltä. Neuvostoliiton aikoihin (Harlamov-Petrov-Mihailov, ja vielä Makarov-Krutov-Larionov) punakone popsi valtavia määriä pillereitä ja hormooneja, joten kyllä fyysisiä edellytyksiä verrattuina nykyisiin oli kyllä yllin kyllin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Fyysisistä edellytyksistä olisin kyllä toista mieltä. Neuvostoliiton aikoihin (Harlamov-Petrov-Mihailov, ja vielä Makarov-Krutov-Larionov) punakone popsi valtavia määriä pillereitä ja hormooneja, joten kyllä fyysisiä edellytyksiä verrattuina nykyisiin oli kyllä yllin kyllin.

Larionov joutui ongelmiin Tihonovin kanssa, kun oli näissä asioissa oman tien kulkija ja asui yksiössä vielä 80-luvun puolivälissä, vaikka oli sillä hetkellä ehkä maailman toiseksi paras sentteri Gretzkyn jälkeen. Tihonov, kun päätti kaikki pelaajien siviiliasiatkin, kun oli korkeampi armeijan upseeri kuin pelaajansa. Larionov oli vielä kasvissyöjä.

Neuvostoliitolla ei ollut Tretjakin jälkeen huippumaalivahtia. Sen takia veikkaan, että nyky-Venäjä olisi jyrännyt 80-luvun Neuvostoliiton 5-4 yksittäisessä pelissä.

Epäilen myös Fedorovin tarkoittaneen, että he olivat 80-luvun lopussa suhteessa muihin parempia kuin nyt, kun loistelias Venäjä kuitenkin joutuu peleissä tiukoille. Fetisov-Kasatonov parin tasoinen pakkipari puuttuu nyky-Venäjästä, mutta nyky-Venäjällä on Nabokov ja Bryzgalov.
 

laatokka

Jäsen
Neuvostoliitolla ei ollut Tretjakin jälkeen huippumaalivahtia. Sen takia veikkaan, että nyky-Venäjä olisi jyrännyt 80-luvun Neuvostoliiton 5-4 yksittäisessä pelissä.

No tottakai, koska pelihän on aivan eri tempoista kuin silloin. Väitän kuitenkin, että nykypelaajat olisivat hävinneet voimassa Petrovin ja Ragulinin kaltaisille väkivahvoille jyrille.
 

kovalev

Jäsen
Kyllä tuo 1. vaihtoehto vaikutti näin äkkiseltään paljon paremmalta. Toivottavasti Kovalev on mukana, mutta saapas nähdä kelpuuttaako Bykov miestä mukaan. Pyörittelee noita kahta ekaa kenttää nyt miten päin tahansa, niin huhhuh mitkä kentät saa kasaan. Ettei vain menisi liiaksi neppailuksi :)
Haluaisin nähdä Datsyuk - Ovechkin kaksikon, mutta kaippa Malkin ja Alex pelaavat yhdessä.
Jos Capsit on kaikki (tai ne 3) mukana, pysykööt yhdessä myös Olympialaisissa. Mikä muuten on Fedorovin ja Seminin sopimustilanne ensi kauden suhteen?

Venäjä saisi periaatteessa 4 lähes tasavahvaa hyökkäysketjua, joita voisi peluuttaa tasaisesti, mutta toivon, että yhdestä ketjusta tehtäisiin vähän romuluisempi ja puolustavampi. Sehän ei silti tarkoita, etteivätkö nämäkin maalintekoon kykenisi, kuten vaikka Radulov, joka voisi olla juuri tällainen nelosketjun jyrä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Fyysisistä edellytyksistä olisin kyllä toista mieltä. Neuvostoliiton aikoihin (Harlamov-Petrov-Mihailov, ja vielä Makarov-Krutov-Larionov) punakone popsi valtavia määriä pillereitä ja hormooneja, joten kyllä fyysisiä edellytyksiä verrattuina nykyisiin oli kyllä yllin kyllin.

No jaa, edellytyksiä ehkä, mutta ei tarvetta. Nykyiset tähdet yhdistävät melkoisen fyysisen voiman, tilannenopeuden ja loistavan teknisen taidon paketiksi, jolla siltikin on vaikeuksia myöskin nopeata, vahvaa ja pelitaktisesti erittäin kehittynyttä massaa vastaan. Neuvostotähtien vastus oli paljon keveämpää. Paitsi Kanadan parhaita vastaan, joissa mittelöissä (toki Kanadaa epäoikeudenmukaisesti suosivissa olosuhteissa) kone usein yskikin ja pahasti. Ei tarvitse ajatella kun Suomen silloisia joukkueita, niiden pelitaitoa ja tempoa häviämässä 10-1 Neuvostoliitolle niin ymmärtää, että nykyiset maajoukkueemme eivät olisi samassa asemassa, jos kohtaisivat aikakoneen avustuksella silloiset neuvostojoukkueet sellaisina kuin ne aikoinaan olivat.
 

OikeaPakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, maajoukkue, sympatiat: HIFK
Vähän tästä aikakausien vertailusta (mikä nyt on aika turhaa..)

Alla linkki mainion kiekkoblogaajan Petteri Lehdon juttuihin. Tarina Boston-Montreal 1978 kuvaa aika hyvin eri aikakausien peliä tempon, taidon ja voiman suhteen.

http://kiekko.kaleva.fi/kiekkok/index.cfm?p=blogi&id=792697&bid=51874&LOGGEDtunniste=0

Olen itse samoilla linjoilla kuin Lehto. Peli on 80-luvulta mennyt niiin paljon eteenpäin, että klipit siltä vuosikymmeneltä näyttävät aivan hidastetulta filmiltä verrattuna nykykiekkoon (jopa SM-liigaamme!). Taitavia pelaajiahan CCCP-jengissä riitti ja se jyräsi halutessaan yleensä vastustajat maanrakoon. Mutta kuten edelläkin on todettu tasoerot olivat aivan liian suuret muihin maihin (pl joskus Tsekkoslovakia ja Kanadan NHL-parhaimmisto). Vähiten ei varmaankaan koko vuoden kestävästä totaalisesta maajoukkueleirityksestä. Suomikin otti ainoan arvokisavoittonsa N-liitosta Calgaryssä, kun naapuri oli jo varmistanut voittonsa ja olivat vielä edellisillan juhlahumussa punaisilla silmillä.

Kyllähän hiljaisessa tempossa taitavat kaverit tekivät temppunsa kun oli tilaa ja aikaa. Nykyaikana mikään maajoukkue tuskin enää pystyy pelin sisällä dominoimaan sillä taitotasoerolla kuin Neuvostoliiton maajoukkueet.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
En oikein osaa nähdä yhtäläisyyksiä Heatleyhin, joka on kyllä maalintekijänä ja laukojana varmasti lahjakkaampikin, mutta muilta ominaisuuksiltaan paljon huonompi.

Niin, no eihän Heatley osaa kuljettaa kiekkoa ym. joten aika erilaisiahan nuo kokonaisuutena toki ovat.
Haluaisin nähdä Datsyuk - Ovechkin kaksikon, mutta kaippa Malkin ja Alex pelaavat yhdessä.
Tein sinne samaan viestiin kolmannen hahmotelman, jossa nämä ovat samassa ketjussa.
Venäjä saisi periaatteessa 4 lähes tasavahvaa hyökkäysketjua, joita voisi peluuttaa tasaisesti, mutta toivon, että yhdestä ketjusta tehtäisiin vähän romuluisempi ja puolustavampi. Sehän ei silti tarkoita, etteivätkö nämäkin maalintekoon kykenisi, kuten vaikka Radulov, joka voisi olla juuri tällainen nelosketjun jyrä.

Ajattelin niin, että mikäli Caps-kolmikko ei pelaisi yhdessä, Fedorov pelaisi Radulovin kanssa ja korvaisi Gorovikovin puolustavassa roolissa.

Tämä Venäjän sentteritilanne on ainoa hieman mielenkiintoa herättävä asia, sillä yksi senttereistä tulee varmasti KHLsta... en oikein usko, että Viktor Kozlov ohittaisi valinnoissa Zinvojevin ja Tereshenkon.
Sitten olisi hauska saada mielipiteitä tästä Alexei Kaigorodovista ja hänen puuttumisestaan maajoukkueesta, sillä hän on sellainen pelaaja, jonka nostaisin selvästi näiden maajoukkueessa nähtyjen entisten Kazan-senttereiden tasolle ja ylikin. Itse näin Kaigorodovissa Seminin ohella sellaisen puolittain puskista nousevan supertähden joskus 05-06-aikana, mutta johonkin tämä pelaaja on kadonnut maajoukkueesta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Epäilen myös Fedorovin tarkoittaneen, että he olivat 80-luvun lopussa suhteessa muihin parempia kuin nyt, kun loistelias Venäjä kuitenkin joutuu peleissä tiukoille. .
En tiedä mitä Fedorov tarkemmin tarkoitti, mutta hän totesi kyllä aika suoraan että 1980-luvun lopun ZSKA oli paras joukkue missä hän on ikinä pelannut.

Fetisov-Kasatonov parin tasoinen pakkipari puuttuu nyky-Venäjästä, mutta nyky-Venäjällä on Nabokov ja Bryzgalov.
Venäjältä puuttuu myös "Pervuhin-Biljaletdinov" ja "Lutshenko-Vasiljev".
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tämä Venäjän sentteritilanne on ainoa hieman mielenkiintoa herättävä asia, sillä yksi senttereistä tulee varmasti KHLsta...
Venäjällä ei ole NHL:ssä muita mitat täyttäviä senttereitä Pavel Datsjukin ja Jevgeni Malkinin ohella. En usko nuorten lupausten Pavel Gratshevin tai Artjom Anisimovin tekevän läpimurtoaan NHL:ssä vielä ensi kaudella, ja en myöskään usko Bykovin valitsevan 40-vuotiasta Fedorovia joukkueeseen, joten olympialaisiin valittaneen kaksi sentteriä KHL:stä. Tässä tapauksessa Zinovjev ja Tereshenko ovat parhaat vaihtoehdot.


Sitten olisi hauska saada mielipiteitä tästä Alexei Kaigorodovista ja hänen puuttumisestaan maajoukkueesta, sillä hän on sellainen pelaaja, jonka nostaisin selvästi näiden maajoukkueessa nähtyjen entisten Kazan-senttereiden tasolle ja ylikin.
Vahvasti eri mieltä. Zinovjev ja Tereshenko ovat molemmat selvästi parempia pelaajia kuin Aleksei Kaigorodov. Zinovjevin ja Tereshenkon ohella nostaisin KHL:n venäläissenttereistä Kaigorodovin edelle nyt turnauksessa pelanneet Anton Kurianovin ja Konstantin Gorovikovin, sekä Ivan Neprjajevin ja Dimitri Pestunovin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tämä TOJ:n näkemys jääkiekon heikosta vetovoimasta ei perustu faktoihin.

On totta, että harrastajamääriltään jääkiekko on vasta sijalla 13, ja esim. pingiksen harrastajia on Venäjällä noin kolme kertaa enemmän. Se ei kuitenkaan kerro jääkiekon vetovoiman vaan infran puuttumisesta. Pingispöytä on nimittäin jonkun verran halvempi investointi kuin jäähalli.

Kaikki tuntemani venäläiset sijoittaa jääkiekon top 3- listaan jos puhutaan lajin suosiosta (= vetovoimasta).

Tässä kyselyssä kaikki vastanneet - yhtä lukuunottamatta - sijoittaa lätkän kakkoseksi heti futiksen jälkeen.

http://otvet.mail.ru/question/1061/

Ja usko huviksesi - lahjakkaimmat junnut on valkattu nimenomaan jääkiekon eikä suinkaan pingiksen pariin (edellyttäen että paikakunnalla on jäähalli-infraa).

Mail.ru:n kysely onkin todella tieteellinen...

jääkiekon suosio ja vetovoima riippuvat Venäjällä kovasti alueesta ja paikkakunnasta. Jalkapallo on käytännössä kaikkialla (ehkä juuri nyt jotain Jaroslavlia lukuun ottamatta, miten lie Shinnik tällä hetkellä) täysin ylivoimainen ykkönen. Sen jälkeen usealla paikkakunnalla tulee jääkiekko, muttei lähellekään kaikilla. Koripallo, lentopallo ja monet muut (mm. kamppailulajit, mutta jos pitäydytään palloiluissa ei lasketa niitä nyt mukaan) kilpailevat monissa suurissa kaupungeissa jääkiekon kanssa - oma lukunsa ovat sitten aivan suurimpien kaupunkien ehkä ulkopuoliset paikat, joissa jääpallo on valtavan suosittua. Ei jääkiekko ole mitenkään selvä kakkonen, eikä välttämättä kolmonenkaan, mutta siinä kulmilla. Jalkapallomaa Venäjä on toki aivan täysin.

Tämä humble opinion erittäin paljon Venäjällä pyörineenä, siellä asuneena ja paljon venäläisiä työn ja harrastusten takia tuntevana. Jääkiekko on kansallisesti merkittävä, maajoukkuetta seurataan, mutta laji muuten on erittäin aluesidonnainen.
 

Creative

Jäsen
... laji muuten on erittäin aluesidonnainen.

Niinpä. Ja siihen vaikuttaa ennen kaikkea infran olemassaolo. Niin tai näin, valtakunnallisesti jääkiekko kuuluu ehdottomasti top 3:een.

Tässä on sitten vähän suurempi otanta, jos edellinen kysely tuntui liian tieteelliseltä.

http://forum.sportbox.ru/index.php?showtopic=250

Ääänestäneitä 252, jääkiekko on kolmanneksi suosituin jalkapallon ja ampumahiihdon jälkeen. Jääpallon suosio jää selvästi taakse.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pieni kuriositeetti Venäjän joukkueeseen liittyen. Joukkueen toiseksi paras hyökkääjä Aleksandr Radulov on etniseltä taustaltaan tshetsheeni. Radulov ei kuitenkaan ole syntynyt Tshetsheniassa, vaan Nizhni Tagilissa Sverdlovskin oblastissa.

Näitä huipputason tshetsheenipelaajia ei Radulovin lisäksi tule mieleen kuin Venäjän juniorimaajoukkueen hyökkääjä Aslan Raisov.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ainakin ruotsalaisen SVT:n haastattelussa joku venäläinen kiekkopomo kertoi, että jäähalleja ja kaukaloita rakennetaan kovalla tahdilla ympäri maata.
Nämä ovat rohkaisevia uutisia. Venäjälle on toki rakennettu uusia halleja läpi 2000-luvun. 1990-luvulla ei ollut rahaa rakentaa mitään, mutta 2000-luvulla asioihin on saatu järjestystä ja myös urheilulle on löytynyt rahoitusta. Esimerkiksi suurin osa KHL-joukkueiden halleista on 2000-luvulla valmistuneita.
On hieno juttu jos jääkiekon junioritoiminnan kehittämiselle löytyy edelleen rahaa taloustaantumasta huolimatta. Jotta Venäjän kiekkoilu voisi edelleen kehittyä, tulee investointeja jääkiekkoiluun (sekä junnutoiminta että KHL) jatkaa edelleen voimakkaasti.
 

kovalev

Jäsen
en myöskään usko Bykovin valitsevan 40-vuotiasta Fedorovia joukkueeseen, joten olympialaisiin valittaneen kaksi sentteriä KHL:stä.
Tiedä sitten Bykovin aikeista. Saatat olla oikeassa.
Minun joukkueeseeni Sergei Fedorov mahtuisi aina. Saattaisi muuten itse olla kovinkin halukas. Olympiakulta puuttuu häneltäkin.
 

TKH

Jäsen
Mutta olet oikeassa, ettei peli aivan hirveästi ole muuttunut, kuitenkin Makarov, joka oli tottunut siirtämään kiekon tyhjään maaliin, ei sen aikaisella pelityylillän pystyisi pelaamaan yli sadan pisteen kausia NHLssa. Luontaista lahjakkuutta kaverilla oli, mutta suora vertailu nykyisiin pelaajiin olisi vaatinut sen, että mies olisi aloittanut uransa NHLssa ja sopeuttanut pelityylinsä siihen sopivaksi.
Toisaalta onnistui hän tekemään aikoinaan Sharksiin uuden sisäisen pelaajakohtaisen maaliennätyksen... kuitenkin Makarov olisi varmaan ollut sen tyylinen pelaaja, jolla olis enemmän syöttöjä, kuin pisteitä NHLssa, varhaisemmin alkaneella urallakin.

Makarov pystyisi helposti tekemään yli sata pistettä myös nykyaikana, ei pienintä epäilystäkään. Eikä se edes olisi vaatinut koko uran pelaamista NHL:ssä, vaikkakin se luonnollisesti olisi asiaa helpottanut. Makarov aloitti NHL-uransa 31-vuotiaana ja vielä 35-vuotiaana se teki 30 maalia ja 68 pistettä. Mitä luulet montako Makarovin aikaista ja osapuilleen samanikäistä pelaajaa nakutteli vastaavia tai parempia pisteitä kuin Makarov NHL-uransa ensimmäisillä kausilla (31-35 vuotiaana)?

Onhan niitä muutamia esim. 99, Mark Messier ja Mike Gartner, mutta ei niitä todellakaan montaa ole ja ne kaikki ovat tietysti pelanneet koko uransa NHL:ssä. Jotta asia saisi hiukan vertailupohjaa laitetaan esimerkin vuoksi Jari Kurrin saldot ikävuosilta 31-35.

1991-92 Los Angeles Kings NHL 73 23 37 60
1992-93 Los Angeles Kings NHL 82 27 60 87
1993-94 Los Angeles Kings NHL 81 31 46 77
1994-95 Los Angeles Kings NHL 38 10 19 29
1995-96 Los Angeles Kings NHL 57 17 23 40

Ja tässä Makarovin vastaavat.

1989-90 Calgary Flames NHL 80 24 62 86
1990-91 Calgary Flames NHL 78 30 49 79
1991-92 Calgary Flames NHL 68 22 48 70
1992-93 Calgary Flames NHL 71 18 39 57
1993-94 San Jose Sharks NHL 80 30 38 68

Makarov pelasi kaksi 30 maalin kautta ja kolmella kaudella se teki pisteitä yli yhden keskiarvolla. Tynkäkausi sotkee hieman vertailua, mutta kyllähän noista näkee, ettei Kurri pelannut kuin kerran yli pisteen keskiarvolla eikä yli 30 maalin kausiakaan ole kuin yksi. Eli toisin sanoen parhaat päivät aikoja sitten nähneenä ikämiehenä vasta NHL:ään siirtynyt Makarov nakutteli kaikesta huolimatta pisteitä paremmin kuin mitä eräs NHL:n 80-luvun parhaimmista pelaajista saman ikäisenä.
 

Creative

Jäsen
Venäjällä asuu ~150M ihmistä, joten mitään kovin merkittäviä johtopäätöksiä en tuon kyselyn tuloksesta lähtisi vetämään.

Tarkkaa lukua jääkiekon suosiosta emme tietenkään voi saada kun kysymällä asiaa jokaikiseltä 141 887 438 Venäjän kansalaiselta.

Itselleni riittää pienempikin otanta varsinkin kun esim. tuossa sportboxin kyselyssä 3:ksi sijoittuneen jääkiekon (44 ääntä) ja 4:ksi sijoittuneen koripallon (6 ääntä) välillä on noinkin selkeä ero.

Se että eniten ansaitsevan venäläisurhelijan 'top 25'-listalla on 21 jääkiekonpelaajaa osaltaan riittänee ylläpitämään lajin vetovoimaa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kultamitalijoukkue vieraili tänään presidentti Dimitri Medvedevin luona Kremlissä. MM-kultamitalijoukkue vieraili Kremlissä myös vuosi sitten ja Medvedev toivoikin puheessaan joukkueelle, että näistä vierailuista tulisi jokavuotinen perinne.

Puheessaan Medvedev kiitti joukkuetta ja sanoi voiton tuoneen onnea ja ylpeyttä koko kansakunnalle. Kultamitalijoukkue lahjoitti Medvedeville maajoukkueen paidan, jonka selässä on numero 47. Kultamitalin ratkaisseen voittomaalin tehnyt Aleksandr Radulov pelaa maajoukkueessa tällä numerolla.
 
Viimeksi muokattu:

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
En tiedä mitä Fedorov tarkemmin tarkoitti, mutta hän totesi kyllä aika suoraan että 1980-luvun lopun ZSKA oli paras joukkue missä hän on ikinä pelannut.

Venäjältä puuttuu myös "Pervuhin-Biljaletdinov" ja "Lutshenko-Vasiljev".

ZSKA:n mv ei joutunut ikinä sellaiseen testiin kuin nykyään joutuvat kaikki maalivahdit, joten en nielaise tuota väitettä. Neuvostoliiton mv:t Tretjakin jälkeen olivat korkeintaan nykyistä EHT-tasoa, jos sitäkään, eivätkä olisi pärjänneet jotain Kovalchukeja ja Raduloveja vastaan. Aliarvioit ihan liikaa jonkun Nabokovin tai Bryzgalovin merkitystä, kun vertaillaan nykyisiä ja 80-luvun lopun joukkueita. Lisäksi joukkueen roolitus ja peluutus oli 80-luvun lopulla ihan kivikaudelta verrattuna esim. Bykoviin.

Nuo pakkiparit eivät pelanneet yhdessä ja samassa joukkueessa. Minä vertailen yksittäisiä joukkueita, sinä laitat vastaan kokonaisen aikakauden parhaat pelaajat. Nyky-Venäjä voitaisi 80-luvun lopun ZSKA:n. Jos pelattaisiin paras seitsämästä, niin ehkä 4-2.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös