Aluksi rupesin kirjoittamaan 'EU ja euron tulevaisuus' -ketjuun. Postauksen lopussa huomasin, ettei tämä sovi sinne yhtään. Siispä jatkan asiasta täällä.
Dennis kirjoitti:
En itsekään toki usko keskiluokan kurjistumiseen samassa mittakaavassa, mitä mainituissa maissa, mutta kyllä nämä maailmanlaajuiset trendit tulee koettelemaan myös Suomea.
Aivan varmasti tulevat koettelemaan. Onneksi hallitus on vastannut mainitsemaasi asuntolainavelkaantumistrendiin pienentämällä asuntolainan korkomenojen verovähennysoikeutta (jonka mielestäni voisi poistaa kokonaan). Seuraavaksi varmaan nostetaan kiinteistöveroa pinnan pari, kun sitä on ehdottanut IMF:n erityisasiantuntija, vaikka kumpikaan yllä mainituista keinoista ei ole mitenkään uusi tai mullistava.
Tarkoituksenani ei ole ylistää istuvaa Kataisen hallitusta, vaan korostaa sitä, että (ainakin Suomessa) poliittinen johto tietää ja tunnustaa edellisissä viesteissä mainitut haasteet. Olipa muistaakseni viikonlopun hesarin mielipidepalstalla ylimmän johdon vetoomus ympäristöllisesti kestävän taloudenpidon puolesta. Lisäksi ainakin Pertti Salolainen on sanonut suoraan, että länsimaissa eletään liian hyvin. Itse pidän suurempana ongelmana kansalaisia. Tai ehkä pikemminkin kansalaisten ja poliitikkojen välistä suhdetta. Tuota irvikuvaista fasadia, jossa poliitikot lupaavat enemmän hyvinvointia siten kuin teollinen aika on meille sen opettanut. Puhun nyt siis materiapaljoudesta ja siitä vallitsevasta käsityksestä, että hyvinvointia syntyy kulutuksesta. Poliitikot eivät uskalla tietoisesti heikentää kansalaisten kulutus- ja sitä kautta oletettua hyvinvointitasoa, vaikka se jos mikä olisi vastuullista.
Dennis kirjoitti:
Näinhän se menee, että pohjimmiltaan tämä eurokriisikin juontaa juurensa siihen tosiasiaan, että sotien jälkeen luotu länsimainen (hyvinvointi)yhteiskuntajärjestelmä alkaa tulla tiensä päähän. Syitä on lukuisia, yhtenä suurimpana ihan puhtaasti demografiset seikat. Muutaman tulevan sukupolven työt ja luonnonvarat on jo lunastettu velaksi, mutta sekään ei pian auta, kun BRICS-maat naapureineen pyyhältää vasemmalta ohi ja mukavaan elämään tottunut Eurooppa näivettyy ja eläköityy paikoilleen. Maailman valtakeskittymä siirtyy hiljalleen pois Eurooppa-USA-akselilta idän suuntaan ja se prosessi tulee viemään vuosikymmeniä, ehkä -satoja, kunnes vaaka sitten taas joskus kääntyy takaisin tänne.
Tämä skenaario ei edes ole mikään huono asia. Elämme kuitenkin läpeensä angloamerikkalaisessa kulutuskapitalismia ylistävässä kulttuurissa ja koko ihmiskunnan kannalta olisi parempaa painottaa muunlaista kulttuuria. Mitä tämä on? En tiedä. Mutta niin kauan, kuin länsimaisissa demokratioissa poliitikot pyrkivät miellyttämään ihmisiä niillä asioilla mitä nämä (oletettavasti) haluavat kuulla, ei kulttuurin muutostahti ole tarpeeksi nopea.
Toiveenani kuitenkin olisi, että väistämätön muutos tapahtuisi sekä nopeasti että rauhanomaisesti. Ei sillä tavalla sotaisasti, että rikkaat kansakunnat (kuten Suomi) sulkisivat rajansa ja antaisivat köyhien näivettyä rajojensa ulkopuolella tarvittaessa voimakeinoin. Haluaisin uskoa globaaleihin ympäristöliikkeisiin, vaikka sitten puoliterroristiseen Greenpeaceen, jotta ihmiset ympäri maailmaa ymmärtäisivät vähentää kulutustaan vapaaehtoisesti.
Alhaalta ylöspäin suuntautuva muutos olisi siis kaikista rauhanomaisin. Tiietenkään ei kannata aliarvioida tietotekniikan ja lonkeronsa kaikkialle ulottavan median ja tiedonvälityksen voimaa. Kun ihmiset saavat tietoa asioista, he saattavat ruveta itsekin vaatimaan päästökauppalupakiintiöiden pienennystä, korkeampia ympäristöveroja ja muita kulutusta pienentäviä toimenpiteitä. Avoimen tiedonvälityksen aikana hallinnon toimenpiteiden taustat on helpompaa saada selville ja täten toimet ovat helpommin oikeutettavissa. Ongelmana on vain se, että avoin tiedonvälitys vaatisi poliitikoilta vilpittömyyttä ja rehellisyyttä.
julle-jr kirjoitti:
Enkä missään nimessä yritä esittää muita parempaa, osallistun tähän maailman näivettämiseen itse vähintään samalla voimalla kuin muutkin. Kysynkin, että mitä helvettiä minä kuvittelen tekeväni, enkö tajua ja eivätkö muut tajua? Vai onko niin, että koska minun tekemisilläni ei ole vaikutusta, niin ei kannata edes yrittää? Mutta sittenhän yleinen rytinä taas on entistä loogisempi seuraamus!
Onneksi jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa itseensä ja lähiympäristöönsä. Toisaalta, onko oikein moralisoida miestä, jolla on hirvittävä asuntolaina niskassa jossain Myyrmäessä. Kaksi kakaraa haluaisi harrastaa lätkää ja vaimo pysyy tyytyväisenä vain, jos koko perhe lähtee reissuun etelään kerran vuodessa. Onneksi omassa parisuhteessani olemme saaneet seurata läheltä nelihenkisen perheen keskiluokkaisen kulutusjuhlan seurauksia. En voi sanoa rehellisesti, että itse olisin ylpeä tai onnellinen eläessäni sellaista elämää kuin he.
olkikuukkelille sanoisin sen verran, että kuluttamisen rajoitukset eiivät rikkoisi ainakaan
YK:n yleismaailmallista ihmisoikeuksien julistusta. (linkki Wikipediaan aiheesta.) Kulutusrajoitukset tai lisäverot erityisen suuren CO2-jalanjäljen omaaville tuotteille olisi kuitenkin paikallaan.