Tämän ketjun ei kyllä soisi kuolevan. Tärkeää pohdintaa ja mieluusti mahdollisimman paljon erilaisia näkökantoja toivoisin luettavaksi.
Reilu viikko sitten valtionvarainministeriö muistutti, että
Suomen vienti ei vedä ja talouskasvu on nyt yksityisen kulutuksen varassa.(linkki Ylen sivuille) Systeemi on siis niin mätä, että ihmisiä pitää painostaa käyttämään rahaa, jotta Suomi pysyy muiden mukana. Tämmöisissä "uutisissa" talouskasvuun pyrkiminen on täysin itsestäänselvyys, eikä niissä tietenkään koskaan oteta kantaa siihen, mikä on jatkuvan turhan kulutuksen hinta:
-luonnonvarojen tuhlaus, vaikka kuormitus ylittää jo reilusti sen mitä maapallolla on varaa tarjota
-maan, veden ja ilman saastuttaminen
-jätteet (mainitaan nyt erikseen, vaikka liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Muistaakseni edellisessä viestissä mainitussa Hehkulamppuhuijaus-dokumentissa on hyvin kuvattu kuinka meidän käyttämää heikkokestoista elektroniikkaromua dumpataan Afrikan maihin lakeja kiertämällä.)
-"orjatyövoima", pistetään nyt lainausmerkkeihin, vaikka kyllähän esimerkiksi kiinalainen ihmisten alistaminen mielestäni ihan orjuuttamisen kriteerit täyttää.
Tämä stoori Foxconn:in toiminnasta on yksi hyvä esimerkki. (linkki sivustolle thisamericanlife.org)
Mitä hyötyä meille sitten on esimerkiksi täällä Suomessa talouskasvusta ollut? Olemme päässeet tähän pisteeseen, jossa eläminen on suht' vapaata. Jokainen saa itse valita elämälleen suunnan eikä meitä pakoteta itselle sopimattomiin töihin ja voimme opiskella useita vuosia vieläpä niin, että valtio tukee sitä. Mutta vaikka elämme jatkuvassa kasvussa, asiat eivät silti muutu koko ajan paremmiksi. Kymmenet tuhannet ihmiset saavat elää jatkuvassa työpaikan menettämisen pelossa, säästetään kriittisistä paikoista kuten kouluista ja vanhustenhoidosta, kuntia yhdistellään ja palvelut karkaavat, inflaatio syö vuosittaiset palkankorotukset ja vähän ylikin... Jos verrataan nykytilannetta vaikkapa 60-lukuun jolloin nykyisin robottien tekemät työt tehtiin käsin liukuhihnan äärellä ja konesuunnittelun puolella saatiin ehkä kuukaudessa aikaiseksi saman verran kuin nykyisessä tietokoneavusteissa ympäristössä saadaan muutamassa päivässä. Lapsi voisi kuvitella tämän johtavan tilanteeseen, jossa ihmisillä olisi enemmän vapaa-aikaa ja kaikkia hyödykkeitä olisi kaikille tarjolla edullisesti. Totuus on kuitenkin se, että meiltä vaaditaan vain entistä enemmän, työpäivät ovat pitkiä niille kellä töitä on ja ihmiset entistä onnettomampia.
Jonkunhan tästä kaikesta lisääntynestä tuotantotehokkuudesta on kuitenkin hyödyttävä? Raha kulkee rahan luokse ja todellisen hyödyn jatkuvasta talouskasvusta saavat ne, jotka koko hommaa pyörittävätkin, eli pieni eliitti pyramidin huipulla: yksityisten suurten pankkien johto, globaalien suuryritysten johto, kansalaismielipidettä muokkaavien suurimpien mediakonsernien johto, korkein poliittinen johto jota on vaikea erottaa edellisistä... Sama porukka joka siis ahneuksissaan on vastuussa siitä, että maailmassa iso osa ihmisistä ei saa ruokaa vaikka sitä voitaisiin tuottaa riittävästi kaikkien tarpeisiin. Sama porukka joka päättää milloin lähdetään sotimaan, kun on ensin saatu kansa huijattua uskomaan sodan tarpeellisuuteen.
Mikäli asiasta tahtoisi keskustella laajemmin, mikä on täysin suotavaa, ellei jopa pakollista, niin aloittaisin kyllä määrittelemällä mitä tarkoittaa itse talouskasvu, koska se on sellainen abstrakti sanahirviö, joka voi tarkoittaa ihan mitä vain ja se sopii jokaiseen tarkoitukseen. Joten arvon keskustelijat, mikä on teidän näkemys: mitä tarkoittaa talouskasvu.
Maailman resurssit eivät juurikaan kasva (uusiutumattomia resursseja on tietysti sen verran mitä niitä on, mutta niitä opitaan hyödyntämään uusilla tavoilla, kuten maametallit, joten tavallaan resursseja voidaan saada käytettäväksi lisääkin), mutta kysyntää resursseille on enemmän kuin olisi sopivaa niitä hyödyntää. Ja tämä resurssien liikakäyttö on mahdollista, koska pankit saavat myöntää käytännössä rajattomasti lainoja. Eli itse näkisin, että negatiivisessa mielessä talouskasvu on nimenomaan velkamäärän kasvua. Ja koska velassa on korko, maailmantaloudessa liikkuvan rahan määrä kasvaa jatkuvasti. Ja koska velkaa on enemmän kuin rahaa, ei kaikkea velkaa tietenkään voida maksaa pois, ja aina välillä paska kasaantuu heikoimman lenkin syliin ja tulee katkeamisia. Uusia Kreikkoja. Suurimmat pankit ovat kuitenkin tehneet itsestään niin suuria, että niitä ei voida päästää kaatumaan. Tästä kai käsittääkseni voi kiittää ainakin 90-luvun tapahtumia Amerikassa, kun pankeille yritettiin ajaa säännöstelyä, mutta kovin heikoin tuloksin?
Talouskasvusta riippuvaisen systeemin tilalle on siis vaikea kuvitella muuta tilannetta kuin se, että koko maailman varallisuus suhteutetaan maapallon resursseihin ja tilannetta päivitettäisiin säännöllisesti. Pankit yksityisiltä valtioille tai jollekin niitä korkeammalle unionille ja korko pois ja pankkien pakolliset kulut katettaisiin verorahoin. Tavallaan aika absurdi ajatus, mutta ei tämä nykyinen ahneuteen ja heikompiosaisten alistamiseen perustuva järjestelmäkään ikuisesti tule kantamaan. Voitaisiin palata suunnittelemaan taas tuotteita, jotka kestävät ja luovuttaisiin kertakäyttökulutuksen kulttuurista. Kun ei tarvitsisi jatkuvasti tuottaa lisää, työaikoja voitaisiin lyhentää ja ihmiset saisivat enemmän aikaa itselleen ja perheilleen. Lisääntyneen vapaa-ajan myötä ihmiset ehkä alkaisivat syömään terveellisemmin, ja ihmiset voisivat kehittää itseään opiskelemalla vaikka koko ikänsä. Rahaa käytettäisiin enemmän palveluihin. Kädentaitoja alettaisiin taas pitämään suuremmassa arvossa. Fiksuimmat ja motivoituneimmat voisivat kuitenkin edelleen menestyä muita paremmin. Toisihan tämäkin omat ongelmansa, mutta olisihan se hienoa oman elinikänsä aikana nähdä jotain positiivista muutosta. Miten maailmanjärjestys muuttuisikaan, jos vaikkapa aurinkopaneeleiden ja kaapeleiden kehityksessä päästäisiin niin pitkälle, että Saharasta saataisiin sähköä puoli-ilmaiseksi Euroopan ja Afrikan tarpeisiin. Vai kävisikö vain kuten Nikola Teslan vaatimattomalle Wardenclyffe-projektille, jonka tarkoituksena oli saada ilmaista sähköä kaikille ihmisille, mutta hommat loppui kun ei kyennyt antamaan vastausta rahoittajana toimineelle J.P. Morganille tämän kysyessä "Where can I put the meter?"