Kasvun mekanismit ja markkinatalouden lait ovat kuin evoluutio - havaittavissa ja todennettavissa olevia reaalitodellisuuden ilmiöitä, jotka tapahtuvat riippumatta siitä, päättääkö joku tieteen ja logiikan ulkopuolelta maailmanselitystään hakeva olla uskomatta niihin vai ei.
Ei kai kukaan nyt kyseenalaistakaan kasvun mekanismien tai markkinatalouden lakien olemassaoloa.
Tuttu keskustelutekniikka tuo, jossa ne, jotka eivät jaa jotain epämääräistä visiota, leimataan epärationaalisiksi uskovaisiksi. Näin yritetään ikään kuin tasoittaa pelikenttä - saada tilanne näyttämään siltä, että vastapuolenkin argumentit ovat tunnepohjaisia.
Pelikentän tasaisuudesta en tiedä, mutta talouskasvu-uskovaiseksi miellän henkilön joka luulee kasvun itsessään joko luovan hyvinvointia (pl. kehitysmaat ja ns. kehittyvät taloudet joissa se sitä tekeekin) tai edes jatkuvan kovin kauaa. Kasvu-uskovaiset ovat yleensä hyvin perillä talousteorioista, mutta eivät ymmärrä että talous on osa suurempaa rajallista kokonaisuutta, fyysistä maapalloa. Viestiesi perusteella olet kasvu-uskovainen.
mitkä ovat nämä realiteetit, jotka estävät talouskasvun jatkumisen? Millaisella aikajänteellä ne väistämättä tai edes hyvin suurella todennäköisyydellä katkaisevat talouskasvun?
Esim. USA:ssa energian kulutus on aivan teollistumisen alkuajoista lähtien ollut samalla eksponentiaalisella noin kolmen prosentin kasvu-uralla. Tällä tasaisella vauhdilla tarvitsemme jo muutaman sadan vuoden päästä käyttöömme saman verran energiaa mitä maapallolle tulee auringosta yhteensä, eli 700 kertaa sen verran mitä tällä hetkellä käytämme. Maapallo täytyy siis peittää kauttaaltaan aurinkopaneeliin jonka hyötysuhde on 100 %. Toivotaan että opimme siihen mennessä kasvattamaan ruokamme siellä aurinkopaneelien alla ilman fotosynteesiä. Ellei aurinkoenergia riitä ja jatkamme tuotannon kasvattamista vaikkapa fuusioenergialla, niin 1400 vuoden päästä maapallo kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin aurinko tuottaa, eli termodynamiikan lakien mukaan aurinkoa pienempänä se on reilusti aurinkoa kuumempi. Ja ilmastonmuutoksen tutkijat ovat huolissaan parin asteen muutoksesta....
Mutta voihan energian käyttöä tehostaa? No tehostamiseenkin on rajallisessa maailmassa fysikaaliset rajat. Viime vuosikymmeninä ihmisten rakentamien vekottimien (autot, jääkaapit, ydinvoimalat, jumbojetit) energiatehokkuus on parantunut 0-2 % vuodessa, eli niiden energiatehokkuus tuplaantuu viimeistään 70 vuoden välein. 2/3 maailman energiasta kuluu lämpövoimakoneissa, joiden hyötysuhde on 20-40 %. Eipä tarvita montaakaan 70 vuoden pätkää ennen kuin kitka on kokonaan voitettu ja lämpövoimakoneiden energiatehokkuus on 100 %. Tehostaminen ei siis vaikuta muutaman sadan vuoden pituisen aikajänteen suuruusluokkaan vaikka antaakin meille muutaman sukupolven verran lisäaikaa.
Mutta eihän energiankulutus ole yhtä kuin talouskasvu? Ei olekaan. 1950-luvulta lähtien maailman kokonaistuotanto on kasvanut energiankulutusta nopeammin ja erkanee koko ajan vielä ylemmäs 5 % vuosivauhdillaan. Se tarkoittaa sitä että talouskasvulla on muitakin lähteitä kuin fyysinen maailma, mutta se tarkoittaa myös sitä että yhä pienempi ja pienempi osa taloudesta muodostuu ruuan tuotannosta, kuljetuksista, ym. ja yhä suurempi ja suurempi osa tulee kiinteistökaupoista, innovaatioista, muodista, psykoterapiasta, tietokoneohjelmistojen mirkosekunneissa tekemästä miljardiluokan vivutuksesta, velkarahan painamisesta. ym. Talousjärjestelmämme perustuu investointien, lainojen ja korkojen globaaliin sotkuun joka natisee jo liitoksistaan. Velkakriisi on vähällä eskaloitua ruokakriisiksi. 25 % Euroopankin väestöstä elää köyhyys- tai syrjäytymisriskin alaisena samalla kun valtioita suurempien investointipankkien osakkeenomistajat tienaavat enemmän kuin ehtivät koskaan kuluttaa. 1950-luvulta tähän päivään on suomalaisten elintaso kuusinkertaistunut ja työn tehokkuus seitsenkertaistunut, mutta työtunnit ovat vähentyneet vain 20 % eikä tutkimusten mukaan talouskasvu ole enää pitkään aikaan lisännyt onnellisuutta. Vaikka muuten saisimmekin jatkettua nykyistä teknologista kehitystä talouskasvun moottorina sen 400 vuotta jolloin maapallon pinta on täynnä aurinkopaneelia tai 1400 vuotta jolloin voimalamme ovat lämmittäneet maapallon tähdeksi, ehtii järjestelmä sitä ennen romahtaa monta kertaa tuohon mahdottomuuteensa.
Luvut ovat tietenkin epätarkkoja, mutta eksponantiaalisen kasvun käsite pitäisi tulla selväksi. Kun yhtälöön lisätään vielä eksponantiaalinen väestönkasvu joka entisestään kasvattaa tuotantoa, on kasvun mahdotonta ajatella jatkuvan pitkään. Kyse on ilmiöstä joka alkoi 500 vuotta sitten ja päättyy 500 vuoden kuluessa. Mahdollisesti jo 50:n. Uusiutuva energia ja "vihreä kasvu" on tietysti parempi nykymenoon verrattuna, mutta turhaa haihattelua niin kauan kun kokonaistuotanto kasvaa eksponentiaalisesti.
Ketju hauskalla tavalla todistaa, että mitään vaihoehtoa ei tosiaan ole edes etäisen hahmotelman asteella.
Olisi todella outoa, jos maailmasta ei löytyisi ihmisiä, jotka elämäntyönään tätä asiaa pohtivat, jos mekin täällä aiheesta spekuloimme :)
Tässäpä taitaa tulla koko langan ensimmäinen otsikkoon vastaava ehdotus:
http://www.sd-commission.org.uk/data/files/publications/Herman_Daly_thinkpiece.pdf
(linkki vie pfd-tiivistelmään herman dalen steady state -teoriasta)