Kuulin tuossa ohimennen muutaman parrakkaan, nahkaliiveihin pukeutuneen herrasmiehen keskustelevan, että ”se saatanan vasikka pitää saada hengiltä”. Jos vielä heitä yhdytän, ja jos ovat onnistuneet pyrkimyksissään, niin sanonko että tiedän erään jolle maistuisi pala vasikkaa?Tänään aion tehdä saltimboccan inspiroimana salvialla täytettyjä ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjä kanaleikkeitä. Kun tuota vasikkaa ei ollut tarjolla niin pitää tyytyä broileiriin...
Jos siellä padassa hautuu lihan lisäksi porkkanaa tai lanttua tai muuta kasvispohjaista kamaa, kuten mielestäni voisi, niin eihän siihen tartte lisukkeeksi kuin tuoretta leipää. Ihan turhaa sotkea liikaa makuja samalle lautaselle. Jos lammas on hyvää, on se hyvää ilman niitä iänikuisia pakkopottujakin.Tänään on työn alla lihaltaan vähän harvinaisempi ruoka, nimittäin lampaan niskaa padassa haudutettuna.
Ostimme aikanaan lähituottajien toritapahtumassa lammasta ja nuo niskapalat (-kiekot) ovat säilyneet kesän yli näihin asti. Pataruoathan ovat yksinkertaisia valmistaa: kaikki aineet valurautapataan, tms. ja pata "unohdetaan" muutamaksi tunniksi pienelle lämmölle uuniin tai liedelle. Lopputuloksena on pehmeää lihaa ja valmis kastike, joskin lientä voi kyllä lopuksi keittää erikseen kokoon ja/tai suurista sakeammaksi.
Mitä tuon padan kanssa sitten?
Perunamuusihan olisi pataruualle sopiva lisäke, mutta ei uusista perunoista semmoista oikein voi tehdä eli jää vielä nähtäväksi....
Totta tuokin...Jos siellä padassa hautuu lihan lisäksi porkkanaa tai lanttua tai muuta kasvispohjaista kamaa, kuten mielestäni voisi, niin eihän siihen tartte lisukkeeksi kuin tuoretta leipää. Ihan turhaa sotkea liikaa makuja samalle lautaselle. Jos lammas on hyvää, on se hyvää ilman niitä iänikuisia pakkopottujakin.
Sinuna olisin ehkä iskenyt bataatteja hautumaan samaan pataan. Maustavat hyvin, ja kun ajan kanssa murenevat niin paksuuntavat keitosta mukavasti.Totta tuokin...
Vaimo tuossa heittikin saman ajatuksen, ettei pata välttämättä tarvitsisi enää muuta lisukkeeksi. Minä vaan pihinä miehenä ja kulinaristina haluaisin, että lammasta saisi syödä useamminkin nyt viikonloppuna, jos sen kanssa olisi esim. niitä pakkopottuja.
Tänään ei syödä mitään, tai no illalla meni nepalilaista, mutta siitä en tullut kirjoittamaan. Aamuksi nimittäin valmistin tuorepuuroa ja pakko jo taas etukäteen hehkuttaa, että on aivan loistavaa. Kaurahiutaleita, kauramaitoa, chia siemeniä keittelin kattilassa ja kun tuli valmista niin sekaan vielä mustikoita ja päälle vähän hasselpähkinää. Jääkappiin sitten odottamaan huomista. Niitä jotka eivät ole tuorepuuroa testanneet niin suosittelen suuresti. Taitaa olla tämän vuoden puolella kun tuon löysin ja on kyllä kaurapuuro parhaimmillaan näin kylmänä.
Olen kyllä kuullut, että suppiksia olisi kasvanut ennenkin metsässä, ainakin joskus....Yrttikermassa haudutettua lohta, suppilovahverokastiketta (löysin niitä eilen yllättäen metsässä jossa niitä ei ennen ole ollut), uuniperunaa ja keitettyä kukkakaalia. Kohta syödään...
Tänään tein nakkikeittoa. Twisti oli se, että korvasin puolet perunoista bataatinlohkoilla. Sitten sekakasviksia pakkasesta, spagetinpätkiä, helevetisti nakkeja, pari lihaliemikuutiota keittoveteen ja mausteosastolta paprikajauhetta, valkosipulia, basilikaa, cajunmaustetta sekä mustapippuria. Kauppansa teki.
Niin kuka?Viherahon Pasi oisi laittanut tuohon sekaan vielä pussin pakasteranskalaisia, kalapuikkoja ja kolme kananmunaa. :P
Eikä sovi unohtaa likaista kattilaa sekä maksamakkaraa.Viherahon Pasi oisi laittanut tuohon sekaan vielä pussin pakasteranskalaisia, kalapuikkoja ja kolme kananmunaa. :P