Tämä keskustelu on minusta nyt jotenkin hieman hämmentävää, kun kokoajan mediassa korostetaan tulevaa talvea sekä uhkaavaa sähköpulaa, ja samaan aikaan jengi ottaa paniikissa määräaikaisia sähkösopimuksia ajatuksella "kohta se hinta nousee kuitenkin". Luulisi, että firmat ovat nyt etenkin laskeneet tulevan talven sähköpulauhan jo näiden määräaikaisten sopimusten hintoihinsa ja nykyisestä hintatasosta kovasti ylöspäin meneminen on kovin epätodennäköistä tai sitten kaikkien yritysten palkkalistoilla on todella epäpätevää porukkaa.
Sähkösopimusten hinnoittelu ei vaan toimi tuolla tavalla. Perussääntönä tuo hankinta-myyntiprosessi menee jotakuinkin seuraavalla tavalla. Yritys tunnistaa tarpeen myydä x määrän sähköä. Tämän jälkeen yritys ostaa x * xx% myyntiin menevästä sähköstä sähköpörssistä, tai oikeammin toki tekee hintasuojauksen. Eli tässä vaiheessa sähkönmyyntiyhtiöllä on tarkalleen tiedossa se sähkön hankintahinta. Ennen sähkösopimusten myyntiä yhtiö lisää toki hankintahintaansa haluamansa marginaalin ja verot ja tämän jälkeen alkaa myymään tuotteita kuluttajille.
Eli ei hinnoissa ole mitään varsinaista nousuvaraa talvelle. Toki hinnankiinnitysten hinnat mukailevat kysynnän ja tarjonnan tasapainoa ja asettuvat avoimilla markkinoilla kysynnän mukaiseen hintaan.
Kuluttajamyynnissä ongelma taitaa olla hankinnan konservatiivisuus, ja se että hinnankiinnitykset ostetaan juuri ennen kuin sähköä aletaan myymään. Yrityspuolella kiinnityksiä tehdään yleensä noin 2 vuotta eteenpäin ja nyt kovan hintapaineen tilanteessa yritykset ovat kiinnittäneet varsin suuren osan omasta sähkönkulutuksestaan. Eli jos se kuluttajamyynnissä oleva yhtiö alkaa myymään sähköä ensi keväänä ajanjaksolle 06.2023 - 06.2025 niin tuosta sähköstä merkittävän osan ovat hankkineet yritykset jo hyvän aikaa sitten ja markkinoilla on jäljellä mitä on jäljellä.
Tässä tilanteessa suurin apu taitaisi olla se, että tulevaisuudennäkymät yleisesti paranisi - sitä myötä tulevaisuuden sähköstä ei tarvitsisi hankkia niin suurta osaa niin aikaisin ja ehkä vastavuoroisesti niitä hintakiinnityksiä voisi myös myydä markkinoilla eteenpäin.
Sitten vielä iso lisäkysymys on yleiset katteet. Sähköyhtiöt ovat tässä viimeisen 20 vuoden aikana kilpailleet toisiansa vastaan alan katteet todella pieniksi. Moni yhtiö on jo sähkönmyynnistä luopunut ja moni tavoittelee siitä luopumista. Yleisesti koko ala lienee katoamassa kunhan digitalisaatio kehittyy ja tähän ongelmaan löydetään jokin nykyaikaisempi ratkaisu. Tämä nykytilanne antaa kuitenkin tietynlaisen mahdolisuuden nyt asettaa katteet sellaiselle tasolle, että terveet liiketoiminnalliset edellytykset täyttyvät. Mikäli näin tulee käymään niin nuo 3 ja 4 alkuiset hinnat tullevat jäämään historiaan vaikka pörssihinnat palaisivatkin vanhalle tasolleen.