Ilmoitukset

Nimimerkin RiverDog vähäinen tuotanto on sisältänyt henkilökohtaisuuksia, offtopicia ja itsemoderointia. Häntä on jo aiemmin huomautettu käytöksestään, mutta kun huomautus ei auttanut, on raati laittanut hänet viikon rauhoittumislomalle.

Lisäksi päätimme viikonloppuna, ettei nimimerkki Bawdy enää jatkossa avaa ketjuja. Meille ei ole väliä, milloin "valmentajalle X kenkää!"-ketju avataan, mutta myös näiden ketjujen avauksiin odotamme edes jonkinlaista panostusta. Tähän Bawdy ei ole kyennyt, sillä hänen ketjunavauksensa sekä Merikiven että Tirkkosen potkuille ovat olleet aivan luokattomia.

Sulje ilmoitus

Nimimerkin Hatchetman tuotanto Jokerit-osiossa on ollut silkkaa flametusta ja ohi aiheen huutelua. Koska aiemmat huomautukset ja viikon pelikiellot eivät ole tepsineet, kyseinen nimimerkki päätyy tällä kertaa kahdeksi viikoksi jäähyaition puolelle.

Sulje ilmoitus

Mitä sähköä?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Rici, 22.06.2010 klo 11.15.

 1. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Mistäs jatkislaiset hommaavat sähkönsä?

  Kilpailutin oman sähkösopimukseni osoitteessa http://www.ekoenergia.fi.

  Eli suosin siis ympäristömerkittyä sähköä (Ekoenergia-merkittyä). En osta enää sekasähköä enkä myöskään "vihreää sähköä", jossa ympäristöväitteitä ei ole todennettu.

  Mistäs te ostatte sähkönne?
   
 2. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Tällä hetkellä tyhmänä vielä Fortumilta, jonka pörssisähkön hintaan perustuvaan sopimukseen haksahdin alkutalvesta. Persnettoa tuli parin kuukauden aikana vanhaan paikallisen yhtiön sopimukseen verrattuna niin paljon, ettei loppuvuosi enää mitenkään voi "pelastaa" tuota mahdottoman edulliseksi mainostettua sopimusta vanhaa halvemmaksi.

  Syksystä alkaen mennään taas paikallisen yhtiön (Paneliankosken Voima) sähköllä.

  Ekoenergiaan en suuressa mittakaavassa usko. Sähkön tuotanto on erittäin pientä verrattuna vaikkapa ydinvoimaan ja haitat loppupeleissä vähintään yhtä suuret.
   
 3. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Pörssisähköön pari vuotta sitten tarttuneena kärvistelen sen asiakkaana ainakin nyt vielä syksyyn asti. Mietitään sitten uusiksi. Kulunut talvi ja vielä tämä alkukesäkin on todella ollut käsittämättömän kallis. Kun vielä 2009 keskimääräinen viikkohinta oli 30-40e/MWh niin tänä vuonna luvut ovat järjestään olleet kymppiä enemmän ja hirveimpänä lukuna tuo viikko 8 jolloin Nordpool kellotti lukemat 164,72e/MWh. Pidemmällä jaksolla päästään toki samoille lukemille kuin perinteisillä sopimuksillakin mutta mihinkään edullisuuteen en tämän jälkeen enää usko minäkään. Ne kovimmat pörssin hintapiikit kun osuvat järjestään kylmille ja pimeille kausille, jolloin sitä sähköä kuluukin eniten. Kesällä sitten hinnat putoavat kun kulutuskin on minimaalista, eli säästöä ei juurikaan silloin synny.
   
 4. eagle Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Pittsburgh
  Kraft&Kultur toimittaa itselleni Vesi-&tuulivoimalla tuotettua sähköä. Vertailutin hintoja ja oli Suomen halvin hinta silloin kun otin. Kiinteällä hinnalla muutaman vuoden sopparin otin. Ei tuosta hinta juurikaan laske ainakaan Suomessa, joten ei siinä tappiolle voi jäädä, paljoa ainakaan.

  Samalta firmalta löytyy myös ihan tuo EKO-merkitty sähköä, mutta omani ei ole siis tuota. Ja ei, en kanna tuosta moraalista taakkaa kuitenkaan...
   
 5. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Sähkösopimuksessa on se hauska juttu, että ei tarvitsekaan miettiä koko maan energiahuoltoa, vaan sitä mitä tuotantoa haluaa itse tukea. Itse olen tykästynyt nimenomaan tuohon Ekoenergiaan, sillä se rajaa pois esimerkiksi tuulivoiman lintualueilla ja kalatiettömän vesivoiman. Eli siinä ympäristöhaitat ovat muuta uusiutuvaa pienemmät.
   
 6. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Näköjään samaa tahtia kun tietoisuus ja halukkuus kilpailuttaa yhtiöitä myynnin osalta on edistynyt niin yhtiöt ovat kaikessa hiljaisuudessa siirtäneet kustannuksiaan "kätevästi" siirron puolelle ja kiinteisiin maksuihin. Siirron vapauttamista odotellessa.
   
 7. wilco Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK,LiPu
  Lainaus:
  Entäpä jos näistä paikoista ei sitten tulekaan riittävästi sähköä kaikille halukkaille. Putoaako asunnostasi sitten jännite vai katkeaako vain sähköntulo kokonaan?

  Että silleen...
   
 8. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Lainaus:
  Olisiko tästä jossain mustaa valkoisella? Eipä tuo oma verkonhaltija ainakaan ole hintoja rukannut kuin uuden arvonlisäveron verran viimeisen vuoden aikana. Siirto nyt tuskin koskaan tulee vapautumaan, jos asiaa ajattelee hieman. Ja kyllähän tuo myyntihinta edelleen on siirtohintaa suurempi.

  Wilco: Sähköä myyvä yhtiö ei luonnollisesti voi myydä yli oman tuotantokapasiteettinsa. Jos sähkö uhkaa loppua, hoitaa tehonrajoituksen käsitykseni mukaan verkonhaltija. Noiden rajoituksien käytössä ja sisällöissä on eri verkonhaltijoilla erilaisia käytäntöjä. Jossain tapauksissa voidaan verkkokäskylaitteen kautta pudottaa esimerkiksi sähkölämmitystaloissa lämmityksiä pois.
   
 9. Timbit Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Canucks, BC Lions
  Savon Voimasta tulee sähkö. Aikanaan tein sopimuksen Suomen Energiayhtiön kanssa ja googletin kyseisen puljun vasta irtisanomisajan jälkeen. Puoli vuotta piti lukea sähkölaskut suurennuslasin kanssa, en tullut huijatuksi. Puolen vuoden jälkeen sopimuksen luonne ja hinta muuttui, ja siinä yhteydessähän asiakkaalla on oikeus irtisanoa sopimus. Tuolloin kilpailutin sähkönmyyjät, ja Savon Voimalla oli halvin hinta. Ei ole ekosähköä, koska osa siitä tuotetaan turpeella ja uraania halkomalla.
   
 10. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Jännitteen ylläpidosta vastaa Fingrid. Ja Ekoenergiaa myyvien yritysten taseesta vastaa yritys viimeistään oikeudessa. Sehän tuossa Ekoenergia-merkissä on varma juttu, että taseita valvoo yritysten ulkopuolinen taho. Jos kysyntää uhkaa ylittää tarjonnan, hintoja nostamalla voidaan tiputtaa asiakkaita pois. Ja voihan yritys aina itse irtisanoa sopimuksen. Jos meinaa pärjätä markkinoilla kulutuskysynnän muutoksiin täytyy pystyä varautumaan.
   
 11. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Jaa eipäs tuoteta Ekoenergiaa turpeella tai uraanilla. Kriteerit näyttävät olevan selkeät. Sekasähköä kyllä tuotetaan edellä mainituilla ja tukeepa sekasähkön ostaja myös Venäjän tuontia.
   
 12. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Jonkin verran.
  Energiamarkkinavirastohan noiden hintoja seuraa ja yrittää välillä kapuloita rattaisiin heittää.

  Lainaus:
  Miksi ei muka? Onhan laajakaistan ja mobiiliverkkojenkin maailmassa infran vuokraaminen kilpailijalle ihan jokapäiväistä. Mielestäni tällaisista siirron kilpailun vapauttamisen visioista oli ihan ministeriötason (Pekkarinen) jutustelua viime vuoden puolella, vaikka en nyt heti linkkiä löytänytkään.
   
 13. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Lainaus:
  Öh... Mitäs muuta tuo sähkön myynnin kilpailuttaminen sitten on kuin verkon vuokraamista kilpailijalle? Eikös se ole loppupeleissä aika sama peritäänkö se siirtohinta kuluttajalta suoraan vaiko myyjäyhtiöltä vuokrana. Ainakin yksi välikäsi jää pois tällä nykyisellä systeemillä.
   
 14. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Yksittäisessä tapahtumassa varmaan kyllä. Nykyisellään kyse on kuitenkin suojatusta monopolista joka ei ole mitenkään alistettu kilpailulle. Verkkojen omistajat voinevat yhteisellä hiljaisella strategiallaan kirjata "ylläpitoon" kaikenmoista kuluerää hallintokermasta ja palkkakuluista alkaen ja näinollen siirtotuoton katettavaksi. Jos siirtopuolelle ilmestyy "vuokralainen" joka edes asiakkaita sitouttaakseen suostuu tekemään tuon halvemmalla, on omistajankin pakko reagoida.

  En tunne tuon puolen insinööristiikkaa syvällisesti mutta muistelen tällaisia keskusteluja käydyn. Kuten myös Pekkarisen vilauttamana että valtio saattaa palata sähköntoimituspuolelle ellei alan villiä hintatilannetta saada hillittyä.
   
 15. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Vattenfallin ydinsähköllä, "ympäristö"- ja "viher"sähköt nyt on naurettavaa pelleilyä ja ihmisten abstraktilla syyllisyydellä ratsastamista sekä pahimmassa tapauksessa veronmaksajien lompakolta varastamista.
   
 16. Baloun Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, sympatiat milloin kenellekkin
  Samaa sähköä se on, erilailla tuotettua, toisilla halvempi, toisilla kalliimpi, itsellä kuuluu vuokraan :)
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2010 klo 15.06
 17. Rocco Jäsen

  Sitä perussähköä mitä pistorasiasta tulee, sitä ostan. En ole perehtynyt pätkääkään siihen, mistä se sähkö tulee. Olkoot vaikka vesi-, ydin tai tuulivoimaa. Samalla tavalla kodin sähkölaitteet toimii.
   
 18. wilco Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK,LiPu
  Lainaus:
  Se kiinnostaakin, kun sinä ostat lohi- ja lokkivapaata sähköä, että tuulettomana ja kuivana aikana voi olla aika vähissä tuon sähkön tarjonta. Ja pakkastakin saattaa olla sellaiset kolmisenkymmentä astetta, niin millä poltat energiansäästölamppujasi ja lämmität asuntoasi?

  Että silleen...
   
 19. vilpertti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Chokes
  Lainaus:
  Silloinhan sähköyhtiö tietysti ostaa sen sähköpörssistä spottihinnalla. Se, miten vähän se pörssin kautta ostettu sähkö satuttaa turskaa ja tursasta on tietysti tässä vaiheessa lähinnä jonkun myynti-insinöörin sanahelinää.
   
 20. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Kannattaa vähän perehtyä sähkömarkkinoiden toimintaan. Siis markkinoihin, ei vain tuotantoon. Markkinoilla yhtiö joutuu todistamaan vuositasolla tuottaneensa edemmän Ekoenergiana kuin se on sitä sellaisena myynyt. Eli huippukulutusajalla ei ole väliä.

  Kun sähkö ostetaan alkuperän perusteella, pienentää se sekasähkömarkkinan kokoa, laskee ympäristömerkitsemättömän sähköntuotannon hintaa ja heikentää siis sen kannattavuutta. Sama tapahtuu toisin päin Ekoenergialle. Sopimukseni on siis ajamassa kivihiilisähköfirmoja konkurssiin, hahaa :) Tai tekee taloudellisesti kannattavaksi tuottaa sähköä ekologisemmin. Se on markkinataloutta poju ;)

  Ei ole silti minullakaan asunto kylmennyt.
   
 21. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Ja sähköpörssiin tuotantoyhtiö tarjoaa turska- ja tursasvapaata sähköä edullisemmin, koska saa siitä hintapreemion Ekoenergian kautta. Se siis siirtyy ajojärjestyksessä aiemmaksi. Eli turska- ja tursasvapaata sähköä tuotetaan enemmän "pahan" sähkön kustannuksella, jos niin itse valitsen.
   
 22. Veijari Jäsen

  Olen sen verran nihilisti etten suostu maksamaan mistään ekosähköstä senttiäkään enempää. Meille sähkö tuleekin Lahti Energialta enkä suoraan sanoen tiedä miten sitä tuottavat. Halvin se oli.
   
 23. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Päädyin sitten lopulta Vattenfalliin, vaikka harkitsin kyllä Etelä-Savon Energiaakin.

  Mutta tosiaan samaa sähköä minullekin on tullut koko ajan. Erona on vain se, että Vattenfallin kannattaa nyt tuottaa aivan hitusen enemmän Ekoenergiaa kuin hiilivoimaa. Vähän kuin vaaleissa äänestäisi.
   
 24. Rici Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, D, Pönttövuoren Peikot
  Lainaus:
  Mitä maksaa? Vattenfallille tein Ekoenergia-sopimuksen Täysvesi-nimisestä tuotteesta hintaa 5,30 senttiä kWh ja 2 euroa kuussa. Nyt tuohon hintaan ei saa enää mistään. Olenpa huomioinut, että siirtyminen ekologisempaan ei välttämättä ole lisäkustannus ja jos onkin, ero on tosi pieni ja maksan sen mielelläni.
   
 25. Gellner Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Ei mitään hajua minne maksan sähkölaskuni tai paljonko sähkönkulutukseni on vuodessa. Vähän se joka tapauksessa on, sillä käytän niin minimaalisesti sähkölaitteita. Hellalle tulee käyttöä kerran kuussa, pesukoneelle kerran viikossa, kahvinkeitin ja läppäri kyllä ovat päivittäisessä käytössä. Valotkin ovat näin kesäisin aika harvoin päällä.

  Ei jaksa niin yhtään kiinnostaa sähkönhinta, sillä kerrostaloasunnoissa niin kovin suuria eroja pääse syntymään sähköpuljujen kesken, että sitä jaksaisi rehkiytyä kilpailuttamaan.