Vastaavasti jokainen myyjä haluaa myydä tuotantonsa mahdollisimman kalliilla hinnalla ja kiinnostuneita ostajia on ulkomaita myötä, joten ei kellään ole tarvetta myydä halvemmalla. Sivumennen sanottuna Suomen sähkön vähittäismarkkinat on arvioitu euroopan toimivimmiksi. Se on toisaalta loogista sillä täällä sähkön hintakin on ollut alhaisin, mutta siinä mielessä vähän yllättävää, että Suomen sosialistisessa neuvostotasavallassa sähkön myynti vapautettiin kilpailulle vasta parikymmentä vuotta sitten eli ihan vasta hiljattain (ja sen kyllä monissa asioisssa huomaa)Jokaiselle tunnille määritelty pörssisähkön hinta on kuitenkin ilmeisesti sama asia kuin korkein mahdollinen läpi mennyt tarjous, jolla kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan? Äkkiseltään tämä kuulostaa hassulta, mutta kaipa siinä on sitten logiikkansa: kaikkihan haluaisivat ostaa sitä edullisimmin tuotettua sähköä, mutta koska se ei ole mahdollista, hinta menee sitten aina kalleimman mahdollisen tuotantotavan mukaan?
En nyt eksaktia vastausta tähän osaa antaa, mutta pari asiaa tiedän. Ensinnäkin eihän nuo toimitusmäärät aina ihan watilleen osu tai voikaan osua. Tähän varaudutaan etukäteen niin, että on olemassa kahdenlaisia joustoratkaisuja. Verkossa on pieni määrä nopeaa säätövoimaa tarjolla (useimmiten varmasti fossiilista) tai joskus akkuratkaisuja. Toinen tapa on, että jonkun teollisen sähkönkäyttäjän kanssa on sovittu että he voivat skaalata kulutustaan alaspäin ennakkoon sovittua korvausta vastaan. Yhtälailla ongelmia voi olla muidenkin tuotantomuotojen kanssa, eli laitokset tai aurinkokaan 100% varmoja ole.Se kiinnostaisi maallikkona, että miten vaikka tuulivoimayhtiöiden on mahdollista arvioida tuotantonsa ilmeisen hyvin kohdilleen seuraavalta päivältä, jokaisen tunnin tarkkuudella? Tai ehkä sääennusteet sitten vaan todellakin ovat niin tarkkoja, paljon parempia kuin tavallisille kansalaisille tarjolla olevat.
Todennäköisesti myös tuulivoiman tuottajat jättävät hieman varmuusvaraa eli jos ennuste on 100 mwh, niin he tarjoavat myyntiin esim vain 95 mwh tjsp.
Sähkönkäyttöä on suhteellisen helppoakin ennustaa. Kuluttajaasiakkaat on salkutettu lämmitystyypin mukaan. Sähkölämmittäjien käyttö korreloi vahvasti lämpötilan mukaan ja muiden asukkaiden käyttö korreloi spot-hintojen keskiarvon perusteella. Teollisuuden ja suurasiakkaiden käytöstä sovitaan tarkemmin jo hintasuojauksia tehdessä.Sähköyhtiöt taas totta kai arvioivat asiakkailleen myymänsä sähkön määrän pitkän ajan keskiarvojen perusteella. Spot-hintoja kun on tullut jo vuosia seurattua, niin lauantai-illan jonkinmoinen "saunalisä" näkyy usein selvästi hinnoissa. Siitäkin huolimatta, että kotitalouksien osuus Suomessa kulutetusta sähköstä on vain noin 20 prosenttia ja saunomisen osuus siitä viisi prosenttia eli vaivainen 1 % koko potista (lähde: Motiva).
Vaikka kotitaloudet käyttävät kaikesta sähköstä noin 25%, niin lauantai-iltaisin kun teollisuuden kulutus on huomattavasti pienempää on prosentti todnäk jotain väliltä 50-80%