Niin siis tuohan tehdään 24 tunniksi kerrallaan. Eli kyllähän aika tarkkaan sillä aikajänteellä pystytään arvioimaan kulutus ja tuotanto tuolle ajalle. Ostajat, kuten sähkönmyyjät tai teollisuus, kertovat paljonko aikovat ostaa sähköä. Ja tuottajat arvioivat että paljonko tuottavat ja millä hinnalla myyvät. Ja sitten algoritmi laskee niistä sähkön hinnan ja seuraavan vuorokauden laskelma on valmis aina iltapäivällä.Toimivatko? Markkinataluodessa ostaja ja myyjä sopivat hinnan ja esim osakkeilla on aina ostaja ja myyjä. Sähköporssissä taas hinta taas määräytyy etukäteen jonkun ilmeisesti ei julkisen algorytmin "tekeleenä". Hinnan muodostuksessa ei ymmärtääkseni ole mukana sitovia tarjouksia, koska eihän kukaan voi varmuudella tietää tuotantomääräänsä tai tarvettaan tulevaisuudessa. Lisäksi suuri osa energiasta menee pörssin ohi. Luulisin, että järjestelmä on aika altis manipulaatioille varsinkin ääritilanteissa.
Varmaan on jossain määrin mahdollista manipuloida, mutta toisaalta mukana on aika paljon eri osapuolia ja siten lienee kuitenkin aika hankala yksittäisen toimijan isommin vaikuttaa hintoihin. Luulisin.
Mutta se on toki fakta että tuottajat, jotka vaikka ydinvoimalla tai vesivoimalla tuottavat sähköä, tekevät varsin hyvää tiliä tällä hetkellä.
EDIT: Niin ja jos futuurimarkkinoihin viittasit, niin nehän ovat kai nyt aika sekaisin sähkön osalta. Ei kukaan uskalla oikein myydä ja hinnat ovat karanneet siellä käsistä.
Viimeksi muokattu: