Hesarissa (maksumuurin takana) oli taannoin laaja juttu pörssisähköstä, joka taisi olla tännekin linkattu. Sujuvasti kirjoitettu tarina, mutta ei tuo nyt valitettavasti kovin paljoa uutta tietoa enää tuonut, kun asioita on tullut seurattua jonkinlaisessa harrastushengessä jo pidempään, vaikka viime syksynä (onneksi) spot-sopparista luovuinkin.
Jokaiselle tunnille määritelty pörssisähkön hinta on kuitenkin ilmeisesti sama asia kuin korkein mahdollinen läpi mennyt tarjous, jolla kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan? Äkkiseltään tämä kuulostaa hassulta, mutta kaipa siinä on sitten logiikkansa: kaikkihan haluaisivat ostaa sitä edullisimmin tuotettua sähköä, mutta koska se ei ole mahdollista, hinta menee sitten aina kalleimman mahdollisen tuotantotavan mukaan?
Se kiinnostaisi maallikkona, että miten vaikka tuulivoimayhtiöiden on mahdollista arvioida tuotantonsa ilmeisen hyvin kohdilleen seuraavalta päivältä, jokaisen tunnin tarkkuudella? Tai ehkä sääennusteet sitten vaan todellakin ovat niin tarkkoja, paljon parempia kuin tavallisille kansalaisille tarjolla olevat.
Sähköyhtiöt taas totta kai arvioivat asiakkailleen myymänsä sähkön määrän pitkän ajan keskiarvojen perusteella. Spot-hintoja kun on tullut jo vuosia seurattua, niin lauantai-illan jonkinmoinen "saunalisä" näkyy usein selvästi hinnoissa. Siitäkin huolimatta, että kotitalouksien osuus Suomessa kulutetusta sähköstä on vain noin 20 prosenttia ja saunomisen osuus siitä viisi prosenttia eli vaivainen 1 % koko potista (lähde:
Motiva).
Toki ehkä hypoteettinen kysymys, mutta miten toimittaisiin tilanteessa, jos vaikka satatuhatta kotitaloutta päättäisikin vaihtaa sen lauantaisaunansa ajankohtaa totutusta ja samaan suuntaan? Lasketaan vaikka tuntipiikin lisäkulutukseksi sadalletuhannelle lämpiävälle saunalle 800 MW (eli 8 kW per sauna, saunominenhan lisää yleensä myös lämpimän veden käyttöä), mikä muodostaisi jo noin 10 % Suomen tämänhetkisestä sähköntarpeesta.
Hankalien kysymyksien sijaan lopuksi positiivinen toteamus: Suomen sähköntuotanto ja -kulutus näyttävät tällä hetkellä olevan lähestulkoon tasapainossa, kertoo
Fingridin Sähköjärjestelmän tila -sivusto: tätä kirjoittaessani kulutus on 7718 MW ja tuotanto 7698 MW. Ydinvoimasta saadaan 3063 MW ja tuulestakin mukavat 2451 MW, jolloin vesivoimaa täytyy juoksuttaa vain 633 MW teholla. Ja verollinen spot-hinta 3,1 snt/kWh.