Mainos

Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 693 161
  • 5 755

Zaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kotimatkoja Mari Leppäsen Kanssa- Johanna Venho.

Jännää alkaa lukemaan elämänkerrallista kirjaa ihmisestä josta ei ennakkoon tiedä juuri mitään. Toki sen tiesin että Mari Leppänen on teologi ja Turun arkkihiippakunnan piispa ja että hänellä on lestadiolaistaustaa, mutta tämänkin vain pintapuolisesti jostain uutisesta joskus lukeneena.

Syy miksi tähän kirjaan tartuin olikin puhtaasti itse kirjailija Johanna Venho, joka runoteoksi on tullut joskus luettua ja niihin tykästyttyä.

Lestadiolaisuus ja Leppäsen pitkälle täysin suunnittelematon kulkeutuminen kohti piispan virkaa on kirjan punainen lanka. Tämä punainen lanka on onkin sitten ihastuttuvan sekainen ja sotkuinen lankakerä, kuten elämä usein onkin ja tätä Venho hienosti vuoroin kerii, vuoroin purkaa.

Kirja on synnytetty Leppäsen ja Venhon yhteisten matkojen aikana, muun muassa Utön majakkasaarelle, Velkuan kirkkoon, Tiilikkajärven pitkospuille, Naantalin Pyhän Birgitan kirkkoon, sekä lukemattomilla auto- ja junamatkoilla.
Leppänen on kirjan päähenkilö, mutta Venholla on kirjassa myös oma tärkeä roolinsa ja hän pohtiikin varsin avoimesti omaa suhdettaan kristinuskoon.

Kirjassa käydään Marin ja hänen vanhempien, sekä heidän sukujen elämää ja historiaa läpi, elämää jota uskonto ja varsinkin vanhoillislestadiolaisuus vahvasti värittää.
käydään läpi ja eletään sitä ihan tavallista arkea ja sitä miten lestadiolaisuus elämää määrittää ja rytmittää. Käydään rohkeasti läpi ne hetket jolloin Mari ensimmäisiä kertoja herää ajatukseen että ehkä tämä ei ole se tapa jolla hän haluaa elää, eikä se tapa jolla hän itse kristillisyyden kokee. Sekä tämän oivalluksen mukanaan tuoman vahvan identiteettikysymyksen.

Kirjassa tuodaan lestadiolaisuudesta esiin todella paljon hyviä ja lämpimiä asioita, mutta myös todella paljon ikäviä asioita. Näiden molempien vaikutusta Leppäsen elämään käydään avoimesti ja paikka paikoin todella raadollisesti läpi. On myös kohti, esimerkiksi Marin pappisvihkimys, joka oli täysin hänen oma valintansa, mutta sen vaikutukset aiheuttavan suurta kärsimystä myös hänen perheelleen ja läheisilleen ja tästä Mari kokee suurta tuskaan jonka välittyy kipeästi myös kirjan lukijalle.

Kirja on samaan aikaan äärettömän vahva ja herkkä. Johanna Venhon kaunista tekstiä on ilo lukea.

Kahden vahvan ja herkän naisen upea teos.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Jo Nesbon jatko Valtakunnalle eli Kylän kuningas oli mielestäni avausosaa parempi. Jotenkin en osannut jatkoa tälle odottaa, mutta ilman odotuksia kirja on ihan mukava paketti. Ehkä jännin elementti tässä on se, että kirjan päähenkilö on sarjamurhaaja, mutta siitä huolimatta tavallaan se hyvis, jonka puolella lukija ehkä haluaa olla. Ehkä tähän teokseen on ahdettu vähän liikaa "erikoisia" sattumuksia, mutta noh.. Ei tätä liian vakavasti kannata ottaa. Tavallaan tämä on myös dekkari, mutta sen poliisin ei halua onnistuvan... Tai ehkä joku haluaa.. Jotenkin tuntuu, että tästä kirjasarjasta tullaan näkemään televisiointi.

Tuli myös kuunneltua tuollainen true crime tapaus Temmesläisestä Martta Saxista, joka murhattiin Kempeleessä vuonna 1934 osuuskauppaan, jossa hän toimi myymälänhoitajana. Näissä mielenkiintoista on myös aikalaiskuvaus ja kun aika tuttuja seutuja vielä kirjassa esiintyy... Pidin aika paljon tästä, mutta siihen vaikuttaa varmasti myös paikallisuus.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pave Maijasesta kertova Elämän Nälkä on nyt luettu. Tiesin Pave Maijasen uran olleen mittava, mutta kirjasta selvisi kuinka monessa musiikkiin liittyvässä asiassa Pave oli mukana. Hän oli bändien jäsen. Hän tuotti bändejä. Hän lauloi taustoja tai soitti instrumentteja monissa levytyksissä tai äänityksissä televisio ohjelmiin tai mainoksiin. Hän kirjoitti biisejä monille artisteille. Nyt osaan arvostaa häntä vielä enemmän.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Lukukärpäsen purema vaikuttaa edelleen, vaikka tuo Sieppari ruispellossa onkin osoittautunut jonkinasteiseksi pettymykseksi. Siitä kuitenkin myöhemmin vähän tarkemmin, kun saan kirjan luettua.

Seuraavaksi projektiksi olen ottanut vaihteeksi suomalaisen kirjailijan teoksen eli Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien. Toistaiseksi ainoa Hotakaisen kirja, jonka olen lukenut, on ollut Klassikko, joka vei minut heti mukanaan tuossa keväällä 2000, joten odotukset ovat korkealla tämän uudemman kirjan suhteen. Ei se ainakaan voi olla huonompi kuin Karamazovin veljekset.
 
Viimeksi muokattu:

Zaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lukukärpäsen purema vaikuttaa edelleen, vaikka tuo Sieppari ruispellossa onkin osoittautunut jonkinasteiseksi pettymykseksi. Siitä kuitenkin myöhemmin vähän tarkemmin, kun saan kirjan luettua.

Seuraavaksi projektiksi olen ottanut vaihteeksi suomalaisen kirjailijan teoksen eli Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien. Toistaiseksi ainoa Hotakaisen kirja, jonka olen lukenut, on ollut Klassikko, joka vei minut heti mukanaan tuossa keväällä 2000, joten odotuksen ovat korkealla tämän uudemman kirjan suhteen. Ei se ainakaan voi olla huonompi kuin Karamazovin veljekset.
Sieppari ruispellossa on itselläkin listalla, kirjoja joita pitäisi lukea. Aika näyttää tuleeko koskaan luettua.

Hotakaiselta olen lukenut yhden kirjan, 2006 ilmestyneen, Huolimattomat.
Kirja on rikosromaanin ja jonkinlaisen rakkauskirjan sekoitelma. Kirjassa käsitellään paljon myös yksinäisyyttä, keski-ikäisen ihmisen yksinäisyyttä.

Luin kirjan tuolloin tuoreeltaan ja sen verran tuosta on jo aikaa kulunut, etten muista alkoiko kirja poliisin kuulusteluhuoneesta, vai pahoin loukkaantuneen miehen luota ojasta, mutta sen muista että jo ensimmäisten sivujen aikana tuli tunne, että on pakko saada tietää miten tämä tarina tulee päättymään. Hyvä kirja.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen lukenut Sieppari ruispellossa varmaan parikymmentä vuotta sitten. Hyvä kirja se on. Ei niin suurta vaikutusta tehnyt minuun, että olisin sitä lukemassa uudestaan.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Taas yksi klassikko luettuna ja vieläpä kohtalaisen nopeassa aikataulussa, ainakin omassa mittakaavassani.

J.D. Salinger - Sieppari ruispellossa

Yksi amerikkalaisen nuorisokirjallisuuden klassikoista, joka on tullut tutuksi miljoonille amerikkalaisille näiden opintien aikana. Noille saatesanoilla voin aloittaa tämän kirja-arvostelun.

Kirjan kantavina teemoina ovat lapsuuden kaipuu, päämäärättömyys elämässä, yksinäisyys, seksuaalisuus ja masentuneisuus, joita höystetään hyvinkin raflaavalla kielellä, koska kirja esitetään teini-ikäisen päähenkilön eli 16-vuotiaan Holden Caulfieldin näkökulmasta. Hänen kyyninen maailmankuvansa käy selville heti kirjan ensimmäisestä lähtien, samoin kuin ilmiselvä ADHD, jonka tuntomerkit kykenen tunnistamaan varsin selkeästi, koska sisarellani on tuo sama oireyhtymä. Kaiketi hänessä on myös tunnistettavissa autismin merkit, mutta ihan varma en ole tuosta.

Caulfieldin kaipuu lapsuuteen on vahvaa kautta koko kirjan, koska hän ei yksinkertaisesti osaa tulla toimeen ikäistensä kanssa. On sitten syynä hänen rauhaton mielensä, erikoisella tavalla tapahtuva ajatuksenjuoksunsa tai outo huumori, tuntuu hän aina olevan eri aallonpituudella muiden kanssa. Hän suhtautuu hyvin varauksellisesti ikäisiinsä ja varsinkin aikuisiin, jotka hän luokittelee nopeasti joko falskeiksi, intellektuelleiksi tai ylimyksiksi, kun taas lapsiin hän suhtautuu hyvinkin rakastavasti ja hellästi ja tulee näiden kanssa hyvin toimeen. Lapsena hän kokee eläneensä elämänsä onnellisinta aikaa, kun taas teini-ikäisenä hän tuntuu usein olevansa vain sivustakatsojana jonkun muun elämässä.

Päämäärättömyydestä ja samalla tuosta ADHD:sta kertovat puolestaan tämän huono koulumenestys, kun hän ei vaan pysty keskittymään opiskeluun. Monet asiat saavat hänen keskittymiskykynsä herpaantumaan, minkä johdosta hän on erotettu tai eronnut monesta koulusta, koska koulumenestys on niin heikkoa. Tämän ovat panneet merkille sekä opettajat, että hänen vanhempansa, joiden kanssa Caulfield usein riitelee. On ilmeistä, että tuona aikana ei paljoa tiedetty tällaisista ongelmista, jonka vuoksi vanhemmat ja myös opettajat ovat hankalassa välikädessä yrittäessään selvittää Caulfieldin ongelmien juurisyitä.

Kirjoitustyyli on sekä virkistävä oman aikakautensa kuvana (kirjan tapahtuma-aika on siis 1940-luvun loppu juuri ennen joulua) että hivenen turhauttava, koska niin hektinen ikiliikkuja kuin Holden tuntuu hieman raskaalta seurattavalta tämän rauhattomuuden vuoksi. Kirjassa esitellään runsaasti sivuhahmoja takaumien kautta, joista moni on jättänyt pysyvän muistijäljen päähenkilöön, mutta jotka jäävät silti hieman etäisiksi, koska näitä on yksinkertaisesti niin paljon.

Caulfield myöntää itse avoimesti olevansa herkästi masentuvaa tyyppiä, mitä seikkaa hänen krooninen yksinäisyytensä ja tulevaisuutensa epävarmuus vain alleviivaavat. Saadakseen jonkinlaista valoa päänsä sisällä olevaan pimeyteen on hän unelmoida paremmasta elämästä läntisessä USA:ssa, jonne hän haaveillee liftaavansa. New Yorkin alue, jonne tapahtumat keskittyvät, on hänestä liian masentava ja liian monet tutut kasvot saavat hänet kaipaamaan omaa rauhaa jossain luonnon keskellä.

Muita päähenkilöitä kirjassa ovat Caulfieldin pikkusisko Phoebe, joka on kymmenen ja hänen paras ja rakkain ystävänsä sen jälkeen, kun heidän veljensä Allie menehtyi leukemiaan vuosia aiemmin. Phoeben ja Holdenin välinen suhde on hyvin läheinen ja rakastava.
Caulfieldin isoveli on kirjailija, josta käytetään kirjassa nimikirjaimia D.B. ja työskentelee kirjan tapahtuma-aikaan Hollywoodissa elokuvien käsikirjoittajana. Caulfield rakastaa veljeään, mutta ei voi sietää sitä, että tämä on myynyt sielunsa kirjoittamalla hänen mielestään "paskaa".

Hyviä puolia kirjassa ovat sen selkeä kirjoitusasu, nuorekas kirjoitustyyli, joka todellakin vaikuttaa sellaiselta, miltä 16-vuotias kundi voisi kirjoittaa ja sanoa sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kuvaus. Huonoja puolia taasen ovat liiallinen kiroilu (tosin itsekin tuli tuon ikäisenä kiroiltua aika paljon), päähenkilön rauhattomuus sekä tämän kykenemättömyys ottaa vastaan neuvoja. Tuon viimeisenkin voisi pistää iän piikkiin.

63-vuotias amerikkalaisen nuorisokirjallisuuden klassikko on edelleen pätevä kurkistus 16-vuotiaan pojan sielunmaisemaan ja vaikka moni asia on noista ajoista muuttunut eivätkä kaikki teinit ole toistensa peilikuvia, ovat yksinäisyys, oman paikkansa löytäminen maailmassa, epävarmuus, masentuneisuus sekä lapsuuden kaipuu varsin iättömiä aiheita. Tätä kirjaa on helppoa suositella myös muille.

***
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Kati Pukki & Tomi Långsted - Vankilassa Thaimaassa

Raju tarina, sopii miettiä kannattaako tuolla suunnalla huiputusaineiden kanssa sekoilla tai paikalliseen vankilaan päätyä. Kun Suomen vankiloista lukee kitinää, alkaa suorastaan naurattamaan, viiden tähden hotelleja ne on Thaimaan lääviin verrattuna.

Augusten Burroughs - Juoksee saksien kanssa

Ai helkkari mitä menoa! Ja vieläpä tositarina mitä ei uskoisi, semmoista tykitystä on välillä, Juoppohullun päiväkirja kohtaa Charles Bukowskin. Seuraava osa Kuivilla löytyy hyllystä, kaksi muuta suomennettua jatkopalaa pitää lukea.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Olen nyt kuunnellut Waltaria Sinuhesta Nuoreen Johannekseen äänikirjana. Nyt sitten sattui Netflixistä silmiin sarja Ottomaaneista. Heti tuossa alussa on Kontstantinopolin valloitus 1453. Katson tuon sarjan, ja jatkan sitten Johannes Angelokseen.
 

Punamani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Siis Hotakaisethan on about parasta shittii Suomi-skenessä. Juoksuhaudantiestä hyvä aloittaa. Musta huumori hienoine lauserakenteineen on paikoin hykerryttävää. Uusin Opetuslapsi oli jo aika rankkakin, muutenkin kuin huumorin osalta.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Loppupuolella olen Heinrich Himmler SS:n ja Gestapon päällikkö kirjassa. Fraenkelin ja Manvellin kirjoittama kirja hänestä. Jotenkin ristiriitainen hahmo hän oli. Hän oli armoton massamurhaaja ja vallanhimoinen natsi, mutta toisaalta hän oli nöyristelevä ja varjoissa piileskelevä hahmo natsi hierarkiassa. Hän laati itse armottomat sääntönsä, mutta kuitenkin toteutti murhanhimoista massamurhaansa sillä natsien kliseellä "minä vain tottelin käskyjä " mentaliteetilla. Hän oli luomassa ss-organisaatioon sitä sekopäistä filosofiaa, jota hänen alaistensa pitäisi totella.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kati Pukki & Tomi Långsted - Vankilassa Thaimaassa

Raju tarina, sopii miettiä kannattaako tuolla suunnalla huiputusaineiden kanssa sekoilla tai paikalliseen vankilaan päätyä. Kun Suomen vankiloista lukee kitinää, alkaa suorastaan naurattamaan, viiden tähden hotelleja ne on Thaimaan lääviin verrattuna.

Augusten Burroughs - Juoksee saksien kanssa

Ai helkkari mitä menoa! Ja vieläpä tositarina mitä ei uskoisi, semmoista tykitystä on välillä, Juoppohullun päiväkirja kohtaa Charles Bukowskin. Seuraava osa Kuivilla löytyy hyllystä, kaksi muuta suomennettua jatkopalaa pitää lukea.
Juoksee saksien kanssa on erinomainen kirja, suosittelen kaikille, jotka eivät ole sitä vielä lukeneet!

Itse luen Iain M. Banksin kirjaa Against a dark Background. Se on niin alkuvaiheessa, että en osaa sanoa siitä vielä mitään, mutta olen hänen kirjoistaa tykännyt aina, varsinkin Kulttuuri -sarjasta.

Lisäksi luen Jaakko Tapanisen Tulisielun pelikirjaa, joka kertoo pääomasijoittaja Ari Tolppasesta. Se saattaa jäädä kesken. Jos Tapaninen vielä kerran ylistää Tolppasen erinomaisuutta kritiikittä - ei hän sentään mikään uudelleen syntynyt jeesus ole - niin se oli siinä.
En ole muutenkaan erityisen innostunut elämäkerroista, vaikka jonotankin kirjastosta Heikki Silvennoisesta kertovaa kirjaa Nousut ja laskut. Mutta siinä on sentään osin kyse Kummelista eikä mistään CapManista!
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Siinä ei nokka kauaa ehtinyt tuhista, sillä sain ahmittua Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien vähän yli viikossa.

Kari Hotakainen - Juoksuhaudantie

Heti tähän alkuun voin paljastaa olevani jonkinmoinen Kari Hotakainen-fani, vaikka olenkin tutustunut vasta pieneen osaan hänen tuotannostaan eli Klassikkoon ja tähän Juoksuhaudantiehen. Lisäksi muistelen kuunnelleeni osia jostain hänen kirjastaan Peter Franzenin lukemana Radio Suomen taajuudella vuosia sitten.

Juoksuhaudantie jatkaa tutulla Hotakaisen tyylillä tarinointia pienen ihmisen arjesta ongelmineen ja unelmineen. Tällä kertaa unelmaa edustaa rintamamiestalo, jollaisen ihan tavallinen Matti Virtanen, joka on koko ikänsä asunut betonilähiössä ja vieläpä kerrostalossa, päättää hankkia saadakseen perheensä takaisin. Perhe on kadonnut hänen elämästään, kun Matti meni ja löi vaimoaan ainoan kerran heidän liittonsa aikana.
Matti on keski-ikäinen mies, joka paiskii töitä varastolla, kunnes saa tuon kuningasidean ja päättää keinoja kaihtamatta hankkia asunnon ja vieläpä Helsingistä.

Kirjan muita päähenkilöitä ovat Matista väliaikaisen asumuseron ottanut vaimo Helena ja heidän tyttärensä, neljävuotias Sini, Matin yläkerrassa asuvat naapurit, jotka vihaavat tupakoitsijoita yli kaiken, kiinteistönvälittäjä Kesämaa, muutama malmilainen poliisi, rintamamiestalossa asuva sotaveteraani Taisto Oksanen ja erääseen omakotitaloon vastikään muuttanut perhe, jotka kaikki pääsevät "ääneen" kirjan sivuilla. Kuulostaa sekopäiseltä ja kyllähän se kieltämättä siltä tuntuukin, mutta jotenkin tuo onnistuu ja Hotakainen onnistuu luomaan jokaiselle vieläpä omanlaisensa persoonankin.

Rintamamiestalo on nimenomaan Helenan oma unelma, josta Matti ei aiemmin heidän liittonsa alkuaikoina välittänyt tuon taivaallista, mutta kun vaimo pakkasi lapsen ja tavarat mukaansa ja muutti asumaan ystävänsä luo, tajusi Matti eräällä juoksulenkillään, että ainoa tapa saada vaimo takaisin, oli hankkia rintamamiestalo. Koska kysymyksessä on Hotakaisen kirjoittama kirja, on mukana aimo annos huumoria, maniaa ja draamaa, kun Matti onnistuu sotkemaan useamman ihmisen elämän tavoitellessaan tuota unelmaa. Unelman tavoittelu alkaa siitä, että Matti päättää perehtyä juurta jaksain omakotiasumisen arkeen, haasteisiin ja terminologiaan. Hän käytännössä menee sekaisin vähän samalla tavalla Don Quijote nimikkoromaanissaan ja mitä lähemmäksi unelmaansa hän pääsee, sitä enemmän tuhoa hän saa aikaiseksi.

Tapahtumapaikka kirjassa on pohjoinen Helsinki eli käytännössä Keskuspuiston ympäristö. Unelmien rintamamiestalo sijaitsee Maununnevalla, jonka lisäksi liikutaan niin Lappeenrannassa kuin Vantaallakin. Ajankohtana on puolestaan 1990-luvun viimeiset vuodet tai vaihtoehtoisesti aivan 2000-luvun alku. Tuosta en päässyt ihan selvyyteen, mutta koska kirjassa puhutaan markoista, niin olettaisin sen olen 90-luvun loppua.

Kirjan hyviä puolia ovat nimenomaan tarinankerronta, huumori, henkilöhahmojen esittely ongelmineen, unelmineen, heikkouksineen ja vahvuuksineen sekä historioineen, kirjan alku ja keskiosa sekä omakotitaloasumisen tuominen lähemmäksi meitä kerrostaloissa asuvia. On päivänselvää, että Hotakainen on viettänyt satoja tunteja aiheeseen perehtyen, koska sen verran tarkkoja huomioita hän tekee niin yhteiskunnallisesti kuin ihan yksittäisen ihmisen arjesta tässä.

Huonoja puolia kirjassa on oikeastaan sen loppuosa, joka on kuin juosten kustu. Hyvä, toisinaan jopa erinomainen tarina vesittyy täydelliseen mahalaskuun, joka kestää viimeiset 30 sivua. Se tuo eittämättä mieleen Game of Thronesin viimeisen kauden, jossa hypitään nopeasti paikkojen ja henkilöiden välillä vailla päätä ja häntää sekä pistetään mutkia suoriksi oikein urakalla.

Juoksuhaudantie ja erityisesti sen ensimmäiset 200 sivua ovat ehdottomasti Hotakaisen parhainta osaamista sanaleikkeineen, liki hulluine kohtaamisineen sekä erikoisine juonenkäänteineen, mutta lopun kökköyden vuoksi kirjalle ei voi antaa täysiä pisteitä. Lyhyesti sanottuna: todella hyvä, muttei täydellinen.

****

--

Seuraavana lukuvuorossa on jotain ihan muuta eli Stephen Kingin Hohto.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ai niin sain sen suuren urakan miltei kokonaan päätökseen. Eli kuuntelin Stephen Kingin Musta Torni sarjan seitsemän kirjaa läpi. Kyllähän se loppua kohden alkoi tuntumaan aika raskaalta kun Stephen Kingin oma tyyli tuli hyvinkin tutuksi. Maneerit, sanasto jne. ja tietysti kun olivat suomeksi luettuja niin Simo Häklin ääni alkoi enemmän kuin vähän kaivertamaan päässä. Hyvä lukija sinällään mutta kun sitä joutuu kuuntelemaan yli sata tuntia reilun kuukauden aikana niin alkaa pikkuisen hajottamaan.

Kirjat itsessään vaihtelivat hyvän ja loistavan välillä. Vähän nyt heittelen tässä spoilereita mutta kirjasarja on vanha kun seitsemäs osa julkaistiin jo vuonna 2004 niin ei paljoa kiinnosta.

Kirjasarja lähtee liikkeelle vähän kankeasti Revolverimiehellä jossa sitten on sitä varhaista Kingiä parhaimmillaan/huonoimmillaan. Selkeästi oli tieto että nyt tehdään osa jotain isompaa kokonaisuutta mutta sitä millainen se tulee olemaan ei ole tiedossa. Tarina oli kuitenkin ihan mukaansa tempaava kun pääsi kunnolla vauhtiin. Viitataan tulevaisuuden multiversumiin ja vanhaan aikaan jolloin teknologia oli kehittyneempää.

Kolme korttia pakasta ottaakin sitten edellisen kirjan multiversumin ihan kunnolla haltuunsa kun seuraamme liittyvät Eddie, Odetta ja Detta eri aikakausilta New Yorkista. Omalla tavallaan viihdyttävää "fish out of water" huumoria, väkivaltaa ja seksuaalisuutta sekä valtadynamiikkaa. Menetyksiä, kahtia jakautunut mieli, psykopaatteja. Ah, nyt löytyi actionia. Hyvää tekstiä oikeastaan koko matkalta. Rolandin kyvyttömyys sanoa jotain sanoja on omalla tavallaan huvittavaa, mutta ei käy vielä vanhaksi. Loppujen lopuksi Odetta ja Detta yhdistyvät Susannaksi, mutta Susannalta puuttuu jalat kuten puuttui myös noilta kahdelta. Hän myös ryhtyy Eddien vaimoksi.

Joutomaa kolmantena kirjana jatkaa hyvin siitä mihin Kolme korttia pakasta jäi. Nyt vain ensimmäisessä kirjassa vilahtanut Jake Chambers tulee mukaan tarinaamme uudestaan ja hän pääsee lopulta tuonne Joutomaalle Keski-maailmaan jossa vanha teknologia tuhoutuu pikku hiljaa ja maailma muuttuu tyhmemmäksi. Noh, paras esimerkki tästä tulee kun herrasväkemme lähtee etsimään junaa jolla he pääsisivät lähemmäksi Mustaa tornia jotta he voivat tehdä jotain mitä emme vielä tarkalleen tiedä. Tämä vie heidät Ludin kaupunkiin jossa on käyty hidasta kaupunkisotaa jo vuosisatojen ajan ja kaikki ymmärrys teknologiasta tuntuu kadonneen sieltä. Mielipuolinen Blaine yksiraiteinen on juna jota kontrolloi hulluksi tullut tekoäly. Tarina päättyy tavalla jota varmasti pidettiin aikanaan raivostuttavana. On alkamassa arvoituskilpailu kuin vanhassa kunnon Hobitissa. Ja me emme pääse näkemään sitä vielä. Susanna on ilmeisesti raskaana.

Velho on neljäs osa ja se alkaa kertaamalla viimeisiä tapahtumia edellisestä kirjasta (varmasti hyödyllinen tapa aikanaan, mutta kun oli juuri kuunnellut ne samat löpinät niin koin ne rasittaviksi). Noh suuri arvoituskilpailu saa alkaa ja paljastuu että Blaine tietää kaikki tiedettävissä olevat arvoitukset, mutta Eddie alkaa kyselemään typeriä kysymyksiä eikä Blaine siedä sellaista vaan suorittaa itsemurhan. Kunnioitettavaa? Noh en nyt tiedä. Ai niin mainitsinko että seurueen mukana on mäyriäinen joka on jonkinlainen älykäs koiraa muistuttuva otus joka osaa puhua jonkin verran? Nimi on Oi. Tästä selviydyttyään Roland alkaa kertomaan yhtenä iltana tarinaa siitä kuinka hän sai naista ja joutui tappamaan melkoisen kasan ihmisiä kahden kaverinsa kanssa (nämä kaksi asiaa eivät varsinaisesti liity toisiinsa), ne vain tapahtuvat ajallisesti. Tarina kerrotaan yhtenä iltana mutta siihen kuluu äänikirja muodossa noin 20 tuntia. Onneksi Kingillä on selitys valmiina nimittäin aika liikkui erilaisella tavalla tuona iltana ja se jäi odottamaan kiltisti suunnilleen samaan aikaan kunnes Roland saa tarinansa loppuun. Noh mitä muutakaan ihmiset tekisivät Kansasissa jonne he ovat ilmeisesti päätyneet. Tarinaan liittyy ruma noita, hieman vaivaannuttavia kuvauksia seksistä kahden ala-ikäisen henkilön välillä (kun kuvaillaan jotain 15-16 vuotiasta tyttöä ja poikaa panemassa se on vähän epämukavaa kun kerronta on itsessään hyvää). Noh tyttö poltetaan roviolla ja noita johtaa seremonioita. Yleensä se menee tarinoissa niin että nuori tyttö laittaa noidat roviolle, mutta onhan tämä ainakin twist. Ehkä lempikirjani koko sarjasta? Pitkä kuin perkele, mutta mikäs siinä sitten kuunnellessa kun voi sitä töissä tehdä.

Callan sudet tuo sitten ihan avoimesti muissa Stephen Kingin kirjoissa olleita ihmisiä mukaan tarinaamme. Samoin paljastuu että tarinassamme on oikeasti joku tyyppi nimeltään Stephen King ja hän kirjoittaa siinä kirjoja. No vittu. Me no like, mutta toisaalta pidän suuni supussa että hän ei kirjoita minua pois tästä maailmasta. Tässä tarinassa susiksi kutsutut bandiitit, sotilaat tai mitä ovatkaan tulevat noin 24 vuoden välein kyliin ja käyvät hakemassa kylän/kaupungin/maalaiskunnan kaksosista toisen osapuolen mukaansa ja he palaavat "rontteina" jotka ovat älyllisesti lahjattomia mutta aikuisiksi kasvettuaan suuria ja erittäin voimakkaita. Tämä ei ehkä normaalisti kuulosta kovin pahalta sillä kaksoset ovat harvinaisia, mutta tässä kommuunissa nimeltään Calla Bryn Sturgis miltei kaikki raskaudet johtavat kaksosiin. Geneettistä muuntelua? Todennäköisesti. Miksi näitä lapsia viedään? Noh se liittyy heidän aivoihinsa. Rolandin strip tease esitys saa Calla Bryn Sturgisin asukkaat haltioihinsa ja heidät "palkataan" tappamaan nuo susiksi kutsutut bandiitit.
Anyways Susannan raskaus paljastuu joksikin hyvin erikoiseksi kun Mia niminen sivupersoona käy syömässä sammakoita, rottia ja muuta sen sellaista öisin eikä Susanna muista asiasta mitään. Tuo sivupersoona voi olla enemmän raskaana ja tähän liittyy jotain mikä voi olla magiaa tai teknologiaa joka voisi olla yhtä hyvin magiaa. Susanna/Mia lähtee tarinan lopussa New Yorkiin jonkun kummallisen oven kautta ja ottaa mukaansa mustan kristallipallon jolla saa tuon oven auki. Tähän päättyy tarinamme.

Susannan laulussa lähdetään sitten etsimään Susannaa sankareidemme toimesta ja Susanna itse kamppailee Mian kanssa oman kehonsa ja mielensä sisällä. Saamme tietää mikä Mia on (henkiolento joka otti kuolevaisuuden itselleen saadakseen lapsen) ja että kyseessä on Rolandin ja Purppurakuninkaan lapsi (tätä ei ikinä varsinaisesti selvennetä miten asia toimii, mutta Roland oli pannut jotain henkiolentoa, henkiolento oli pitänyt sperman sisällään ja jotain, jotain, jotain sillä ei ole oikeasti merkitystä. Stephen King näyttäytyy tarinassamme ja hän vaikuttaa juopolta joka satuilee jotain. Samalla selitetään erilaisia deus ex machina tilanteita mitä kirjasarjassamme on ollut pois sanomalla että kirjailijaa laiskotti eikä hän viitsinyt keksiä mitään oikeaa ratkaisua joten deal with it. Olisin ollut ihan fine tämän kanssa jos sitä ei olisi sanottu kirjassa. Noh, Eddie ja Roland ovat lähdössä New Yorkiin pelastamaan Susannaa ja Jake, Oi sekä isä Callahan jonka tunnemme Painajainen teoksesta ovat menossa Maineen tapaamaan antikvariaatin omistajaa sekä tämän ystävää. Noh, matkat menevät sekaisin ja Roland & Eddie päätyvät Maineen aseineen ja Jake, Oi & Callahan menevät New Yorkiin auttamaan Susannaa. Susanna hoitaa kuitenkin itsensä turvaan kun hänet ja Mia erotetaan toisistaan ja Mia joutuu Mordred nimisen lapsensa syömäksi. Käsiaseet ovat tehokkaita oikeissa käsissä. Lopuksi kaikki on hyvin ja sankarimme pääsevät perille. Paitsi Callahan joka ampuu itsensä ettei häntä muutettaisi vampyyriksi. It was nice seeing you.

Musta torni VII: Musta torni on sitten se "viimeinen" kirja. Noh paljon ampumista, Eddie kuolee ja kaikki itkevät. Sitten Jake kuolee pelastaessaan Stephen Kingiä ettei hän jää auton alle ja maailma mahdollisesti tuhoudu. Käydään New Yorkissa jossa mukaan tulee kaikkea höpöä ja selitetään jotain siitä mitä maailmassa tapahtuu. Murtajat joille syötettiin jotain kaksosten aivoista tehtyä tahnaa koittivat tuhota säteitä jotka pitävät maailmaa kasassa ovat hyvin loukkaantuneita kun he eivät voikaan enää keskittyä maailman tuhoamiseen niin että heidän tarpeistaan huolehditaan miltei täydellisesti ja Roland pystyy vaivoin olemaan tappamatta heitä kaikkia kuin kapisia rakkeja. Susanna, Oi ja Roland löytävät Patrick nimisen miehen erään vampyyrin luota ja he meinaavat kaikki kuolla. Patrick pystyy piirroksillaan muuttamaan todellisuutta ja Susanna laittaa hänet piirtämään oven jota kautta hän pääsee toiseen maailmaan. Siellä on Eddie ja Jake mutta aivan toisesta todellisuudesta ja maailmasta jossa Ronald Reaganista ei tullut presidenttiä. Must be nice. Oi ja Ronald tappavat Mordredin, mutta Oi menettää henkensä ja pääsee ehkä Jaken seuraan tuonpuoleiseen. Tai ehkä ei, emme voi tietää. Roland ja Patrick päihittävät Purppurakuninkaan ja Roland astuu torniin.




Nyt sitten kuunnellaan jotain ihan muuta nimittäin Adrian Goldsworthyn Philip ja Alexander joka kertoo kahdesta maineikkaasta Makedonian kuninkaasta. Onhan tämä äärimmäisen informatiivinen kirja ja äänimuoto ei tee sille oikeutta. Vähän sama ongelma oli The Eagle and the Lion kirjassa joka kertoi Persian ja Rooman välisestä sodasta ja rauhasta noin 700 vuoden ajalta.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Nykyään kun poistetaan ja sensuroidaan yhtä sun toista, tuli mieleen Sinuhe Egyptiläistä lukiessa, onkohan uudemmissa painoksissa punakynää käytetty ja laitettu uutta sanaa tilalle vai onko Waltari koskematon? Tässä kun on runsaasti n-sanan käyttöä, enkä tarkoita naapuria.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Max Cavaleran muistelmat tuli luettua.

Nyt aloitin Beevorin Stalingradin lukemisen. Edellisestä kerrasta on kulunut useampi vuosi.
 

Straight Edge

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Leafs, Jokerit
Sunnuntaina sain luettua Anneli Jorndahlin "Karhunkaatajan tyttäret". Pidin oikein aika tavalla.

Nykyaikaan sijoittuva kertomus seitsemästä villinä kasvaneesta sisaresta Suomessa.

Karhunkaatajan tyttäret on suuri tarina vihasta ja surusta, rakkaudesta ja ilosta, yksinäisyydestä ja yhteisöllisyydestä sekä sisarusten välisestä kilpailusta, keskinäisestä huolenpidosta ja hallitsevan isän opeista.

Pahamaineisen karhunkaatajan seitsemästä tyttärestä juorutaan edelleen. Elivätkö he todella omillaan erämaassa? Sanotaan, että he viettivät koko elämänsä metsästäen ja painien, paitsi silloin, kun olivat umpihumalassa. Joskus heitä nähtiin torilla myymässä karhunnahkoja.


Miksi he eivät koskaan käyneet koulua? Miksi he halusivat asua eristyksissä kaukana lähimmästä kaupungista? Miksi heidän käytöksensä oli niin karkeaa?

Ruotsalainen Anneli Jordahl on siirtänyt Aleksis Kiven klassikosta inspiroituneen kertomuksensa nykypäivään ja nimettömiin paikkoihin Suomessa. Seitsemän villin sisaren tarina oli August-palkintoehdokkaana vuonna 2022.

"Hän muistutti jälleen kerran siitä mitä isä oli heille opettanut: Ihmiset opiskelevat vain siksi että saisivat muut raatamaan puolestaan."

Anneli Jordahl on julkaissut kymmenkunta kirjaa ja saanut niistä useita palkintoja. Karhunkaatajan tyttäret on hänen viides romaaninsa ja ensimmäinen suomennettu teos.

Nyt aloittelin Miika Tenkulan elämänkertaa. Toivottavasti kirja on mielenkiintoinen - Sentencedin musiikkia olen pitänyt aina kovin tylsänä.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Tänään tai viimeistään huomenna aion rustata jonkinlaisen arvostelun tuosta Stephen Kingin Hohdosta, jonka lukaisin läpi muutama päivä sitten.
Seuraava kirja, joka tulee olemaan jo seitsemäs tänä kesänä lukemani kirja, on Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma. Jokin noissa dystopioissa viehättää minua, koska ne sopivat niin täydellisesti kirjallisuuteen.
 

Straight Edge

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Leafs, Jokerit
Tänään tai viimeistään huomenna aion rustata jonkinlaisen arvostelun tuosta Stephen Kingin Hohdosta, jonka lukaisin läpi muutama päivä sitten.
Oli aikoinaan erikoinen lukukokemus, koska leffa on paras ja vaikuttavin kauhuelokuva koskaan. Olin katsonut sen varmaan kymmenen kertaa, ennen kuin luin kirjan. Ei ne aivan yksi yhteen mene, no milloinkas nuo menisi.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Oli aikoinaan erikoinen lukukokemus, koska leffa on paras ja vaikuttavin kauhuelokuva koskaan. Olin katsonut sen varmaan kymmenen kertaa, ennen kuin luin kirjan. Ei ne aivan yksi yhteen mene, no milloinkas nuo menisi.
Ihan hyvä filmatisointi, eli poikkeus lajissaan, kun sekä kirja että leffa ovat laadukkaita. Mitään spoilaamatta, kirjasta käy aika selvästi ilmi, mistä kaikki se pahuus on lähtöisin. Leffassa tuota puolta ei tuoda esille ollenkaan. Laitanpas sen siis spoiler-tagin alle.

Se talo itsessään on paha, kirottu tai jotain.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma. Jokin noissa dystopioissa viehättää minua, koska ne sopivat niin täydellisesti kirjallisuuteen.
Olen samaa mieltä. Dystopiakuvaus sopii kaunokirjallisuuteen. Olet varmaan lukenut kaikkien dystopiakuvausten isoisän eli William Goldingin Kärpästen herran. Huima kirja!

Itse luen paraikaa Serhii Plokhyn Ukrainan historian läpikulkevaa The Gates of Europe: A History of Ukraine. Taitavasti kirjoitettu kirja, ei yhtään puiseva. En tiedä, onko hän kirjoittanut sen aluperin ukrainaksi vai suoraan englanniksi (pitää tarkistaa himassa). Joka tapauksessa kirja on nautittavaa englannin kieltä ja Ukrainan historia on lievästi sanoen värikäs ja vaihteleva. Laadukas yleissivistystä kasvattava teos. Suosittelen, jos aihe vähääkään kiinnostaa.
 

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Hohdossa kirjan ja elokuvan suurin ero on siinä, että kirjassa tavallinen isä tulee hulluksi tyhjässä hotellissa, kun taas elokuvassa psykopaatti isä vie perheensä tyhjään hotelliin ja ryhtyy murhaamaan heitä.
Lisäksi perheen äidistä annetaan melko tyhjäpäinen kuva elokuvassa, vaikka roolisuoritus hyvä onkin. Itselläkin Hohto työn alla pitkästä aikaa ja erinomaisesti tämä toimii edelleen. Aikalailla täydellistä kesäluettavaa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen samaa mieltä. Dystopiakuvaus sopii kaunokirjallisuuteen. Olet varmaan lukenut kaikkien dystopiakuvausten isoisän eli William Goldingin Kärpästen herran. Huima kirja!

Itse luen paraikaa Serhii Plokhyn Ukrainan historian läpikulkevaa The Gates of Europe: A History of Ukraine. Taitavasti kirjoitettu kirja, ei yhtään puiseva. En tiedä, onko hän kirjoittanut sen aluperin ukrainaksi vai suoraan englanniksi (pitää tarkistaa himassa). Joka tapauksessa kirja on nautittavaa englannin kieltä ja Ukrainan historia on lievästi sanoen värikäs ja vaihteleva. Laadukas yleissivistystä kasvattava teos. Suosittelen, jos aihe vähääkään kiinnostaa.
Luin Kärpästen herran kouluaikaan ja sitten uudestaan paljon myöhemmin aikuisena. Se aiheutti samanlaisen ahdistuksen tunteen, tai ehkä sama ahdistus palasi mieleen. Huima kirja, mutta ei ihan herkimmille ihmisille.
 

SM84

Jäsen
Suosikkijoukkue
St Louis Blues, KuKi HT
Ari Väntäsen kirjoittama Stam1na-kirja Muistipalatsi on paraikaa luettavana, viihdyttävä teos. Kirja sai taas ottamaan bändin musiikkia kuunteluun ja on tullut taas todettua, että kautta linjan Stam1nan musa toimii. Väntänen on myös erinomainen kirjoittaja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös