Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 651 378
  • 5 564
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Aivan... unohtu...
Niklas Natt och Dag: 1795 Petojen naamiaiset

Niklas Natt och Dagin historiallisen romaanitrilogian viimenen osa (aiemmat osat 1793!ja 1794) Ollaan Tukholmassa kuningas Kustaa III:n salamurhaa seuraavina epävakaina aikoina.

1795 on ehkä hieman hidas verrattuna edeltäjiinsä, mutta tietty trilogian päätöksenä solmii juonilangat yhteen

Trilogia kannattaa lukea, jos kuvaus historiallisesta Tukholmasta ja sen osattomammasta väestä kiinnostaa. Sarjan kaksi aiempaa osaa tekevät tämän kuitenkin kiinnostavammin. Ei siis ihan pelkkää kiitosta trilogian päätösosalle, mutta on sarja kokonaisuutena silti sen verran hyvä, ja loppuratkaisu sikäli yllättävä, että viimeiselle sivulle saakka kannattaa lukea.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Tällä hetkellä luvussa:
Pierre Lemaitre: Alex

Lemaitre tunettuin teos on tietty historiallinen romaani ekasta maailmansodasta eli "Näkemiin taivaassa" josta myös leffa (jatko-osa on myös lukemisen arvoinen btw). Tätä voi kyllä suositella...

Alex on dekkari ja samanlaisuuksia on etenkin henkilökuvauksessa ja kerronnassa, jossa ollaan ihmisten pään sisällä näiden ajatuksissa ja dialogia on hyvin niukasti.

Alex-romaanin pääpoliisi on lyhytkasvuinen ja traumatisoitunut keski-ikäinen mies, jonka kommunikointi on töksähtelevää. Juoni keikahtaa kyljelleen kolme kertaa, joka dekkarille eduksi laskettakoon.
Verhoeven-sarja on pirun hyvä, mutta suomennosjärjestys hyvin sekava ja e-kirjat ilmestyi ihan miten sattui. No luin sitten tästä tietämättömänä osan kaksi ensimmäiseksi ja olihan siinä pientä pään raapimista, kun hahmoille oli tapahtunut asioita mitkä olisi kaiken järjen mukaan pitänyt tietää.

Kirjastonhoitajan vastaus oikeaan järjestykseen:

Ranskalaisen Pierre Lemaitren suomennetut kirjat ovat ilmestyneet alkukielellä seuraavassa järjestyksessä.

Verhoeven-sarja:

Iréne (Travail soigné, 2006, suom. 2016)

Alex (Alex, 2011, suom. 2015)

Camille (Sacrifices, 2012, suom. 2016)

Rosie (Rosy & John, 2013, suom. 2017)

Rosien tapahtumat sijoittuvat kuitenkin ennen Camillea.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Asema 11 osoittautui erinomaiseksi kirjaksi, sen jälkeen ei yhtä hienoa teosta ole osunut kohdalle. Nämä on kuitenkin luettu:

Matti Rönkä: Eino. Löytyi joulusiivouksessa, ei ansaitse kehuja.

Preston & Child: Purppurarannikko. Olivatko nämä Pendergast-kirjat alkuun jotenkin parempia, vai muistanko väärin? En ole niitä muutamaan vuoteen lukenut, ehkä maku on vaan muuttunut. En suosittele.

Millar – Torres – Gianfelice: Jupiter`s Circle 1-2. Ihan hyvää supersankari-sarjakuvaa, hieman kulunut genre mutta aina jotain uuttakin virettä löytyy.

Pekka Juntti: Villikoira. Tarina juoksee huskyjen vetämänä Lapissa, ei ollenkaan huono kirja. "Väkevä esikoisromaani vie pohjoisen unohtuneisiin kyliin, joissa ihmiset ja puut pitävät huolen toisistaan", kehuu kustantaja Otava.

Joël Egloff: Taju kankaalla. Tragikoominen pienoisromaani, mustaa huumoria ja kurjuuden maksimointia.

Satu Rämö: Hildur. Islantiin sijoittuva nordic noir -dekkari. Jos lajityypistä tykkää niin hyvä kirja, sujuvaa luettavaa meille muillekin. Paikallisväriin pääsee kiinni heti ekassa luvussa, kun hevoset juoksevat tölttiä!
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Minun 1984 on jonkun intialaisen kustantamon painama, ja on siinä sivuja yli 300 reippaasti, muistaakseni. Olen vasta sivulle 50 päässyt.
Kyseessä on ehkä enemmän poliittinen/filosofinen pamfletti kuin varsinaisesti romaani. Tai siltä se ainakin tuntui äänikirja muodossa.

Kirjoissa on kyllä se mukava ja huono puoli että pelkästään niitä klassikoita riittää luettavaksi satoja, eivätkä ne kaikki ole siitä helppolukuisimmasta päästä. Sinällään äänikirjat ovat helpottava apuväline kun tekee muita asioita (autoillessa, lyhyillä julkisissa tehtävillä matkoilla, kävellessä, siivotessa) voi silti sisäistää tarinaa. Ei siinä pääse samalla tasolle kuin silloin kun todenteolla pääsee kirjaan sisälle lukiessaan sitä ja ei haluaisi laskea opusta käsistään.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
- Antti Tuomainen: Jäniskerroin
- Antti Tuomainen: Hirvikaava

Trilogian kaksi ensimmäistä osaa miellyttivät. Mikä voisi mennä vikaan matematiikan ja mustan huumorin maailmassa?
Ei trilogian kolmaskaan osa Majavateoria huono ole. Tuomaiselta minulle maistuvimmaksi laskisin kirjan Mies joka kuoli, harvoinpa tulee ääneen hymyiltyä lukiessa vaan tuon kohdalla niin pääsi käymään, sen verran tragikoomista sakkia ja tapahtumaa on mukana.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Olen nyt ilmeisesti päättänyt taistella tuon Ajan pyörän läpi, vaikka suurimmalta osalta onkin edelleen äärimmäisen tuskaista luettavaa. Tällä hetkellä menossa kymmenes kirja (alkuperäisistä, suomennetuista 23/25) ja kirjailija tuntuu sarjan edetessä ihastuneen entistä enemmän omasta äänestään jaarittelemalla sivutolkulla täysin merkityksetöntä kuvausta mm. vaatteista ja koruista, jakkaroiden verhoiluista, metsikön kasvilajeista ja muusta mikä ei sinänsä liity mihinkään, mutta ilmeisesti rakentaa maailmaa. Ihan ok, mutta tuolla kuvailun määrällä maailma on rakennettu kirjasarjan aikana jo moneen kertaan. Toki siellä on myös seassa usean sivun kuvauksia esiteinihenkisestä tunnemaailmasta henkilöiden kanssa kun joutuvat viettämään aikaa keskenään ja välillä ollaan yhteiskylvyssä ja kikatellaan tjsp. Harvakseltaan tapahtuu myös jotain mikä edistää tarinaa tai on muuten oleellista tietoa mukana pysymiselle, usein luvun alussa tietää jo melko hyvin tarvitseeko se varsinaisesti lukea, vai pystyykö nälkävuoden mittaiset kappaleet silmäillä läpi. Rasittavimman hahmon luvuissa tuntuisi olevan 10 sivuun keskimäärin puoli sivua merkityksellistä dialogia maalailun ja tunnevammailun sekaan piilotettuna.

Hahmot ovat tosiaan pääsääntisesti ärsyttäviä. Toki ymmärrettävä että tässä on haettu high fantasy tyyliin taviksia ketkä on heitetty tapahtumiin, mistä johtuen eivät ole valmiita sankareita (paitsi että iso osa näistä nillittäjistä on kasvatettu koko ikänsä vähintään valta-asemaan, ilmeisen huonosti) ja mitä nyt mielenkiinnosta googlaillut niin ilmeisesti tuollainen "kaikki tytöt on tyhmiä t. pojat" ja "kaikki pojat on tyhmiä t. tytöt" ajatusmaailma tulee suoraan kirjailijan nuoruudesta 50-luvun etelävaltioista, mutta silti. Lisäksi enemmän häiritsee, miten suuri osa hahmoista ihan tietoisesti leikkii/esittää jotain mitä yrittävät olla. Tuntuu että kirjailija on noissa valinnoissaan lähtenyt ajatuksesta että tämä on lasten/nuortenkirja ja lukijat haluavat samaistua henkilöihin jotka eivät siis varsinaisesti ole roolissaan, vaan ainoastaan leikkivät sitä roolia tietoisesti. Ongelmana tuossa, että kovin monen lapsen/nuoren on hankala nähdä lukevan Alastalon salin tason dynaamista kerrontaa.

Lisäksi vaikka fantasiamaailmassa ollaan ja taikominen on mahdollista, niin tarinasta puuttuu sekä logiikka että realismi niiltä osin miltä sitä voisi odottaa. Ensimmäinen kirja oli melko koherentti kokonaisuus, mutta sen lopussa annettiin ehkä turhan iso voitto näille teinisankareille, minkä jälkeen kirjailija on pyrkinyt saamaan joka teokseen entistä vaarallisempia ja vahvempia vihollisia. Tästä on nyt sitten seurannut että siellä taikamaailman taikatalvessa sekoilee satoja tuhansia pahiksia joita putkahtelee suunnilleen tyhjästä (tarinoissa on teleportaatio, mutta ei näiden pahisten käytössä jotka muuten vaan multiploituvat). Välillä pohdiskellaan että alkaa olla elintarvikkeet vähissä kun eri paikoissa on satojen tuhansien sotilaiden tms. porukoiden joukkoja viikkotolkulla keskellä erämaata, mutta silti niille löytyy aina evästä kun vähän käydään metsästämässä murmeleita. Lisäksi luonnollisesti pitkin sarjaa esiintyneet Deux ex machina -ratkaisut, joilla alkupäästä kursittiin kivasti kasaan muutama kirja kun loppupahikset olisivat olleet muuten liian pahoja tarinan sankareille ja ne ratkaisut on sitten vaan jätetty hautumaan (yhteen palattiin itse asiassa 6 kirjan ja n. 4000 maalailusivun jälkeen ja siihen oli keksitty jälkikäteen handicappeja selittämään miksi sitä ei olisi voinutkaan käyttää, paitsi että niistä ei ollut pienintäkään merkkiä alkuperäisessä käytössä).

Aika paljon tosiaan löytyy kritiikkiä netistä tuon sarjan tiimoilta ja erittäin hankala lähteä suosittelemaan vaikka miten on klassikosta kyse. Ihmettelin miten tällaista hidassoutuista jankkaamista on päästety edes editointiprosessista läpi, kunnes ilmeni että editoinnista vastasi kirjailijan puoliso. Ehkä ensimmäinen ihan ok tasolla kasassa pysynyt ja sopivaan aikaan fantasiagenren uuteen nousuun osunut teos sitten antoi vapaat kädet tuottaa hengentuotettaan parhaaksi katsomallaan tyylillä. Kritiikin googlaus antaa myös toivoa että enää yksi jankkaava maalailukirja olisi kestettävä ennen kirjailijan vaihtumista. Jordanhan kuoli kesken sarjaansa ja viimeiset kolme kirjaa on kursinut muistiinpanojen perusteella kasaan Sanderson. Mitä tuosta vaihdoksesta on lukenut, niin kolme viimeistä kirjaa ovat todella paljon lukukelpoisempaa materiaalia ainakin sen suhteen ettei jokaista samettikaulusta ja safiiriupotusta tarvitse kuvailla puolen sivun vertaa ja ilmeisesti myös hahmojen pään sisällä viivytään huomattavasti lyhempiä aikoja mihinkään liittymättömien tunnelmien suhteen. Kun se on kerrottu jo miljoonaan kertaan että käytännössä jokainen päähahmo on angstinen teini ja kommunikaatiokyvytön hölmökin vielä kaupan päälle (minkä lisäksi aivan tolkuttoman epävarmoja itsestään ja luonnollisesti puoljumalan voimilla jotka toki sopivasti pettävät aina välillä että saa kirjoille mittaa) ja pahikset ovat aina valmiita syömään lapsia ja raiskaamaan ruumiita, niin ei tarvitse ihan joka kerta kirjoittaa auki uudestaan kun hahmo tulee estradille. Niin juu ja kai muistin kertoa että niitä hahmoja on aivan helvetisti liikaa jopa siinä määrin ettei enää edes kiinnosta lähteä selvittämään, mikä hahmo tämä oli ja onko aiemmin tullut vastaan?
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
- Antti Tuomainen: Jäniskerroin
- Antti Tuomainen: Hirvikaava

Trilogian kaksi ensimmäistä osaa miellyttivät. Mikä voisi mennä vikaan matematiikan ja mustan huumorin maailmassa?
No ei ainakaan trilogian päätösosa, Majava-jotain. Mää tykkäsin näistä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen nyt ilmeisesti päättänyt taistella tuon Ajan pyörän läpi, vaikka suurimmalta osalta onkin edelleen äärimmäisen tuskaista luettavaa. Tällä hetkellä menossa kymmenes kirja (alkuperäisistä, suomennetuista 23/25) ja kirjailija tuntuu sarjan edetessä ihastuneen entistä enemmän omasta äänestään jaarittelemalla sivutolkulla täysin merkityksetöntä kuvausta mm. vaatteista ja koruista, jakkaroiden verhoiluista, metsikön kasvilajeista ja muusta mikä ei sinänsä liity mihinkään, mutta ilmeisesti rakentaa maailmaa. Ihan ok, mutta tuolla kuvailun määrällä maailma on rakennettu kirjasarjan aikana jo moneen kertaan. Toki siellä on myös seassa usean sivun kuvauksia esiteinihenkisestä tunnemaailmasta henkilöiden kanssa kun joutuvat viettämään aikaa keskenään ja välillä ollaan yhteiskylvyssä ja kikatellaan tjsp. Harvakseltaan tapahtuu myös jotain mikä edistää tarinaa tai on muuten oleellista tietoa mukana pysymiselle, usein luvun alussa tietää jo melko hyvin tarvitseeko se varsinaisesti lukea, vai pystyykö nälkävuoden mittaiset kappaleet silmäillä läpi. Rasittavimman hahmon luvuissa tuntuisi olevan 10 sivuun keskimäärin puoli sivua merkityksellistä dialogia maalailun ja tunnevammailun sekaan piilotettuna.
...
No huh, en edes tiennyt, että sarjassa on noin monta kirjaa. Itse lopetin johonkin 9. kirjan kohdalle, samoihin aikoihin kyllästyin fantasiaan ylipäänsä. Sen jälkeenkin olen fantasiaa lukenut, mutta satunnaisesti ja valikoiden.

Sanotaan, että elämä on liian lyhyt, jotta sitä kannattaisi haaskata huonoihin kirjoihin, mutta kyllä niitä tulee itsekin luettua. Oikein hyviä kirjoja - omasta mielestä siis - on vaan niin vaikea löytää tarpeeksi.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Jo Nesbo - Verikuu

Taattua Nesbo laatua Harry Holen tarinassa. Ei tosin yllä Nesbon parhaiden tasolle.

Meri Valkama - Sinun, Margot

Ihan mukava teos DDR takaumilla. Tarinassa lyhkäisesti naisen isä kuolee ja sitä kautta tytär saa selville yllättäviä asioita, joiden juurisyyt löytyvät 80-luvun DDR:stä.

Steffen Jacobsen - Riista

Dekkari, jonka nostaisin melkeinpä Nesbon, Ahnhemin ja Keplerin kirjojen tasolle. Paljon samaa myös kuin Jens Henrik Jensenin Oxen sarjassa. Erittäin miellyttävä uusi tuttavuus, jossa on vielä jatko-osia tulossa.

Päivi Alasalmi - Joenjoen laulu, Pajulinnun huuto.

Ihan mielenkiintoinen tarina Lapista, jossa Saamelaiset pääosassa. Ensimmäinen kirja sisälsi kolme eri aika tasoa. Toisessa keskityttiin siihen vanhimpaan 1500-1600 luvun lappiin. Siellä pirkkalaiset kävivät keräämässä veroja Ruotsin kuninkaan valtuuttamana saamelaisilta. Ilman säröjä tällainen ei toki onnistu. Pirkkalaisillahan ei tarkoiteta nykyajan tai silloisiakaan Hämeen seutulaisia. Kolmas osa Siipirikon kuiskaus pitää tietysti vielä kuunnella.

Päivi Alasalmi - Hallavainen sarja

Ihan puhdasta dekkaria Tampereelta. Ei yllä tuon saamesarjan tasolle. Vähän mutkat suoraksi vedettyä menoa. Tarina sinänsä hyvä ja sitä rakennellaan ihan hyvin varsinkin ensimmäisessä osassa, mutta sitten jotenkin hirveällä kiireellä läväytetään ratkaisut naamalle. Ei huono, mutta ei millään lailla samalla tasolla kuin vaikkapa tuo Steffen Jacobsenin Riista.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joulun kantissa tuli luettua loppuun työn alla ollut Colleen McCulloughin Okalinnut. Tätä menestysromaania en ollut aiemmin lukenut, enkä myöskään ollut nähnyt sen pohjalta tehtyä 80-luvun menestyssarjaa. Kirja alkoi kiintoisasti, ja säilytti mielenkiintonsa suunnilleen puoliväliin asti, mutta sitten se hitaasti muuttui jotenkin junnaavaksi, ja kun useampaa sukupolvea käsittelevä romaani hyppäsi nuorimpaan sellaiseen, kiinnostavuus aika lailla putosi nolliin. Kirja oli lopulta hyvän alun jälkeen hienoinen pettymys.

Sen jälkeen luin välipalana Helena Immosen teoksen Operaatio Punainen Kettu. Kyseessä on siis pari vuotta sitten ilmestynyt teos, joka kertoo Venäjän kuvitteellisesta hyökkäyksestä Suomeen. Nykyisiä päättäjiämme on kirjassa sivuosassa. Kirja olisi voinut ilmestyessään iskeä paljon paremmin, sillä kun miettii tuota aikaa, olisin voinut kuvitella tapahtumien voivan hyvinkin mennä noin. Sittemmin maailma on muuttunut, ja mm. Suomen lähes yksimielinen päätös hakea NATO-jäsenyyttä on osoittanut sen, että myöskään omat ennakkokäsitykseni puolueista ja poliitikoista eivät tässä yhteydessä onneksi kohdanneet. Siksi nykytiedon valossa kirjan tapahtumat eivät enää kaikilta yksityiskohdiltaan tunnukaan erityisen realistisilta.

Nyt luvussa on Pierre Lemaitren Näkemiin Taivaassa. Kirja alkaa ensimmäisen maailmansodan loppumetreiltä ja vie läpi sotaa seuraavien vuosien. Kyseessä on trilogian avausosa, joten tuon jälkeen lukuvuorossa ovat sen seuraajat Tulen varjot ja Tuhon lapset. Jälkimmäisessä ollaan jo 1940-luvulla, joten toinen maailmansota tulee sen aikana mukaan kuvioihin.

Ainakin alku on luvannut hyvää tämän luku-urakan osalta.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Nyt olen lukemassa Anthony Beevorin "Venäjän vallankumous ja sisällissota"-teosta.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
No ei ainakaan trilogian päätösosa, Majava-jotain. Mää tykkäsin näistä.
Ai se kolmososakin on jo ilmestynyt. Pitääpä ottaa lukuun tai kuunteluun.

Tuli kuunneltua Lars Keplerin uusin, Hämähäkkikö se nyt oli. En tykännyt alkuunkaan niin paljon kuin monesta aiemmasta Kepler-kirjasta. Siinä alkupuolella oli yksi asia, mikä jäi vaivaamaan. Kerrottiin jotenkin niin, että Joona Linna olisi eronnut vaimostaan. Minulla on muistikuva, että ei ne eronneet vaan Joona tekeytyi kuolleeksi ja vaimo (en muista nimeä) muutti Lumi-tyttären kanssa Suomeen. Sittemmin se vaimo kuoli Lapissa. Muistanko oikein?
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Naisia valtaistuimella menossa. Sain sen joululahjaksi. Kirjassa kerrotaan naishallitsijoista Euroopassa 1400-luvulta 1700-luvulle. Pohjolan Margateetasta Venäjän Katariina suureen. On kyllä ollut hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen kirja. Kannattaa lukea jos Euroopan kuninkaalliset kiinnostaa.
 

Liitteet

  • IMG_20230112_223116_HDR.jpg
    IMG_20230112_223116_HDR.jpg
    651,1 KB · kertaa luettu: 40

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
No huh, en edes tiennyt, että sarjassa on noin monta kirjaa. Itse lopetin johonkin 9. kirjan kohdalle, samoihin aikoihin kyllästyin fantasiaan ylipäänsä. Sen jälkeenkin olen fantasiaa lukenut, mutta satunnaisesti ja valikoiden.

Sanotaan, että elämä on liian lyhyt, jotta sitä kannattaisi haaskata huonoihin kirjoihin, mutta kyllä niitä tulee itsekin luettua. Oikein hyviä kirjoja - omasta mielestä siis - on vaan niin vaikea löytää tarpeeksi.
Juu kyllä kirjoja piisaa ja olen melko varma että Jordanin pysyessä hengissä nuo kolme viimeistä Sandersonin kirjoittamaa olisi vielä venytetty vähintään 10 kirjaksi. Illalla aloitin viimeisen Jordanin kirjoittaman tahkoamisen (tai siis noita lukenut lähinnä suomennettuina, niin siitä ensimmäisen kirjan, tai suomennetuista kirjan 24/25). 1100 sivua tähä hauskaa vielä tarjolla ja todennäköisesti ihan ok poljennolla kirjoitetun intron jälkeen palataan tervan juomiseen (introissakin eroja, jos on uusi tai pienempi hahmo niin yleensä paljon vähemmän sitä jankkaavaa paskaa mitä noiden päähahmojen luvuissa).

Unohtui tuossa aiemmassa vuodatuksessa mainita vielä muutama ärsyttävä melko isohko epäkohta. Tosiaan paria poikkeusta lukuun ottamatta päähahmot ovat teini-ikäisiä ja taustaltaan lähes jokainen taviksia. Tällä varmaankin haettu samaistuttavuutta oletetuissa fantasiagenren lukijoissa. Kirjailija on kuitenkin tiedostanut että hirveän paljoa ei pysty esimerkiksi pikkukylän farmarien taidoilla haastamaan vaikkapa ammattisotilaita (vaikkakin jostain onnekkaasta sattumuksesta näiden päähahmojen kotikylässä on nähty aiheelliseksi harjoittaa pitkäjousiammuntaa ja keppitaistelua siinä määrin että ovat koko mantereen parhaita näissä, huolimatta siitä että kylä sijaitsee koko tarinamantereen turvallisimmassa paikassa eikä asukit ole joutuneet varsinaisiin sotatoimiin vuosisatoihin, toisin kuin oikeastaan kaikki muut kansat), niin siellä sitten nämä tavikset saavat aina välillä jonkun veteraanin opettamaan hassusti nimettyjä miekkailukuvioita ja parissa kuukaudessa ovatkin tasolla että pystyvät voimansa ja taitonsa äärimmilleen ponnistaen voittamaan minkä tahansa mestaristason miekkailijan (tai noitijan, jos sattuu olemaan taikojahahmoista kyse).

Ja pahisten motiivit ovat niin hyvin piilossa ettei ole vielä 10000+ sivuun selvinneet. Joojoo kyllä noiden pimeänkulkijoiden ajatuksia kun on kirjoitettu niin melko usein pohtii että on luvattu ikuinen elämä tms. mutta aika heikot kantimet silti kun tuosta melko usein tuntuisi olevan käsitys että ihan faktisesti ei henki löhtisi koskaan ja tämän saavuttaakseen ovat valmiit itsetuhoiseen toimintaan? Että "tapa ittes eka niin sitten et kuole. Jaa kuolit? No paska mäihä sulla". Nuo pahispuolen motivointikeinot ovat myös kuin suoraan itäisestä naapuristamme ja oudohkolta tuntuu että tuolla saisi hirveän tehokkaasti rekryttyä väkeä satanistien (tässä sarjassahan annetaan ymmärtää että on oletettavasti sama maailma missä lukijan arkitodellisuus sijaitsee, joskin jossain aiemmassa tai myöhemmässä aikasyklissä) riveihin. Niin ja ne satanistit on kanssa niin överiksi vedettyjä ettei voi oikein kuin ihmetellä, joskin kun muistaa että kirjoitusajankohtaan kauhisteltiin tosissaan tv:ssä miten heavymusiikki ajaa kannibalismiin ja murhaorgioihin (kuka muu muistaa upean "Saatana kutsuu minua" -"dokumentti"elokuvan mitä ainakin meillä näytettiin vielä alakoulussa pelottelumielessä? Alun Carmina buranasta plussat vaikka siitä lähtikin vähän taso laskemaan), niin kai tuo on sitten ihan samaa jatkumoa. Joka tapauksessa pitäisi siis uskoa että siellä on esimerkiksi yksi sarjan alkupään pahishahmoista jolla oli pikkutyttönä rakkaimpana sukulaisena nuorempi veli, kenet sitten myrkytti ja puukotti ja työnsi kaivoon kun oli sattumalta osunut silloin oliko lie 10 ikäisen sisarensa satanistisiin riitteihin. Nuorisokielellä sanoakseni seems legit. Ja nyt sitten oletamme että koko satumaailma vihaa ja pelkää näitä hirviösatanisteja mikä olkoon ok, paitsi että ne muuten kovin estoiset ja tunkkaisen kasvatuksensa märäntämät päähahmot (ne joiden mielestä vastakkainen sukupuoli on aina tyhmää ja yäk) ovat kuitenkin jostain syystä kyvyttömiä tekemään ikäviä päätöksiä liittyen näihin hirviösatanisteihin, mistä johtuen tarina onkin kestänyt nälkävuotta pidempään kun pahisten annetaan mennä karkuun jos vaihtoehtona on semmoisen kolaaminen hengiltä tai edes tekeminen harmittomaksi (tarinassa pystytään viemään taikomiskyky noitailijoilta, joskin tuo muistetaan ainoastaan hyvin satunnaisesti siihen nähden miten usein siitä olisi hyötyä tarinan edistämiseksi).

Jaa niin ja nälkävuodesta tuli mieleen että muistinko edellisessä vuodatuksessa ihmetellä kun siellä on satumaailmassa nyt 2 vuotta putkeen mennyt sadot perseelleen kun saatana on taikonut niin ihmeelliset säät (alkuun juhannukselle kestänyt pakkastalvi, mitä seurasi kevättalvelle kestänyt hellekuivuus ja sitä taas hurja talvi) ja sitten siellä kuitenkin sekoilee satojen tuhansien tyyppien armeijoita ympäri mannerta ilman että niitä ihmeemmin nälkä vaivaa? No nyt tuossa 2. viimeisessä kirjassa oli ilmeisesti kirjailijalla tullut mieleen että voiko nälkä vaivata ja siellä oli peräti jouduttu käydä ostamassa muutama kärryllinen viljaa (minkä saatana oli taikonut sitten sisältämään kärsäkkäitä. Täytyy sanoa että on melko rajalliset mahdit ja toimintamallit belsebuubilla tässä universumissa siihen nähden että pitäisi olla kaikkivoipa ja alaisina toimii kuolemattomia ylidemoneita joita tosin ei käytetä mihinkään hirveän hyödylliseen sen sijaan että juoksutetaan lähes yhtä idiootteja satanisteja ympäri maita kuin mitä tarinan päähenkilöt ovat).

Mitähän vielä. No varmaan tärkeimpänä että jos ei ole tuota vielä ehtinyt aloittaa mutta on pohtinut, niin eipä kannata. Netissä suositeltu että käy ensimmäiset kirjat läpi juonitiivistelmien kautta ja lukee vaan Sandersonit. Omasta mielestäni noista Jordanin kirjoittamistakin kannattaa lukea ensimmäinen (ja ehkä vielä toinen, sen jälkeen tuo alkaakin sitten junnata todella pahasti samaa kehää ja hahmojen henkinen kehitys on kuitenkin tapahtunut jo noihin mennessä pääosin että tietää minkälaista idiotiaa noiden valinnat tulevat olemaan) sekä lisäksi prequel joka sisältää helposti ison romaanin edestä asiaa, mutta on novellimuodossa pakotettu karsituksi kaikesta turhasta paskasta ja on itse asiassa niin miellyttävä lukukokemus että sen takia päätin ylipäätään tuohon sarjaan lähteä.

Jos haluaa lukea hyvin kirjoitettua ja junnaamatonta sekä juonen kannalta koherenttia ja hahmojen kannalta yhtään uskottavampaa piiiiiiitkää fantasiasaagaa, niin kannattaa tämän sijaan valita kerta kerrasta Robin Hobbin kaikkiaan 16-kirjainen (4 trilogiaa jotka kootaan viimeisissä neljässä kirjassa yhteen kun aiemmissa on lähinnä vihjailtu muihin) ja silti miellyttävä sarja.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Jos kiinnostaa järkälemäinen fantasia joka on tehty aikuisille, aloitus on kuin syvään päähän heitettäisiin ja joka tiiliskiviosassa on kolme kertaa enemmän tapahtumia kuin perinteisessä fantasiasarjassa ja päälle vielä joka uudelleenlukukerta parantaa kokemusta… niin kannattaa tutustua Steven Eriksonin Malazan-saagaan. Oma suosikkini ja ihan siellä ykköspallilla. Joku 13000 sivua ja parisataa päähenkilöä voi pelottaa alkuun, mutta kannattaa aloittaa. Itsellä menossa nyt kolmas läpiluku ja vieläkin löytää uutta joka kirjasta.

Mestariteos.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Nyt on menossa Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys. Pitkästä aikaa taas jotain sopivasti erilaista kerrontaa. Pintapuolisesti ihan perustarina kotiseudulle palaavasta ihmisestä, mutta kun kirja pääsee kunnolla vauhtiin, niin kuvaan tulee sopivasti suomalaisia yliluonnollisia elementtejä, jotka on istutettu luonnollisena osana kirjan kuvaavaa maailmaan. Tarina on ryyditetty pienellä huumorilla ja kertomus etenee hyvää vauhtia sopivan kirjavan joukon viedessä tapahtumia eteenpäin. Kirja on hyvä silloin kun toivoo, että se ei loppuisi. Nyt toivon, että tuosta maailmasta löytyisi vielä toinenkin kertomus kerrottavaksi.
 

PuckFutin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos kiinnostaa järkälemäinen fantasia joka on tehty aikuisille, aloitus on kuin syvään päähän heitettäisiin ja joka tiiliskiviosassa on kolme kertaa enemmän tapahtumia kuin perinteisessä fantasiasarjassa ja päälle vielä joka uudelleenlukukerta parantaa kokemusta… niin kannattaa tutustua Steven Eriksonin Malazan-saagaan. Oma suosikkini ja ihan siellä ykköspallilla. Joku 13000 sivua ja parisataa päähenkilöä voi pelottaa alkuun, mutta kannattaa aloittaa. Itsellä menossa nyt kolmas läpiluku ja vieläkin löytää uutta joka kirjasta.

Mestariteos.
Hieno suositus. Pienesti hirvittää sivumäärä, löytyykö aikaa ja sitoutumista tällaisella muutaman G. R. R. Martinin kirjan lukeneella.
Joku Kingin Musta torni -sarjakin kalpenee vertailussa ja komeasti.

Tolkienin pojan isänsä kirjoituksista koostama kirjasarja tulee lähinnä mieleen vertailuksi.

Mikä muuten lienee massiivisin fiktiivinen kirjasarja ikinä? Jos ei nyt ajan pyöriä ja päätaloja lasketa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt on menossa Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys. Pitkästä aikaa taas jotain sopivasti erilaista kerrontaa. Pintapuolisesti ihan perustarina kotiseudulle palaavasta ihmisestä, mutta kun kirja pääsee kunnolla vauhtiin, niin kuvaan tulee sopivasti suomalaisia yliluonnollisia elementtejä, jotka on istutettu luonnollisena osana kirjan kuvaavaa maailmaan. Tarina on ryyditetty pienellä huumorilla ja kertomus etenee hyvää vauhtia sopivan kirjavan joukon viedessä tapahtumia eteenpäin. Kirja on hyvä silloin kun toivoo, että se ei loppuisi. Nyt toivon, että tuosta maailmasta löytyisi vielä toinenkin kertomus kerrottavaksi.
Oma peijooni olisi kätevä, mutta metelistä ei niin olisi väliksi!

Todella hauska kirja, varmaan parasta mitä luin sinä vuonna kun se ilmestyi.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt on menossa Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys. Pitkästä aikaa taas jotain sopivasti erilaista kerrontaa. Pintapuolisesti ihan perustarina kotiseudulle palaavasta ihmisestä, mutta kun kirja pääsee kunnolla vauhtiin, niin kuvaan tulee sopivasti suomalaisia yliluonnollisia elementtejä, jotka on istutettu luonnollisena osana kirjan kuvaavaa maailmaan. Tarina on ryyditetty pienellä huumorilla ja kertomus etenee hyvää vauhtia sopivan kirjavan joukon viedessä tapahtumia eteenpäin. Kirja on hyvä silloin kun toivoo, että se ei loppuisi. Nyt toivon, että tuosta maailmasta löytyisi vielä toinenkin kertomus kerrottavaksi.
Tästä on muuten tehty näytelmä. Kantaesitys oli TTT:n Kellariteatterissa 17.1.2023


Luin kolmannen osan Karin Smirnoffin trilogiasta Lähdin veljen luo - Viedään äiti pohjoiseen - Sitten menin kotiin. Erinomaisia kirjoja kaikki. Kolmas osa oli melkein ekan veroinen ja parempi kuin keskimmäinen. Vahvaa kerrontaa.
 

vimpa

Jäsen
Kuumetta ja K-tautia potiessa tuli ajankuluksi otettua uusintana luettavaksi Staffan Bruunin teos Ajatolla Veikko. Aikanaan pidin tätä sangen viihdyttävänä teoksena röyhkeän huumorinsa takia, eikä aika ole syönyt kirjan tenhoa. On tullut luettua kaikki Bruunin Burt Kobbat-seikkailut juurikin niiden epäsovinnaisen huumorin takia.

Kirjan luokkaa on vähän vaikea määrittää, onko scifiä vai jännitystä/dekkarityyppiä vai täysin luokatonta (monessakin mielessä). Kirja ei kuitenkaan pilkkaa islaminuskoa siinä määrin, että kirjailijaa olisi julkisesti uhkailtu teoksen takia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: U2

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Tästä on muuten tehty näytelmä. Kantaesitys oli TTT:n Kellariteatterissa 17.1.2023


Luin kolmannen osan Karin Smirnoffin trilogiasta Lähdin veljen luo - Viedään äiti pohjoiseen - Sitten menin kotiin. Erinomaisia kirjoja kaikki. Kolmas osa oli melkein ekan veroinen ja parempi kuin keskimmäinen. Vahvaa kerrontaa.
Liput tuohon näytelmään on jo ostettu. Kirja laittoi odotukset korkealle.

Pistetään Smirnoff listalle, ihan hyviä arviointeja tuosta sarjasta näyttää olevan.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Joku jossain ketjussa mainitsi Andy Weirin Operaatio Ave Maria kirjan ja kehoitti lukemaan sen tutustumatta arvosteluihin tai edes kirjan takakanteen. No, kirjastosta sain oman lainaan ja olen toteuttanut tätä kehoitusta ennakkoontutustumattomuudesta, olen vasta alkumatkassa ja hyvin on maistunut.

Terveisiä vaan sinulle vinkkaajalle jonka olen autuaasti unohtanut.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Jos kiinnostaa järkälemäinen fantasia joka on tehty aikuisille, aloitus on kuin syvään päähän heitettäisiin ja joka tiiliskiviosassa on kolme kertaa enemmän tapahtumia kuin perinteisessä fantasiasarjassa ja päälle vielä joka uudelleenlukukerta parantaa kokemusta… niin kannattaa tutustua Steven Eriksonin Malazan-saagaan. Oma suosikkini ja ihan siellä ykköspallilla. Joku 13000 sivua ja parisataa päähenkilöä voi pelottaa alkuun, mutta kannattaa aloittaa. Itsellä menossa nyt kolmas läpiluku ja vieläkin löytää uutta joka kirjasta.

Mestariteos.
Noniin, panin startaten, kun sattuu löytymään lukulaittelle joskus vuosia sitten lataamastani fantasiakirjallisuuspaketista. Jokusen sadan sivun jälkeen tuntuu vähän Dunelta ja maailmassa Witcherin henkeä. Myös sopivasti mielikuvia esim. Baldur's Gate -pelisarjaan, sillain hyvällä tavalla.

Edellinen fantasiasetti, jonka luin oli Brandon Sandersonin Mistborn ja sekin oli kovaa kamaa, vaikka siinä(kin) oli aluksi tai aika pitkäänkin melkoisen pihalla, että miten se maailma oikein toimii. Luulin ensin, että ihan lasten sadusta on kysymys, mutta eihän se sitten todellakaan niin mennyt vaan kyseessä on aika moniulotteinen saaga ja hattua on nostettava sille, miten paketti pysyi kasassa loppuun saakka.

Luin myös tuossa viime vuoden aikana suunnilleen koko Arthur C. Clarken tuotannon, osan ensimmäistä kertaa ja osan kertauksena. On mulle kyllä toimivaa tekstiä ja menee sci-fin kärkipallille kokonaisuutena. Aivan käsittämättömän kaukonäköisiä tulevaisuuden visioita jostain 50-luvulta alkaen ja tarinat kantavat hienosti vielä 2020-luvulla. Esimerkiksi koko Space Odyssey -sarja on huikea, ehkä viimeistä fiilistelyosaa lukuun ottamatta - ja siinäkin on oma viehätyksensä.

Modernia sci-fiä on tullut luettua todella vähän, voisi harkita jonkun Clarken manttelinperijän tuotantoon tutustumista. Suosituksia otetaan vastaan ja onhan niitä täällä tullutkin, kiitos siitä!

Edit. Piti vielä Clarkesta sanoa, että osa viehätyksestä tulee myös siitä, että se mikä kirjoitushetkellä on ollut ihan täyttä fiktiivistä tulevaisuutta, on nyt lukiessa vaihtoehtoista mutta loogista historiaa.
 
Viimeksi muokattu:

Majoneesi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki voijjaan tuhota
Uusin Kepler, Hämähäkki, meni juuri. Joona oli taas sankari ja Saga ihana oma itsensä.

Tarina jäi jännitykseltään puolen välin alapuolelle sarjassa, mutta ihan mukava lukukokemus.

Nyt alkoi varmaan kolmannen kerran Kigalin sunnuntait. Raaka dokumentaristinen kuvaus Ruandan kansanmurhasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös