Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 646 094
  • 5 545

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Täältä poimittujen, erinomaisten suositusten perusteella tuli kuunneltua kaikki tarjolla olleet Sofie Sarenbrandtit, Emelie Scheppit ja Stefan Ahnhemit - ja siihen jatkoksi sopi hyvin kuunneltavaksi Kristina Ohlssonin Fredrika Bergman sarja, joka nyt on siis menossa.

Mutta, seuraavaa kuunneltavaa vailla alkaisin taas aika pian olla. Jos vaihtaisi vähän tyylilajia - edelleenkin haluan, että työmatkakuuntelemiseni on suhteellisen kevyttä ja mieleeni juolahti, että joskus aikanaan luin kirjoina ihan innolla Donald E. Westlakea, mm. Dortmunderin seikkailuja. Rikossarjaa tuokin, mutta tyylilaji nyt kuitenkin vähän eri. Olisiko kellään ideoita vähän samankaltaisista kirjoista, joita olisi siis myös äänikirjana. Westlakea ei hirveästi äänikirjana ole - itsellä on toistaiseksi ainakin Elisan kirjasto käytössä, niin siellä ei ole edes tarjolla niitä englanninkielisiä, joita olisi olemassa.
Ei varmaan ihan samankaltaista, eikä suoraan osu tähän, mutta mieleen tuli kuitenkin Douglas Prestonin ja Lincoln Childin Pendergast sarja. Tämä on aika jännä sarja, sillä vaikka tämä ei sinänsä kevyttä ole, niin jokin jännä pilke silmäkulmassa tässä kirjoitustyylissä ja agentti Pendergastin käytöksessä on. En ole itsekään kuunnellut kuin vasta pari kirjaa. Ehkä tässä on vähän kuivakkaa piilohuumoria, mikä toimii varsin hyvin.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Stephen Fryn Aikakirjat on aloituksessa.
 

IVXIII

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei varmaan ihan samankaltaista, eikä suoraan osu tähän, mutta mieleen tuli kuitenkin Douglas Prestonin ja Lincoln Childin Pendergast sarja. Tämä on aika jännä sarja, sillä vaikka tämä ei sinänsä kevyttä ole, niin jokin jännä pilke silmäkulmassa tässä kirjoitustyylissä ja agentti Pendergastin käytöksessä on. En ole itsekään kuunnellut kuin vasta pari kirjaa. Ehkä tässä on vähän kuivakkaa piilohuumoria, mikä toimii varsin hyvin.
Kiitos, ihan pakko kuunnella seuraavaksi tätä, kunhan saan Ohlssonit kuunneltua.Kuvaus tuntuu jo heti sen verran osuvalta, että arvelisin toimivan.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Arabianrannan kirjastossa oli eilen varsin nihkeä valikoima kiinnostavia kirjoja, joten nappasin hyllystä ensimmäisen vähääkään kiinnostavan kirjan, joka sattui olemaan Stephen Kingin Laitos. Kyllähän tuon lukaisee, vaikka tuskinpa kyseessä mikään erikoinen klassikko on.

Pasilassa tuntuu olevan parempi kirjavalikoima ja ilmeisesti myös Oodissa, mutta tuo viimeksi mainittu paikka ei houkuta yhtään. Kai se on jossain vaiheessa koettava, mutta en pidä asian kanssa mitään kiirettä. Ydinkeskusta ei vaan tunnu minun paikaltani.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Niklas Natt Och Dag - 1795

Tukholma-trilogia tuli päätökseensä. Hirveydet ja raakalaismaisuudet oli vähentynyt kahdesta aiemmasta vuosikirjasta, ei Tukholma siltikään ollut kanelipullan tuoksuinen, helmiäishampainen Allsång på Skanssen, paska siellä haisi ja köyhälistö pyöri liejussa. Mickel Cardell oli oma tuttu itsensä, vittumainen ja kova koville, hieno mies. Tycho Ceton puolestaan, no ei niin hieno mies, vittumainen kyllä.
 

Sue

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, #89; lentosuukko KooKoolle
Atso Haapanen ~ Läpiammutut. Haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa. Otin tämän tänään kirjastosta välipalaksi, mutta yllätyin itsekin, miten kiinnostavasti teos oli kirjoitettu. Ihan jokaista sairasjunan veturityyppiä tai lentokoneella tehtyä sairaskuljetusta en tunnusta lukeneeni rivi riviltä, mutta muuten kyllä.

Esimerkiksi Kalastajatorpan eteisaula on ollut leikkaussali, mutta pommitusten aikana leikkaukset tehtiin miesten käymälässä. Talvisodan jälkeen mm. koulut (ja muut julkiset uudisrakennukset) pyrittiin rakentamaan siten, että ne olisivat helposti muunnettavissa sotasairaaloiksi. Ja tietämys röntgensäteistä oli niinkin vaillinaista, että ennen röntgenkuvausta tutkivan lääkärin tuli suojautua olemalla vähintään 10 minuuttia pimeässä...

Teos tuki ennakko-odotuksia paremmin myös aiemmin lukemaani huikeaa tutkimusta sodanaikaisista psyykkisistä vaurioista (Ville Kivimäki ~ Murtuneet mielet).

Viime yönä viimeistelin Marie Bengtsin dekkarin Murha muotinäytöksessä. Kirja on jatkoa henkilökehittelylle, joka alkaa dekkarissa Murha maalaiskylässä. Aikakausi ja tyylikin sijoittuu 50-luvun Ruotsiin, mutta mukaan on jokseenkin kiusallisesti ja päälleliimatusti tuotu modernia feminististä otetta. On niin kovin mainittavan arvoista, kuinka vaatesuunnittelija ja amatööridekkaristi Hannah Lönn taistelee pökkelöherrakerhoja vastaan - ja kuitenkin hänellä puntti vispaa komean konstaapelin edessä. Muu henkilö- ja miljöökuvaus on kuitenkin siedettävää, joten annan Bengtsille yhden pisteen viidestä. Syy: olen lukenut Maria Langini puhki. Korvaajat ovat huonoja, mutta edes jotakin...
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Stephen King - Laitos

Lukaisin reilussa viikossa kyseisen kirjan ja se oli juuri sellainen kuin arvelinkin sen olevan: keskivertoa heikompaa Kingiä, jossa liikuttiin telepatian ja telekinesian maailmassa. Ei mikään klassikko vaan pikemminkin jonkinlainen väliteos, jonka 570 sivua lukaisee varsin nopeasti, jos ei muutakaan tekemistä ole.

Kirjan päähahmo ilmeisesti oli joku 12-vuotias lapsinero, jolla oli telekinesian tapaisia ominaisuuksia, minkä takia joku epämääräinen joukkio ihmisiä oli päättänyt kidnapata hänet ja rahdata hänet samanlaisten telekinesiaa ja telepatiaa omaavien lasten joukkoon keskelle Mainen metsiä. Kyseisestä laitoksesta ja vastaavanlaisista ympäri maailmaa kyseiset lapset sitten suorittivat murhia aikuisten käskystä. Lievästi pettynyt kyseiseen kirjaan, mutta toisaalta Kingiltä löytyy useita vastaavia tekeleitä. Varsinaista muistijälkeä kyseinen tekele ei jättänyt.

**
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Mikael Niemi - Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Olen tämä lukenut aiemmin ja luulin, että tämä hyllystä löytyy vaan enpä löytänyt, olen harjoittanut kirjaston kierrätyshyllyn täyttöä ja olen varmaan vienyt sinne joku kerta. Lainalle piti ottaa.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Viljo Raudan Isoviha tuli kuunneltua. Kirja kirjoitettu kai jo aikoja sitten 1900-luvun alkupuoliskolla, kun kirjoittajakin kuollut 1944. Eipä sitä isommin huomaa. Arkistoja on pengottu jo silloin. Eipä meno tunnu muuttuneen paljonkaan eräässä valtiossa. Toki vastapainoksi löytyy epäilyttäviä suomalaississejäkin. Jatkoajan löylyhuoneen aktiivit olisivat varmasti iloisia erään jatkoajassa kielletyn sanan luontevasta käytöstä kirjassa. Sana esiintyy hyvin usein. Meno on ollut silloisessa Suomessa kyllä melkoista. 300 vuotta sitten. Jos sitä oikein ajattelee, niin onko se sitten paljon vai vähän..
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Alice Echols: Janis Joplin - Paratiisin arvet

Olin lukenut tämän toki ennenkin, ihan omasta kirjahyllystä löytyy. Mutta tämä on kyllä todella maukas ja älykäs elämäkerta, joka todella tavoittaa jotain Janisista, lähipiiristään, sen ajan rockista ja myös sen aikaisesta yhteiskunnasta. Tämän pariin on aina pakko palata, yksi parhaita rokkikirjoja ikinä. Vahva suositus.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Nicolas Hermansson&Peter Ryberg:
Karhu sotilaana

Tarinoita toisen maailman sodan unohdetuista tarinoista ja ihmeellistä tapahtumista. Ihan mielenkiintoisia juttuja vaikka osa olikin jo minulle tuttuja muista lähteistä. Ei mennyt mihinkään syvällisyyksiin joten oli varsin kevyttä luettavaa. Hyvin kirjoitettu ja viihdyttävä kuitenkin.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Teemu Keskisarjan Raaka tie Raatteeseen. Keskisarja kirjoittaa kyllä mielenkiintoisesti ja viihdyttävästi historiasta silti puhdasta tietokirjaa ilman mitään keksittyjä tarinoita.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Jossain ketjussa äskettäin mainittiin ja kehuttiin Tapio Suomisen elämäkertaa Urheiluhullu, kävin lainastosta hakemassa ja alkuun on päästy. Joskus elämäkerrat on hieman tylsiä, siloiteltu kuva vailla säröjä ja kolhuja, tässä tapauksessa tunnutaan menevän eri suuntaan vaikka matkan olen vasta aloittanut.
 

axe

Jäsen
Vaikka yleensä kirjastossa sokkona käyminen on tuskaa, ja yleensä pitääkin olla tiedossa mitä etsii tai sitten hakee vain varauksen, niin joskus tulee niitä ihania löytöjäkin kun menee vaan katsomaan olisiko "jotain". Viimeksi osui käteen Rautainen 80-luku, jossa tutkistellaan nimivuosikymmenensä toimintaleffoja silleen vähän analyyttisemmin mutta kuitenkin lähes pelkästään viihteen ehdoilla. Rambot, commandot, predatorit, chucknorrikset, schwarzeneggerit, stallonet sun muut, plus vähän näiden merkkiteosten esi-isiä aiemmilta ajoilta kuten Dirty Harry ja Death Wish.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Stephen King - Liseyn tarina

Vähän parempaa Kingia tarjosi tämä tarina verrattuna Laitokseen. Hyvä kerronta sekä tarpeeksi pieni hahmomäärä tekivät tarinasta varsin miellyttävän lukukokemuksen. Tässäkin tarinassa liikutaan yliluonnollisen maailman parissa, ihan kirjaimellisesti, sillä normaalin maailman lisäksi kirjan päähahmo, kauhukirjailijan leskeksi jäänyt yli 50-vuotias vaimo pääsee tutustumaan miehensä mielikuvitusmaailmaan ensin erilaisissa takaumissa ja sittemmin in real life. Jännitystä lesken arkeen tuo sekopäinen fani, joka haluaa tappaa lesken jostain vähän hämäräksi jääneestä syystä johtuen. Kirjan kantavana teemana on koko ajan sekä rakkaus että kaipaus.

Kaiken kaikkiaan keskitasoista Kingiä, jota voi suositella tosifaneille luettavaksi.

***

---

Seuraava kirja, jonka luen, tulee olemaan vähän toisenlainen tapaus: Emily Brontën Humiseva harju.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ensin pahoitin mieleni Dyynillä, nyt Säätiöllä. Kummastakin setistä tykkäsin ekalla rundilla vuosikymmeniä sitten muistaakseni kuin hullu puurosta. Ensimmäinen säätiö oli poukkoilevaa kerronta eikä oikein edennyt mihinkään. Säätiö ja imperiumi nojasi Muuliin ja Toinen säätiö ties mihin. Miten hitossa mä olen joskus suorastaan ahminut nuo kirjat? Säätiö-trilogia ei ole oikein muutenkaan kestänyt aikaa, kun "tulevaisuus" näyttää nykypäivänä aika kivikautiselta. Mutta se ei sinänsä ole kuin ehkä lievästi huvittava pointti. Ikävintä tuossa trilogiassa (niitä tuli kai lisääkin, ei kiinnosta) on se, että aikajana ja sivumäärä eivät mätsänneet millään tasolla. Asimov meni henkilöhahmojen kohdalla riman alta ja luotti liikaa tarinaan. Se tarinakin oli lopulta aika ohkainen, kun se mentiin tuolleen puolijuoksua läpi.

Minkäs nostalgiapläjäyksen pilaan itseltäni seuraavaksi? Robin Hoodin? Saako sitä e-kirjana? Taisin lukea paperiversioni puhki jo esiteininä.
 

axe

Jäsen
Ensin pahoitin mieleni Dyynillä, nyt Säätiöllä. Kummastakin setistä tykkäsin ekalla rundilla vuosikymmeniä sitten muistaakseni kuin hullu puurosta. Ensimmäinen säätiö oli poukkoilevaa kerronta eikä oikein edennyt mihinkään. Säätiö ja imperiumi nojasi Muuliin ja Toinen säätiö ties mihin. Miten hitossa mä olen joskus suorastaan ahminut nuo kirjat? Säätiö-trilogia ei ole oikein muutenkaan kestänyt aikaa, kun "tulevaisuus" näyttää nykypäivänä aika kivikautiselta. Mutta se ei sinänsä ole kuin ehkä lievästi huvittava pointti. Ikävintä tuossa trilogiassa (niitä tuli kai lisääkin, ei kiinnosta) on se, että aikajana ja sivumäärä eivät mätsänneet millään tasolla. Asimov meni henkilöhahmojen kohdalla riman alta ja luotti liikaa tarinaan. Se tarinakin oli lopulta aika ohkainen, kun se mentiin tuolleen puolijuoksua läpi.
Oli kyllä lähes sanasta sanaan mun ajatukseni. Miten ne tuntui sillon joskus niin valtavilta ja nyt vain... mitättömiltä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Leon

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Oli kyllä lähes sanasta sanaan mun ajatukseni. Miten ne tuntui sillon joskus niin valtavilta ja nyt vain... mitättömiltä.
Varmaan sama kuin itsellä, ensimmäinen kerta luettu muistaakseni joskus 12-14 vuotiaana ja silloin upposi juuri tuollainen kama. Tosin jo silloin tajusin, kuinka surkeita ne alkuperäisen Säätiö-trilogian jälkeen kirjoitetut jatko-osat olivat. Alakouluikäisenä Edgar Rice Burroughsin Pellucidar-kirjat olivat ihan parhaita. Sellainen olisi hauska löytää selattavaksi, tuskin sitä pystyisi enää lukemaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Vielä jäin miettimään tuota scifiä. Olen viime aikoina lukenut aika paljon noita trilogioita. Sylvain Neuvel (jumalat/jättiläiset), Alastair Reynolds (kostajat), Hugh Howey (siilot), silkkaa laatua alusta loppuun. Ei se siis ole genren syy, jos lukeminen aiheuttaa aikuisena myötähäpeää tai kiukkua. Eivätkä kaikki uusintakierrokset pilaa muistoja. Luin pari vuotta sitten uudelleen Robert A. Heinleinin Beyond this Horizon (Yli-ihmisen aika), mikä oli edelleen ihan ok. Ei ehkä niin tajunnanräjäyttävä kuin ekalla kierroksella, mutta uskaltaisin kuitenkin suositella.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Oli kyllä lähes sanasta sanaan mun ajatukseni. Miten ne tuntui sillon joskus niin valtavilta ja nyt vain... mitättömiltä.

En ole Säätiö-sarjaa lukenut sitten esiteinivuosien ja teidän kommenttien pohjalta ei ehkä kannatakaan. Muistan olleeni ylpeä kun keksin Toisen Säätiön olinpaikan ennen kuin se kirjassa paljastettiin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Säätiö on konseptina äärimmäisen mielenkiintoinen. Eivät ne hahmot sinällään ole se homman pääasia vaan ikäänkuin lukisi fiktiivistä historiaa. Itse ainakin nautin niistä äänikirjoina ihan hyvin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös