Mainos

Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 693 849
  • 5 755

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lauri kirjoitti:
Dalton Trumbo: Sotilaspoika (Johnny Got his gun)
Onko kukaan lukenu?

Luin joskus 70-luvulla, Pentti Saarikosken suomennos, oli "pakkolukemisena" Rellussa keskikoulun viimeisellä, mutta ei huono. Kirjahan on kirjoitettu jo v. 1939 ja kirjailijakin kuoli -76.

Kertoo 1. maailmansodassa haavoittuneesta miehestä, joka makaa sairaalassa ilman raajoja. Pommi on vienyt myös kuulon, näön ja puhekyvyn. Hänellä ei ole mitään käsitystä ympäröivästä maailmasta eikä ajankulusta. Seuranaan hänellä on vain omat ajatuksensa.

Mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen, jos vatsa kestää- ei niitä helpoimpia kirjoja.

Trumbo ohjasi itse teoksestaan filmatisoinnin 1971. Myös Metallican One pohjautuu tähän kirjaan.
 
Viimeksi muokattu:

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Parhaillaan minulla on kesken Seppo Heikinheimon 'Mätämunan muistelmat'. Hämmästyttävän viihdyttävä kirja ollut tähän asti vaikka suurin osa henkilöistä joista puhutaan on minulle vieraita koska en kulttuurielämää niin tunne. Heikinheimosta paistaa läpi vittumainen ylemmyyden tunne joka kuitenkin ainakin tähän asti on pikemminkin piristänyt kirjaa kuin häirinnyt. Varmasti oli aikoinaan rasittava ihminen tuntea.

En osaa selittää että mikä tuossa kirjassa viehättää. Jotenkin se vaan toimii.

PS. Minun mielestäni jopa Ilkka Remes vie tarinaa paremmin eteenpäin kuin Dan Brown. Da Vinci koodin suosiota ei voi selittää millään muulla kuin joukkohysterialla. Ja kyllä, olen lukenut sen. Ihan ok kirja pilattu supertyhmällä lopulla.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Sotakirjallisuusfriikki olen näemmä, enkä sille mitään voi. Älyttömän hyvänä löytönä kirjastosta voisin pitää kirjaa nimeltä Miesten matkassa. Jos kaukopartiokirjallisuus nappaa, voin lämpimästi suositella. Tänään hain, ja tuli jo luettua.
 

tony

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Southampton, Deutsches Afrika Korps
Muutama vuosi oli vierähtänyt, joten otin Runebergin Fänrik Ståls Sägnerin kirjahyllyni kunniapaikalta Raamatun vierestä.
 

Immortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen ja Robbien jengit
Viimeksi tuli luettua Da Vinci-koodi ja Enkeleitä&Demoneita Dan Brownilta.
Ihan ok kirjoja lähinnä kiinnostavien aihepiiriensä vuoksi.

Tällä hetkellä luvussa Sven Hasselin: Sotaoikeus.
Hasselin koko tuotanto on parasta II WW- 'kevytlukemistoa' koko maailmassa.
Suosittelen lämpimästi kaikille. Varsinkin herran kirjoista kumpuava musta huumori on jotain aivan loistavaa.
 

axe

Jäsen
Tulipa luettua "Kirvesrinnat - Tapparan tarina" eli kauan odotettu ja vielä kauemmin suomalaisesta jääkiekkokirjamaailmasta puuttunut teos yhdestä kotimaan kiekon suurimmista seuroista. 50-vuotisjuhlan kunniaksi se vihdoin saatiin ja kannatti odottaa.

Kirjaa ei tarvitse edes lukea ja huomaa jo heti, kuinka laadukas opus on kyseessä 250 sivua A4-koossa hyvällä paperilla ja hyvällä taitolla (en tosin tiedä mitä se oikeasti tarkoittaa, mutta ainakin kirjaa on mukava katsella ja myös käytännöllistä lukea). Kirjan kuvitus on loistavaa sekin: lähes jokaisella aukeamalla on kuva tai pari, ja niitä riittää pelitilannekuvista mestaruusjuhlien ja joukkuekuvien kautta kulissien takaisiin otoksiin ja lomamatkoihinkin.

Kirjana Kirvesrinnat välttää seurahistoriikkien pahimman karikon, eli se ei ole pelkkä kausikertomusten jatkumo, jossa luetellaan vuosi toisensa jälkeen uudet pelaajat, voitot ja tappiot, ja hypätään seuraavaan kauteen. Yleensä 10-15 sellaisen kirjoitetun vuoden jälkeen alkaa oleen jo hohhoijaa-meininki. Tapparan teos kulkee nimensä mukaisesti kuin tarina, yksittäisiin kausiin ei erityisemmin juututa, vaikka toki makeimmat voitot ja mestaruudet tulevat selviksi niin kuin kuuluukin. Mutta "juoni" kulkee syvemmällä ja kirjailijan kynä piirtää laajempaa kaarta taustalla.

Kirjailija Matti Wacklin sanookin, että kirja kertoo "Tapparan edustusjoukkueen vaiheista TBK:sta alkaen halki vuosikymmenten. Samalla mukaan peilautuu ajankuvia suomalaisen jääkiekkoilun yleisemmästä kehityksestä huonoissa olosuhteissa amatöörivoimin pelatusta kivasta harrastuksesta nykyajan ammattiurheiluksi ja viihdeteollisuudeksi". Ja sen se todella tekee. Pelkästään Tapparan kautta kerrottu tarina olisi riittänyt piirtämään tuon kehityksen, mutta mukaan on ympätty vielä yleisempää pohdiskelua jääkiekon eri vaiheiden kehityksen syistä ja taustoista. Kirvesrinnat toimii melkein jääkiekkohistorian yleisteoksenakin vaikka kertookin vain yhdestä seurasta.

Niin ja tosiaan yhdestä seurasta. Tappara-nimen synnystä on 50 vuotta, mutta kirja alkaa jo parikymmentä vuotta aiemmin perustetusta TBK:sta, josta sitten syntyi Tappara. Ja vaikka Aamulehden (Ilves-henkinen?) toimittaja sai omaan juttuunsa sisällytettyä väitteen, jonka mukaan kirjailija sanoisi TBK:ta ja Tapparaa eri asioiksi hyvin ilvesläisen näkökannan mukaan, niin kirjasta käy hyvin ilmi, että kyseessä on yksi ja sama asia kahdella eri nimellä, vaikka tokikin vuosien 1932-55 meriitit pitää kertoa TBK:na eikä Tapparana.

Varsinaisia asiavirheitä mun suhteellisen tietävä silmäni ei löytänyt kuin yhden, kun vuoden ´92 karsintapelien selostuksesta on unohtunut Kärppien voittopeli jonnekin, vaikka kuuluisa Grönstrand-Kames -tilannekin käsitellään. Kirja on muuten noin virhepuolella sikälikin laadukasta kamaa, ettei lyöntivirheitäkään osunut silmään (kerran Teuvo Takala taisi olla Teuvo Tasala).

Täydellinen kirja ei tietenkään ole. Kaipaamaan jäi kuitenkin sittenkin enemmän sitä perinteistä jääkiekkokirja-asiaa suurten ottelujen hehkutuksena ja pelaajien esittelynä. Tottakai Kirvesrintojen avulla jokainen lukija saa tietää kuka on Kalevi Numminen tai Pekka Marjamäki, Timo Jutila, Erkki Lehtonen, Rauno Korpi jne. mutta jonkinlaiset vaikka pienimuotoisetkin pelaajaesittelyt sivuille ripoteltuina olisivat vielä maistuneet ja tuoneet nimiä ja meriittejä paremmin esiin nuoremmillekin lukijoille tai niille jotka eivät ole aiemmin kiinnostuneet ottamaan asioista selvää. Toki kirjasta löytyy myös hauskoja tarinoita ja anekdootteja pelaajia ja valmentajia koskien, että ihan ilman sellaisia ei olla, mutta lisääkin olisi mahtunut.

Toinen asia, mitä olisi voinut odottaa tai ainakin toivoa, olisi ollut raottaa enemmän kulissien takaisia asioita nimenomaan joukkueen ja pelin suhteen. Kyllä siellä talousasioista puhutaan ja sellaisista, mutta olisi ollut kiva saada infoa esimerkiksi kariutuneista pelaajahankinnoista, niiden syistä ja kaikesta sellaisesta. Nyt ainoa tässä muistamani sellainen infonpätkä on kohta, jossa Vasili Tinonovia oltiin tuomassa Tapparan penkin taakse, mutta NHL-diili voitti.

Mukana on myös sopupeliväitteitä, konkurssiuhkia, hormoniepäilyjä, vastustajan pelaajien telomisia, valtavia joukkutappeluita (yhdestäkin viisi pelaajaa sairaalaan!) sun muuta. Mikko J. Westerberg ei sano varmaankaan monellekaan nimenä mitään, mutta siitä vaan lukemaan, kuka oli kyseessä ja mitä hän teki. Hjallis Harkimo ei tosiaankaan ollut ensimmäinen.

Kaiken kaikkiaan voisi varmaan sanoa, että kirja on todellakin Tapparan näköinen: laadukas ja tietää hyvyytensä ja mahtavan historiansa, mutta ei kylve ylenmääräisessä hehkutuksessa. Keväällä tuli luettua kaikki jääkiekkokirjat, joita tuolta Tampereen kirjastosta oli saatavissa, joten on vertailupohjaakin: Kirjarintamallakin Tappara on terästä ja toiset tulee kaukaa perästä! (Okei, ei välttämättä kaukaa, kun en kuitenkaan ole aiheesta johtuen ihan puolueeton tarkkailija.)

Kirjan yleisöjulkistus on lauantaina ja eiköhän se piakkoin ole kirjakaupoissa kautta maan. Neljälläkympillä saa.
 

Iceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Musta Torni 5

Stephen Kingin Musta Torni -sarjan viidennen osan Callan Sudet aloitin eilen illalla kun vihdoin tuli suomennettuna (hyllystä löytyy reippaasti Kingiä mutta vain suomeksi). Neljän kappaleen jälkeen vaikuttaa todella hyvälle... sais vaan hoidettua duunit alta ja kotiin lukemaan lisää....
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Mulla on menossa tosi mielenkiintoinen opus elikä Stephen Webb: "Missä kaikki ovat? Viisikymmentä ratkaisua Fermin paradoksiin ja maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen."

Aika uskomattomia mutta toisaalta järjenmukaisia ratkaisuja Fermin kuuluisaan kysymykseen maapallon ulkopuolisesta elämästä. Tämä ei ole mikään ufohuuhaakirja vaan kosmologien esittämiä teorioita ja visioitakin ektraterrestriaaleista - siis mahdollisista elämänmuodoista muualla kuin tällä planeetalla.

EDIT: lavennus.
 
Viimeksi muokattu:

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Reijo Mäki: Nuoruustango

Alamummo kirjoitti:
...Tämä ei ole mikään ufohuuhaakirja vaan kosmologien esittämiä teorioita ja visioitakin ektraterrestriaaleista.

Niin, jaa mistä?

Itse sen sijaan olen viimeksi lukenut ohjesäännönmukaista kirjallisuutta Reijo Mäen Nuoruustangon muodossa. Tosin tämä oli jo toinen kerta, kun luen ko. kirjan.

Koska kaikkia kuitenkin kiinnostaa, kerrottakoon, että kirjassa harjoitettiin myös ns. lihan iloja. Syyllinenkin selvisi ennen lopputekstejä.
Tätä suositan.

Loppukaneetiksi päädyn vielä toteamaan, että Taavi Soininvaaran "Vihan enkeli" oli mielestäni paska. Ilkkaremesmäistä globaaliseikkailua pitkin poikin maita ja mantuja. Myös sankarin paneskelujen kuvaus ontui, koska ko. aihetta käsiteltiin vain marginaalisesti. Loppuratkaisukin jäi ontuvaksi.

Hyipaskahuonoyäk tälle kirjalle!

Täältä tähän
 
Viimeksi muokattu:

jta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Iceman kirjoitti:
Stephen Kingin Musta Torni -sarjan viidennen osan Callan Sudet aloitin eilen illalla kun vihdoin tuli suomennettuna (hyllystä löytyy reippaasti Kingiä mutta vain suomeksi). Neljän kappaleen jälkeen vaikuttaa todella hyvälle... sais vaan hoidettua duunit alta ja kotiin lukemaan lisää....


Dark Tower on menossa minullakin. Ensimmäisen osan sain toissa päivänä luettua loppuun ja eilen kakkosen alulle. Tosin luen niitä Englanniksi.
 

Daniela

Jäsen
Pitäisi lukea: Campbell, Reece, Mitchell: Biology, Platzer: Locomotor System
Sen sijaan luen: Erlend Loe: Fakta om Finland. Hauska kirja, kuten muutkin Loen teokset.
 
Viimeksi muokattu:

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Dan Brown : Enkelit ja demonit. Ihan asiallinen kirja, vähän on välillä hömppäpömppää, mutta kyllä sitä ahnehtien tuli luettua.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hannu Raittilan Pamisoksen purkausta aloittelin eilen ja kirja alkaa olla muutamaa sivua vaille luettu. Hyvä kirja. Raittila ei petä.
 

masaala

Jäsen
Immortal kirjoitti:
Tällä hetkellä luvussa Sven Hasselin: Sotaoikeus.
Hasselin koko tuotanto on parasta II WW- 'kevytlukemistoa' koko maailmassa.
Suosittelen lämpimästi kaikille. Varsinkin herran kirjoista kumpuava musta huumori on jotain aivan loistavaa.

Suosittelen myös. Tuli lukioaikoina luettua kaikki 14 Hasselia.

Eilen luin loppuun semmoisen kirjan kuin Frederick Forsyth, Shakaali. Kertoo palkkamurhaajasta, joka yrittää murhata Ranskan presidentin 60-luvulla. Perustuu tositapahtumiin.

Muuten, onko kukaan muu lukenu Pentti Kourista kertovia kirjoja? Suosittelen, varsinkin jos talousasiat kiinnostaa..
 

Alkiolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue ja Jokerit
Osmo Apusen Linjamiehet - Paasikivi-seuran historia tuli lueskeltua. Mielenkiintoista luettavaa kaikille politiikasta ja historiasta kiinnostuneille. Kuvaa minusta hyvin kunkin aikakauden (1950-luvun lopulta 2000-luvun alkuun) poliittista ilmapiiriä. Myös Mauno Koiviston presidenttiyttä (1982-1994) valotetaan nähdäkseni uudella tavalla. "Manu" ei suinkaan ollut niin hiljainen hyssytteliä maamme johdossa, kun tavallisesti ajatellaan. Lukekaahan joku, että päästään vaihtamaan ajatuksia.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Luin kiihkolla Päätalon Iijoki-sarjaa kunnes tuli osa nimeltä "Tammerkosken sillalla". Kalle perkele! Miksi häpeät kotiseutuasi? Miksi Tampere on muka Taivalkoskea parempi? Syö pääs.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Luin Kalle Päätalon kirjaa Huonemiehen poika noin 15 sivua, jonka jälkeen vitutus nousi niin infernaalisiin lukemiin, että oli pakko hankkia parempaa luettavaa. Sekosin.

Ensialkuun luin Pirkka-lehteä, Demiä ja Alue-Uutisia. Tässä vaiheessa olin päässyt yli sankimman paskakerroksen. Vähitellen hain kirjastosta Reijo Mäen, Ilkka Remeksen ja Arto Paasilinnan kertomuksia. Ne eivät juuri eronneet ensinmainituista.

Luulin olevani pohjalla, kunnes löysin Mauri Sariolan.

Kahlattuani läpi kymmeniä Sariolan teoksia ymmärsin, että kehitysvammainen apinakin pystyy tekemään parempia kirjoja. Kirkastuin, ja lopetin paskan lukemisen. Keskityin ryyppäämiseen.

Nyt olen ryypännyt viime vuodet ja en ole katunut hetkeäkään. Väärin käytetty kirjallisuus on vihollinen, jota vastaan tulee taistella. On parempi olla pikku kännissä kuin huono kirja kädessä.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Schwalbe kirjoitti:
Luin Kalle Päätalon kirjaa Huonemiehen poika noin 15 sivua, jonka jälkeen vitutus nousi niin infernaalisiin lukemiin, että oli pakko hankkia parempaa luettavaa. Sekosin.

Yritä jaksaa vielä 40 sivua, sitten se aukeaa. Nimim. kokemusta ja sen syvä rintaääni
 

Mitchner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sain just loppuun Stephen Davisin Jim Morrison-elämänkerran. Hyvä kirja, josta löytyy myös uutta tietoa. Kattelin sitä sillä silmällä jo viime vuoden kesällä Lontoossa, mutta maltoin kuitenkin odottaa halvempaa pokkariversiota.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Uleåborgir kirjoitti:
Yritä jaksaa vielä 40 sivua, sitten se aukeaa. Nimim. kokemusta ja sen syvä rintaääni

Sivulta 55 alkaen siis seuraavat 16500 sivua ovat täyttä asiaa ja pelkkää laatuviihdettä? Jumalauta, en malta odottaa. Missä kohdin ne lakkaa puhumasta sitä vaikeasti ymmärrettävää murretta?
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Schwalbe kirjoitti:
Sivulta 55 alkaen siis seuraavat 16500 sivua ovat täyttä asiaa ja pelkkää laatuviihdettä? Jumalauta, en malta odottaa. Missä kohdin ne lakkaa puhumasta sitä vaikeasti ymmärrettävää murretta?

Minulla oli aikoinaan sama kriisi menossa.

Alussahan puhutaan siitä että Iijoki laskee sinne ja sinne ja merilohi oksentaa kun se pääsee Tyräjoen suulle yms. yms. Romppasenranta on siellä ja siellä.

Murteen puhuminen ei lakkaa, mutta sitä alkaa ymmärtää kun lukee Huonemiehen poikaa sen 60-100 sivua.

Haastan sinut nyt lukemaan koko Huonemiehen pojan!

Pistä vastahaasteena jotain yhtä vittumaista luettavaa (josta kuitenkin pidät).
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Uleåborgir kirjoitti:
Minulla oli aikoinaan sama kriisi menossa.

Alussahan puhutaan siitä että Iijoki laskee sinne ja sinne ja merilohi oksentaa kun se pääsee Tyräjoen suulle yms. yms. Romppasenranta on siellä ja siellä.

Murteen puhuminen ei lakkaa, mutta sitä alkaa ymmärtää kun lukee Huonemiehen poikaa sen 60-100 sivua.

Haastan sinut nyt lukemaan koko Huonemiehen pojan!

Pistä vastahaasteena jotain yhtä vittumaista luettavaa (josta kuitenkin pidät).

Well, kunhan tämänhetkiset kirjat, 2 kpl, on luettu, niin lupaan ainakin yrittää jatkaa sivulta 16. Mutta aikataulua en voi taata...

Ajatusta vaativaa luettavaa saattaisi olla vaikka Albert Camus`n Sivullinen. Sitä on paha sanoa, josko olet kyseisen klassikon jo lukenut, mutta helvetin hieno teos se on silti. Lyhyt ja ajatuksia herättävä; mielestäni kyseisen kirjailijan paras tuotos...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös