Eilen tuli luettua loppuun Theoren Fleuryn elämäkerta ja seuraavassa rustaan omat ajatukseni tuosta lukukokemuksta.
--
Theoren Fleury & Kirstie McLellan Day: Kovaa peliä
Ennen kuin rupean antamaan tarkempaa analyysia itse kirjasta, palaan ajassa hieman yli vuosikymmenen taaksepäin eli vuoteen 2014, jolloin Helsingissä, tarkemmin sanottuna Finlandia-talossa, järjestettiin Kansainvälisen naisliikuntaverkoston IWG:n maailmankonferenssi. Tämä tapahtui siis kolme vuotta ennen kuin me too-liike sai tuulta purjeisiinsa maailmanlaajuisesti, vaikka tuossa konferenssissa käsiteltiin täsmälleen samoja aiheita kuin tuossa kampanjassa eli tyttöjen ja naisten kohtaamaa seksuaalista häirintää urheilussa ja ylipäänsä elämässä.
Muita aiheita olivat sukupuolten välinen taloudellinen, fyysinen kuin toisinaan henkinenkin epätasa-arvo, rasismi, diskriminaatio, josta meille oli kertomassa satoja puhujia ympäri maailmaa, niin Euroopasta, Pohjois-Amerikasta kuin varsinkin Aasiasta ja Afrikasta. Kyseisen tapahtuman suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen, joka oli jo vuosien ajan kuulunut kyseisen organisaation johtoportaaseen.
Theoren Fleury oli yksi viimeisistä esiintyjistä ja mukanaan hänellä oli juuri tämä elämäkertansa ja jota hän oli sekä promoamassa, että kertomassa omista kokemuksistaan niin hyväksikäytön uhrina sekä siitä, miten se oli vaikuttanut hänen elämäänsä. Runsaan tunnin kestäneen esityksen jälkeen pääsin vaihtamaan muutaman sanan Fleuryn kanssa, mikä kaltaiselleni Flames-fanille oli yksi unelmieni täyttymys. Mainitsin asiasta hänelle luonnollisesti heti ensimmäiseksi ja hän vaikutti liikuttuneelta sen kuullessaan. Sain otettua pari kuvaa hänestä - ei tosin selfieitä - ja lupasin hänelle lukevani hänen elämäkertansa hetimmiten. Nyt tuo lupaus on täytetty.
Minun täytyy tunnustaa tässä vaiheessa, että en ole pahemmin lukenut elämäkertoja elämäni aikana. Eiliseen mennessä ainoa lukemani elämäkerta kun oli Anne Frankin päiväkirja, mistä lukukokemuksesta oli jo vierähtänyt pitkälti yli viisi tai kuusi vuotta aikaa. Elämäkerrat ovat kyllä kiinnostavia, mutta jostain syystä ne eivät vaan vetoa minuun samalla tavalla kuin fiktiiviset teokset.
Miltä tämä lukukokemus sitten tuntui?
No...kirja on ensinnäkin brutaalin, koskettavan ja toisinaan myös virkistävän rehellinen kuvaus erään NHL:n historian värikkäimmän pelaajan elämästä aivan tämän varhaisvuosista aina 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen viimeisille vuosille. Fleury ei paljoa säästele itseään, vaan kertoo historiastaan juuri mitään peittelemättä ja se tekee kirjasta sellaisen, että sitä ei hevillä laskisi käsistään taukoa pitääkseen.
Fleury kertoo jo aivan kirjan ensimmäisten sivujen aikana seikkakohtaisesti, kuinka hän ajautui Graham Jamesin vaikutusvallan alle, mistä oli "kiittäminen" Fleuryn rankkaa perhetaustaa, perheen yhteiskunnallista asemaa sekä Jamesin asemaa juniorikiekkoilun yhtenä mahtimiehistä, joka tunsi niin joukkueet kuin valmentajatkin Pohjois-Amerikassa. Tuota asemaa hyväksikäyttäen James sai lopulta alistettua Fleuryn tahtonsa alle ja vuosikausia kestänyt seksuaalinen hyväksikäyttö, johon kuului satoja raiskauksia sekä sairaalloista fyysistä sekä erityisesti henkistä alistamista, pääsi alkamaan.
Fleury, joka oli 13-vuotias, kun Graham alkoi hyväksikäyttämään häntä, ei kuitenkaan uskaltanut vuosikausiin kertoa kokemuksistaan kenellekään, vaan uskoi lapsenomaisesti, että jos hän niin tekisi, hän joutuisi sanomaan hyvästit NHL-unelmalleen ja myös hänen perheensä joutuisi siitä kärsimään. Graham mitä ilmeisimmin tiesi tuon ja hyväksikäytti asemaansa Fleuryn valmentajana ja ns. luotettavana aikuisena.
Päihteet astuivat hyvin varhaisessa vaiheessa Fleuryn elämään, joista ensimmäisenä oli vuorossa kuningas alkoholi. Turruttaakseen sisäisen ja usein myös fyysisen kipunsa, jonka Graham hänessä aiheutti, Fleury alkoi juoda aina vaan voimakkaampia alkoholeja, jotka Graham hänelle mielihyvin osti, koska sai vastineeksi tehdä nuorelle pojalle ihan mitä häntä itseään huvitti ja miten usein tahansa.
Suunnilleen aikuisuuden kynnyksellä Fleury tutustui sitten huumeiden maailmaan, jotka saivat hänet pauloihinsa heti ensimmäisestä kokeilusta. Mukaan voisi laskea myös erinäiset kipulääkkeet, joita Fleury joutui ottamaan fyysisen pelityylinsä aiheuttamien kolhujen vuoksi.
Viha. Se on se sana, joka päällimmäisenä pyöri Fleuryn mielessä, kun hän pääsi pelaamaan kiekkoa. Hän osoittautui suoranaiseksi luonnonlahjakkuudeksi jääkiekossa ja hyvin nopeasti hänen erityislaatuisuutensa alkoi herättää huomiota sekä muissa pelaajissa, joukkueissa, faneissa kuin liigoissakin. Hämmentävän pienikokoinen kirppu, joka pelasi kuin 190-senttinen ja satakiloinen voimahyökkääjä ja takoi vieläpä hurjat tehopisteet oikeastaan missä tahansa sarjassa.
Menetetty lapsuus, juopporetku isä, heikko äiti ja itsensä syyllistäminen Grahamin häntä kohtaan tekemistä tempuista muokkasivat hänestä nopeasti suoranaisen raivopään, joka kohtasi kaukalossa huomattavasti itseään suuremmat pelaajat hampaat irvessä ja suoranaisella tappaja-asenteella. Tässä pelityylissä Fleurya "auttoi" myös alati paheneva päihdeongelma, jolla oli sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia.
Päihteiden lisäksi Fleuryn elämää hänen kiekkouransa aikana hallitsi uhkapelaaminen, joka varsinkin hänen NHL-uransa loppuvaiheessa ryöstäytyi käsistä. Koska Fleury oli kasvanut hyvinkin köyhässä perheessä pienessä Russellin kaupungissa keskellä kanadalaista preeriaa, ei hänelle ollut muodostunut kovinkaan syvällistä suhdetta rahaan, vaan hän tuhlasi sen, minkä tienasi. Useimmiten rahaa paloi viinaan, huumeisiin ja prostituoituihin sekä uhkapelaamiseen. Raitistuminen alkoi hänen tapauksessaan vasta siinä vaiheessa, kun hän oli ensin yrittänyt itsemurhaa vuonna 2005 ja sen jälkeen kertonut vihdoin vanhemmilleen, mitä Graham oli hänelle tehnyt.
Kuten ylläolevasta näkyy, on kirja todellakin rankka sisällöltään ja se kuvaa hyvin Fleurya itseään. Intensiivisyys, periksiantamattomuus sekä kovapäisyys yhdistettynä itsensä etsimiseen ja itselleen anteeksiantamiseen luotettavan aikuisen mitä karmeimmalla tavalla petettyä hänen luottamuksensa ovat kirjan kantavia voimia. Tuo luottamuksen menettäminen omalta osaltaan vaikutti siihen, että Fleurysta tuli auktoriteettikammoinen jo hyvin varhaisessa vaiheessa.
Lisäksi oli mielenkiintoista päästä lukemaan, millaista juniorikiekkoilu oli 80-luvun Kanadassa, miten NHL:n päihdeohjelma toimii ja miten Fleuryn oma kaukalon ja päihteiden ulkopuolinen elämä kulki. Nimidroppailua kirjassa riittää melkein samaan tapaan kuin Dostojevskin Sodassa ja rauhassa. Mielenkiintoisia nappitietoja niin 80-, 90- kuin 00-luvunkin NHL:ssa pelanneista pelaajista kirjassa riittää ja useimmiten sitä huomasi ihmettelevänsä, miten ihmeessä tuokin pelaaja osoittautuikin huomattavasti värikkäämmäksi kuin oli olettanut. Todellista popcorn-viihdettä parhaimmillaan!
Mutta vaikka kirja onkin sisällöltään ja kerronnaltaan intensiivinen, ei sitä voi sanoa edes leikillään täydelliseksi. Rivien välistä voi päätellä, että koulu ei ollut helppo pala Fleurylle, sillä sitä käsitellään vain vähän kirjassa ja se tavallaan näkyy myös kirjoitustyylissä. Tarinaa kyllä riittää, mutta se on kauniisti sanottuna poukkoilevaa vähän samaan tapaan kuin Christopher Nolanin Memento, mikä tekee tekstin seuraamisesta toisinaan hieman haastavaa. Aihepiiri on rajattu kiekkoiluun, päihteisiin, lapsuuteen sekä myös perhe-elämään, mutta jotenkin tähän kirjaan olisi kaivannut hieman enemmän syvällisyyttä, esimerkiksi perheenjäseniä, pelikavereita, ystäviä tai entisiä valmentajia haastattelemalla.
Tässäpä muutamat ajatukseni kirjasta. Voin kyllä suositella tätä elämäkertaa muillekin, sillä niin paljon infoa se tarjoaa, kuten on tullut todettua, mutta mikään mestariteos se ei totisesti ole. Kirja on kuitenkin hyvä opus niille, jotka haluavat tietää, mitä seksuaalinen hyväksikäyttö voi pahimmassa tapauksessa tehdä ihmisen psyykelle ja kuinka siitä voi toipua: joko hyvällä tavalla tai sitten Fleuryn valitsemalla, vähintäänkin kyseenalaisella, tavalla.
***