Mainos

Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 696 508
  • 5 759
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vaikka luenkin lähes kaikenlaista romaanikirjallisuutta, niin kaksi viimeisintä loppuun saakka lukemaani kirjaa ovat olleet lempityylilajiani: suomalaista veijarikirjallisuutta. Veikko Huovisen poismenon jälkeisessä maailmassa tuotettua tyylilajin parhaimmistoa on ehdottomasti Simo Hämäläisen Kätkäläinen-sarja. Eilen luin päätökseen sen uusimman osan: Kätkäläinen ja musta koira. Todella loistavaa kerrontaa ja henkilöhahmot äärimmäisen huikeita. Tosin kirjaan ei kannata tarttua, jollei ole lukenut aiempia Kätkäläisiä. Henkilöt hioutuvat ja kasvavat elämän edetessä.

Ihan kohtuullisen hyvin vetää kirja vuodessa-tahdilla myös Kalle Isokallio. Viimeistä edellisin kirjani oli hänen Venttiili-Ville. Ei Isokallion parhaimpia, mutta ihan ok kuitenkin. Vähän jo alkaa olla toistoa näissä kirjoissa. Silti tämäkin kirja ansaitsee paikkansa kotikirjastossani. Siihen pääsevät kirjat, jotka voisin kuvitella lukevani toisenkin kerran.
 

Baroun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Per sempre Tito †
Reissussa olle sani tuli luettua Zlatanin kirja. Täytyy sanoa, että oli kyllä hyvä kirja koukutti suhteellisen hyvin. Aika "gangsteri" tuo on ollut nuorempana ja toki on sitä tavallaan vieläkin. Joskin osaa käyttäytyä nykyään. Arvostus Zlatania kohtaan nousi roimasti ja vituttaa kyllä Barcan/Pepin pelleily ja kohtelu häntä kohtaa.

Nyt menossa Messin kirja josta on muutama sivu jäljellä. Ihan hyvä kirja, ehkä vähän sekava, kun kaveri ei itse kerro kirjassaan asioita.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Lemmyn kirjaa voi kyllä suositella lämpimästi kaikille, yksi parhaista minun mielestäni. Mutta makuja on näköjään monia, koska toinen sen ampuu alas.

Tulipas sitten luettua tämäkin ja olihan se hyvä. Ainoa mikä jäi kirjassa vähän vituttamaan, olivat Lemmyn vähättelevät kommentit koskien Randy Rhoadsia. Ilmeisesti suurin osa nykypäivän kitaristeista on aivan juntteja, kun pitävät Rhoadsia yhtenä merkittävimmistä esikuvistaan ja antavat miehelle suuren tunnustuksen. Toki nuorena kuoleminen aina vähän nostaa noita muusikoita jalustalle, mutta silti Randy sai tunnustusta jo eläessään, mitä ei monikaan näistä nuorena nukkuneista ole saanut.

Vielä kun suomentaisivat tuon McIverin Randystä kertovan kirjan, mutta tämä lienee turha toivo.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Nyt on menossa kolme kirjaa, Jeremy Roenickin "J.R.", Ronald Reaganin omaelämäkerta "An American Life" ja arkkimandriitta Sofronin "Saint Silouan: The Athonite". Sen voin sanoa, että JR:n kirjassa viljellään tiettyä f:llä alkavaa englanninkielen sanaa aika reippaasti.

Edit. oikeastaan viisi kirjaa, lisätään Raamattu (pidempi projekti) ja Aku Ankan taskukirja 394 "Kansikuvapoika" (lyhyempi projekti). Sen lisäksi vielä vaikkei kirja olekaan, viimeisin The Hockey Newsin numero on työn alla. Liikaa luettavaa, näkö lähtee silmistä!
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kirjoitin omat kommenttini kirjasta edellisen sivun lopulla. Minua häiritsi ehkä eniten se, että uskonnosta otettiin esille lähinnä vain sen negatiiviset puolet. Esimerkiksi kiehtova mystiikka, josta Enqvistkin tuntui pitävän, jäi kovin vähälle käsittelylle. Joten siinä mielessä yhdyn toivomukseesi, että toivottavasti Enqvist jatkaa tutkimusretkeilyään ja vierailee esimerkiksi joissain luostareissa (ei nyt välttämättä Uudessa Valamossa, joka mielestäni tuntui lähinnä turistirysältä).

En tietenkään tiedä kaikkia Kari Enqvistin motiiveja kirjan kirjoittamiseen mutta kenties niitä negatiivisia puolia nostettiin esille voimallisemmin sen tähden, koska ne vaikuttavat paikoin suurestikin uskonnottomien ja ateistien elämään. Ja kenties osin niihin painotettiin, koska näin haluttiin tuoda esille koko uskontokentän kirjo Suomessa ja Enqvistin mielestä niitä negaatioita on niin paljon, että ne on nostettava esille ja koska ne negaatiot vaikuttivat eniten hänen kokemukseensa matkasta uskovien maailmaan.

Toki hän nosti esille niitä positiivisiakin puolia, kuten kiehtovan mystiikan mutta se jäi suhteellisen pienelle huomiolle, tosin siihen viitattiin jatkossakin kirjassa pääasiallisen käsittelyn jälkeen. Ja huomioihan Enqvist myös sen, että Leppävaaran tilaisuus, jossa hän kävi vierailulla, oli kokemukseltaan inhimillinen ja sen kenties voisi kokea uudelleenkin tjsp. Eli aivan negatiivisten asioiden ympärillä kirja ei pyörinyt. Mutta edelleen toivon, että Enqvist jatkaa matkaansa uskovien maailmaan ja käsittelee seuraavissa kirjoissa myös tätä teemaa - miksei myös kosmologiaa ja tieteen tekoa, johon tässäkin kirjassa toki viitattiin vähäisessä määrin.

vlad.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Neil Youngin Muistelmat luin loppuun viimeksi. Jos yhtään rokkiasiat kiinnostaa, niin vanhan jäärän kirja kannattaa ottaa luettavakseen. Ensinnäkin pinnat siitä, että Neil kirjoittaa todellakin itse, ilman haamukirjoittajia. Tyyli on vapaamuotoinen, jostain päiväkirjan, elämäkerran ja pakinoinnin välimaastosta. Young kertoilee välillä senhetkisiä tuntemuksiaan, joista pompsahtelee villin epäkronologisesti elämänsä aiempiin vaiheisiin. Työ, perhe, harrastukset ja muut seikkailut käsitellään asiallisesti.

Kirjan soundtrackina pyörittelin luonnollisesti Youngin levyjä, etenkin Crazy Horsen matskua. Onhan noilla akustisemmillakin jutuilla paikkansa, mutta on se muuta toista kun Hevoinen möyrähtää ja aloittaa klonksuvan käyntinsä. Tsekatkaas vaikka heppalevyt Everybody Knows This Is Nowhere, Zuma, Rust Never Sleeps tahi Ragged Glory.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Sain viimein luettua loppuun Beevorin II maailmansota -kirjan. Olihan se ihan taattua Beevoria. Mietiskelin etukäteen onko tuolla enää mitään annettavaa, kun olen jo muutaman II maailmansodan kokonaisesityksen lukenut. Olihan siinä jonkin verran. Esim. eri henkilöiden välisten jännitteiden kuvaaminen oli varsin mielenkiintoista. Jännää että Beevor brittinä ei tunnu erityisemmin arvostavan Churchilliä ja Montgomerya (vs. USA:n Roosevelt ja Eisenhower).
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
En tietenkään tiedä kaikkia Kari Enqvistin motiiveja kirjan kirjoittamiseen mutta kenties niitä negatiivisia puolia nostettiin esille voimallisemmin sen tähden, koska ne vaikuttavat paikoin suurestikin uskonnottomien ja ateistien elämään.
Uskon varjolla on tehty paljon ikäviä juttuja, ja näitä Enqvist toi ansiokkaasti esille. Ja monet näistä lahkoista ovat kyllä niin omituisia, että niitäkin voi tuoda esille, kuten Enqvist tekikin. Mutta tasapainoisuuden vuoksi olisi mielestäni voinut tuoda enemmän esille hyviäkin puolia, ja enemmän sitä mystiikkaa ja esimerkiksi eristäytyneiden luostareiden hengellistä ilmapiiriä ja sen sellaisia. Mutta ehkä jatkamme keskustelua näistä taas joskus tuolla "Uskotko Jumalaan?" -ketjussa, kun se lähtee taas käyntiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse sain juuri luetuksi joululahjaksi saamani Sofi Oksasen uusimman, eli siis tämän Viron miehitysvuosista kertovan "Kun kyyhkyset katosivat". Pidin kyllä. Puhdistuksen tasolle tämä ei ihan yltänyt. Lisäksi kirja oli huomattavasti raskaslukuisempi, ja nivoutui oikeastaan vasta aivan loppupuolella kunnolla kokonaisuudeksi. Noin puolivälin tienoilla hajanaiselta ja sekavalta tuntunut alkupuoli alkoi hiljalleen selkeytyä. Tuossa vaiheessa oli pakko selailla pikasilmäilyllä alkupuoli uudelleen läpi, jotta tapahtumia sai vähän selkeytettyä päässänsä. Kirjasta onkin sanottu, että toinen lukukokemus on parempi kuin ensimmäinen. Uskon, että näin melko varmasti on.

Tästä huolimatta en ryhdy nyt uuteen lukukertaan. Kokeilen jotain vähän kevyempää. Suomalaisen kirjakaupan pokkarialesta lähti eilen mukaan Volter Kilven Alastalon salissa... Eli nyt otetaan miehestä mittaa. Tavoitteena olisi saada tuo kesään mennessä luettua, että voi hankkia itselleen Volter Kilpi -seuran myymän "Olen lukenut Alastalon salissa" -paidan. Parin ensimmäisen sivun perusteella voisin sanoa, että kirjassa on "aika kiva, progressiivinen ilme"...
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sain perjantaina loppuun Täällä Pohjantähden alla -sarjan, ja kuten jo aiemmin kirjoitin, niin kyseessä on eniten minuun vaikuttanut teos, jonka olen lukenut.

Tämän jälkeen vaihdoin aihepiirin ihan jonnekkin muualle. Viikonloppuna luin Charles Bukowskin Pystyssä kaiken aikaa, ja nyt on menossa samalta mieheltä Siinä sivussa. Bukowski on kyllä jännä kirjailija. Mies osaa koukuttaa loistavasti kerronnalla, joka vaikuttaa usein täysin päämäärättömältä, ja sitä tuo usein lieneekin. No, mies kuvailee elämäänsä, joka taisi olla melkoista lipumista. Mutta ei voi mitään, koukussa ollaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Martin Gilberin A History of the Twentieth Century on tenttikirjana parhaillaan. Aika kompakti paketti viime vuosisadan tapahtumista, vaikka 800 sivuun ei tietenkään kovin yksityiskohtaisia kuvauksia saa sadasta vuodesta. Helppolukuista ja hyvin etenevää tekstiä kuitenkin jopa mulle, jolle enkku ei aivan sujuvaa ole aina ollut. Pointsit myös siitä Churchill-fanaatikko Gilbertille, että suurien linjojen maalailun lomaan hän zoomaa välillä myös yksittäisten ihmisten kokemuksiin isojen tapahtumien keskellä. Notta jos joku haluaa sujuvan yleisteoksen 1900-luvun historiasta ja kertailla sinänsä tuttuja juttuja yhtenäisenä tarinana, suosittelen kirjaa. Harmi, kun en ehdi sitä lukea loppuun tällä vauhdilla.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Tästä huolimatta en ryhdy nyt uuteen lukukertaan. Kokeilen jotain vähän kevyempää. Suomalaisen kirjakaupan pokkarialesta lähti eilen mukaan Volter Kilven Alastalon salissa... Eli nyt otetaan miehestä mittaa. Tavoitteena olisi saada tuo kesään mennessä luettua, että voi hankkia itselleen Volter Kilpi -seuran myymän "Olen lukenut Alastalon salissa" -paidan. Parin ensimmäisen sivun perusteella voisin sanoa, että kirjassa on "aika kiva, progressiivinen ilme"...

Ja niin antoi Sistis katseensa nurmien laota liki kivien pintaa. Tuolla heitä katsoi marto maasto, siniviherpuna puhalsi kyyneliä kulmiin ja kaikkosi siner. Siellä lähestyi vene kaksikin venettä purjeissa uljas länsipuhuri silloin ujelsi korvissa vanhan miehen elo. Nurmensa nuolleet heihin loivat viimeistä jälkeisen silmäyksen hautausmaan eläjät jo martaan mahdottomat miehet kuolon kurjilaat, vaineen apilaat nostaneet.

Niin että onnea matkaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin että onnea matkaan.

Kiitos. Todettakoon, että matkaa on taivallettu nyt noin 40 sivun verran. On se mielenkiintoista, on, on, mielenkiintoistapa hyvinkin, Uleåborgir. Pitkä matka edessä kuljettavaksi kuin ihmisen elämä. Hitaasti hitaasti, anna mennä Sistis. Annan mennä. Ei se ole kuin kirjain kirjaimelta, sana sanalta, rivi riviltä, sivu sivulta, luku luvulta, ei se muuta ole, ei, menköön niin kuin on mennäkseen, kirja ei lukematta lopu, kesäkin tulee sieltä, aamutonta yötä ei ole vielä ollut.

Vakavammalla linjalla: kirjasta aiemmin lukemieni sitaattien perusteella odotin jotain todella kryptistä mongerrusta, joka olisi voitu tuottaa sillä tavalla, että jotain mystistä tajunnanlaajentajaa nauttinut henkilö lukee nauhalle ajatuksiaan, ja tietokone sitten tulkitsee kaiken paperille. Ihan noin hankalaa kirja ei todellisuudessa ole, vaan pikemminkin vain astetta kierommin kirjoitettua tarinointia. Noissa siteeratuissa kohdissakin on jotain ihan järkeenkäypää, kunhan vain ne näkee oikeassa kontekstissaan. Kirja etenee todellakin helvetin hitaasti, mutta se ei oikeastaan haittaa - jos joku mystinen kohta menee tajunnasta ohi, tarinan sisäistämistä voi hyvinkin jatkaa taas seuraavasta selkeämmästä.

Sitä vain odotan, että Timo Koivusalo tulkitsee tämän kirjan valkokankaalle. Kirjan tapahtumat ajoittuvat noin kuudelle tunnille, vaikka tekstiä onkin 800 sivua... Tuo tehtäisiin kai Speden rautakauppa-sketsin linjalla, ja siihen päälle sitten ääneen ajattelevia ja höpöttäviä roolihahmoja, joiden vuorosanat koostuvat noiden kirjan henkilöiden tajunnanvirroista...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tukholman kauppakorkeakoulun professorin Micael Dahlénin Ihmispedot olivat varsin mielenkiintoinen teos. Kirjassa Dahlén tapaa tavalla tai toisella tunnettuja rikollisia ja haastatteluissaan pyrkiin tutustumaan heihin paremmin ja tästä alkaa matka kenties jopa maaniseen tutustumiseen murhien maailmaan ja siihen miksi murha on niin monella tapaa "in" ja se mikä myy niin viihteessä ja muussa fiktiossa kuin myös dokumenteissa. Murha on ollut in ja on nykyään sitä vieläkin enemmän.

Dahlén tapasi kirjaa kirjoittaessaan seuraavat henkilöt: Charles Manson - hänethän nyt jokainen tuntee ja tietää, ja kirjassa paljastui millainen "markkinointi ja myntikoneisto" hänen ympärille on kehittynyt ja kuinka suosittu hän on edelleenkin ja kuinka fanit haluavat samaistua häneen, toki eivät murhaamalla ihmisiä.

Minulle tuntemattomampia henkilöitä olivat Dorothea Puente ja hänen luupuutarhansa, samoin Wayne Lon kuului tuntemattomampaan kaartiin mutta häntä voitaneen pitää ensimmäisinä kouluampujina ennen kuin sanasta "kouluampuja" tuli ilmiö kautta maailman. Tuntemattomampaan katraaseen kuuluu myös tanskalaisvanhempien poika Peter Lundin, joka tappoi äitinsä ja vapautuduttaan vankeudesta - tai oikeastaan hänet siirrettiin Yhdysvalloista Tanskaan kärsimään tuomionsa loppu mutta jo hetimmiten maahan saapumisen jälkeen tanskalaiset vapauttivat hänet. Tästä kului sitten jokunen vuosi ja sitten Lundin kaipasi jälleen huomiota ja hän halusi otsikoihin sillä seurauksella, että tappoi kolme ihmistä. Hänenkin kohdalla tekojen jälkeen hän on julkkis ja naisten päiväunien unelma ja vankilassa Lundinilla riittää vierailijoita tyydyttämään hänen seksinälkänsä.

Kirjaan haastatteluista henkilöistä tutumpi on sitten japanilainen Issei Sagawa, joka ampui ystävänsä opiskellessaan Pariisissa ja valmisti hänestä sitten useamman päivän aikana maittavia aterioita itselleen. Nykyään Sagawa on vapaa mies ja hän on Japanissa julkkis ja hänen ympärillä on pyörinyt melkoinen mediasirkus - mikä on hänen kannalta ikävällä tavalla hiipumassa, seikka mitä Sagawa harmittelee. Kenties tämä median ja markkinoinnin hiipuminen saa aikaan sen, että kuulemme vielä Sagawasta kannibaaliaterian muodossa.

Olisin toivonut kirjaan vieläkin seikkaperäisempiä haastatteluja mutta vastaavasti kirjan lopun luvut, joissa kirjailija käsittelee murhaa ilmiönä ja murhamista ja sitä kuinka ihailtuja tappajat ovat (tästä aiheesta tehtiin lukuisia haastattelututkimuksia/tutkimuksia ja tulokset vääjäämättä osoittivat sen, että murhaajat ovat ihailtuja ja tavoiteltuja ihmisiä - heissä on jotain "maagista" vetovoimaa). Kirjan lopun luvut olivat erinomaisen mielenkiintoisia ja tavallaan karuakin luettavaa siitä kuinka kovin monet ihmiset haluavat samaistua murhaajiin ja kuinka murhan ympärillä pyörii suuren suuri makkinointikoneisto. Tilastojen mukaan keskimääräisesti ihmiset näkevät tai lukevat tai tavalla tai toisella havainnoivat 17 murhaa viikossa läpi elämänsä. Murha on siis läsnä kaikkialla!

vlad.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tuosta Ihmispedoista syntyy sopiva aasinsilta teokseen, joka minulla on ollut jo jonkin aikaa työn alla (luen useita kirjoja kerralla, limittäin ja lomittain) eli legendaarisen FBI:n tutkijan ja profilointiyksikön perustajiin kuuluneen John Douglasin teos "The Anatomy of a motive". Linkki vie Wikipediaan Douglasin sivuille.

Triviatietona mainittakoon, että Douglasia käytettiin suorana esikuvana Thomas Harrisin teoksissa Uhrilampaat ja Punainen lohikäärme, jossa esiintynyt FBI:n käyttäytymistieteiden yksikön johtaja ja mm. Clarice Starlingin esimies Jack Crawford pohjautuu siis Douglasiin.

Teoksessaan Douglas selvittelee erilaisten sosiopaattien, sarjamurhaajien, -raiskaajien ja tuhopolttajien yleisimpiä profiileja, luonteenpiirteitä ja erilaisten motiivien perusteita ja niiden syntyä. Douglas käyttää paljon tosielämän esimerkkejä, ja niitä hänellä riittää, sillä herralla on takanaan paitsi monta vuosikymmentä FBI:n palveluksessa ihmispetoja jahtaamassa, myös taustallaan kattava psykopaattien ja sarjamurhaajien syvähaastattelututkimus.

Douglas on haastatellut paikan päällä vankiloissa yli viittäkymmentä korkean profiilin seriaalia ja psykopaattia (joukossa Mansonia, Gacya ja monia "tuttuja alan miehiä", sekä vähemmänkin tuttuja mutta ei vähemmän vaarallisia). Hän on pyrkinyt luomaan kontaktia näihin miehiin ja saanutkin usein hyviä tuloksia ja oivalluksia, kun murhaajat ovat purkaneet hänelle tekojensa motiiveja, omaa elämäänsä ja kokemuksiaan. Osa on kerskunut teoillaan, osa hekumoinut niillä muuten vain elämänsä kohokohtina ja osa on jollain lailla katunut - ainakin sitä, että eivät kyenneet hillitsemään tappovimmaansa ja jäivät kiinni, jos ei muuta.

Teos avartaa entisestään käsitystä näiden epäinhimillisesti käyttäytyvien ihmisten taustoista, teoista ja motiiveista. Olen lukenut tuota luku kerrallaan, joka luvussa on oma teemansa esim. tuhopolttajista raiskaajiin.

Douglas ei havainnoi vain tekoja vaan niiden motiivien taustoja. Hän erottelee selvästi ns. sattumarikolliset kuten vaikkapa hetken mielijohteesta johonkin taloon murtautuneen ja stereoita yms. pöllineen nuorukaisen sekä toisen vastaavan murtautujan, jolla oli motiivina lähinnä valta, tirkistely ja seksuaalinen tyydytys. Jälkimmäinen siirtyi sitten myöhemmin katselusta tekoihin ja päätti "uransa" lopulta raiskausmurhaan.

Douglasin kanta tuntuu olevan, että siinä missä ns. normaalimmat rikolliset voivat ottaa rangaistuksista opikseen ja heidät voi päästää perusvankeustuomioilla, niin nämä kovan linjan väkivaltarikolliset, sosiopaatit ja muut tulisi vähintäänkin eristää pitkillä tuomioilla muusta yhteiskunnasta tai pahimmissa tapauksissa myös teloittaa, jotta myöhemmin ei vaarantuisi kenenkään uuden uhrin henki. Ja nämä pahimmat tapaukset todella ovat niitä pahimpia tapauksia, joten olen pitkälti samaa mieltä Douglasin kanssa. Jos ei kuolemantuomiota, niin sitten ainakin loppuelämä eristyksessä.

Ajatusleikkinä olen miettinyt, että mitäköhän tohtori Douglas sanoisi, jos hänet kutsuisi Suomeen, esittelisi hänelle meikäläisten tyypillisiä usean elinkautisen ja tappotuomion saaneita murhamiehiä, sarjaraiskaaja-Ruumensaaria sekä pahimpia friikkejä kuten äitinsä, pikkutytön ja naisystävänsä hengiltä kuristaneen Michael Maria Pentholmin, joka pääsi aina vapaaksi tekojensa välillä ja joka tällä hetkellä istuu uutta tuomiota yritettyään taas kuristaa jonkun naisen. Sitten voisi Douglasille mainita, että täällä tosiaan voi päästä tappotuomiostakin parhaimmillaan kolmen vuoden kakulla ja että jos ei tapa heti pariin vuoteen uudestaan, niin sitten on taas "ensikertalainen".

Taitaisi John Douglas pudistella päätään.
 

adston

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens
Menossa Dale Carnegie: miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa. On muuten aika helvetin hyvä kirja mikäli haluaa kehittää omaa toimintaansa toisten kanssa. Itselläni ei ole ollut muiden ihmisten kanssa mitään älyttömän suuria ongelmia, mutta kyllä tästä kirjasta silti on löytynyt lukemattomia vinkkejä, joita omassakin käytöksessä voi parantaa.

Suosittelen kaikille, jotka joutuvat esim. työssään kohtaamaan paljon ihmisiä, myös niitä hankalia.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tuosta Ihmispedoista syntyy sopiva aasinsilta teokseen, joka minulla on ollut jo jonkin aikaa työn alla (luen useita kirjoja kerralla, limittäin ja lomittain) eli legendaarisen FBI:n tutkijan ja profilointiyksikön perustajiin kuuluneen John Douglasin teos "The Anatomy of a motive". Linkki vie Wikipediaan Douglasin sivuille.

Kiitokset tästä! Meni suorilta suositteluun paremmalle puoliskolleni ja taatusti itsellenikin lukulistalle.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Nyt sain tuon Jeremy Roenickin omaelämäkeran "J.R.: My Life as the Most Outspoken, Fearless, and Hard-Hitting Man in Hockey" luettua loppuun. Kirjoittajana on myös arvostettu USA Today -sanomalehden NHL-toimittaja Kevin Allen.

Mielestäni tuo oli ihan viihdyttävästi kirjoitettu kirja, joskaan se ei ihan Agassin elämänkertakirjan tasolle noussut. Mutta Roenick toi hyvin esille millainen persoona hän on, eli sellainen, joka sanoo asiat suoraan sellaisina kuin hän ne näkee. Erityisesti hänen suhteensa valmentajiin olivat herkullista luettavaa. Kyllähän tiesin, ettei Mike Keenan niitä mukavampia valmentajia ollut, mutta nyt tiedän vähän tarkemmin kuinka epämiellyttävä hän oli. Silti J.R. listaa Keenanin yhdeksi parhaimmista ystävistään. Yksi heidän ensi tapaamisistaan oli miesten vessassa pissalavuaarin äärellä. Keenan kysyi, että "onkos sinulla munaa (tarkoittaen pelaajana rohkeutta)?" ja Roenick vastasi, että "on, ja iso onkin, haluatko nähdä?". Roenickin kuvaukset lukemattomista NHL-pelaajista, GM:istä ja valmentajista avasivat silmiäni paremmin ymmärtämään, millaisia ihmisiä nämä ovat. Roenick tuntuu suuresti arvostavan Keith "Walt" Tkachukia, josta minä en koskaan persoonana välittänyt. Kuulemma paras mahdollinen kapteenin esikuva yhdessä Chris Chelioksen kanssa.

J.R. käy läpi lukemattomia hauskoja tapahtumia urallaan, mm. miten hän meni hotelliin sisälle ilmanvaihtokanavan kautta, koska tuli hotellille aamuyöstä ja pelkäsi Keenanin olevan vahtimassa. Pippelivitsejä pukukopissakaan ei olla säästelty, ja tuota f-sanan käyttöä on kirjassa melkein häiritsevän paljon. Suomalaisiakin on muistettu. Kari Takko oli ensimmäinen NHL molari, joka sai kunnian päästää J.R.:n tekemän maalin taakseen NHL-pelissä. Ja Teemua Roenick ylistää 10.:ksi muistiinpainuvammaksi vastustajaksi jota vastaan hän koskaan pelasi (kuulemma Teemu oli mukavin kaikista NHL-pelaajista, joita vastaan J.R. urallaan pelasi). Löytyy sieltä sitten sellaisia pelaajiakin, joita Jeremy ei arvostanut ollenkaan, mm. Roman Cechmanek, Oleg Tverdovsky, Patrick Marleau ja Robert Reichel. Koutseista meni sukset ristiin mm. Gretzkyn kanssa, vaikka J.R. Waynea arvostaakin. Haastattelu Marc Crawfordin kanssakaan ei mennyt kovin hyvin. Sean Averya Roenick taas arvosti, vaikka sanoi, että hullu se on ja syöpä pukukopissa.

En tiennyt Roenickin vakavasta uhkapeliongelmasta ennen kuin tässä kirjassa siitä luin. Kirjan viimeinen lause oli myös todella hyvä, mutta sen ymmärtääkseen ja sitä todella arvostaakseen on ensin luettava koko kirja.

Löysin jonkun ikivanhan Jeremy Roenick -ketjunkin NHL-osiosta, mutta en viitsinyt sitä nostaa ylös, koska nimimerkki moderaattorit ei taida pitää tällaisten vanhojen asioiden kaivelusta, ja eihän se Jeremy enää siellä NHL:ssä pelaile, vaikka NBC:lle kai edelleen niistä peleistä kommentoikin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kiitokset tästä! Meni suorilta suositteluun paremmalle puoliskolleni ja taatusti itsellenikin lukulistalle.

Eipä kestä! Näyttää kirja lähtevän pokkarina "hovihankkijaltani" eli brittifirma Book Depositorylta kuudella eurolla, sisältäen toki postikulut Suomeen. Douglasin aiempi teos Mind Hunter on myös tarjolla pokkarina 6,65 eurolla. Sitä en ole itse lukenut, mutta tuotakin on kehuttu.

Suosittelen lämpimästi Book Depositorya muutenkin kirjan kuin kirjan hankkimiseen. Suht edulliset hinnat, sujuva sivusto ja melko nopeat toimitukset (jotka tosin monesti tyssäävät Suomen Itellan etananvauhtiin, mutta Britanniasta kirjat lähtevät liikkeelle rivakasti). Tuolta olen tilannut vuosien varrella teoksen jos toisenkin aina kirjoista sarjakuva-albumeihin.

vladille muuten kiitos Dahlenin Ihmispetojen kattavasta esittelystä, täytyypä pistää tuo itselläni varaukseen kirjastosta. Seriaaleista kiinnostaa aina lukea.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Vittuuntuneena taas kotimaisiin kustantajiin tilasin Amazon Uk kautta itselleni
koko James Lee Burken tuotannon, koskien siis Dave Robicheaux sarjaa.
Taisi tulla 19 tai 20 kirjaa. Pari ekaa on luettu ja edelleen pidän.
Yleensäkään en lue enää mitään Suomeksi. En jaksa odottaa vuotta että uutuskirja käännetään, hinta on pilvissä kun tulee ja isoa osaa ei koskaan käännetä.
Tällä kertaa kypsyminen johtui siitä että olen aikanaan lukenut muutamia kirjoja tästä sarjasta ja kustantamojen logiikka ei aukea. Käännetään Suomeksi sarjan toinen! kirja ja aloitetaan sillä. Sitten sarjasta käännetään kirjoja satunnaisesti, mutta jätetään välistä aina joku pois. Mitä helvettiä?
No nyt on alkuperäiskielellä hetkeksi luettavaa.

Kirjat sijoittuvat "syvään etelään" eli New Orleansiin ja Louisianaan. Päähenkilönä on mainittu Dave Robicheaux, joka on entinen New Orleansin poliisi, nykyinen toipuva alkoholisti ja apulais-sheriffi Ibearin piirikunnassa, Louisianassa. Alkoholismin lisäksi Dave kamppailee menneisyyden haamujen kanssa, Vietnamin sotaveteraani ja rankka lapsuus.
 

Milanista

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC Milan
Kevyemmällä dekkarilinjalla on viime aikoina menty. Nyt on menossa Sam Eastlandin jo neliosaiseksi laajentunut ja Venäjän vallankumouksen ja WWII:n aikaan sijoittuva Pekkala-sarja(RED-sarja). Ensimmäisessä osassa tutkittiin Tsaari Nikolai II:n ja Romanov perheen viimeisiä vaiheita. Toisessa osassa murhamysteerin keskipisteessä T-34 tankki.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Fiktiota vaan, tällä kertaa teknotrillereiden merkeissä. Ensin Daniel Suarezin Daemon, ja nyt on loppusuoralla kyseisen romaanin jatko-osa Freedom.

Tarina tiivistettynä kertoo edesmenneestä it-miljonääristä, jonka viimeiseksi tuotokseksi jää internettiin leviävä haittaohjelma "Daemon". Ja daemonhan tietenkin sitä kautta levittäytyy kaikkialle missä tietotekniikkaa käytetään, saaden aikaan maailmanlaajuisen (myös Amerikan ulkopuolisen) kaaoksen.

Suarez kieltämättä osaa ja tietää sen teknisen osion varsin mainiosti, onhan hän sentään it-konsultti ammatiltaan. Toisaalta, hiukkasen puuduttavaksi meinaa siellä täällä käydä kerronta, liian pitkiksi yltyvät luvut.

Näitä kahta, varsinkin sitä ensimmäistä osaa voi kyllä suositella, jos tämä genre kiinnostaa. Toisaalta saattaa olla jopa niin, että Daemonia ei sitten juuri muille kuin nörteille voi suositellakaan, sen verran reippaasti on alan slangia käytetty.

Molemmissa osissa vaikuttaa myös mystinen henkilö, joka tunnetaan vain nimellä "The Major". Mitähän se Suarez on lueskellut pohjustukseksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Luin Hilary Mantelin Cromwell-trilogian kaksi ensimmäistä teosta, ja hämmästyin, näköjään historiallista fiktiota on mahdollista tehdä korkeimmallakin kirjallisella tasolla: Wolf Hall ja Bring Up the Bodies ovat loisteliaita kuvauksia. Ei voi kuin hämmästellä parhaimpia kirjailijoita, harvoin ajatellaan miten mahdottoman vaikeata on luoda edes jotenkin toimivaa tekstiä saatikka sitten tälläistä. Hyvä kirjallisuus on jotensakin hämmentävän hyvä asia...
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Siinä sivussa luettu Bukowskilta ja tänä iltana aloitan Matti Myllykosken teoksen Jeesuksen viimeiset päivät. Tätä odotan mielenkiinnolla. Myllykoskihan sai aikanaan tappouhkauksia, kun väitöskirjansa aiheesta julkaistiin. Mies uskalsi epäillä Jeesuksen hautaustapaa ja tällä tavoin kyseenalaisti yhden kristinuskon tärkeimmistä perusteista, eli ylösnousemuksen.
 

regularflex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jotain klassikkoja on tullut viime aikoina koulukirjojen lisäksi luettua. Olen yrittänyt niitä (siis klassikkoja, ei koulukirjoja) lukea ihan yleissivistyksen vuoksi, mutta täytyy myöntää että hieman ovat olleet ehkä pettymyksiä. Nyt on siis takana Hemingwayn Jäähyväiset aseille, Goldingin Kärpästen herra ja Tolkienin Hobitti. Näiden lisäksi luin joulun jälkeen Kalle Isokallion teoksen Vesimeloni mutta siitä ei sen enempää.

Mutta pisti silmään tietty negatiivinen ihmiskäsitys kaikissa näissä kolmessa kirjassa lähtökohtaisena vastaan. Olisiko nyt vastapainoksi kenelläkään suositella mitään hyvää klassikoksi luokiteltavaa teosta, jossa tämä ihmiskuva olisi positiivinen?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös