Mainos

Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 696 578
  • 5 759

Fremont

Jäsen
Nyt menossa Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded kneehen. Lännen valloitus intiaanien näkökulmasta. Intiaanisotien julmuudesta ovat yleensä kertoneet voittajat, valkoiset. Tämä on se häviäjien tarina. Monet kuolemattomat intiaanipäälliköt -Istuva Härkä, Geronimo, Punainen Pilvi, Hullu Hevonen -kertovat tässä kirjassa itse niistä vaiheista, jotka johtivat lännen valloitukseen ja valkoisten ja intiaanien viimeiseen suureen yhteenottoon Wounden Kneen verilöylyssä 1890.

Noin 80 sivua olen nyt lukenut (kirjassa 464 s.) ja tylyä luettavaa tämä on. Tylyydestään huolimatta, tai juuri siksi, tämä on parhaita kirjoja mitä olen vähään aikaan lukenut. Todellakin on avartanut historian käsitystä näiltä vuosilta (etupäässä 1860-1890), jo nyt, vaikken ole edes neljännestä kirjasta lukenut.

He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa, mutta he pitivät vain yhden: he lupasivat ottaa maamme ja he ottivat sen. -Sioux-päällikkö Punainen Pilvi

Suomenkielinen kirjallisuus aiheesta on harvinaista, ja ehkä sen vuoksi hyvin pintapuolista. Kannatan sitä että ihmiset lukisivat tällaisia klassikoita, mutta sanotaan näin reilut 30 vuotta aihetta tutkineena että Brown oli aikansa tuote, eikä kannata ottaa ihan todesta. Eli jos on vääristelty aiemmin toiseen suuntaan, niin Brown vetää kyllä räikeästi vastakkaiseen. Ei ole siis historiallisesti totuudenmukainen, paitsi toki nimet, päivämäärät, ja vastaava.

Nykyään tehdään pääsääntöisesti hyvää tutkimusta sekä historian että kulttuurintutkimuksen alalla P-amerikan kohdalla, mutta kyllä tuo -70-luku oli edelleen melko ideologista.

Itse luen tällä hetkellä kirjaa Contested Eden: California Before Gold Rush, ja vaikka näitä nyt menee liukuhihnalta niin otetaan vielä mainintaan kesäkuussa ilmestynyt Murder State: California's Native American Genocide 1846-1873.

Tuota Kalifornian historiaa olisi hyvä saada suomeksi, nämä Brownin kuvaamat tapahtumat ovat ihan leikkiä sen rinnalla.
Ja Brownin stereotyyppisten sioux-sankarien sijaan raikas tuulahdus "suurista intiaanisodista" on War Party in Blue, joka kertoo näitä siouxeja, cheyenneja, ja kumppaneita vastaan amerikkalaisten puolella taistelleiden pawnee-kansan sotureiden tarinan.

Kurja juttu että suomeksi ei oikein laatua tältä saralta saa, ja amerikankielisetkin joutuu usein hommaamaan ulkomailta, mutta ymmärrettävää koska tuskin aihe on kovinkaan kiinnostava suurelle suomalaiselle yleisölle. Olen vähän jäävi tuohon ottamaan kantaa tuollaisen useiden satojen kirjojen kokoelman omistajana. Vieraille kirjahylly näyttää kyllä olevan aikamoinen ihmetyksen aihe.

Hyviä lukuhetkiä kuitenkin...
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Joo, no harvempi meistä sitä kirjaa yhdessä illassa pänttää läpi.

Ei Raamattua tosiaan lueta ihan yhdeltä istumalta kokonaan. 17 vuotta olen sitä lukenut säännöllisesti, luen järjestyksessä, mutta kuitenkin erikseen Vanhaa ja Uutta Testamenttia. Uusi on luettuna hieman useampaan kertaan kuin Vanha.

Nimimerkki alwahla sanoi aika osuvasti, moni kysymys saa vastauksen, mutta uusiakin nousee.
 

LannyMc

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Tällä hetkellä luen Reijo Mäen Vares-sarjan Sheriffiä. Lähes kaikki Varekset on tullut luettua, ja ainakin ensimmäisten 100 sivun perusteella on tämäkin taattua Mäkeä. Saattaa olla jopa ko. sarjan parhaimmistoa, jos nyt alun perusteella voi jonkin arvion heittää. Huumoria löytyy ja keskeisien henkilöhahmojen meininki pysyy tutun viihteellisenä. Toivottavasti pitää otteensa loppuun asti.
 

jäämies-70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Die Mannschaft
Tällä hetkellä luen Reijo Mäen Vares-sarjan Sheriffiä.

Luin itse tuon saman kirjan vajaassa viikossa ja toivotan rattoisia lukuhetkiä.
Taattua Mäki-laatua, suosittelen!

Itsellä työn alla Dan Brownin Da Vinci koodi kun kirpparilta löysin sen eurolla.
Elokuvan nähty aiemmin ja kirja vaikuttaa (jälleen kerran) paljon paremmalta.
Eipä yllättänyt sekään.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Paskalukemistooni on valikoitunut William L. Shirerin ikivanha opus Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho, osa 1. Kuten arvata saattaa, kaksiosaisen teoksen ykkösosa käsittelee nousua, kakkososa tuhoa. Teokset suomensi aikoinaan Tapio Hiisivaara. Jottei liitteineen ja kuvineen yli 700-sivuisen teoksen läpikäyminen venyisi kohtuuttomasti, peräsuolestani puhumattakaan, kirjaa pitänee lukea ajoittain myös eriön ulkopuolella.

Nyt on selailussa myös Suomen Sieniopas (WSOY, Kasvimuseo). Varsin jykevä teos, aivan parhaita sienikirjoja mitä olen hankkinut tai ylipäätään missään kohdannut. Tulevaa syksyn sienisesonkia tässä jo fiilistellään.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Olen hieman myöhäisherännäisenä liikenteessä ja vasta nyt sain käsiini Zlatanin elämäkerran. Viikossa tuo tuli ahmittua, vaikkei sinänsä mitään maailmoja räjäyttävää materiaalia sisälläkään. Todella kevyttä ja helppoa lukemista todella mielenkiintoisesta ja epätyypillisestä joukkueurheilijasta. Kusipääksikin joku voisi tuomita. Toimi.

Jos Flueryn kirja on edes about samaa tasoa, niin eiköhän se pidä seuraavaksi hommata.
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Viimeisen kahden kuukauden aikana on tullut luettua jonkin verran. Viimeisimpiä: Zlatan: Minä Zlatan; Fleury: Kovaa peliä; Teronen, Vuolle: Kiveenhakatut "urheilijat maineen polulla" Kiveenhakattujen kolmas osa; Risto Uimonen: Henkilökuva Iiro Viinanen; Ken Follett: Taivaan pilarit; Jari Nenonen; Tyhmät harrastukset; Nyt meneillään Ken Follet: Suuret sortuvat.

En ole viime aikoina oikein jaksanut lukea, joten lista on melko lyhyt.
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Uutena kirjana kävin lainaamassa Albert Järvisen elämänkerran. Melkoinen tiiliskivi, mutta toisaalta myös hyvin mielenkiintoinen ensimmäisen sadan sivun perusteella.
 

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Kalle Veirto: Vilttiketjumies

Kirja oli mukavaa ja helppoa luettavaa. Jos on iso kynnys siirtyä (mahdollisesti pitkän tauon jälkeen) kirjojen maailmaan, tämä voisi olla mukava lämmittelykirja, jolla pääsee vauhtiin ja innostuu lukemisesta. Varsin viihdyttävä ja todellisen tuntuinen kuvaus elämästä ja vähän salibandystäkin.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Stephen Hawkingsin "Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa". Ei ihan helpoin kirja kahlata ajatuksella läpi. Nyt menossa Cisse Häkkisen elämänkerta.
 

axe

Jäsen
Mitäs kaikkea sitä viime ajoilta löytyykään... Kotimaiselta puolelta pari Nousiaista (Vadelmavenepakolainen ja Metsäjätti), yksi Kyrö (Benjamin Kivi) ja Filppula (Me ei oltu valtaosaa). Kaikki ihan ok, vaikken tuollaisesta viimeisen kaltaisesta hirveästi pidäkään, kun tuntuu että kirjoitetaan jotain sellaista ympäripyöreätä 300 sivua täyteen ja lopetetaan siihen kun on ennakkomaksu jo tienattu. Ei kliimakseja, ei ympyröiden sulkeutumista eikä Suurta Oppimista.

Ulkolaiselta puolelta oli tämä Kingin Musta torni 4½ (The Wind Through The Keyhole), mutta ei se oikein tempaissut tarinassa olevassa tarinassa olevalla tarinallaan, kun jokainen sisäinen stoori oli kehystarinaansa heikompi ja valitettavasti myös pidempi. Sitten joskus lentokentällä etsiskelin koneeseen luettavaa ja olin hilkulla ottaa Steve Berryn The Jefferson Keyn, jonka takakansi lupaili jotain salaliittojuonikuviota kaikkien viiden historian aikana murhatun USA:n presidentin välille tms. Kuulosti takakannesta hyvinkin kiinnostavalta, jäi silloin kuitenkin ostamatta, mutta nyt sitten lainasin äänikirjan internet-kirjastosta ja voi videe mikä pettymys. Se oli joku niin perusagenttitarina ettei pahempaa voi olla, lisäksi vielä jotain saakelin Cotton Malone (hieno nimi) -sarjaa, jossa ei vaivauduttu selittämään kuka on kuka ja ja miksi hän on mitä on ja mikä motivoi häntä tekemään mitäkin, kun sama agentti on varmaan estänyt Amerikan vihollisia ennenkin ja on mukamas jo tuttu. Meni lenkitkin melkein pilalle kun joutui kuuntelemaan niin paskaa tarinaa ja kerrontaa.

Äänikirjoista muuten sain lenkkien yhteydessä Dark Tower -urakan loppuun. Seittemän kirjaa, yhteensä 125 tuntia puhetta. Kyllä siinä joku kilometri ehti mettätietäkin tulla vastaan. Niin ja sen jälkeen muuten kuuntelin myös ihan ohipäässeen Kingin, vielä ilmeisesti suomentamattoman Full Dark, No Starsin. Yleensä rakastan Kingin päähenkilöitä, mutta näissä neljässä tarinassa he eivät kuitenkaan olleet oikein uskottavia, ehkä siksi että tarinat olisi saatu synkkääkin synkemmiksi, siis silleen tsygologisesti.

Nyt on menossa makuuhuoneessa Jeff Longin Tilinteon hetki, joka vaikuttaa alkupuoleltaan hyvin tyypilliseltä Longilta. Tarina ja tapahtumapaikat ja sellaiset on hyvin kiehtovia, mutta henkilöt jäävät jotenkin niin vaisuiksi ja vieraiksi, ettei heidän puolestaan jaksa välittää. Olohuoneessa menossa on hieno löytö jostain Mouhijärven kirjastosta (hyvä PIKI-kirjastojärjestelmä), vanha opus Elviksen ajasta armeijassa. Toki siitä on normi elämänkerroissakin kerrottu, mutta meneehän tuo nyt paljon syvemmälle ja kertoo tarkempia asioita. Andreas Schröer on kirjoittaja ja teoksen nimi Private Presley.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Jouni Hynysen Karjalainen Ruletti tuli lukaistua. Hynysen päiväkirjat toistivat itseään jo sivulla 10, mutta päiväkirjojen lisäksi kirjoitetut pakinat arkisista aiheista (mm. media, musiikkibisnes, naiset) jaksoivat paikoitellen naurattaa jopa ääneen.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hilary Mantelin Booker-palkittu 'Susipalatsi' on loppusuoralla. Fiktio Henry VIII:n neuvontaja Thomas Cromwellin elämästä käsittelee erityisesti aikaa, jolloin Anne Boleyn halusi kuningattareksi.

On kyllä erittäin mielenkiintoinen, mutta jotenkin vaikeasti seurattava kirja - dialogissa esiintyy turhan usein hän ja 'hän'. Kuka itse asiassa sanoo mitä ei aina avaudu. Lisäksi oikeita nimiä ja arvonimiä käytetään sekaisin, jonka avuksi kirjassa on henkilöluettelo. Mutta henkilöitä on gaziljoona, eikä kiihkeän juonen kuljetuksen keskellä jaksa aina tarkistaa.

Ajanjakso historiassa, aihe ja kirjoitustyyli on muuten erinomaisen kiinnostava, joten taidan lukea jatko-osankin. Bring Up the Bodies taisi olla pokkarina jossain tarjouksessa?
 

thv294

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Tottenham Hotspur
Bertha Putnamin The Enforcement of the Statutes of Labourers During the First Decade after the Black Death 1349-1359. Ihan mielenkiintoista luettavaa, ja hyvin jäsenneltyä tekstiä. Myös liite-osion kattavuus on ihan positiivinen seikka.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Guillermo Del Toron Vitsaus-trilogia. Toinen osa tuli luettua vain ja ainoastaan sen takia, että oli jo lukenut ensimmäisen ja kolmas osa ihan vaan muuten vaan, kun se oli viimeinen.

Eipä tuossa paljoa kehumisen aiheita ole. Dialogit ovat osaksi aivan silkkaa kukkua, josta voinee syyttää sekä alkuperäistekstiä että käännöksen kömpelyyttä, esim. "Jumalauta sinua" ja jengiläisten puhe käännettynä ärsyttäväksi muka-slangiksi. Tähän lisättynä vielä mikkihiirimäiset juonenkäänteet (kuten 'he menivät joen yli veneellä, jonka sejase oli käynyt sinne aiemmin valmiiksi piilottamassa'), niin vot. Tätä kirjasarjaa ei suositella alle eikä yli kahdeksantoistavuotiaille.

Edesmenneen Michael Crichtonin aloittama ja Richard Prestonin loppuunsaattama 'Micro'. Joskus aikoinaan päätin, etten ikinä enää lue Crichtonin kirjoja ja tämä kirja muistutti miksi näin. Kulti kutistin kakarat Jurassic Parkin juonella. Sitä se on, sano mummo ja vei tikulla pihalle.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Kesälomalla tuli lueskeltua Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia, ihan kelpo kesälukemista ja muutenkin oli mielenkiintoista lukea välillä naisen kirjoittamaa hieman väkivaltaistakin tulevaisuudenkuvausta, tosin pikkutarkat puku- ja ruokakuvaukset laittoivat hieman kyllä hymyilyttämään. Ymmärrän myös jos ensimmäinen kirja on kääntynyt hyvin elokuvaksikin sillä aika suoraviivaista tekstiä moneen muuhun kirjoittajaan verrattuna.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Guillermo Del Toron Vitsaus-trilogia. Toinen osa tuli luettua vain ja ainoastaan sen takia, että oli jo lukenut ensimmäisen ja kolmas osa ihan vaan muuten vaan, kun se oli viimeinen.
Tästä trilogiasta olisi voinut rankalla editoinnilla koota yksi ihan kelpo 500-sivuinen romaani. Ensimmäinen osa oli mielestäni vielä hyvä, paljolti omaperäisyytensä vuoksi. Mutta ne ohuet henkilöhahmot ja turhat "väliosat" ärsyttivät etenkin siinä toisessa kirjassa.
 

Berrie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Ilves
Menollaan on Michael Crichtonin Kaappareiden vesillä.

Kirja on siis viimeinen Crichtonin kokonaan kirjoittama kirja, näemmä sen jälkeen on kasailtu vielä Micro-niminen opus, josta herra sai kirjoitettua kolmanneksen. Kyseessä ehdoton suosikkikirjailijani.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
John Twelve Hawks:n neljäs piiri trilogia on menossa. Vainoharhaiseksihan tässä tulee Koneiston valtaa ihmetellessä, mutta sarja on hyvin kirjoitettu. Kirjailija kuulemma pitää itse yhteyttä kustantamoonsa ainoastaan sateliittipuhelimella (ilmeisesti aina eri paikasta) käyttäen laitetta joka muuttaa ääneen. No, eivät kirjat ihan hörhäjä silti ole, vaan Orwellilaisuuden edustajia.
 

Filatovi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & TS
En vielä lue, tai ole lukenut, mutta pistin eilen yhden kirjan tilaukseen, nimittäin Arnold Schwarzeneggerin elämänkertakirjan Total Recall: My Unbelievably True Life Story.

Ns. Pakko-ostos tälläiselle Iso-Arskan fanipojalle. Hintakaan ei päätä huimannut, kovakantinen versio maksoi vähän reilu 20£ posteineen amazon.co.uk:sta. :)
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
John Twelve Hawks:n neljäs piiri trilogia on menossa. Vainoharhaiseksihan tässä tulee Koneiston valtaa ihmetellessä, mutta sarja on hyvin kirjoitettu.

Hyvää settiä, mutta juonesta sen enempää paljastamatta vauhti mielestäni vähän hiipuu loppua kohti. Ykkösosa oli aivan timanttia, yhtä hyvä kuin Justin Croninin Viimeinen siirtokunta, jolle odotan jatkoa pikkuhiljaa. 12:n trilogian kolmatta osaa "Golden City" ei ole suomennettu ja hieman vitutti, kun en etukäteen tiennyt sitä. Olisin lukenut koko jutun sitten englanniksi. Inhoan näissä jatkotarinoissa kielen vaihtumista kesken kaiken.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Taisto Huuskonen - Laps' Suomen (julk. 1979). Luin tämän kirjan pentuna 30 vuotta sitten, nyt kaivoin teoksen uuteen käsittelyyn.

Ilmestyessään Laps' Suomen oli nykyajan termein määriteltynä kohuteos. Kirja kertoi Huuskosen kokemuksista Neuvostoliitossa, jonne hän loikkasi vaimonsa kanssa vuonna 1949. Huuskonen oli suomalainen kommunisti joka pettyi elämäänsä Suomessa, mutta pettymykset alkoivat vasta toden teolla Huuskosten päädyttyä itänaapurin puolelle. Neuvostoliitossa Huuskosia pidettiin vakoilijoina ja he joutuivat viettämään vuosia työleireillä Siperiassa. Sen jälkeen pariskunta asui mm. Ukrainassa ja lopulta Petroskoissa. Viimein Huuskoset onnistuivat palaamaan Suomeen vuonna 1975.

Kirjassaan Huuskonen pyrki kuvaamaan todenmukaisesti Neuvostoliiton kokemuksiaan 26 vuoden ajalta. Nuo kokemukset olivat tietenkin huomattavassa ristiriidassa sen Neuvostoliitto-kuvan kanssa jota suomalaisille tuohon aikaan syötettiin. Ei ollut yllätys että kirja sai aikaan runsaasti kiivasta keskustelua. Erityisesti laitavasemmisto tyrmäsi Huuskosen kirjan poliittisena propagandana ja neuvostovastaisena aggressiona. Monet muut ja jopa vähemmän sumuttuneet kommunistitkin olivat Neuvostoliiton todellisesta tilanteesta tietenkin sen verran hajulla, etteivät kirjassa kuvatut asiat tulleet heille totaalisena yllätyksenä.

Nykyhetken valossa kirja ei tietenkään tunnu enää pennin vertaa sensaatiomaiselta, kun Neuvostoliiton ja kommunismin saatanallinen historia on kelattu läpi moneen kertaan ja lukemattomissa yhteyksissä. Tarinana tuo on kuitenkin aina yhtä merkillinen kuin myös järkyttävä.

Voi olla tietysti hankalaa eläytyä kirjan julkaisuhetken jännitteisiin, jos ei ole elänyt sinä aikana kun Neuvostoliitto oli voimissaan. Nuorempien ikäluokkien kannattaa kuitenkin ehdottomasti lukea Huuskosen teoksen tapaista aikalaiskirjallisuutta ettei totuus unohdu. Samalla suosittelen lukemaan virallisen Neuvostoliiton masinoimaa N-liittoa käsittelevää "tietokirjallisuutta", jotta järjetön kontrasti valheen ja todellisuuden välillä välittyisi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voi olla tietysti hankalaa eläytyä kirjan julkaisuhetken jännitteisiin, jos ei ole elänyt sinä aikana kun Neuvostoliitto oli voimissaan. Nuorempien ikäluokkien kannattaa kuitenkin ehdottomasti lukea Huuskosen teoksen tapaista aikalaiskirjallisuutta ettei totuus unohdu.

Itse olin 11-vuotias kun Suuri ja Mahtava sai lopullisen kuoliniskunsa, joten en pahemmin ole elänyt näitä kyseisen valtion voimien päiviä. Brežnevin kuollessa olin vain parivuotias, enkä tajunnut aiheesta mitään - kuten en myöskään Andropovin tai Tshernenkon ajoista. Gorbatšovin ajoista muistankin jo enemmän. Samaten muistan Baltian maiden itsenäistymiskampanjan ja tuon elokuun vallankaappausyrityksen. Näitä tuli jo seurattua jonkinlaisella pelollakin.

Anyway, tuo kirja voisi olla kiinnostava lukea juurikin mainitsemistasi syistä ja samalla myös mielenkiinnosta. Vähän jo alustukseeni liittyen: emäntä osti meikäläiselle sattumalta kirjaston poistomyynnistä löytämänsä Neuvosto-Viron matkasta kohti itsenäisyyttä kertovan kirjan "Viron vapauden tuulet". Kirja on kirjoitettu muistaakseni vuonna 1989, eli pari vuotta ennen itsenäistymisen lopullista toteuttamista. Siinäkin on jo melko selvästi kerrottu totuutta Molotov-Ribbentrop -sopimuksesta sekä Baltian maiden liittämisestä Neuvostoliittoon. Samalla kirjassa kerrotaan Viron vapaustaistelusta. Erikoista on se, että kirjassa ei pahemmin (ainakaan siinä osiossa, jonka olen ehtinyt lukea) viitata itsenäistymiseen eikä oikein edes markkinatalouteen. Tavoitteena on enemmänkin kansallisen itsetunnon lisääminen, kansallisen päätäntävallan lisääminen ja demokraattiseen sosialismiin pyrkiminen. Eli siis, olla päätäntävaltainen ja suvereeni alue sosialistisessa Neuvostoliitossa.

Kiintoisa aikalaiskuvaus tuokin, joskin välillä vähän haparoiden kirjoitettu. Samoja asioita tunnutaan käsittelevän välillä ristiin useammissakin kappaleissa. Mielenkiintoista on, että tuo uskallettiin julkaista itään päin rähmällään olleessa Suomessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös