Kiitos vinkistä Musta Nuoli! Olen itse menossa käymään Stutthofin leirillä ensi viikolla. Samalla reissulla tulee nähtyä myös mm Sudenpesä. Kirjaa en varmaankaan ehdi enää ennen reissua hommata mutta täytyy tämä opus ehdottomasti hommata.
Reposen teos on muistaakseni vuodelta 1980, joten se ei ihan uutuushyllyssä ole. Turussakin oli varastokappaleena, mutta eiköhän tuota varaamalla saa käsiinsä. Teos on jaettu kahteen osaan: toisessa kuvaillaan juutalaisen pikkutytön leiritaivalta (hän päätyi sodan jälkeen Suomeen pysyvästi) ja toisessa osassa oli suomalaisen merimiehen leirillä pitämä päiväkirja. Juutalaisten kokemukset ovat erittäin karmaisevia (tytöltä kuoli lähes 30 sukulaista ja teinityttö painoi 16 kiloa vapautuessaan). Suomalaisilla oli ainakin aluksi vähän lokoisampaa erillisessä sonderlagerissa, ja he eivät tietysti olleetkaan vankeina kuin syyskuusta 1944 alkaen Saksan sodan loppuun. Stutthofissa kuoli vain muutama suomalaisvanki, mutta osa suomalaisista vietiin toiselle "satelliittileirille", jossa heitä kuoli selvästi enemmän, nähdäkseni useita kymmeniä.
Nykyisen museon jäljellä olevat parakit ovat pitkälti sitä aluetta, jolla suomalaiset (ja heidän kanssaan vajaat 300 norjalaista vankia) asustelivat. Juutalaisleirin alueen parakit ovat pitkälti tuhoutuneet. Kova kuolleisuusprosentti Stutthofilla oli, yli 85% vangeista kuoli vaikka kyseessä ei ollut kuolemanleiri vaan peruskeskitysleiri. Ei krematoriokaan enää vetänyt, vaan vankeja piti pistää isoihin lihapinoihin ulkosalle ja poltella sitten bensan avulla sen verran kuin nuo nyt paloivat. Tuolla on muistomerkkikin, jonka sisälle on haudattu ihmisperäistä tuhkaa.
Sisään tullessa ensimmäisessä talossa on pieni kirjakauppa, ostin sieltä neljällä zlotylla (1€) englanninkielisen opasvihkosen. Samoja tekstejä on alueen kylteissäkin, mutta jäipähän tuo muistoksi. Sitä paitsi vihkosessa kerrotaan tarkemmin mihin mennä alueella seuraavaksi, parakit yms. kannattaa käydä järjestyksessä, ja leiriaidan ulkopuolellakin lähellä parkkipaikkaa on pari rakennusta, jotka helposti missaa jos vain lähtee tiehensä poistuttuaan leiriltä.
Millä muuten menet Stutthofiin? Omallako autolla? Jos on paikallisbussin tarvetta, niin auto lähtee Gdanskin linja-autoaseman laiturilta nro 2. Hinta 14 zlotya eli 3,5 euroa yhteen suuntaan. Käteisellä, kortteja on turha yrittää tyrkyttää.
Omanlaisensa kokemus mennä 50+ kilometrin matka noin 75 minuutissa, kunnolla hyppivän ja pomppivan paikallisbussin täryyttäessä pieniä kyläteitä ja pysähtyessä joka risteyksessä, jossa vain on pari taloa. Kuskit puhuvat toki vain puolaa, mutta ymmärtävät kyllä Sztutowon hokemisen. Minulla tuo oli kirjoitettuna varmuudeksi lapullekin. Sztutowo on siis Stutthof puolaksi. Edellinen kylä on nimeltään Stegna, eli Stegnan parin pysäkin jälkeen kannattaa joko hivuttautua kuskin lähettyville tai olla valmiina painamaan nappia rivakasti.
Sudenpesä on minulta käymättä, kaveri siellä sentään kävi ja pisti postikortin (kuten pisti Kotkanpesästäkin). Laitapa reissusi jälkeen vähän matkaraporttia vaikka Matkakohteesi-palstalle sekä Stutthofista että Sudenpesästä, vastaavia on aina mukava lukea.
Nyt kun kirjaketjussa ollaan, niin tuli luettua aiemmin (ja hommattua) myös Fania Fenelonin "Auschwitzin tyttöorkesteri" ja Shlomo Venezian "Sonderkommando". Antavat kyllä karmaisevan lisäperspektiivin Auschwitzin kävijöille. Toinen kertoo nimensä mukaisesti naisorkesterista, joka koottiin vangeista musiikkia rakastaneen naiskomendantin toimesta. Naiset sitten soittivat ulkosallakin, mm. Mengele tuli monesti kuuntelemaan. Samaan aikaan sisään roudattiin vankeja kaasukammioihin kauniin klassisen tahdittamana.
Kaasukammioissa ja krematorioissa paiski hommia juutalaisvanki Shlomo, joka sonderkommando-tehtävissä raahasi ruumiita uuneihin tietoisena siitä, että aina uudet sonderkommando-ryhmät aloittavat työnsä polttamalla edeltäjäryhmänsä, joka on kaasutettu alta pois. Sota ehti Shlomon onneksi päättyä siten, että mies ei itse päätynyt uuniin ja oli niitä harvoja sonderkommandon jäseniä, jotka selvisivät elossa. Kirjassa on erittäin karmaisevia kuvauksia krematorioista ja kaasukammioiden tyhjentämisestä, erityisesti lapsien kohtaloiden ajattelu on hyvin järkyttävää.