Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

  • 700 417
  • 5 915

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Voi helvetti, mitä juttuja tämän otsikon alla vedetään. Suurin osa banaanisaarille, kuten meikäläinenkin tämän turhan avautumisen jälkeen. Voi helvatta, mitä turhuutta, kun kyseessä on todellinen rasismi. Mitä uutta tuo keskusteluun? Vedän muovikassin päähän ja puoliso sitoo sen nippusiteellä kaulaan. Kuolen pois saatana.
 

redpecka

Jäsen
Kai tämä on oikea ketju kysyä: miten meni siis se Maustetyttöjen eka versio siinä Lottorivi-biisissä? Mä olen ihan maustetyttöfani ja tuo kyseinen biisi on niitten ehkä paras mielestäni, ainakin niitä ensimmäisiä mitä niiltä kuulin. Sanotus on taattua ironiaa parhaasta päästä ja kuinka itsekin haluaisin juoda pirkkaolutta mutta joutuu nyt tyytyy merkkarin steinburgiin. Kuulin siis että ekassa versiossa ollut n-sana ja se editoitu pois. Missä kohtaa oli se sana? Puhutaan sudanin pienistä pojista ja aavikon omasta alepasta.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kai tämä on oikea ketju kysyä: miten meni siis se Maustetyttöjen eka versio siinä Lottorivi-biisissä? Mä olen ihan maustetyttöfani ja tuo kyseinen biisi on niitten ehkä paras mielestäni, ainakin niitä ensimmäisiä mitä niiltä kuulin. Sanotus on taattua ironiaa parhaasta päästä ja kuinka itsekin haluaisin juoda pirkkaolutta mutta joutuu nyt tyytyy merkkarin steinburgiin. Kuulin siis että ekassa versiossa ollut n-sana ja se editoitu pois. Missä kohtaa oli se sana? Puhutaan sudanin pienistä pojista ja aavikon omasta alepasta.

En ole kuullut alkuperäistä versiota, mutta voisin kuvitella että siinä "mietin Sudanin pieniä poikia", niin olisko siinä sanan "pieniä" tilalla ollut se sana, jota emme voi enää mainita.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Tuli erätauolla katottua twitteriä ja ilmeisesti itsemurha ei ole huono ratkasu. On tämä nykyinen maailma aika raskas paikka.

Noin paljon asiaa jostai termistä kertoo sen että Suomessa on kaikki liian hyvin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Rasmus-ryhmän keskustelut ovat jo pitkään olleet sellaisia, että ”väärämieliset” savustetaan sieltä pihalle. Tietyt vakiokirjoittelijat, ja modet siellä edustavat nykyään tätä woke-porukkaa ja joukkokiusaamiseella pitävät huolen, että jos ei keskustelija lähde vapaaehtoisesti niin helposti menettävät keskusteluoikeutensa. Nyt siellä siivotaan ei woke-mieliset pois yhdistyksen johdostakin...

Siis tuo yli 15 000 hengen someryhmä on eri asia kuin epäilemättä kaikin puolin kapea-alaisempi rekisteröity yhdistys. Itse tuossa suuressa ryhmässä keskustelut ovat tosiaan yllättävän maltillisia ja monitahoisia ottaen huomioon nykysomen sekä sen, että siellä on kuitenkin kokoonnuttu tietyn aatemaailman merkeissä (toki on runsaasti paljon huonompaakin settiä). Ympäri somea löytyvät öyhöttäjä-yhteisöt ovat aivan erilaisia, täynnä silmitöntä vihapuhetta ja kaikki kriittinen keskustelu on niissä tehty mahdottomaksi. Varmasti tässä ovat taustalla myös keskimääräiset erot näiden piirien koulutustaustassa ja yleisessä sivistyneisyydessä.

Anyways, tuo oli sinänsä hupaisa tapaus ja kertoo siitä, että Suomessa ollaan vielä aika aloittelijoita tässä poliittisessa korrektiudessa. Päivänselväähän oli että hyväntekeväisyysohjelmat edustavat valkoista paternalismia - aloittelijatkin tuollaisen perusjutun tietävät. Ja kuten usein, kun pahimman päättömyyden ja tyhmän ideologisen puhdasoppisuuden karsii pois, niin jäljelle jää ihan selkeä pointtikin. Esim. sen voisi tuoda esiin että kehittyneiden maiden suuryhtiöt ja hallitukset voittavat moninkertaisesti kehitysmaiden heikkojen hallintojen korruption kautta takaisin sen mikä sinne - usein huonosti toimivina - almuina annetaan.Mutta vain toinen näistä aspekteista saa valtavasti julkisuutta. edit: Olin siis käsittänyt erottamisen liittyneen siihen, että tyyppi oli pelkästään kutsunut Nenäpäivän arvostelua järjettömäksi, mutta tuo linkattu kirjoitushan nyt on itsessään eroilmoitus yhdistyksestä, ja epäilemättä täysin tietoinen sellainen.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Anyways, tuo ideologiahan on pitkälti kopioitu USA:sta, jonka historia on aivan erilainen avoimen väkivaltaisine rasistisine rakenteineen ja jossa edelleen jatkuvat äärimmäisen vakavat rotuun liittyvät kiistat ja epäkohdat - ei siis ihme, ettei teoria ei ihan helpolla istu Suomeen. Me olemme pitkälti itse olleet monessa suhteessa kolonisoituja ja muunkielisten vallan alaisia, ja lähinnä ehtineet sortamaan saamelaisia, mikä nyt ei ihan pitkälle riitä. Kulttuuriset ja yhteiskunnalliset olosuhteet eivät vain ole kauhean amerikkalaiset meillä niin tämä jargoni jää kyllä aika huutavan ääneksi korveksi, se jää oudoksi ja särähtäväksi.

Tokikin meillä on vakavia ongelmia ja tokikin hyödymme nykyisestä absurdin epätasa-arvoisesta maailmanjärjestyksestä sekä laajoissa piireissä yhteiskunnassamme velloo (todella vähälläkin maahanmuuttajamäärällä) totaalisen oksettava muukalaisviha ja rasismi, mutta eivät nämä eniten tiedostavat ihmiset yhteiskuntatieteiden laitoksilta kauheasti taida olla kiinnostuneita käytännön reaalimaailmasta vaan siitä kuka on kaikista puhdasoppisin. Jahdataan enemmänkin epätyydyttäviä ja epätäydellisiä liberaaleja kuin niitä varsinaisia rasisteja, jotka ovat oikeastaan käytännöllisiä olemassa.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Intersektionaalinen feminismi ponnistaa humanistiselta pohjalta. Sen on tarkoitus antaa asioille näkökulmia. Tässä tapauksessa asioita tarkastellaan valtasuhteiden näkökulmasta. Jos sanot, että "feministi näkee valtasuhteita ja sortoa kaikkialla", olet mielestäni osunut asian ytimeen. Se on se nimenomainen näkökulma, josta asioita tarkastellaan, tavallaan sen koko olemassaolon tarkoitus on etsiä ja löytää valtasuhteita kaikkialta.

Mielestäni olennainen tarkennus: se ei pyri pelkästään tarkastelemaan asioita valtasuhteiden näkökulmasta ikäänkuin ulkopuolisen observoijan asemasta, vaan hakeutuu subjektina "havaitsemansa" valta-asetelman alisteiseen rooliin JOTTA voi tämän jälkeen käynnistää taistelun alistavaa roolia ja sen edustajia vastaan. Tämä sanasto on melko tarkkaan yksi yhteen anarkistisen vasemmistosiiven käsikirjasta, ehkä joitain keskeisiä termejä on vaihdettu hämäystarkoituksessa (esim. luokkataistelu). Eli tämä ideologia hakee jatkuvasti ja aggressiivisesti vastakkainasetteluja, pyrkii niissä vastustajan (=luokkavihollisen) lyömiseen nimittelemällä, luokittelemalla mielivaltaisesti, nolaamalla, nöyryyttämällä, väheksymällä, poissulkemalla keskustelusta ja julkisella häpäisyllä (eli mitä ilmeisimmin juuri vastaavilla menetelmillä joita vastaan kuvittelee "taistelevansa"). Jossain mielen sopukoissa heillä voi elää hyvin sotaisia fantasioita mikä ikäänkuin oikeuttaa nämä epäeettiset menettelmät. Sodassa (ja rakkaudessa) kun kaikki keinot ovat sallittuja.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Veikkaan, ettei ihan riitä Venäjän misinformaatiota vastaan, tai edes perussuomalaisia, vaikka tuon tuplaisi.
Liittyy Rasmus-ryhmän valtiolta (mahdollisesti) saamaan rahaan. Tässä on vissiin joku pointti, ihan heti en keksi että mikä.

Hyvä kysymys. Kyllähän heitä nykyisin kaivetaan jatkojuttuihin ihan kohtalaisesti kommentoimaan. Toivoisi vain, että tämä moniäänisyys olisi jo alunperin kunkin jutun pohjalla. Nykyään lähinnä nostatetaan kohua ensin kärkkäällä vastakkainasettelulla ja vasta sitten nostetaan jatkojuttuun joku samalla tavalla identifioitu vastustamaan alkuperäistä näkemystä. Oikealla asettelulla tämä perspektiivi olisi muistutuksena alusta asti.

Ei tietty herätä yhtä paljon mölyä tehdä juttua siitä, kuinka toista maahanmuuttajaa vituttaa tämä asia ja toista ei voisi vähempää kiinnostaa.
Vastakkainasettelun aiheuttaja on Renaz Ebrahimi. Omiiko hän mustien kokemuksia ja millä oikeudella?
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kuulin siis että ekassa versiossa ollut n-sana ja se editoitu pois. Missä kohtaa oli se sana? Puhutaan sudanin pienistä pojista ja aavikon omasta alepasta.
Demoversiossa oli ”mietin Sudanin pieniä n-poikia”. En tunne ketään joka olisi sen kuullut, mutta näin on kerrottu. Levy-yhtiö huomautti asiasta ja se muutettiin pois. Renazin peruste Maustetyttöjen canceloinnille oli tietääkseni se, etteivät olleet pyytäneet sitä anteeksi.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Tässä mää näkemässä huru-ukkojen kerhon jonain vastavoimana Venäjälle tai paikallisesti Perussuomalaisille. Saanko samat napit?

Vertaatko nyt ihan oikeasti eduskunnan toiseksi suurinta puoluetta ja Rasmusta toisiinsa? Nämä sun jutut menevät vaan entistä sekavammiksi.

@Domi28 tuota nosteli ja sinä Mojo komppasit. Olemme näköjään tästä kommunismiin ja valtiolliseen vaikuttamiseen verratun woke-uhan suuruudesta samaa mieltä.

Rasistisen liikehdinnän, seksuaalisen tasa-arvon vastaisen toiminnan, naisvihan ja muiden taakse kun löytyy eräs Venäjä. Löytyy verkkohäirintää, lehtiä Saksassa ja muuta.

Jatkoajan vasemmistosiipi, feministinen puolue ja joku mädäntynyt yliopistolaitos eivät tahdo oikein pärjätä siinä rinnalla...

Alkuperäisestä listastani erilaiset ideologiat vaikuttavat todennäköisesti esimerkiksi yliopistopiireissä voimakkaammin, ja sehän on näkynyt myös hyökkäyksinä ja mädännäisyyspuheina yliopistoja vastaan, tiettyjä tieteenaloja vastaan. Tässäkin muistuttaisin, että aikamme ei ole siinä mielessä ainutlaatuinen. Yliopistoilla on aina oltu hereillä ja seurattu erilaisia maailmanlaajuisia sekä yhteiskunnallisia vaikutteita. Kunkin sillä hetkellä seuratun vaikutteen siirtyminen koko yhteiskuntaan on kuitenkin aika ison harppauksen päässä.

Ympäri somea löytyvät öyhöttäjä-yhteisöt ovat aivan erilaisia, täynnä silmitöntä vihapuhetta ja kaikki kriittinen keskustelu on niissä tehty mahdottomaksi. Varmasti tässä ovat taustalla myös keskimääräiset erot näiden piirien koulutustaustassa ja yleisessä sivistyneisyydessä.

Eräs viime vuosien eniten rasismia sisältäneistä ryhmistä, joihin olen törmännyt, on ollut Oulun puskaradio. Kaupunkiryhmiä on kaksi samankaltaista ja toinen on ollut täysi misinformaation pesä. Noh, ylläpitäjiksi paljastuivatkin Junes Lokka ja Tiina Wiik. Liekö vielä ryhmä hengissä.
 
Viimeksi muokattu:

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eräs viime vuosien eniten rasismia sisältäneistä ryhmistä, joihin olen törmännyt, on ollut Oulun puskaradio. Kaupunkiryhmiä on kaksi samankaltaista ja toinen on ollut täysi misinformaation pesä. Noh, ylläpitäjiksi paljastuivatkin Junes Lokka ja Tiina Wiik. Liekö vielä ryhmä hengissä.

En tiedä kun en ole Oulusta, mutta saiko kyseinen ryhmä jotain valtionavustusta? Vai lasketko Lokan ja Wiikin persuiksi vai Venäjän misinformaation välittäjiksi?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
En tiedä kun en ole Oulusta, mutta saiko kyseinen ryhmä jotain valtionavustusta? Vai lasketko Lokan ja Wiikin persuiksi vai Venäjän misinformaation välittäjiksi?

Ei varmasti saanut, onneksi. Kannattaa varmaan lukea tuo minun lainaama @mjr viesti kokonaisuudessaan, se menee eri linjaa kuin tämä toinen lainaus. Toki Lokka ja Wiik jakavat mielellään myös naapurin trollitehtaista lähtöisin olevaa materiaalia, mutta se ei liittynyt mjr:n viestiin.
 
Viimeksi muokattu:
En ole kuullut alkuperäistä versiota, mutta voisin kuvitella että siinä "mietin Sudanin pieniä poikia", niin olisko siinä sanan "pieniä" tilalla ollut se sana, jota emme voi enää mainita.
Kyllä. Piisistä oli Youtubessa Gloriassa tehty livetallenne, josta kohu lähti, kun bändi alkoi herättämään huomiota. Pian tallenne poistettiin Youtubesta. Piisi oli kuulunut jo Maustetyttöjä edeltäneen Ehkä -duon ohjelmistoon.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Olen sillä tavalla huolestunut Ebrahimin/toimittajien sivistyksen tasosta, koska Ebrahim ei selvästikkään tiennyt kuka hänen kanssaan on puhumassa. Hän asettaa itsensä todella huonoon valoon käydessään Valtaojan kimppuun, jota nyt yleisesti pidetään todella kilttinä, viisaana, ymmärtäväisenä ja hyväntahtoisena miehenä. Valtaojasta ei ole kovin vaikea löytää tietoa, videoita, haastatteluja, joista olisi ainakin voinut opiskella millainen kaveri kyseessä on, ja kannattaako tuon kaltaista ihmistä vastaan lähteä mouhoamaan. Ebrahim teki nyt itsemurha tehtävän, jossa hänellä ei ollut pienintäkään mahdollisuutta selvitä voittajana.

itse olen myös sitä mieltä, että Valtaojan tietäminen kuuluu jollain tapaa yleisivistykseen etenkin toimittajalle, jonka työhön yleisesti liittyy tietää kaikesta vähän jotain. Jos Valtaoja on niin vieras ihmisenä, että häneltä erikseen tarvitsee kysellä mitä hän on toisten hyväksi elämällään tehnyt, niin hieman ihmettelen minkälaisella sivistyksellä toimittajan papereita oikein saa.
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Demoversiossa oli ”mietin Sudanin pieniä n-poikia”. En tunne ketään joka olisi sen kuullut, mutta näin on kerrottu. Levy-yhtiö huomautti asiasta ja se muutettiin pois. Renazin peruste Maustetyttöjen canceloinnille oli tietääkseni se, etteivät olleet pyytäneet sitä anteeksi.
Vaikka sana poistettiin lyriikoista hyvin varhaisessa vaiheessa, Renaz ehti loukkaantua todennäköisesti edes kuulematta tuota demoversiota. Riitti, että sana oli ollut joskus jossain. Eikä silläkään väliä, että biisin sanoma on myötätuntoinen: suomalaisten ongelmat ovat aika pieniä afrikkalaisten ongelmiin verrattuna.

Sen sijaan Renazille ei tuota ongelmia soittaa dj:nä rap-musiikkia, jossa n-sanaa hoetaan joka välissä. Se on nähtävästi sitä n-sanan parempaa käyttöä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Olen sillä tavalla huolestunut Ebrahimin/toimittajien sivistyksen tasosta, koska Ebrahim ei selvästikkään tiennyt kuka hänen kanssaan on puhumassa. Hän asettaa itsensä todella huonoon valoon käydessään Valtaojan kimppuun, jota nyt yleisesti pidetään todella kilttinä, viisaana, ymmärtäväisenä ja hyväntahtoisena miehenä. Valtaojasta ei ole kovin vaikea löytää tietoa, videoita, haastatteluja, joista olisi ainakin voinut opiskella millainen kaveri kyseessä on, ja kannattaako tuon kaltaista ihmistä vastaan lähteä mouhoamaan. Ebrahim teki nyt itsemurha tehtävän, jossa hänellä ei ollut pienintäkään mahdollisuutta selvitä voittajana.

itse olen myös sitä mieltä, että Valtaojan tietäminen kuuluu jollain tapaa yleisivistykseen etekin toimittajalle, jonka työhön yleisesti liittyy tietää kaikesta vähän jotain. Jos Valtaoja on niin vieras ihmisenä, että häneltä erikseen tarvitsee kysellä mitä hän on toisten hyväksi elämällään tehnyt, niin hieman ihmettelen minkälaisella sivistyksellä toimittajan papereita oikein saa.

Tämä, Ebrahimin argumetointi ei mitenkään sopinut tilanteeseen ja sikäli teki itsestään 'tyhmän'. Toisaalta taas Valtaoja meni miinaan tuossa kun lupasi moiseen keskusteluun lähteä kun vastakeskusteljan taso oli heikko.

Nykysuomessa pitää olla etenkin miesten varuillaan mitä päästää suustaan ulos koska saatat yhdestä sanasta saada julkisen lynkkauksen jos on yhtään nimee. Koskahan termi haitallinen maahanmuutto laitetaan bannilistalle?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olisi surkea päätös YLE:ltä lopettaa ohjelman rasismikeskustelun takia. En usko tähän, ja käytän järkiperusteista arviota: jos näin olisi, Sannikka voisi yhdellä lauseella kaataa YLE:n uskottavuuden kokonaan, jos hän kertoisi YLE:n päätöksen johtuneen ohjelmasta, ei hänelle kerrotusta jo kauan sitten tehdystä lopettamispäätöksestä.

Työnantajan on ollut käytännön ohjelmisto- ja johtamissyistä pakko konsultoida Sannikkaa lopettamisesta jo kuukausia sitten, jotta hänen työtehtäviensä muutokset ja nykyisen ohjelman tulevien jaksojen esivalmistelut huomioidaan ja lopetetaan 2021.

Sannikka odotetusti vahvisti sen, että lopettaminen on ollut tiedossa jo kuukausia.

Pidän todennäköisenä, että ihan kaikki eivät Sannikan ilmoitukseen usko, vaan kokevat hänen tehneen sen pakotettuna, lahjottuna tms. Aitona ja faktana pidän itse.
 

axe

Jäsen
Aika salaliittolainen saa olla, että yhden väärän sanan käytön tai yhden kiukkuisen vieraan takia lopetettaisiin ohjelma juuri kun sen yksi jakso sai vähän liioitellen saman verran katsojia kuin kaikki aiemmat yhteensä. Päinvastoin, voisi kuvitella että aiemmin tehty päätös lopetuksesta peruttaisiin.

Tosin muistelisin, että Yle on viime vuosina parikin hyvin suosittua ohjelmaansa lopettanut täysin yllättäen ilman mitään poliittis-salaliittolais-ideologisia juttujakin. Lafka on ehkä vain outo. Mutta se on siellä sen omassa ketjussaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...

Sen sijaan Renazille ei tuota ongelmia soittaa dj:nä rap-musiikkia, jossa n-sanaa hoetaan joka välissä. Se on nähtävästi sitä n-sanan parempaa käyttöä.

Näiden lyriikoiden käyttöä puolustetaan mustien parissa heidän kokemalla rasismilla. He siis tuovat esiin oman yhteisönsä historiaa ja kokemuksia. Minusta tämä on täysin ymmärrettävää.

Ebrahimin kohdalla liikutaankin jo alueella, jossa voi syntyä kysymyksiä. Hän identifioi itsensä "ruskeaksi", joka on kokenut rasismia ja näin saa puhua asioista sekä ilmeisesti diggailla n-sanaa räpin tahdissa. Tämä identiteettipolitiikka on vaan vaikeaa, kun siitä ei ole kunnon määritelmiä ja säännöt vaihtuvat lennossa.

Toisekseen, en halua että minut määritellään jonkun ryhmän (esim. valkoinen hetero) kautta, haluan olla yksilö.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen sijaan Renazille ei tuota ongelmia soittaa dj:nä rap-musiikkia, jossa n-sanaa hoetaan joka välissä. Se on nähtävästi sitä n-sanan parempaa käyttöä.
Voiko valkoinen laulaa noita samoja biisejä esim. karaokessa? Vai onko laulaja siinä tapauksessa automaattisesti kulttuurinen omija, rasisti, kolonialisti, etuoikeutettu, sortokoneiston edustaja, vastuuton ja mitä näitä nyt olikaan? Ilmeisesti myös ihonväri on kokemus kun tarpeeksi syvälle vajoaa woke-suohon.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Näiden lyriikoiden käyttöä puolustetaan mustien parissa heidän kokemalla rasismilla. He siis tuovat esiin oman yhteisönsä historiaa ja kokemuksia. Minusta tämä on täysin ymmärrettävää.

Ebrahimin kohdalla liikutaankin jo alueella, jossa voi syntyä kysymyksiä. Hän identifioi itsensä "ruskeaksi", joka on kokenut rasismia ja näin saa puhua asioista sekä ilmeisesti diggailla n-sanaa räpin tahdissa. Tämä identiteettipolitiikka on vaan vaikeaa, kun siitä ei ole kunnon määritelmiä ja säännöt vaihtuvat lennossa.

Toisekseen, en halua että minut määritellään jonkun ryhmän (esim. valkoinen hetero) kautta, haluan olla yksilö.

Samaa mieltä, mutta ei kyllä kovinkaan moni nykypäivän rap-artisti tuo mitenkään käytännössä biiseissään näitä kokemuksia esille. Sitä sanaa nyt vaan tunnutaan hokevan. Enkä siis sano, että se olisi mustien ihmisten toimesta mitenkään väärin.

Tässä taas kirjoitus, jossa nähdään vain yhdet pahat ihmiset. Mitkä ovat ne keinot jotka Marja, Osmo ja Esko hyväksyisivät meidän yhteisten hyvien tavoitteiden ajamiseksi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös