Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

  • 701 064
  • 5 915

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Korvaamattoman kallis ja suomenkielelle täysin välttämätön n-sana. Suomen kielessä on 100 000 sanaa, mutta jostain syystä v-u tämän sanan käyttäminen on luovuttamaton perusoikeus. Tässäkin keskustelussa on huoli tämän sanan käytöstä: koska se on oikeaa, koska väärää. Ehdotus julkisiin keskusteluihin:

Otetaan yhteiskunnallisiin asioihin perehtynyt henkilö, ei tähtitieteilijä kertomaan jotakin n-sanasta ja sen käytöstä. Enpä ole nyt nähnyt sosiologia puhumassa tieteestä 40 vuoteen tv:ssä, saati vieläpä kovista tieteistä. Mistä tähtitieteilijä saa sen asiantuntemuksensa rotukysymyksistä keskusteluun?

Ja muille: n-sana nyt sattuu vaan olemaan sana, josta loukkaantuminen on globaalia: eli koitetaan nyt vaan me suomalaisetkin hyväksyä tämä asia. Mikä peijoonin tarve on ylipäätään puhua ihmisen ihonväristä? Johan tv-selostajatkin ovat aikoja sitten lakanneet kommentoimasta ihmisten ihonväriä silloin kun se ei ole valkoinen. Miksei sitten: ja nyt valkoinen Iivo Niskanen johtaa tiukasti toisena olevaa valkoista Bolshunovia ja niin edelleen.

Joten älä käytä n-sanaa julkisesti. Jos haluat, käytä sitä taatusti persujen saunaillassa, mutta älä kuitenkaan laita sitä levitykseen.

Vaikka n-sanaa ei tarvita, ei siitä seuraa, että kaikista vihervassarien hörhelöinnistä tarvitsee välittää. Yksilöiden loukkaantumisiin milloin mistäkin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota.
 
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Jos oikein rupeaa ketuttamaan, niin kannattaa noudattaa somen 72h "nyrkkisääntöä", eli somekohujen (i.e. "kansa raivostui" / "some räjähti") elinkaari yleensä kestää tuon ~3 vuorokautta, jona aikana joku toinen ehtii tehdä tai sanoa jotain tyhmää, josta seuraa uusi "kohu" ja edellinen unohtuu. Sannikan ohjelma tuli ulos perjantaina illalla, joten tämän "kohun" voi sanoa alkaneen eskaloitua lauantaina aamupäivästä. Sanoisin siis, että viimeistään huomenna aamulla asia lienee jo painumassa unholaan samalla tavoin kuin vaikkapa Afrikan tähti -kohu tai vaikkapa Marinin "boomboomboomeri"-instagranssailu yms.

"With every action there is a social media overreaction"

Tämä täytynee ottaa käyttöön, tänx :)

Toisaalta kun olen joskus valittanut, että noi keskusteluohjelmat voivat mennä vähän diibadaabaaksi. Varsinkin juuri joku A-studio, jossa samat vieraat usesti ovat olleet. Nyt ei ollut tylsä, mutta vähän sitten taas sellanen, että onko Valtaoja harhautettu johonkin ikävään piilokameraan. Ei ollut, vaikka sekin olisi ollut parermpi vaihtoehto tuolle nyt.
 

Jukisto

Jäsen
Olen muutaman toimittajakonkarin kanssa keskustellut aiheesta (en siis wokesta vaan enemmänkin näkökulmista). Mielenkiintoista kyllä, näkivät ratkaisuna toimittajien koulutustason alentamisen. Ennenhän toimittajaksi pääsi helposti ilman mitään papereita ja hyvää jälkeä tuli, joissain pikkulehdissä ei vieläkään ole yhtään korkeakoulutettua. Nykyisin tilanne on taas täysin päinvastainen: koulutusmäärät ovat valtaisat ja digiloikan myötä työt ovat vähentyneet.

Se pointti mitä hakevat oli näkökulman laajeneminen. Toimittajat ovat varsin usein toimittajien, siis korkeasti koulutettujen, lapsia jotka ovat kasvaneet siihen, että itsestäkin tulee maisteri tai ainakin medianomi. Ei tällaisella henkilöllä ole mitään käsitystä karvaperseen elämästä, saati sitten niiden joilla oikeasti menee päin vittua. Se on helppo hehkuttaa jotakin ihmeylioppilasta tai kuinka etätyöt ovat säästäneet helkkaristi rahaa ja kohta alkaa kulutusjuhla. Monelta on loppunut työt tai ainakin hävinnyt merkittävä osa tuloista.

Mielenkiintoinen ajatus ilman muuta. Nyt kun representaatio on tapetilla, saapa nähdä nousisiko aihe laajempaan keskusteluun. Koska representaatiotahan on myös se, ketkä päästävät ihmisiä julkisesti ääneen.

Kuulostaa kyllä aivan hämmentävän typerältä ajatukselta.

"Ennenhän toimittajaksi pääsi helposti ilman mitään papereita ja hyvää jälkeä tuli"

Siis, et oikeasti ole tosissasi :D

"Toimittajat ovat varsin usein toimittajien, siis korkeasti koulutettujen, lapsia jotka ovat kasvaneet siihen, että itsestäkin tulee maisteri tai ainakin medianomi."

Tälle lähdettä?

"Ei tällaisella henkilöllä ole mitään käsitystä karvaperseen elämästä, saati sitten niiden joilla oikeasti menee päin vittua."

Köykäistä yleistystä. Totta helvetissä voi olla ja onkin. Luuletko oikeasti että kaikki toimittajat tulevat jostain ylhäistöperheistä ja hyvistä oloista?

"Monelta on loppunut työt tai ainakin hävinnyt merkittävä osa tuloista."

Jaa niin meinaat ettei esimerkiksi oikein medianomiksi kouluttautuneelta olisi voinut loppua työt?
 
Viimeksi muokattu:

Jukisto

Jäsen
Hyviä ajatuksia. Ongelman taustalla ovat laajemminkin yhteiskuntatieteiden politisoituminen punavihreäksi safe spaceksi. Asiaa voisi ajatella niin, että perus- ja ihmisoikeusnäkökulma (niin yleviä tavoitteita kuin ovatkin) hautaavat tällä hetkellä alleen kaiken muun. Tämä johtaa esimerkiksi siirtolaispolitiikassa jakamattoman ihmisarvon punavihreään paradoksiin, missä ei kyetä tekemään minkäänlaisia kaikkia hyödyttäviä järkeviä ratkaisuja, koska jakamaton ihmisarvo hautaa alleen suvereenin valtion toimintamahdollisuudet ja kyvyn. Inkvisitio hoitaa polulta poikenneet.

Kouluttamattomia ihmisiä lisää esimerkiksi toimittajien tehtäviin ja Suomi nousuun? Ihan hämmentävän typerää ajatusmaailmaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Päivityksistä puheen ollen: Kymmenen pientä neekeripoikaa päivitettiin muotoon Eikä yksikään pelastunut. Päivitys on huono, sillä kirjaa tuntemattomalle se kertoo juonesta aika oleellisen osan.

Alkuperäinen nimi on muistaakseni "And then there were none", ja sama lause toistuu teoksessa mainittavassa runossa, joten kirjan lopputulos on joka tapauksessa hetimiten selvä. Murhamysteerin kannalta tuon runon käsittely on hyvinkin oleellinen. Jos yksikään ei pelastu, niin kuka sitten on murhaaja suljetulla saarella? Alkuperäinen suomennos oli niin ikään tuo "Eikä yksikään pelastunut", joten nimessä on vain palattu takaisin juurilleen.

Tästä Valtaojan tapauksesta on jo sanottu melkein kaikki. Hieman hämäräksi jäi, että mikä oli Nenäpäivässä pielessä, kun siihenkin osallistuminen oli Valtaojalta tuon keskustelun mukaan väärin.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Nyt pyörähti Black Week käyntiin joka huipentuu Black Friday:hin. Markkinointitiimit saavat olla hyvin tarkkana, siellä saattaa olla kyttääjiä, jotka odottavat vesikielellä päästessään somessa naulitsemaan jonkun harkitsemattoman mainoskampanjan rasistisena...

Melkein voisi laittaa jo popparit tulille, että jostain tälläkin mustalla viikolla vielä kohistaan.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Hieman hämäräksi jäi, että mikä oli Nenäpäivässä pielessä, kun siihenkin osallistuminen oli Valtaojalta tuon keskustelun mukaan väärin.

Tästä haluaisin itsekin jotain tietoa. Siis eikö tuo ole tapahtuma, missä kerätään varoja lasten auttamiseen?

EDIT: Nopeasti googlasin ja ongelma ilmeisesti se kun siellä näytetään näitä kärsiviä afrikkalaisia lapsia, ja valkoinen on sitten se pelastaja, eli ongelmallinen ja kolonialistinen asetelma. Mitäpä tuohonkaan nyt sanoisi sitten.
 
Viimeksi muokattu:

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Kouluttamattomia ihmisiä lisää esimerkiksi toimittajien tehtäviin ja Suomi nousuun? Ihan hämmentävän typerää ajatusmaailmaa.

Niin eikö monimuotoisuus olekaan rikkaus, jos se ulottaa koulutukseen? Eihän tuollainen tarkoita sitä, että kadulta revitään ihminen toimittajaksi, vaan erilaista urapolkua. Taidothan ihmisen pitää joka tapauksessa hankkia ja osoittaa. Nyt karsinta tapahtuu pääsykokeissa. Minusta tausta-ajatus on sinällään mielenkiintoinen, jos se lähtee oikeasti vanhoilta toimittajilta. Aikanaan ylioppilas on ollut todella hyvä koulutuspohja, mutta onko kysymys siitä että nämä samat ihmiset eivät ajan hengen takia päätyneet yliopistoon vaan toimittajiksi. Nykyään saman ihmisen kypsyminen toimittajaksi tapahtuisi yliopistossa?

Erilaiset kokemukset ja taustat auttavat ymmärtämään asioita eri tavalla, jos kaikki tulevat saman putken läpi, niin tätä ei samalla tavalla tapahdu. Toimittaja on ammatti, jossa kuvittelisin monipuolisen taustan olevan eduksi. Onko oikea ratkaisu vähemmän koulutetut toimittajat? Ei välttämättä, eikä se ole kovin realistinenkaan. Itse taustapohdinta on silti mielenkiintoista, vaikka voisi tarkemmassa tarkastelussa pudota laariin "ennen kaikki oli paremmin", vaikka ei oikeasti ollutkaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tästä haluaisin itsekin jotain tietoa. Siis eikö tuo ole tapahtuma, missä kerätään varoja lasten auttamiseen?

EDIT: Nopeasti googlasin ja ongelma ilmeisesti se kun siellä näytetään näitä kärsiviä afrikkalaisia lapsia, ja valkoinen on sitten se pelastaja, eli ongelmallinen ja kolonialistinen asetelma. Mitäpä tuohonkaan nyt sanoisi sitten.
Asia pitää viipymättä korjata.

Ehdotan Nenäpäivän päivittämistä nykyaikaan sopivaksi ja korrektiksi kampanjaksi siten, että jatkossa sen avulla kerätään varoja länsi-eurooppalaisten rodullisesti vaaleaihoisten lasten hyväksi. N-lapsia tai muita kohderyhmään kuulumattomia ei tästedes auteta, jottemme syyllisty kolonialistisia rakenteita konservoivaan vääränlaiseen hyvesignalointiin.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Kouluttamattomia ihmisiä lisää esimerkiksi toimittajien tehtäviin ja Suomi nousuun? Ihan hämmentävän typerää ajatusmaailmaa.

Suurempana ongelmana toki näen koulutetun väen yksiäänisyyden, kuin sen että on koulutusta. Barnes muuten puhui siitä, että vähemmälläkin koulutuksella voisi selvitä, ei siitä että otettaisiin kouluttamattomia töihin.
Älä laita sanoja suuhun.

Ilman muuta tuen jokatapauksessa monialaisuutta. Jos se saavutetaan koulutusuudistuksella, niin olen heti valmis luopumaan nykyisestä aktivistien joukosta.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkuperäinen nimi on muistaakseni "And then there were none", ja sama lause toistuu teoksessa mainittavassa runossa, joten kirjan lopputulos on joka tapauksessa hetimiten selvä. Murhamysteerin kannalta tuon runon käsittely on hyvinkin oleellinen. Jos yksikään ei pelastu, niin kuka sitten on murhaaja suljetulla saarella? Alkuperäinen suomennos oli niin ikään tuo "Eikä yksikään pelastunut", joten nimessä on vain palattu takaisin juurilleen.
Aina sitä oppii uutta, kiitos tästä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tästä haluaisin itsekin jotain tietoa. Siis eikö tuo ole tapahtuma, missä kerätään varoja lasten auttamiseen?

EDIT: Nopeasti googlasin ja ongelma ilmeisesti se kun siellä näytetään näitä kärsiviä afrikkalaisia lapsia, ja valkoinen on sitten se pelastaja, eli ongelmallinen ja kolonialistinen asetelma. Mitäpä tuohonkaan nyt sanoisi sitten.

Jaaha. Niin tai näin, aina väärinpäin, kuten vanha sanonta kuuluu.

Edit: Aiheesta löytyi kirjoituskin: Ujuni Ahmed: Rasistiseen kuvastoon perustuva hyväntekeväisyyskampanja on epäonnistunut - Maailman Kuvalehti
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onhan tuollaista lyriikkaa olemassakin, esimerkiksi skinibändeillä on hyvin rasistisia sanoituksia, joissa väkivaltakaan ei ole harvinaista. Sen tuloksena näillä bändeillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin julkaista musiikkinsa itse, kun mikään levy-yhtiö ei ota niitä talliinsa, eikä niiden musiikki tietenkään soi missään - paitsi skinien omissa illanvietoissa.

Tietynlainen rasismi on siis saatu musiikissa vaiennettua - tai siihen ainakin reagoidaan hyvin voimakkaasti ja kieltävästi. Siihen nähden onkin kummallista, kuinka joku avoimesti naisvihamielinen rap-musiikki (enkä siis tarkoita kaikkea rap-musiikkia) ei herätä sen enempää reaktioita. Renaz Ebrahimkin soitti tuolla mainitulla dj-keikallaan sellaista tavaraa, joka olisi ollut suomeksi rapattuna vähän liian hapokasta. Siellä oli huoraa ja oli toki sitä n-sanaakin.
Taidat lainata nyt jotakuta toista. En muista tuollaista kirjoittaneeni.
 

axe

Jäsen
Koska olen valistunut kansalainen, niin tiedän myös mikä näille somepuuhapeteille on ongelma Nenäpäivässä. Se on se, kun siinä ja vastaavissa kampanjoissa afrikkalaiset esitetään köyhinä ja kurjina, joita sitten valkoiset tulevat ritareina pelastamaan rahoillaan siitä kurjuudesta. Näiden kurjuuskuvastossa näkyvien länsimaisessa yltäkylläisyydessä elävät ja itsensä heidän edustajikseen nostamat kanssasisarensa eivät halua, että afrikkalaiset yleistetään sellaisiksi valkoisten pelastettaviksi kerjäläisiksi.

Joten vastedes muistakaa olla antamatta lahjoituksia keräyksiin, koska niiden köyhien autettavien lasten rikkaat edustajat länsimaissa eivät tykkää siitä. Osallistutaan sitten taas, kun nämä edustushenkilöt ovat saaneet itse aikaiseksi jonkin paremman keinon auttaa tai ylipäätään ihan mitä tahansa muuta kuin someälähdyksiä ja vaikuttavilta näyttäviä isoja sanoja sisältäviä puheita ja kirjoituksia siitä, kuinka kaiken muun pahan lisäksi me myös autammekin väärin.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Asia pitää viipymättä korjata.

Ehdotan Nenäpäivän päivittämistä nykyaikaan sopivaksi ja korrektiksi kampanjaksi siten, että jatkossa sen avulla kerätään varoja länsi-eurooppalaisten rodullisesti vaaleaihoisten lasten hyväksi. N-lapsia tai muita kohderyhmään kuulumattomia ei tästedes auteta, jottemme syyllisty kolonialistisia rakenteita konservoivaan vääränlaiseen hyvesignalointiin.

Tämä on loistava idea. Voimme toki vaihtoehtoisesti myös ehdottaa näihin autettaviin maihin, että meillä on tällainen formaatti jolla voidaan rahaa kerätä. Ei muuta kuin Zairelaisille punainen nenä naamaan, ja omiin telkkareihin vääntämään väkinäisiä vitsejä. Voidaan vaikka nämä loukkaantujat lähettää sinne kertomaan kuinka tämäkin kolonialistinen vääryys on vihdoin ja viimein korjattu.

Itselle tuli tosin hyvä mieli kun en moiseen keräykseen ikinä rahaa laittanut, eipä voida rasistiksi haukkua enää.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Taidat lainata nyt jotakuta toista. En muista tuollaista kirjoittaneeni.
Lainasin kyllä ihan sinua. Kirjoitit:

"Taide ei ole oma linnakkeensa ja sen osoittamiseen riittää ajatuskoe siitä, mitä mieltä oltaisiin erinäiset väestöryhmät uuniin tai puuvillapelloille toivottavasta lyriikasta."

Tarkoitin sitä, että tuollainen lyriikka ei ole pelkkä ajatuskoe, vaan sitä on oikeasti olemassa. Näitä tuotoksia ei vain hevin kuule missään, koska ne on saatu aika hyvin maan alle, minne ne tietysti kuuluvatkin. Tarkoitukseni ei ollut kritisoida, vaan todistaa, että musiikista tietynlainen rasismi on saatu aika hyvin kitkettyä pois, kun skinibändit ovat vielä jossain alakulttuuriakin alempana.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lainasin kyllä ihan sinua. Kirjoitit:

"Taide ei ole oma linnakkeensa ja sen osoittamiseen riittää ajatuskoe siitä, mitä mieltä oltaisiin erinäiset väestöryhmät uuniin tai puuvillapelloille toivottavasta lyriikasta."

Tarkoitin sitä, että tuollainen lyriikka ei ole pelkkä ajatuskoe, vaan sitä on oikeasti olemassa. Näitä tuotoksia ei vain hevin kuule missään, koska ne on saatu aika hyvin maan alle, minne ne tietysti kuuluvatkin. Tarkoitukseni ei ollut kritisoida, vaan todistaa, että musiikista tietynlainen rasismi on saatu aika hyvin kitkettyä pois, kun skinibändit ovat vielä jossain alakulttuuriakin alempana.
Jep jep... Kuvakaappaus näyttää tosin, että BigRedCat kirjoitti sen. Haluatko lukita vastauksesi?
 

Liitteet

  • Screenshot_20211122-140530.png
    Screenshot_20211122-140530.png
    397,5 KB · kertaa luettu: 137
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Jaaha. Niin tai näin, aina väärinpäin, kuten vanha sanonta kuuluu.

Edit: Aiheesta löytyi kirjoituskin: Ujuni Ahmed: Rasistiseen kuvastoon perustuva hyväntekeväisyyskampanja on epäonnistunut - Maailman Kuvalehti

Tässä on mielenkiintoinen psykologinen ilmiö: Kehitysyhteistyössä olisi paljon kehitettävää, mutta sitä ei ei saisi kritisoida: "Eikö meidän raha kelpaa?"

Valkoisen miehen perse ei kestä näissä asioissa kritiikkiä. Se kertoo jonkinlaisesta ylemmyydentunteesta. Hieman samanlaista vastarintaa on myös koronan tiimoilta: "Minähän en perkele maskia käytä."
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jep jep... Kuvakaappaus näyttää tosin, että BigRedCat kirjoitti sen. Haluatko lukita vastauksesi?
Okei, pahoittelut, lainaus meni näköjään väärin. Jouduit keskusteluun, johon sinulla ei ollut osaa eikä arpaa - sitä on nykyään liikkeellä.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Tässä on mielenkiintoinen psykologinen ilmiö: Kehitysyhteistyössä olisi paljon kehitettävää, mutta sitä ei ei saisi kritisoida: "Eikö meidän raha kelpaa?"

Valkoisen miehen perse ei kestä näissä asioissa kritiikkiä. Se kertoo jonkinlaisesta ylemmyydentunteesta. Hieman samanlaista vastarintaa on myös koronan tiimoilta: "Minähän en perkele maskia käytä."

Tämähän riippuu taas täysin siitä, kuka ja minkä värinen henkilö kritisoi. Kun se valkoinen setämies kritisoi kehitysapua, sehän on vain rasistista öyhötystä, sortoa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onhan tuollaista lyriikkaa olemassakin, esimerkiksi skinibändeillä on hyvin rasistisia sanoituksia, joissa väkivaltakaan ei ole harvinaista. Sen tuloksena näillä bändeillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin julkaista musiikkinsa itse, kun mikään levy-yhtiö ei ota niitä talliinsa, eikä niiden musiikki tietenkään soi missään - paitsi skinien omissa illanvietoissa.

Tietynlainen rasismi on siis saatu musiikissa vaiennettua - tai siihen ainakin reagoidaan hyvin voimakkaasti ja kieltävästi. Siihen nähden onkin kummallista, kuinka joku avoimesti naisvihamielinen rap-musiikki (enkä siis tarkoita kaikkea rap-musiikkia) ei herätä sen enempää reaktioita. Renaz Ebrahimkin soitti tuolla mainitulla dj-keikallaan sellaista tavaraa, joka olisi ollut suomeksi rapattuna vähän liian hapokasta. Siellä oli huoraa ja oli toki sitä n-sanaakin.

EDIT: Korjattu väärä lainaus

Jep, juuri näin. Kyllä nämä kammataan taiteestakin pois ihan siinä missä julkisista esiintymisistä ja keskustelustakin. Molemmissa on toki omat rajojen koettelijansa ja kontroversiaalit hahmonsa, mutta yleisesti taide noudattaa yleisesti hyväksyttynä pidettyjä normeja joskin kenties löyhemmin kuin moni muu osa-alue. Ei se blackfacekaan nykyään ole hyväksyttyä taiteessa tai kulttuurissakaan.

Siksi Osmon kommentti näyttäytyi silmissäni näköalattomana.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Siis, et oikeasti ole tosissasi :D
Miten niin? Oli hyvin tyypillistä, että toimittajaksi tultiin mitä värikkäämpiä reittejä. Tiedän esimerkiksi yhden joka miltei 30 vuotta päätoimittajana, vaikka olikin alunperin kahvilatyöntekijä. Ilmeisen hyvin homma toimi, kun sai tällä vuosituhannella johdettavakseen useita lehtiä.

Ei koulutus ole ainoa väylä pätevöityä, trust me, olen sitä hommaa tehnyt ilman koulutusta (opiskelen kyllä korkeakoulussa) enkä näe olevani sen huonompi tai parempi toimittelija kuin moni muukaan. Tiettyjä juttuja koulutus toki antaisi, mutta itse pidän tärkeimpänä ominaisuutena uteliaisuutta ja hyvää kirjoitustaitoa. Verkostoja ei toki voita mikään.

Tälle lähdettä?
Kärjistys, olisin toki voinut puhua vaikka insinööreistä tai opettajista. Pointtihan on se, että korkeakoulutus edelleen periytyy. Tällaisessa kodissa asennoituminen elämään on erilaista kuin duunarikodissa. Tottakai sieltäkin saa paljon tukea - esimerkiksi itse olen duunarivanhemmiltani sitä saanut aina -, mutta kyllä saa aika idealisti olla jos ei näe eroa.

Jaa niin meinaat ettei esimerkiksi oikein medianomiksi kouluttautuneelta olisi voinut loppua työt?
Ei nyt tarvitse alentavaksi heittäytyä. Sillä koronan vuoksi työttömäksi jääneellä baarimikolla on hieman paskemmat kortit kuin medianomilla. Ja yleensäkin voisin kuvitella sitä työntekijöiden enemmistöä (vaikka 40 prosenttia olikin etätöissä 2020 keväällä) hieman kummastuttavan lukea, kuinka nyt elämä on niin valtavan erilaista. Ei se välttämättä ole ollut. Osalle taas pandemia on ollut ihan täyttä helvettiä, miksi media keskittyy näissä lähinnä ravintoloihin, opiskelijoihin, kulttuurialan ihmisiin ja sairaanhoitajiin? Mielestäni ihan aiheellinen kysymys.
 
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Tämähän riippuu taas täysin siitä, kuka ja minkä värinen henkilö kritisoi. Kun se valkoinen setämies kritisoi kehitysapua, sehän on vain rasistista öyhötystä, sortoa.

Sovitaan sitten niin, että sekä valkoihoisen että ei-valkoihoisen kritiikki kehitysapua kohtaan on ok.
 

yökkömies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Bundesliga
Alkuperäinen nimi on muistaakseni "And then there were none", ja sama lause toistuu teoksessa mainittavassa runossa, joten kirjan lopputulos on joka tapauksessa hetimiten selvä. Murhamysteerin kannalta tuon runon käsittely on hyvinkin oleellinen. Jos yksikään ei pelastu, niin kuka sitten on murhaaja suljetulla saarella? Alkuperäinen suomennos oli niin ikään tuo "Eikä yksikään pelastunut", joten nimessä on vain palattu takaisin juurilleen.

Tästä Valtaojan tapauksesta on jo sanottu melkein kaikki. Hieman hämäräksi jäi, että mikä oli Nenäpäivässä pielessä, kun siihenkin osallistuminen oli Valtaojalta tuon keskustelun mukaan väärin.

Alkuperäinen nimi Englannissa ilmestyessään oli "Ten little niggers". Jenkeissä muutettiin nimi 40-luvulla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös