Googlasin woke käsitteen, Wikipedia antoi seuraavan määritteen:
"Woke (lausutaan
englanniksi /woʊk/) on Yhdysvalloista peräisin oleva käsite, joka tarkoittaa sosiaalisen eriarvoisuuden, erityisesti
rasismin ja
rotusyrjinnän, tiedostavaa henkilöä. Käsite woke nousi suuren yleisön tietoon
Black Lives Matter -liikkeen kautta."
Tämä on hyvä juttu, on hienoa, että yhä useampi tiedostaa sosiaalisen eriarvoisuuden yhteiskunnassa.
On hienoa, että yhteiskunnasta poistetaan erilaisia eriarvoistavia ja syrjiviä asioita, n -sana on yksi näistä.
Valitettavasti tässä on käynyt ,niin kuin hyvissä asioissa usein käy, ne kärjistyvät. On syntynyt ääriajattelijoita, joidenka perässä ei enää tavallinen ihminen pysy. Luodaan keinotekoisia sääntöjä, mitä kukakin saa kenellekin sanoa, kuka saa määritellä asioita jne. Nämä säännöt määrittävät näiden ääriajattelijoiden ajattelua ja ulosantia, jos olet eri mieltä, olet meitä vastaan, ajatuksella.
Ebrahimin ja Valtaojan keskustelu on erittäin hyvä esimerkki ääriajattelusta.
Valtaojan neekeri sanan käyttöä voidaan kritisoida, n-sana olisi ollut varmasti parempi vaihtoehto. Sen sijaan Ebrahimin reaktio oli vaivaannutava, hänen mukaansa tila muuttui uhkaavaksi sanojen takia. Hän uhriutui voimakkaasti, eikä jatkanut keskustelua aiheesta.
Väitän, että Valtaoja oli liikkeella vilpittömin mielin, lähtökohtaisesti hän oli selkeästi eri mieltä Ebrahimin kanssa woke ideologiasta. Valtaoja ei ehkä tunne Woke koodistoa tai sitten hän lähti keskusteluun omista lähtökohdistaan, halusi keskustella aiheesta ilman wokesääntöjä. Luultavasti Valtaoja odotti debattia n-sanan käytöstä, voiko sitä käyttää esim. taiteessa. Nyt tämä debatti jäi väliin Ebrahimin määriteltyä keskustelun säännöt uusiksi.
Kuten sanoin, alkuperäinen woke ajattelu on hyvä juttu. Se on syntynyt jo 1940 luvulla USA:ssa, ajatuksena tiedostaa syrjiviä yhteiskunnallisia asioita. En usko, että sen alkuperäisenä tarkoituksena oli estää keskustelua, sulkea aiheita pois keskustelusta, nythän woke idelogia toimii juuri näin. Se estää tiettyjen ihmisten mielipiteet heidän asemansa tai jopa ihonvärinsä perusteella.
Valtaoja halusi keskustella n-sanan käytöstä, sen historiasta ja nykypäivästä. Minusta n-sanaa ei kuuluisi käyttää missään muodossa, ei edes Peppi Pitkätossu kirjassa (joka käsittääkseni onkin muokattu jo) tai Pekka Puupää elokuvassa. Vaikka nuo teokset ovat aikansa kuvia, ne loukkaavat monia tässä ajassa. Nämä teokset, sketsit yms. vaipukoon unholaan, netin syviin syövereihin. Mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi estää keskustelua vaikeistakin aiheista.
Jos Ebrahim olisi osoittanut Valtaojan väiteen heikkouden argumentoimalla, hän olisi vienyt kohtuu helpolla tämän keskustelun. Nyt ihmisten mieliin jää vain Ebrahimin tekopyhä kauhistelu ja Valtaoja nähdään rauhallisesti argumentoivana emeritusproffana.
Ebrahim sai nimensä esille ja on varmasti omiensa joukossa sankari, mutta samalla hänestä tuli tekopyhyyden synonyymi. Hän on ylpeä siitä, että sai Maustetytöt pois Emma gaalasta ja koki tilansa ahdistuneeksi Valtaojan kanssa, mutta samaan aikaan hän laulaa innoissaan n-sanoja sisältävää kappaletta dj-keikallaan. Mutta kai tähänkin on olemassa oma sääntönsä, musta ja ruskea ihminen saa ilmeisesti käyttää tätä kieltä, en tiedä.