Nykytilannehan on tekohengitystä pikkukaupoille kokoon rajattuine aukiolopykälineen, mutta vapauttaminen poistaisi tuon kilpailuedun. Siten isojen keskusliikkeiden valta kasvaisi entisestään Suomessa. Toki aatteellisesti ymmärrän, että valtiovallan ei tulisi keinotekoisesti estää kilpailua, vaikka tässä tapauksessa se johtaisikin hintojen entistäkin suurempaan monopolisoitumiseen. Jos liikkeet eivät keskenään halua kilpailla vaan jakaa markkinat keskenään, niin se kuuluu markkinatalouteen.
Kuluttajan silmin katsottuna mahdollisimman vapaat aukioloajat ovat vain tarkoituksenmukainen asia.
Melkein millä tahansa alalla suuruuden ekonomia tarkoittaa kustannustehokkuutta ja erilaisia mittakaavaetuja. Tähän perustuu myös päivittäistavarakaupan keskittyminen, joka meillä tarkoittaa mm. K- ja S-ryhmiä. Asiointitottumusten kehittyminen, autoistuminen ja suurten yksiköjen mahdollistamat operatiiviset edut ovat johtaneet siihen, että ihmiset on helppo saada asioimaan jättihalleissa ja ostoskeskuksissa. Syrjäkylän ruokakaupoilla on entistä tukalammat olot. Pankit ja täyden palvelun postikonttorit ovat syrjäkylistä jo hävinneetkin ajat sitten. Ei pankkien ja postikonttorienkaan kohdalla sovellettu mitään keinotekoisia toiminnan rajoituksia, aukiolopykälistä puhumattakaan. Kun rakennemuutos eteni niin konttorit katosivat, eikä kukaan paljoa perään kysellyt. Myönnän että vertailu ei ole kaikilta osin relevantti, mutta rakennemuutoksesta tässäkin oli kyse.
Ihmettelen vaan minkä takia joidenkin markettien kassojen sunnuntaikorvaukset herättävät niin paljon huolta. Tuohan on sopimusasia. En ymmärrä miksi aukioloaikojen vapauttamisen pitää automaattisesti tarkoittaa esimerkiksi taloudellisia tappioita työntekijöille. Tietyissä piireissä tosin pelätään saavutettujen etujen puolesta ihan perinteisesti. Ay-väen lähtökohta on se, että erilaisia lisiä, lomia ja kaikkia muita etuja pitää saada joka jumalan käänteessä lisää, ja aiemmin saaduista pidetään hampaat irvessä kiinni. Pammiväki laskee että porvarit hyötyisivät aukioloaikojen vapauttamisesta rahallisesti. Tältä pohjalta oletan heidän haluavan lisää etuja mikäli aukioloajat vapautuisivat, koska he laskevat että porvarilla saattaa olla varaa maksaa enemmän. Näin ne kuluttajahinnatkin sitten nousevat. Kun täällä moni demariksikin julistautuva tahi epäilty penää kilpailua suomalaiseen päivittäistavarakauppaan, niin itse kunkin kannattaa muistaa kuinka paljon Suomessa maksetaan kauppojen kassoille, ja kuinka paljon jossakin muualla missä kilpailu on kovempaa.
EU-aikana lähes joka kolmas suomalainen maatila on lopettanut maatilatalouden harjoittamisen. Rakennemuutos ei ollut uusi ja pelkästään EU:sta seurannut ilmiö, ja toki sille on ollut kansantaloudellisesti tarvettakin. Siitä huolimatta, hieman liioitellen yksittäistä keskikokoista vilja- tai maitotilaa voi verrata johonkin pieneen päivittäistavarakauppaan, joka koettaa jotenkin tulla toimeen vaikka automarketit ja jättihallit vievät asiakkaat isolla säteellä. Molemmissa on kyse rakennemuutoksesta. Jos pikkumyymälöille ei ole asiakaslähtöistä tarvetta, niin ei niitä varmaan kukaan halua lähteä isoilla subventioilla tekohengittämään, jotta kesävieraat voivat hakea kaupunkireissulla unohtuneen piimäpurkin kätevästi lähikaupasta. Jos kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen edesauttaa myymälöiden määrän supistumista, niin sitten vain on näin.