Hyvä kirjoitus, mutta kyllä jää, kun veroja ei lasketa. Kyseessä siis muutama prosentti leivän kuluttajahinnasta, minkä tuottaja saa. Tämä selittyy - kuten kerrotkin - pitkälti sillä, että leipä on jalostettu tuote, jonka hinta ei ole vain tuottajan osuus töineen, vaan logistiikkaa, palkkoja, toimitilojen vuokraa, konekustannuksia, veroa ja muita kustannuksia.
Mitä tästä Suomen saamista EU:n maataloustuista ja Suomen omista tuista seuraa? Esimerkiksi leivän hinnan tulisi olla matalampaa kuin vähemmän tuetuissa maissa? Ei suinkaan. Suomessa elintarvikkeiden hinnat ovat selvästi EU:n keskiarvojen yläpuolella. Leipä varsinkin.
Mutta ei tämä ole yksin Suomen ongelma. Uusimpien Eurostatin tilastojen mukaan suomalainen ruoka on nyt samaa hintatasoa tai halvempaa kuin muissa Pohjoismaissa, mutta noin 20 prosenttia korkeampaa kuin EU:ssa keskimäärin. Kun monissa EU-maissa ruokaa verotetaan Suomea kevyemmin, jopa merkittävästi kevyemmin, iso osa kalleudesta selittyy jo tällä.
Keskusliikkeiden valtaa tulisi vähentää ja suosia ns. lähimyyntiä. Tämä olisi myös logistisesti järkevää. Mutta valtaosa tuotteista tarvitsee jalostamista, ja tässäkin on menty - edelleen tuottajilta kuultuna - niin keskitettyihin teurastamoihin ja meijereihin, että tuottajat kokevat olevansa heikoilla.
Tuohon lukuun 96 senttiä, niin tavallaan jää, mutta kuten kumpikin tiedämme, niin sillä katetaan niitä kuluja, mikä sitten lopulta jää kaupalle onkin jo täysin eri asia.
Suomessa ruoan hinta on suhtteellisesti tullut lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa, johon yksi syy on esimerkiksi kaupan merkittävä tehostuminen, sama myös teollisuudessa. Kuten mainitsitkin, niin erilaiset verokannat selittävät merkittävän osan hintaeroista kuluttajalle. Mielenkiintoinen asia on myös esimerkiksi suurten globaalien yritysten hinnoittelu, joka "suosii" ns. matalamman elintason maita, niissä saadaan ostaa sama tuote edullisemmin sisään, kuin vaikka Suomessa tai Ruotsissa. Ruoan hintaan vaikuttaa tietysti myös monet muut tekijät ja ei koskaan voi olla mainitsematta pitkiä etäisyyksiä tai energiakuluja, jotka Suomessa ovat keskiarvoa korkeammat. Palkat ovat yksi iso asia, vaikka Suomessakin puhutaan matalapalkka-alasta, niin korkeiden sivukulujen jälkeen etenkin olemme selvästi kalliimpi maa työantajalle, kuin suurin osa näistä maista, joissa ruoka on meitä halvempaa. Yksi iso tekijä on myös meidän äärimmäisen tiukka elintarvikkeiden valmistuksen ja myynnin valvonta, jotka aiheuttavat omat lisäkulunsa. Hyvä asia, mutta emme ole millään muotoa samalla viivalla esim. välimeren maiden tai entisten itäblokin maiden kanssa.
Uskallan väittää, että kaupan saama kate on monissa maissa suurempi kuin se on Suomessa, menemättä tässä yksityiskohtiin. Tuo lähimyynnin suosiminen on mielestäni jo tänä päivänä arkipäivää, esim. kun puhutaan harmaan talouden valvonnasta tai elintarvikevalvonnasta. Hieno asia noin ajatuksellisella tasolla, mutta käytännössä puhutaan "lillukan varsista". Ei tuottajat kykene jalostamaan heidän tuotteitaan, ei riitä ammattitaito eikä pääomaa rakentaa osaamista ja infraa tälle. Jo tällä hetkellä pientuottajien tuotteet ovat lähes järjestään todella kalliita ja niiden kysyntä marginaalista. Tämän voi käydä tarkistamassa vaikka muutamasta niitä tarjoavasta suuryksiköstä. Itse ostan näitä aika usein kannatuksen vuoksi, mutta esim. maku tai tuotteen laatu ei usein ole siihen syynä. Kesäisin löytyy jonkin verran tilamyyntiä, mutta tämä ei ole edes ekologisesti se järkevin malli, koska kuluttaja joutuu joka tapauksessa asioimaan kaupassa saadakseen kaiken tarvitsemansa.
Tuottajat kokevat varmasti olevansa heikoilla. Tiedän sen erittäin hyvin, samoin kokee teollisuus, mutta ei syynä ole vain keskittynyt kauppa. Täälläkin puhutaan siitä, että jos ei menesty, niin silloin joutaakin tippua pois. Suomessa on kuitenkin kolme isoa toimijaa kaupan alalla ja ymmärrettävästi siellä on kilpailua. Kaksi samalla hintatasolla kilpailevaa ja yksi kalliimpi, joka haluaa panostaa enemmän erilaisiin palveluihin, mutta joutuu myös seuraamaan hintakilpailua. Kun joku haluaa myydä ruisleivän edullisesti, niin eihän se osta sitä siltä, joka tarjoaa sen kalleimmalla hinnalla kaupalle. Se ostaa sieltä, joka tarjoaa edullisimmin ja pystyy tarjoamaan riittävän volyymin. Mutta eiväthän suuryksiköiden 20 000 -30 000 tuotetta kaikki ole niitä, joissa haetaan vain halvin hinta, onneksi! Teollisuus ymmärtää tätä myös koko ajan paremmin ja paremmin, jalostaa tuotteita ja saa paremman hinnan, erilaistuu ja tekee lisä-arvoa tuotteelleen. Tässä on sitten sen tuottajan pystyttävä pitämään pintansa, saamaan parempaa hintaa raaka-aineelleen.
Hyviä esimerkkejä ovat muutamat maitotilat tai lihakarjatilat, jotka ovat mukana jo teollisuuden mainonnassa. Raaka-aineelle on luotu tarina ja varmasti he saavat tätä kautta paremman hinnan työstään. Kuitenkaan mikään ei lopeta hintakilpailua, en jaksa edes Marinin hallituksen pystyvän tähän. Jos se lopetettaisiin suomalaisten tuottajien kohdalla, niin kauppa ostaisi tuotteensa sen jälkeen ulkomailta, koska Lidl tekisi varmasti näin ja pakottaisi muut perässä. Tämä olisi maatalouden kohdalla varmasti se pahin skenaario. Aika kauaksi on päästy maataloustuista.