Viestin lähetti JanJ
Miten huonompi joukkue voi voittaa?
Tekemällä enemmän maaleja kuin vastustaja tietysti. Eikös se niin mene, että enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa?
Tämähän on suurimmaksi osaksi tulkintakysymys. Jos otetaan ajatusmalli, jonka mukaan enemmän maaleja tehnyt joukkue on parempi, homma on yksinkertainen. Parempi voittaa aina. No problemos.
Henkilökohtaisesti käyttäisin kuitenkin termiä pelillinen paremmuus. Ja ei, parempi joukkue ei aina voita.
Jokaisessa ottelussa on lukuisia satunnaistekijöitä, joihin joukkueiden pelin hyvyys ei käytännössä vaikuta lainkaan.
Kumpikin joukkue voi heittää samanlaisen kiekon laitaa pitkin päätyyn. Toisen joukkueen kiekko pomppaa onnekkaasti laidan kohoumasta maalille, toisen ei. Ei sillä ole mitään tekemistä joukkueen hyvyyden kanssa, vaan kyse on onnesta.
Puolustaja tekee upean pitkän pystysyötön, jonka hyökkääjä ottaa vastaa paitsion rajamailla. Toisen joukkueen osalta linjatuomari viheltää, mutta toisen joukkueen vastaavassa tilanteessa käsi jää alas. Perustuuko linjatuomarin inhimillinen havainto siihen, kumpi joukkue on parempi?
Joukkue A luo ottelussa kymmenen loistavaa maalintekopaikkaa, mutta joukkue B vain kaksi. B laukoo kiekon kahdesti tolpan kautta sisään, A laukoo kuusi kertaa ylärimaan tai tolppaan, mutta ei maaliin. Toki voidaan ajatella, että se kahden sentin sisään-ulos-marginaali on kiinni on laukojan tarkkuudesta, mutta realistisesti ajateltuna tehokkaampi selittäjä on yksinkertaisesti onni.
Jos samanlainen holtiton pomppukiekko osuu autuaan tietämättömän pakin takapuoleen ja pomppaa maaliin toisessa päässä, mutta ei toisessa, ei siinäkään ole liiemmin joukkueen hyvyydestä kyse. Joskus pomppii, joskus ei.
Pelillisesti paremmalla joukkueella on paremmat mahdollisuudet voittaa. Jos tasoero on pieni, suhdeluku saattaa olla vaikkapa 55-45. Kun tekee asiat hieman vastustajaa paremmin, pieni huono onni ei vielä käännä ottelua vastustajalle.
Maraton on sikäli huono vertaus, että siinä onnesta riippuvia satunnaistekijöitä ei juurikaan ole, mutta mahdollisia ne siltikin ovat. Jos toiseksi tullut juoksija häviää viisi sekuntia horjahdettuaan aiemmin, kun takana tullut kilpakumppani on astunut kantapäälle, voittaako parempi juoksija varmasti? Vai kuuluuko hyvyyteen se, että pystyy kontrolloimaan myös takana juoksevia?