Ei tuota hyvässä joukkueessa torjuu paremmalla prosentilla voi yleistää.Tuossa on vielä hyvä artikkeli koskien maalivahtien tilastoja, mikä kaikkien kannattaisi lukea. Jotenkin ihmetyttää, että noita torjuntaprosentteja vertaillaan edelleen eri joukkueiden maalivahtien välillä. Kaikki jonkun verran jääkiekkoa seuraavat ymmärtävät kuitenkin, että eri joukkueiden puolustuksien tasoissa on isoja eroja. Jossain kohtaa se ajatusketju kuitenkin katkeaa, kun sen puolustuksen tason vaikutusta torjuntaprosentteihin ei ymmärretä, vaikka sen vaikutus on valtava.Adjusting How We Evaluate and Analyze Goaltenders - The Hockey Writers NHL Goaltending Latest News, Analysis & More
Why the relatively new goals saved above expected (GSAx) stat is a better method of evaluating goaltending.thehockeywriters.com
Huonosti puolustavaa joukkuetta vastaan vastustajat saavat keskimäärin korkeamman maaliodottaman paikkoja, kun he pääsevät jatkuvasti laukomaan ykkössektorilta. Hyvin puolustavan joukkueen takana maalivahdille tulevat laukaukset lähtevät keskimäärin huonommista paikoista, jolloin oletettavasti maalivahdin torjuntaprosentti on parempi, päästettyjen maalien keskiarvo pienempi ja voittojakin tulee enemmän, mikäli joukkueen hyökkäys toimii edes jollain tasolla.
Kuten tuossa yllä linkkaamassani artikkelissa todetaan, niin torjuntaprosentti kertoo, kuka maalivahti torjuu eniten maalia kohti tulevia laukauksia. GSAx tilasto puolestaan kuvaa sitä, kuka maalivahti torjuu eniten laadukkaita laukauksia. Torjuntaprosentin ongelma on edelleen se, että siinä maskittoman siniviivalerpun torjuminen on yhtä arvokas kuin gamesaver. Ja jos vertaillaan Liigan parhaiten puolustavaa joukkuetta ja huonoiten puolustavaa joukkuetta, niin jälkimmäisessä niitä korkean maaliodottaman laukauksia tulee sieltä ykkössektorilta ihan järjettömästi enemmän. Jopa niin paljon, että jos maalivahti pelaa tasolla X molemmissa joukkueissa, niin toisessa joukkueessa se torjuntaprosentti on useamman prosenttiyksikön parempi.
Nuo kaikki maalivahtien perinteiset tilastot ovat vähintään yhtä paljon joukkuekohtaisia tilastoja kuin maalivahdin henkilökohtaisia tilastoja. Hyvässä joukkueessa voittaa helpommin kuin paskassa joukkueessa, hyvässä joukkueessa päästää vähemmän maaleja kuin paskassa joukkueessa ja hyvässä joukkueessa torjuu lähes poikkeuksetta paremmalla torjuntaprosentilla kuin paskassa joukkueessa. Sen takiahan niitä edistyneitä tilastoja on käyty tuottamaan, kun nuo perinteiset tilastot ovat huonoja eivätkä missään nimessä vertailukelpoisia eri joukkueiden pelaajien kesken.
Maalivahtien tilastojen lisäksi toinen tilasto, mitä käytetään ihan järjettömästi on plus-miinus-tilasto. Plus-miinus-tilastoa käytetään, kun vertaillaan eri joukkueiden pelaajien puolustusosaamista, vaikka se ei kerro siitä mitään. Joku laiskasti puolustava hyökkääjä voi kerätä kauden aikana oikein hyvät plussat kärkijoukkueessa, jos hänen ketjunsa on tehokas hyökkäyspäässä ja ketjukaverit puolustavat hyvin. Jossain Liigan jumbojoukkueessa puolestaan jopa Liigan parhaan puolustavan hyökkääjän on vaikea päästä plussan puolelle, jos hän pelaa isoja minuutteja, joukkueen viisikkopuolustaminen on sekavaa ja joukkue häviää jatkuvasti.
Ei olisi mikään ylitsepääsemätön tehtävä Liigaltakaan käydä keräämään otteluista xG-dataa, jonka ylläpitämiseen riittäisi yksi henkilö. Ensinnäkin seuraajat saisivat dataa siitä, mitkä joukkueet sarjataulukossa yli- ja alisuorittavat suhteessa luotuihin ja päästettyihin maalipaikkoihin. Samalla saataisiin helposti ensimmäinen vertailukelpoinen maalivahtitilasto ja samalla paljon lisää hyödyllistä sekä monia kiinnostavaa dataa kenttäpelaajista. No en kuitenkaan pidättele hengitystäni odotellessa sitä, että Liiga tulisi tässä asiassa tälle vuosikymmenelle.
Osa kärki joukkueista pelaa vahvaa kiekonhallintaa, jolloin niitä nimenomaisia helppoja laukauksia ei välttämättä kovinkaan kerry. Kiekonhallinan menetys monesti tapahtuu kiekonmenetyksestä ja nopeasta pelin kääntämisestä, jolloin maaliodottama on suurimmillaan. Tätä myös passiivisesti träppäävä joukkue odottaa.
Suomalainen peli ja tuomarilinja tukee passiivista träppiä, johon lähtökohtaisesti heikompi monesti asettuu. Passiivisemman joukkueen maalivahti kerää helpohko torjuntoja, koska maalinedusta on helppo sulkea mailapelillä. Kiekonhallintaan pyrkivän joukkueen maalivahti taas odottaa kylmissään, sitä yllättäen avautuvaa 2-1 vastaiskua