Matkalla avaruuteen?

  • 196 264
  • 1 368

redpecka

Jäsen
Youtubessa tai jossain törmäsin kameleonttiteoriaan tässä vähän aikaa sitten, olisiko ollut joku tiedetubettaja petterimikkonen tai vastaava. Mielenkiintoinen kase. Netistä pikaisesti nyt löysin tämän: Kääntyykö Einstein nyt haudassaan? – Fyysikot osoittivat, että yleiselle suhteellisuusteorialle on vaihtoehto

- - - - - - - -

"Kameleonttiteoria on saanut nimensä siitä, että sen ominaisuudet muuttuvat ympäristön mukaan. Neljän perusvoiman lisäksi siihen kuuluu teoreettinen ”viides voima”."

- - - - - - - -

”Tutkimuksemme ei tarkoita, että yleinen suhteellisuusteoria on väärin, mutta se osoittaa, ettei sen tarvitse olla ainut tapa selittää painovoiman merkitystä maailmankaikkeuden synnylle”, Arnold sanoo.

Tämä tarkoittaa, että voi olla muitakin tapoja selittää maailmankaikkeuden mysteerejä, kuten sen kiihtyvää laajenemista. Koska kiihtyminen ei toimi hyvin yhteen suhteellisuusteorian kanssa, sitä selitetään yleensä pimeän energian teorialla."

- - - - - - - -


Tykkään tällaisista yrityksistä. Moni asia menee huimaa vauhtia eteenpäin jo ihan tässä mun eliniän aikana ja tällä vuosituhannella on keksitty paljon kaikkea kuten vaikka se, että avaruuden muoto ei ole satula eikä pallo vaan se on laakea ja sitten tämä että 8 miljardia vuotta sitten universumi lähti kiihdyttelee. Ja että eksoplaneettoja on biljardi.

Mutta silti ollaan monien asioiden kanssa vähän paikallaan, ei päästä empiirisesti eteenpäin ja koitetaan matematiikan avulla laskea säikeitä ja ulottuvuuksia, kameleontteja, hypoteettisia valkoisia aukkoja, suhteellisuusteorian sallimia madonreikiä...
 
Viimeksi muokattu:

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Onhan noita muutetun gravitaation teorioita ollut jo pitkään. Kai niiden kannattajia pidetään vähän puolihulluina tiedepiireissä, mutta minustakin on hyvä, että tällaisia vaihtoehtoja esitetään ja haetaan.
 

redpecka

Jäsen
Tuosta vaikka kameleonttiteoriasta: neljää tiedettyä perusvoimaa ei olla saatu yhtenäistettyä, eli painovoimaa ei saada ympättyä heikkoon-, eikä vahvaanydinvoimaan eikä sähkömagnetismiin. Kaiken teoria odottaa keksijäänsä. Ja yleinen suhtis ei selitä pimeää energiaa.

Säikeitä laskeskeltu ja tietääkseni tässä skenessä teoriota on lukuisia ja kaikki ovat todellatodella erittäin monimutkaisia toimituksia.

Miltä tuntuu, jos lähtisi toista kautta perkaamaan. Ihminen ensimmäisenä omassa mittakaavassaan oppinut painovoiman perstuntumalla. Sitten teknologian kehittyessä löydetty kolme muuta perusvoimaa jotka operoi pienemmissä mittakaavoissa eli siellä atomien ja hiukkasten maailmassa.
- - - -

Jos ajateltaisiin olevamme atomitason heeboja, meille olisi lukion ekalla viimeistään opetettu luonnon kolme perusvoimaa.

Joskus tulevaisuudessa koku njyytton väittää, että suuressa mittakaavassa meidän sähkömagneeteilla ei olekaan mitään merkitystä vaan siellä jyllää tällainen mystinen "pimeä painovoima" joka sieppaa maailmakaikkeuden massaenergiasta ison slaissin.
- - - -

Pointtini tässä siis on, että hiukkastasonmittakaavan janareilla perusvoimia on 3 + kameleonttivoima, kun meidän tuntemassa maailmassa se on 3+1+kameleontti.
- - - - - -

Eli analogiani tässä on se (puoltaen tällaisia kameleonttiteorioita), että mittakaavasta toiseen siirryttäessä tulee vain yksinkertaisesti seuraavat luonnonlait vastaan eikä se sodi mitään vastaan koska nehän on luonnonlakeja. Omasta mittakaavaperspektistämme tiirailemme meidän luontoa ja maailmankaikkeutta ja se on luonto.

Lisäys: Jos ajattelisi, että maailmankaikkeus kun oli 6 miljardia vuotta vanha, siihen alkoi vaikuttaa seuraavan mittakaavan voimat silti kumoamatta atomien keskinäistä vuorovaikutusta hiukkastasolla tai galaktisien järjestelmien omaa sisäistä siellä vaikuttavaa voimaa (painovoima).

Mittakaava-asioita.
 
Viimeksi muokattu:

Morgoth

Jäsen
Pointtini tässä siis on, että hiukkastasonmittakaavan janareilla perusvoimia on 3 + kameleonttivoima, kun meidän tuntemassa maailmassa se on 3+1+kameleontti.

Itseäni häiritsee, että nuo mittakaavat ovat kovin riippuvaisia ihmisten koosta maailmankaikkeuteen tai atomeihin (joko olemme liian isoja tai liian pieniä). Kuulostavat jotenkin keinotekoisilta rajoilta tai helppo ymmärtää miksi ne ovat syntyneet. Esim. Newtonin painovoimateoriat toimii maanpinnalla tarpeeksi tarkasti, avaruudessa tarvitaan suhteellisuusteoriaa ja kvanttimaailmassa ollaan ihan eksyksissä. Jotenkin kuulostaa luonnollisimmalta mielestäni, että esim. suhteellisuusteoria on tarpeeksi tarkka approksimaatio omalla toimivuusalueellaan jostakin syvemmästä ilmiöstä, jota se ei pysty kokonaan selittämään. Lisäksi tuntuu että meidän perstuntuma on lähes hyödytön selvittämään näitä maailmankaikkeuden perusmysteeriä tai kvanttimaailman kummajaiset ainakin herättää epäluulon, että löytyykö se syvällinen todellisuus oikeasti vain jostakin yhtälöistä joita sanallisesti on vaan mahdotonta ymmärtää tai selittää.
 

redpecka

Jäsen
Nyt on kuunatseille tarjolla juutalaista saalista?

Kuuhun rysähti tuhansia karhukaisia

Tuo karhukaisten horrostila on muuten melko mielenkiintoinen: "Jos kuukauden ikäinen karhukainen vaipuu kryptobioosiin ja virkoaa siitä vuosien kuluttua, se on yhä elintoiminnoiltaan kuukauden ikäinen". Tuo kun selvitetään niin siinä on ratkaisu avaruusmatkoihin.
Karhukainen phone home.

Nyt kun kuuhun iskeytyy joku meteoriitti, sinkoutuvat nämä ötökät pitkin poikin aurinkokuntaa. Olis hienoa jos joku karhukaispariskunta saisi sellaisen katapulttikiihdytyksen vaikka Jupiterista ja pääsisivät tähtien väliselle reissulle, tietenkin kohti Karhukaisten tähdistöä, josta ovat alunperin kotoisinkin. En tiedä onko se mahdollista vai tuleeko nää kaikki murikoitten mukana heti kohta takas Maahan.

Haluaisin kuitenkin uskoa, että pääsisivät kotiin voidakseen palata tänne ehkä jonkun 850 miljoonan vuoden kuluttua karhukaiskuninkaansa Otso III:n kera ja he kertoisivat meille sitten mitä tehdä. Olen kaipaillutkin vahvaa johtajaa, joka kertoo miten asiat on ja joka kestää säteilyä.
 
Tästä asteroidista ei liene täällä vielä ollut puhetta? (linkki maikkariin)

Kyseessä on siis OK 2019 asteroidi, joka ohitti maan vastikään 73 000km:n etäisyydeltä. Suhteutettuna kerrottakoon, että maan halkaisija on noin 12 700km ja maan etäisyys etäisyys kuuhun ~384 000km.

[url=https://www.nationalgeographic.com/science/2018/11/impact-crater-found-under-hiawatha-glacier-greenland-ice/]Jos tuo kuudenkymmenen tiedemiehen tekemä tutkimus on vedenpitävä ja maahan on todella osunut 1 tai jopa 2 asteroidia n.12 000 vuotta sitten (linkki nationalgeographic)[/URL], tulevat ne toivottavasti nostamaan valmiustasoamme maan ulkopuolisia uhkia, eli asteroideja ja komeettoja vastaan. No, itse oletan että vaaditaan Tunguskan- tai Tseljabinskin meteorin kaltainen tapahtuma keskelle jotain metropolia mikä tappaa muutamia satoja tuhannsia ihmisiä, että asia alkaa kiinnostaa laajemmin.

Noita maan läheltä meneviä kappaleita on vuosittain kohtalainen määrä ja niistä tiedetään ymmärrettävästi todella vähän. Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä oli aiheeseen liittyvä juttu suomalaisesta Anne Virkistä, joka työskentelee tutkijana Arecibon observatoriossa Puerto Ricossa NASAn rahoituksella. Juttuun liittyen kiinnostaa PDCO:n (Planetary Defense Coordination Office) rahoituksen määrä, mitä en netistä löytänyt, joten jos jollain tuo info on saatavilla, mielenkiinnolla otan sen vastaan.

Tässä vielä linkki wikipediaan, mistä voi katsella 2018 maan ohittaneiden asteroidien määrää lähempää, mitä kuu on meistä (lunar distance) ja sitä, miten hyvin havaitsimme ne.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tästä taitaa tulla ketju "Matkalla maahan?". Mutta USA:n kongressi en esittänyt mandaatin, jonka mukaan 90% maan läheisistä kappaleista (Near Earth Objects) jotka ovat 140 m läpimitaltaan vähintään pitäisi olla seurattavana 2020 vuoteen mennessä. Siihen ei kuitenkaan tainnut riittää tarpeeksi rahoitusta. Seuraan läheltä Neocam-kameraprojektia, joka olisi avaruudesta käsin näitä lähikappaleita kartoittava teleskooppi. Rahoitusta ei ole kuitenkaan lopullisesti päätetty sillekään, mutta se auttaisi taas kartoittamaan ja seuraamaan näitä läheltä kulkevia isoja möhkäleitä.

Todettakoon vielä, että olemme ehkä lisäajalla suuren iskun suhteen, koska kymmenen kilometrin luokan kappaleita pitäisi iskeytyä maahan noin 50 miljoonan vuoden välein ja viimeisin, tiettävästi dinot tuhonnut isku tapahtui kaiketi enemmän kuin 50 miljoonaa vuotta sitten. Mutta ei nyt lähitulevaisuudessa (satojen vuosien sisällä?) pitäisi olla tuollaista iskua tiedossa, jollei sitten tule joku iso komeetta tai joku uusi suurempi Oumuamua, joka on "ohjelmoitu" osumaan maahan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Joskus tuli mieleen, että tässä olisi meille avaimet maailmanrauhaan. Nämä meteorit/asteroidit/komeetat olisi oivallinen "yhteinen vihollinen" joita vastaan meidän tulisi yhtenä ihmisenä puolustautua. Jos tämä ajatusmalli saataisiin kaikkien ihmisten päähän, niin sitten emme tappelisi keskenämme.

Noita tuomiopäivän kivenmurikoita kun tuolla avaruudessa riittää loputtomiin ja mahdollinen isku voi osua mihin tahansa planeetallamme, niin työsarkaa riittäisi.

No niin, siitä joku nykyajan Mandela tai Gandhi ideaa kehittämän, saa käyttää vapaasti.

Ja sitten heräsin..
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Ursan edustaja kertoi juuri aamutöllössä, että ainakaan pariintuhanteen vuoteen ei ole odotettavissa iskua. Joskus se tulee kuitenkin satavarmasti.
 

Carlos

Jäsen
Ursan edustaja kertoi juuri aamutöllössä, että ainakaan pariintuhanteen vuoteen ei ole odotettavissa iskua. Joskus se tulee kuitenkin satavarmasti.

Kaveri varmaan tekee läheistä yhteistyötä säteilyturvakeskuksen kanssa.

Tämä nimim. @Rantojen mies mainitsema OK2019 -asteroidikin löydettiin vasta käsittääkseni muutamaa tuntia ennen kuin se suhahti maan ohi, ja se oli sentään kokoluokkaa n. 100 metriä halkaisijaltaan! Ja se Tseljabinskin meteori jokunen vuosi sitten "löydettiin" vasta tyyliin päivä-pari sen jälkeen kun lasiliikkeet jo palkkasivat hätäapua puhelinpalveluunsa, vaikka toki se olikin vain n. 20-metrinen murikka.

Tuo jenkkien 90% mandaatti on aika lapsellinen, vähän sama kuin se Suomalainen ja 10 ryssää. Joskus se tulee se 11. kohdalle.

Ja näin lisähuomiona 10 vuoden päästähän päästään sitten jännittelemään kun 400-metrinen Apophis pyyhältää vain 30.000km päästä ohi. Se menee jo lähempää kuin jotkin satelliitit, ja jopa niin läheltä että maan vetovoima tulee muuttamaan sen kurssia.

Asiaan MITENKÄÄN liittymättä, tälle aiheelle taisi olla ihan oma ketjunsakin, mutta meni nyt tänne.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Ursan edustaja kertoi juuri aamutöllössä, että ainakaan pariintuhanteen vuoteen ei ole odotettavissa iskua. Joskus se tulee kuitenkin satavarmasti.
Ursa puhuukin niistä taivaankappaleista, jotka me tiedämme. Siellä on paljon sellaisiakin, joista emme tiedä mitään. Juurihan muutama vuosi sitten yksi tällainen tippui Venäjälle, sitten oli vielä tuo "läheltä piti" tilanne hiljattain josta @Rantojen mies kirjoitti. Näistä emme saaneet minkäännäköistä ennakkovaroitusta.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Ursan edustaja luonnollisesti mainitsi nämä vielä tuntemattomat, mutta ei sieltä mitään massiivista iskua pitäisi olla ihan heti tulossa. Nyt puhutaan siis kilometrien kokoisista halkaisijaltaan eli niistä, jotka tekevät todellista tuhoa. Ne sitten hoidetaaan ydinlatauksella.
 

Morgoth

Jäsen
Joskus tuli mieleen, että tässä olisi meille avaimet maailmanrauhaan. Nämä meteorit/asteroidit/komeetat olisi oivallinen "yhteinen vihollinen" joita vastaan meidän tulisi yhtenä ihmisenä puolustautua. Jos tämä ajatusmalli saataisiin kaikkien ihmisten päähän, niin sitten emme tappelisi keskenämme.

vrt. ilmastokeskustelu. Väittäisin että nämä kivenmurikat avaruudessa ovat niin kaukainen uhka ettei se ihmiskuntaa tule yhdistämään kuin korkeintaan niitä, jotka tänne jäävät henkiin osuman jälkeen. Oletettavasti hekin alkaisivat pian sotia keskenään, että miten maapallo jaetaan uudestaan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
vrt. ilmastokeskustelu. Väittäisin että nämä kivenmurikat avaruudessa ovat niin kaukainen uhka ettei se ihmiskuntaa tule yhdistämään kuin korkeintaan niitä, jotka tänne jäävät henkiin osuman jälkeen. Oletettavasti hekin alkaisivat pian sotia keskenään, että miten maapallo jaetaan uudestaan.
Näin se mitä todennäköisimmin oikeassa elämässä menisi.

Noista etäisyyksistä tuli mieleeni tällainen:

Aurinkohan on noin 5 mrd vuotta vanha. Tuolloin siis lähti ensimmäiset valonsäteet matkaan. Tämähän tarkoittaa sitä, että 5.01 miljardin valovuoden päässä meistä on galaksi/tähti/planeetta, jotka ei tiedä meistä mitään, koska valo auringon valo ei ole ehtinyt niin kauas. Kohta se ehtii, ja sitten ne siellä näkee, että kappas, tuolla synty tollanen tähti. Odotellaan hetki niin nähdään että onko siellä elämää ylläpitäviä planeettoja pyörimässä sitä ympäri.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Koska avaruudessa ei ole kaasukehää vaan thjiö, niin ytimet voi toimia ainoastaan kiinteitä kohteita vastaan. Eli jos on höttöinein, niin vaikutusta ei juuri ole. Räjäytys tyhjiössä on sangen haastavaa.

Eikä vaikutusta juuri kiinteesäänkään, sillä se massakeskipiste ei juuri muutu. gravitaatio vetää sen kasaan ja tuloksena on viä pahempi törmäys, kuin haulikonammus ilmakehään aka Shoemaker-Leavy Jupieteriin.

Se vierellä kulkeva massakeskipistettä siirtävä alus on se paras vaihtoehto kurssin muuttamiseen, mutta tää edellyttää havaintoa ajoissa. Räjäyttämällä on tosi vaikeeta näitä estää.
 

Uncle Leo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat altavastaajille
Syksyn tullen pääsee taas jatkamaan avaruuden tutkimista, joka on siis kohdallani vielä alkutekijöissään. Tieteellisellä tasolla avaruusasiat ovat sellaisia jotka menevät valitettavan usein itseltäni yli hilseen, joten näin aluksi panostan tuohon visuaalisuuteen ja sen antamiin elämyksiin. Eli koitan bongailla tähtikuvioita ja muuta mielenkiintoista.

Linnunradan olen nähnyt vain kerran, kolmisen vuotta sitten, ja siitä näystä innostuksen tähän sainkin. Nyt olisi tarkoitus että pääsisin tuon näkemään syksyllä uudelleen kunnolla. Onko kellään tietoa missä Pirkanmaalla on parhaat mahdollisuudet se nähdä? Eli jokin yleinen paikka mihin voi mennä tarkkailemaan ja jossa ei ole valosaastetta. Taivaanvahti-sivun mukaan Kangasalla on Rajalan Kämppä -niminen paikka jossa olisi hyvät näkymät, mutta sinnekin on melkein tunnin ajomatka Pirkkalasta.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Onko kellään tietoa missä Pirkanmaalla on parhaat mahdollisuudet se nähdä? Eli jokin yleinen paikka mihin voi mennä tarkkailemaan ja jossa ei ole valosaastetta. Taivaanvahti-sivun mukaan Kangasalla on Rajalan Kämppä -niminen paikka jossa olisi hyvät näkymät, mutta sinnekin on melkein tunnin ajomatka Pirkkalasta.
Ei tietoa Pirkanmaan paikoista sen tarkemmin, mutta kyllä joku puolen tunnin ajomatka kaupungin keskustasta pitäisi riittää tarpeeksi pimeän paikan löytämiseen Linnunradan nähdäksesi. Kivaa, että joku muukin nauttii vielä näistä taivaallisista näkymistä.
 

Uncle Leo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat altavastaajille
Ei tietoa Pirkanmaan paikoista sen tarkemmin, mutta kyllä joku puolen tunnin ajomatka kaupungin keskustasta pitäisi riittää tarpeeksi pimeän paikan löytämiseen Linnunradan nähdäksesi. Kivaa, että joku muukin nauttii vielä näistä taivaallisista näkymistä.

Joo näyttäisi tuolla Taivaanvahti-palvelussa olevan joku paikka Lempäälässäkin jossa linnunradan pitäisi näkyä, mutta ei vaan niin hyvin. Kangasalan paikka sai täydet 3 tähteä, Lempäälä 2. Ja tosiaan nuohan ovat vain palvelun käyttäjien ilmoittamia paikkoja, mutta laiska haluaa päästä helpolla ja mennä heti paikkaan missä linnunrata näkyy hyvin, ilman turhia etsimisiä. Mietin kyllä että lähtisi ajelemaan vaan jonnekin maalle, mutta ei sitä ihan minkä tahansa maatilan pihaan viitsi ajaa :)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eli jokin yleinen paikka mihin voi mennä tarkkailemaan ja jossa ei ole valosaastetta. Taivaanvahti-sivun mukaan Kangasalla on Rajalan Kämppä -niminen paikka jossa olisi hyvät näkymät, mutta sinnekin on melkein tunnin ajomatka Pirkkalasta.

Haasteellistahan tuo hyvän paikan löytäminen on Tampereen läheisyydessä. Se valo vain on haaste.

Kun itse asuin vielä Kangasalla, oli lähelläni olosuhteisiin nähden kohtuullinen paikka. Se oli ihan kävelymatkan päässä ”sivistyksestä”, eli tiheää asutusta. Paikka oli Suoramanjärven uimaranta, tai oikeastaan sen lähellä oleva Suoramanjärventie ja ympäröivä peltoaukea. Valtatie 12 meni vierestä, ja Tampere valaisi tehokkaasti lännessä. Etelään oli kuitenkin olosuhteisiin nähden kohtuullinen näkymä, ja kyllä sieltä himmeimmätkin tähtikuviot jotenkin näki. Siinähän on melko harvaan asuttua ”erämaata” aina Valkeakoskelle asti.

Linnunrata näkyi kohtuullisesti, jos oli kirkas ilta eikä kuutamoa. Joku vastaava paikka voisi löytyä lähempääkin Pirkkalaa. Kyllähän sen komeammin näkee vielä pimeämmissä olosuhteissa. Pohdin, että olisiko jossain kohtaa tuota mainitsemaani Kangasalan ja Valkeakosken välimaastoa jotain sopivaa kohtaa? Esim. Savontien varrella?

Itse pääsin muutama vuosi sitten näkemään Linnunradan todella komeissa olosuhteissa. Paikkana oli Chile ja Elquin laakso, jossa valosaaste on hyvin vähäistä. Linnunradan lisäksi naapurigalaksit Suuri ja Pieni Magellanin Pilvi näkyivät hyvin. Tuo oli huikea kokemus. Toki tuolla seudulla tähtitaivas oli täysin erilainen. Kuukin oli ylösalaisin. Onneksi se ei enää näkynyt tuolla Elquin laaksossa. Muutamaa päivää aiemmin se esti nauttimasta täysin rinnoin tähtitaivaasta Atacaman autiomaassa. Toisaalta kuun nousu siellä oli myös huikea kokemus.
 

Samila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Onko kellään tietoa missä Pirkanmaalla on parhaat mahdollisuudet se nähdä? Eli jokin yleinen paikka mihin voi mennä tarkkailemaan ja jossa ei ole valosaastetta.

Tässä on oiva kartta valosaasteelle: www.lightpollutionmap.info

Kyllä noilta keltasilta alueilta pitäisi jo linnunradan nähdä. Mieluiten säästäisin toki muutaman euron ja lähtisin ajelemaan joku pilvetön ilta kohti Virtoja ja ottaisin vaikka kamerankin mukaan. Itse asustelen Lahden lähistöllä ja yleensä ajan Orimattilan kupeeseen, Mallusjoelle, jossa ei juurikaan ole valosaastetta häiritsemässä havaintointia.
 

Uncle Leo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat altavastaajille
Kiitoksia @Sistis ja @Samila .

Valosaastekartan mukaan myös vanhempieni kesämökki näyttäisi olevan otollinen paikka, silloin nuorena kun siellä vietti enemmän aikaa niin avaruus ei niin kiinnostanut että olisi mennyt iltaisin/öisin sitä tarkkailemaan. Joten sitä voisi kokeilla ennen kuin lähtee harhailemaan pimeille metsäteille. Toivottavasti vaan syksyllä on paljon selkeitä öitä.

Kyllähän tällaisen tähtiharrastuksen aloittelu vaatii ainakin itseni kohdalla jotain vähän sykähdyttävämpää kuin jonkun Otavan bongaus.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura

Sikäli mielenkiintoista, mutta tämä pisti mietityttämään:

K2-18b kiertää noin 110 valovuoden päässä punaista kääpiötähteä sopivalla etäisyydellä, joten sen lämpötila vastaa Maan lämpötilaa.

”Tämä planeetta on paras kandidaattimme [etsittäessä elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta]”, sanoo Giovanna Tetti, University College Londonin tutkija uutistoimisto AFP:lle.

Korjatkaa toki jos olen väärässä, mutta eikös punaiset kääpiöt ole sen verran "vajaatehoisia", että jos planeetta on riittävän lähellä sulaa vettä varten, niin se saa myös jokseenkin kovan annoksen muutakin säteilyä kuin lämpöä? Joka todennäköisesti olisi este elämälle?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös