Tässä vielä Hawkingin viimeisin teoria.
Stephen Hawking takes a trip through a black hole - CNN.com
Stephen Hawking takes a trip through a black hole - CNN.com
Korjataan sen verran, että tiheys on singulariteetissä ääretön.singulariteetissa tiheys on nolla
Nuo mittaukset todettiin virheellisiksi. Luultavasti 99 % fyysikoista on valmis syömään hattunsa, jos valon nopeus onnistutaan ylittämään.Tosin Cernissähän löydettiin myös valonnopeutta nopeammin kulkevia alkeishiukkaisia
Tähden massa ja gravitaatiota vastustava voima tässä ovat ratkaisevia tekijöitä. Tähden elämällä on neljä mahdollista päätepistettä: valkoinen kääpiö, supernovana räjähtäminen, neutronitähti ja musta-aukko. Massan ollessa riittävän pieni (max n.3*auringon massa), tähden elämä päättyy valkeaan kääpiöön. Tällöin gravitaatiota vastustava voima on ns. degeneroituneen elektronikaasun paine. Seuraava skenaario on supernovana räjähtäminen hapen ja hiilen fuusion alkaessa. Riittävän suurimassaisilla tähdillä on lopussa sen sijaan rautaydin. Tällöin tähden kuollessa ulko-osa räjähtää supernovana, mutta ydin jatkaa romahtamista. Jäljelle jääneen ytimen massa taas ratkaisee tuleeko tähdestä neutronitähti vai musta-aukko. Ytimen massan ollessa alle Oppenheimer-Volkoffin massan lopputuloksena on neutronitähti, jolloin gravitaatiota vastustava voima on degeneroituneen neutronikaasun paine. O-V rajan ylityttyä mikään voima ei pysty kumoamaan gravitaatiota, jolloin lopputulemana on musta-aukko.Sinänsä loogiselta kuulostaa se, että supernovaräjähdyksestä syntyy niin suuri pakeneva voima, joka lyhistyessään vetäytyy takaisin keskiöönsä, kuten vaikka atomipommin räjähtäessä sienipilvi. Tästä keskiöstä syntyy sitten musta aukko, kun käytännössä räjähdyksen voima kääntyy päinvastoin.
Marsin pinnalta löydetty juoksevaa vettä, jota esiintyy ainakin tiettyinä Marsin vuodenaikoina.
Avaruus on aina kiehtonut ja siitä tulee paljon luettua juttuja laidasta laitaan. Sisäinen pikkupoikani on todella innoissaan tästä NASA:n uutisesta.
Tässä vielä Hawkingin viimeisin teoria.
Stephen Hawking takes a trip through a black hole - CNN.com
Avaruudesta kiehtoutuneet ihmiset lukivat saman "uutisen" jo yhdeksän vuotta sitten:
Melkoinen pettymys oli kyllä tämä tiedotostilaisuus.
Tuli muuten noista mustista aukoista mieleen, että onko asia ihan aukottomasti (heh heh) pystytty todistamaan että moisia on olemassa?
Sama ajatus minussa herää myös teoriasta alkuräjähdyksestä. Siis että kaikki maailmankaikkeudessa nykyisin oleva materia on joskus mahtunut oliko se nyt nuppineulanpäätä pienempään tilaan?
Tämä ei siis ole mitään kritiikkiä, mutta kunhan vaan maallikkona asiaa hämmästelen. Kyllä tuntee ihminen itsensä pieneksi, kun tuommoista asiaa ajattelee. Siinä nöyrtyy. Eihän tuo siis mitenkään voi mahtua ihmismielen käsityskykyyn. Ehkä se sen takia niin kiehtovaa onkin?
A
Joo, kyllähän ensimmäisenä putkahti ajatus, että Death Staria siellä rakennetaan täyttä häkää ja Star Destroyerit häärää siinä ympärillä, kun kerran useitakin isoja kappaleita...Nyt on alienit pistänyt pystyyn tähden jonka avulla valjastavat tähden energiaa jotain tiettyä käyttötarkoitusta varten, hmm. Alkaako voima heräillä.
Avaruusolentojen jättirakennelma vai mediakupla? – Outo tähti hämmästyttää | Tiede | yle.fi
Ihan mielenkiintoinen luokittelu tuokin tai jos tuolla asustelisikin tyypin II siviilisaatio. Melkoiselta puuhastelulta ydinvoimalat sun muut ihmiskunnan keksinnöt ja rakennelmat tuntuisi tuon jälkeen.
Kuun ja/tai Marsin valloitus otti taas askeleen eteenpäin.
Elon Musk ja SpaceX nyt sitten teki sen mitä on jo pitkään odotettu, he saivat kantoraketin ehjänä alas, jota voidaan näin ollen käyttää uudestaan. Varmaan jonkun verran huoltoa toki vaatii, ei mitään hajua asiasta.
Kauan siinä meni että ihmiskunta oppi rakentamaan raketteja jotka lähtevät kohtisuoraan ylös eivätkä "kaadu" matkalla, sen rinnalla tätä voi pitää jopa uskomattomana saavutuksena. Kuun ja/tai Marsin valloitus otti taas askeleen eteenpäin.
Miten tuo muuten tapahtuu? Jollain laskuvarjoilla vai millä? Jotenkin mulle tulee mieleen, että kuitenkin aika kuumottavaa käyttää jo kertaalleen käytettyä rakettia, sitä miettii, että jos kuitenkin siinä on jotain vaurioita tms.
Kauan siinä meni että ihmiskunta oppi rakentamaan raketteja jotka lähtevät kohtisuoraan ylös eivätkä "kaadu" matkalla,.
No kyllä ne "kaatuu" ihan tarkoituksellisesti..
Tarkoitin lähinnä sitä että raketti kaatuu noustessaan, rysähtää maahan ja räjähtää tulipallona. Pitkään meni että onnistuneista laukaisuista on tullut suurinpiirtein rutiinia.
Meikäläistä kyllä mietityttäisi melko pitkään astua moisten vimpainten kyytiin vieläkin, jos mahdollisuus tulisi. Vaikka miten siistiä olisi nähdä avaruutta livenä. Sen verta virityksiä nuo vieläkin ovat.
Luulen, että noita kaukaisia planeettoja löytyy ennen pitkää useampiakin. En sitten tiedä, miten niihin suhtautua, ne ovat niin kaukaisia ja siinä mielessä ihan oma ryhmänsä.
Luulen, että noita kaukaisia planeettoja löytyy ennen pitkää useampiakin. En sitten tiedä, miten niihin suhtautua, ne ovat niin kaukaisia ja siinä mielessä ihan oma ryhmänsä. Kerrataan vielä nykyisin voimassa oleva aurinkokunnan planeetan määritelmä: