Lainaan omaa vanhaa viestiä.
Keväällä on vähemmän sateista ja maaliskuusta toukokuuhun sopivat kelit. Uimakelit vasta kesällä ja syksyllä.
Tässä vähän yleisohjetta.
Ruoka ja juoma:
-Bacalhau eli pohjois-Atlantin turska on "loogisesti" kansallisruoka. Snackinä erinomainen pikkupasteijoiden täytteenä. Myös kasvis-, liha ja merenelävätäytteiset pikkupasteijat ovat maistuvia.
-Vaikka merimahdista onkin kyse, löytyy Portugalista maistuvia liharuokia kuten naudanlihapihvi kahden sämpylänpuolikkaan välissä. Ei siis jauhelihaa vaan nuijittu pihvi.
-Kaikkien makuun ei ole, mutta itse pidän paikallisista Vinho verde viineistä. Portviinit ovat sitten ona lukunsa. Portviinituvat löytyvät Porton naapurista.
Lissabon:
-Parhaat paikalliset ravintolat löytyvät kun menee hieman keskustasta sivuun esim. Castelo de S. Jorgen etelä- ja länsipuolelta ja päiväsaikaan esim. Bairro Altossa
-Kahvittelun yhteydessä ehdottomasti pastei de Nata eli vaniljaleivos tai kolme-viisi kpl.
-Pienistä paikallisista pystybaareista ginjinha, eli napsu kirsikkaviinaa. Noin 18% alkoholia ja pikkumukin hinta eurosta ylöspäin. Kirsikoilla vai ilman? kirsikoiden siemenet syljetään.
-Time out market kauppahallista löytyy monelaista syötävää. Iso kauppahalli niille jotka eivät ole Tampereelta
-Bairro alton mäki. Mäen päältä huikeat näkymät etelään. Yöelämästään tunnettu alue. Päivällä paras tapa nousta sinne on perinteinen ratikka reitillä Gloria S.Pedro Alcantara
-Praca do Comercio aukio keskustan eteläpuolella rannassa. Tuolla aukiolla ymmärtää minkälainen maailmanmahti Portugali on joskus ollut.
-Päivän reissuja esim. Cascaisiin tai Sintraan. Junamatkat on halpoja.
-Estorilia suosittelen välttämään. Miljonäärien leikkikenttä ja hinnat sen mukaiset.
-Castelo de S. Jorge linnoitus on hieno ja sen ääreltä vaikuttavat näkymät joka suuntaan. Myös kiemurteleva matka ylös on kokemus.
-Belemin torni rannassa länsipuolella. Löydätkö maailman kartan tornin liepeiltä maassa olevasta laatoituksesta?
Coimbra:
Entinen pääkaupunki ja nykyinen opiskelijakaupunki karkeasti Porton ja Lissabonin puolivälissä. Upeaa arkkitehtuuria. Hotellitarjonta tässä noin Jyväskylän kokoisessa kaupungissa on vaatimatonta.
Täällä kävi Hammerille pikku moka. Tilasin mielestäni sujuvalla portugalilla iiiison tuopin paikallista olutta. Kyyppari näytti kummastuneena jotain saakelin sormustinta. Lopulta tajusi että isoin maljakko on Hammerin tuoppikoko. Hammer vähän yllättyi kun tuoppi olikin piripintaan Vinho Verdea. Alas meni kylänmiesten supistessa ja virnuillessa.
Porto:
-Portugalin Tampere. Rauhallisempi syke. Ystävällisemmät ihmiset, edullisemmat hinnat.
-Korkeuserot vielä suurempia keskustassa kuin Lissabonissa. Jos vetää vähän suuremmat kännit, suosittelen kiipeämään baariin ylämäkeen. Illalla on aika työlästä kivuta jyrkkää mäkeä tuhannen päissään takaisin hotellille nimimerkillä kerran kokeiltu, never again.
-Joki paljon jylhempi ja komeampi kuin Lissabonissa. Jokiristeilyt viinialueille ja ylipäätään pienetkin jokiristeilyt on upeita.
-Francesinha. Äärimmäinen krapularuoka ja Porton paikallinen erikoisuus. Vie nälän päiväksi-kolmeksi
-Portviinituvat joen etelärannalla Vila nova de Gaian puolella. Porton keskusta on joen rannalla, mutta vastarannalla on toinen lähes saman kokoinen kaupunki. Yhteensä noin Helsingin luokkaa.
-Vähemmän huumekauppiaita ja taskuvarkaita kuin Lissabonissa mutta yleinen tarkkaavaisuus suotavaa.
-Air-BnB:sta löytyy upeita ja edullisia majoitusvaihtoehtoja. Itse valitsen tuolla aina majoituksen joko parvekkeella tai terassilla.
-Arkkitehtuuri vanhempaa kuin Lissabonissa, jonka maanjäristys tuhosi 1755.
-Ilma aina pari astetta viileämpää kuin Lissabonissa.
-Atlantin rannalla aivan mahtavat aallot.
-Pont de Luis sillan alaosassa kulkevat autot ja jalankulkijat. Yläosassa kulkee metro. Silta on mielestäni kauniimpi teos muuan Gustaf Eiffeliltä kuin se rautamötti Pariisissa.
-Parhaat valokuvat Porton vanhasta kaupungista saa joko kukkulan laelta, vastarannalta tai joelta.
Summa summarum: Aloitin Portugalin matkailun Lissabonista. Nykyään valitse Porton ympäristön aina ensisijaiseksi kohteeksi.