Matkakohteenne

  • 2 622 052
  • 15 126

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Kesäkuun alussa ollaan vaimon kanssa menossa Sveitsiin kahdeksi viikoksi, hotlat Zurichissä ja Davosissa. Pitäisi maisemajunat, suklaatehtaat ainakin katsastaa. Kannattaako hommata "swisspass" koko reissun ajaksi (n14 vrk) ja kattaako se koko maan junaliikenteen? Tuleeko se kovin paljon halvemmaksi kuin irtoliput?
Swiss Travel Pass - Most popular Rail Pass of Switzerland. Buy the Swiss Travel Pass online

Meillä ei ollut Swisspassia, koska oltiin ja kuljettiin lähinnä tuolla Engadinen alueella. Minusta tuo vaikuttaa aika hyvältä diililtä, mutta toki kannattaa miettiä, kuinka paljon aikoo matkustaa ja verrata irtolippujen hintoihin. Lisäksi tietysti kannattaa lukea sivuston ehdot huolellisesti ja checkata karttaa. Kartta sivuilla on muuten hyvä ja yksityiskohtainen.

The Swiss Travel Pass entitles you to unlimited travel in Switzerland by train, bus or boat
Panoramic routes are included
Additional 50% discount on most mountain railways and gondolas
Free admission to over 500 museums

Harmittaa vähän, että St Moritzissa käydessämme aika ei riittänyt Albula/Bernina Expressiin vaan ajettiin vain pieni pätkä sitä. Rautatielinja on Unescon maailmanperintökohde: 130 kilometres in one train. The Albula/Bernina railway line forms the heart of the Unesco World Cultural Heritage listing and is regarded as one of the world’s most spectacular routes. The UNESCO route itself covers 122 kilometres from Thusis to Tirano (Italiassa), passing 196 bridges, 55 tunnels and 20 towns along the way.

https://www.myswitzerland.com/en/experiences/rhaetian-railway-albulabernina/ sivun valokuvat kertovat, miten hienosta junareitistä on kyse.

Lipun hintoja ja muita ehtoja Bernina Express - Rhaetian Railway RhB tuosta voi samalla verrata yksittäisiä lippujen hintoja. En toki tiedä, pääseekö Swisspassilla ilman lisäkuluja esim. paikkalipuista. Jos kiinnostaa, niin kannattaa lisäksi googlettaa esim. kummalla puolella junaa on hienommat maisemat.
 

Alejandro

Jäsen
Tuli käytyä nyt elämässäni toista kertaa kaukaisessa Aasiassa. Edellisen kerran vierailin Japanissa koronakeväänä viisi vuotta sitten. Nyt oli Singaporen ja Malesian vuoro. Alla hajanaisia ajatuksia, jotka olen kirjoittanut aina kohteessa vierailun aikana tai heti sen jälkeen. Toivottavasti kirjoittelustani ei välity liian kriittinen kuva, sillä kyllähän minä nautin matkastani. Viestin lähetyshetkellä olen viettämässä reissuni tavallaan viimeistä iltaa, koska huomenna on siirryn Singaporeen kotimatkaa varten. Tekstissä voi esiintyä ajatus- tai kirjoitusvirheitä.

Singapore:
  • Kaupunki oli erittäin miellyttävä niin ilmaston kuin puhtaudenkin puolesta. Vihreydestä myös erittäin iso plussa. Käveltävyys oli aivan eurooppalaisten kaupunkien tasoa (mitä pidin yleisesti ottaen itsestäänselvyytenä ennen matkaa, mutta en enää.)
  • Kohteena Singapore on melko kallis. Sanoisin, että jos edes vähän katsoo missä syö, niin ravintolalaskut voivat olla noin 70-80 prosenttia Suomen vastaavista. Riippuu tietysti paljonko juo, sillä alkoholi on suhteessa kallista ja ruoka taas halvempaa.
  • Ruoka on tosin todella hyvää ja erilaisia keittiöitä löytyy. Lisäksi jos haluaa sniiduilla, niin edullisia ns. hawker centereitä löytyy. Kävin Chinatownin paikassa, hyviä vartaita oli. Nauratti myös se asiakaspalvelun tietynlainen rehti tylyys, jota en tietenkään ottanut henkilökohtaisesti. Aitoja paikkoja ja kohtaamisia on kiva kokea.
  • Turistinähtävyyksistä pitää sanoa sen verran, että itse tulin hieman allergiseksi niille. Ärsytti suunnattomasti, kun muurahaislaumoina kulkevat kanssaturistit kuvasivat (ja jopa videokuvasivat) kaikki mahdolliset taulut, valotaideteokset jne. jopa sisätiloissa, joka teki liikkumisesta hankalaa. Tämä ei ole tietenkään itse Singaporen vika, mutta jatkossa pitää taas miettiä minne haluaa matkustaa. Nuo ns. pakolliset paikat tuntuvat olevan kaupungista riippumatta vain someapinoita varten.
Kuala Lumpur:
  • Matkasimme Kuala Lumpuriin bussilla, koska halusimme välttää turhaa lentämistä. Bussimatkasta ei mitään valitettavaa, penkit olivat oikein mukavat ja rajamuodollisuudet nopeat. Matka kesti kuutisen tuntia.
  • Olin jo etukäteen lukenut paljon Kuala Lumpurin kaupunkisuunnittelun ongelmista, mutta kyllä todellisuus pääsi silti yllättämään. Tykkään itse kävellä kohteissa, mutta Kuala Lumpur tuntuu olevan täysin rakennettu autojen varaan. Älyttömintä on vielä se, että julkinen liikenne tuntuu olevan aivan umpisurkea. Useisiin kohteisiin olisi kestänyt yhtä kauan kävellä, kuin ottaa metro (vai mikä monorail onkaan). Grabilla taas pääsi sukkelaan, noin 1/3 tai 1/2 siitä ajasta mitä menisi kävelyyn. Onneksi Grabilla huristelu oli naurettavan halpaa.
  • Majoituimme paikallisten suosimassa keskusta-alueella, eli Bukit Bintangissa. Seutu oli melkoisen rähjäistä ja likaista ihanan puhtaaseen Singaporeen verrattuna, mutta siihen tottui äkkiä. Alue oli kuitenkin turvallinen. Ja kun pari risteystä käveli roskien ja rottien vierestä, niin päädyttiin todella trendikkäälle japanilaisia izakaya-ravintoloita pursuavalle alueelle. Ruoka oli älyttömän hyvää ja halpaa. Ihmettelin kyllä jo Singaporessa japanilaisten ravintoloiden määrää ja sama ilmiö näkyi Kuala Lumpurissa. Tämä ei minua haitannut, päinvastoin.
Georgetown:
  • Penangin saarelle piti ensin ottaa juna ja lautta, mutta matkustuspäivänä junat olivat loppuunmyytyjä ja bussia en halunnut ottaa. Vaihtoehdoksi jäi siis lento, joka maksoi melkein yhtä paljon, kuin se bussi. Järjetöntä, mutta valinta oli täten helppo. Lento Kuala Lumpurista kesti vain tunnin.
  • Kuala Lumpurin jälkeen Georgetown tuntui erittäin mukavalta paikalta. Kävely myös tuntui todella helpolta ja luontevalta, kunnes se ei enää sitä ollut. Suojateitä ei käytännössä ole tai jos niitä jossakin onkin, niin ei niillä ole mitään väliä jalankulkijan näkökulmasta. Myös jalkakäytävä voi yhtäkkiä loppua ja nelihaaraisesta risteyksestä ei pääse muuten yli kuin juoksemalla.
  • Ruokailu on Georgetownissa naurettavan halpaa. Paikallisessa ruokamarkkinakeskittymässä sai annoksia vajaan kolmen euron hinnalla. Pieni olut oli itseasiassa todella usein kalliimpi, kuin itse ruoka-annos. Sopi hyvin, sillä tämä ei ollut mikään ryyppyreissu.
  • Tuli käytyä Penang Hillillä, joka toi mukavaa kontrastia kaupungin vilskeeseen, mutta tänne kannattaa tulla aamulla. Kun lähdin pois, niin turistilaumojen määrä alkoi suurenemaan.
  • Kek Lok Si -temppeli oli todella hieno. Mukavan eksoottisia nuo buddhalaiset temppelit kirkkoihin verrattuna. Tätä Suosittelen ehdottomasti. Kävin myös kasvitieteellisessä puutarhassa ja sen vieressä olleessa buddhalaisessa temppelissä. Puutarha oli mitäänsanomaton, mutta siellä oli onnekseni paljon oikeita, eikä some-apinoita. Jälkimmäinen buddahalainen temppeli oli siitä kiva, että ylös päästäkseen piti talsia viitisensataa porrasta ja paikalla ei ollut muita turisteja. Eksyin keskelle aamurukousseremoniaa, joten pysyttäydyin kohteliaasti taka-alalla.
  • Halusin päättää reissun rentouttavassa rantahotellissa meren rannalla. Eli viimeinen päivä ja yö tuli vietettyä Batu Ferringhin ympäristössä. Rantaa on haukuttu likaisuudesta ja medusoista. En käynyt kokeilemassa. Yleisesti ottaen Malesian länsipuolen rannat eivät ole kovinkaan hyvässä maineessa. Itse alue oli kyllä muutenkin luontaantyöntävä. En tiedä mitä odotin, mutta en ainakaan tätä. Samalla turistimainen, että likainen alue.
Matkailu avartaa monella tapaa. Kyllä sitä taas osaa arvostaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja kierrätyskulttuuria ihan eri tavalla. Ja ennen kaikkea puhtautta! Käsittämätöntä minkälaista roskaa löytyi ties mistä.

Loppuun on sanottava, että singaporelaiset ja malesialaiset vaikuttavat olevan todella mukavaa porukkaa. Jos vähän aikaa pälyili eksyneen näköisenä rinkka selässä, niin tultiin heti tarjoamaan apua. Mitään huijaamisen tai muun ikävän touhun makua ei jäänyt. En kokenut missään vaiheessa pienintäkään turvattomuuden tunnetta. Jos kävelisin samannäköisissä paikoissa Euroopassa, niin pitäisin lompakostani tiukasti kiinni.

Sovittiin jo puolison kanssa, että ensi kerralla mennään takaisin Japaniin. Siellä on ihmisen hyvä olla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös