Musta Nuoli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Muuten myös Gdanskin vanha kaupunki on upeasti rakennettu uudelleen vanhojen piirustusten mukaan.
Krakovaa ei ole rakennettu uudestaan koska se ei tuhoutunut sodassa, sen vanhakaupunki on siis aidosti vanha. Gdansk ja Varsova tosiaan rakensivat vanhat osat uusiksi.
Mutta ei minulle ole ollut väliä, mitkä osat Gdanskin tai vaikka Varsovan vanhaa kaupunkia ovat oikeasti vanhoja ja missä on rakennettu uutta (Varsovassa lähes kaikki, Gdanskissakin melkoisesti). Olennaisinta on se, että Puolassa on kunnioitettu ja arvostettu kaupunkien historiaa, arkkitehtuuria ja kaupunkikulttuuria sekä haluttu näyttää, että sodan tuhot eivät heitä nujertaneet vaan kaupunki on palautettu ennalleen suurella vaivalla ja suurella rakkaudella.
Gdanskin vanhakaupunki ja keskusta ovat erittäin idyllisiä, siellä silmä lepää ja sielu viihtyy. Neljä kertaa olen Gdanskissa ollut, ja takaisin voisin mennä koska vain. Myös rautatieaseman päärakennus on tyylikäs ja yllättävänkin siisti. Tosin totuuden nimissä Gdanskin bussiasema on aika karu ja sielläkin on jokunen graffiti nähty, mutta missäpä eivät vasemmistolaisanarkistit ja muut häiriköt olisi töhrimässä?
Ikävä sanoa omasta kotikaupungistani Turusta, mutta valitettavasti täällä ei olisi entisöity varmaan mitään, täällähän on päin vastoin Turun taudin kourissa purettu vanhoja arvotaloja ja miljööltään korvaamattomia kiinteistöjä mielin määrin ja korvattu ne saatanan rumilla betonikuutioilla ja "moderneilla" möhkäleillä. Onneksi ihan kaikkea eivät munia tervaavat (true story) rakennusgrynderit ole saaneet nurin kansalaisten vastustuksen takia. Liikaa ovat kuitenkin saaneet, tästä voi lukea lisää teoksesta Turun puretut talot. Sekä Turun puretut talot 2. Sekä Turun puretut talot 3. Nelososakin lienee tekeillä.
Jos olisi neukkujen lentopommitus pistänyt kaupungin paskaksi, niin mitähän mahtaisi olla jäljellä? Luultavasti lisää rumaa 60-luvun suomalaista arkkitehtuuria, joka on toki raiskannut myös monen muun suomalaiskaupungin miljöön, eli ei tämä vain Turun ongelma ole. Onhan esimerkiksi Helsinginkin keskusta ruman epäviihtyisä betoni- ja lasihelvetti, mutta sitä ei tietysti oikein lasketa, koska kaupungilla ei ole kaksista kulttuurihistoriallista arvoa ennen kuin 1800-luvun nousukasvaiheen jälkeen. Krakovan, Gdanskin ja Turun kohdalla puhutaan kuitenkin kaikkien osalta kaupungeista, jotka on perustettu suurin piirtein 1200-luvun puolivälissä.
Tampereen keskustan tienoon, erityisesti vanhan tehdasalueen seudun nostaisin Suomen kaupungeista idyllisimmäksi ja viihtyisämmäksi visuaaliselta harmonialtaan. Kun Vapriikin museosta kävelee alaspäin puistoalueen ja Tammerkosken sillan luota alas Laukontorille päin ja Pyhäjärven rantaan on erityisesti kesäinen idylli parhaimmillaan.