Koska ihmisten reaktio Tapolan nimeämisen jälkeen oli taas se automaattinen, että "pelkkää träppiä odotettavissa"? Tuo Tapolan pelikirjan mieltäminen pelkäksi träpiksi on tasan yhtä fiksua, kuin Tapolan Tapparan pelien viihdearvon määrittely pelkän IFK-sarjan pohjalta tai pelin määrittely musta-valkoisesti pelikirja- tai koohotuslätkäksi.
Itse näen Tapolan nimenomaan mahdollisuutena tuon pelin osalta. Tapola ajattelee peliä pitkästi rautakorpelaisen meidän pelin kautta, jossa puolustusvalmius tulee ensin. Tapolan Tapparasta näki kuitenkin jo viime kaudella, että se siniviivalla träpissä seisominen ei ole ainoa ratkaisu. Tapparan peli nojasi koko kauden tiiviiseen viisikkoon ja viisikkona reagointiin pitkin kenttää. Uskallan väittää, että Liigassa ei ollut yhtään Tapolan Tapparaa monipuolisemmin hyökännyttä joukkuetta viime kaudella. Hidas, puolinopea tai nopea variaatio olivat käytössä. Tiiviin viisikon mahdollistamat nopeat, usein ylivoimaiset hyökkäykset tekivät aika monta maalia, kun hyökkääjien laatu riitti viimeistelyyn. Puolivälierissä Ilves aiheutti ongelmia nimenomaan ottamalla Tapparalta pois noiden kiekollisesti lahjakkaampien pakkien nopeat avaukset ja pakotti Tapparan avaamaan paineen alta, hieman "kädettömämmän" pakin kautta. Se Tapolan Tapparan kuuluista 0-5 -träppikin nähtiin kovin monissa muodoissa. Usein se on siinä omalla sinisellä/ keskialueella, mutta ainakin siinä IFK-sarjassa Tappara sai tuon träpin jossain vaiheessa kokonaan IFK:n alueelle, kun IFK piti kiekkoa oman maalin takana. Jotakin omalla tavallaan kaunista siinä oli, kun trap-muodostelmassakin molemmat pakit olivat hyökkäyssinisen yläpuolella...
Marjamäen pelikirjassa oli ongelmansa viime vuonna. Ei sitä kukaan kiistä. Marjamäki-Tapola voi kuitenkin saada tuon homman toimimaan. Lähtökohtaisesti Marjamäki-Tapola parivaljakko kykenee vähintään laittamaan puolustuspelin siihen kuntoon, että viisikko paikkaa mahdolliset puutteet pakkien laadussa. Hyökkäysten nopeus kuitenkin määrittyy pelaajien taitotason kautta. Verrattuna viime kauden Marjamäen pelikirjaan on peliä syytäkin hiukan nopeuttaa. Ei joka kerta voi olettaa, että kaikki viisi pelaajaa ovat oman pään maaliviivalla hyökkäykseenlähdössä. Ei Suomen pakisto niin heikkoa ikinä ole, etteivät kykenisi edes hieman kauemmas syöttämään. Johonkin Ruotsiin tai Kanadaan vertaaminen on kuitenkin oikeasti turhaa. Ei Suomi olisi viime kevään mm-joukkueella pystynyt pelaamaan niin nopeaa peliä. Pelaajien laadussa oli liian suuri ero.
Itse toivon Tapolan jotenkin saavan tuohon Marjamäen peliin hieman enemmän reagointia pelitilanteisiin Nopeasti hyökkääminen tai syvemmältä karvaaminen on oikeasti paras vaihtoehto joissakin tilanteissa, ei aina. Toisaalta joissakin tilanteissa se pelin hidastaminen sopii Suomelle, jos vastustaja on kovempi. Toisaalta pitäisi kyetä hieman huomioimaan vastustajankin tasoa. Ei Suomen pitäisi lähteä jäädyttämään peliä jotain Slovenian tapaista altavastaajaa vastaan. Tuolloin voitaisiin oikeasti käyttää sitä pelaajamateriaalin tuomaa etua ja pyrkiä nopeampaan peliin.
Hassu juttu, että Ekman-Larssonien ja Hedmanien kyky avata peliä mahdollistaa hiukan nopeampaa ja enemmän variaatioita sisältävää hyökkäyspeliä. Kyllä jaakoloilla ja lajusilla pitäisi samaan päästä.
Ongelmia oli muuallakin, mutta kyllä Marjamäki kritiikkinsä ansainnut on. Tuo kuitenkin lähti peluuttamaan varovaista altavastaaja-kiekkoa jotain Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Pelifiiliksen ylläpidossa on Suomella ollut ongelmia "pieniä" vastaan ennenkin. Ei tuo ylivarovainen lähestymistapa varmaan pelaajiakaan liikaa helpottanut ja siten nostanut kamppailuhalukkuutta tai -valmiutta Ranska-pelin 1-1 -vääntöihin...