Olen huomenna menossa katsomaan Anaheimiin Angelsin peliä Kansas Cityä vastaan. Mitään en lajista tiedä, niin kysytään täällä. Onko noissa joukkueissa pelaamassa jotain lajin tähtiä ketä kannattaa seurata? Mihin tällaisen ensikertalaisen olisi parasta pelissä keskittyä että saa siitä jotain irti?
Minä pitäisin LAA:n joukkueesta silmällä juurikin Beltranin mainitsemia Hunteria ja Abreuta. Hunter on All Star -tasoisten pelitaitojensa lisäksi oiva showmies. Kansas City on perinteisesti ollut aika kuraa, mutta näyttää nyt keikkuvan AL Centralin kärjessä. Komeetta Greinken lisäksi kannattaa olla hereillä, jos syöttäjä Farnsworth tulee pelin loppupuolella kummulle; hän on nimittäin yksi harvoista, jotka pystyvät paiskaamaan palloa yli 100 mailia tunnissa.
Aloittelijana seuraisin ottelussa lyöjien tilastoista lähinnä averagea: mitä suurempi luku, sitä parempi lyöjä. Osa pelaajista on voimalyöjiä, jotka pystyvät säännöllisesti lyömään homereita eli pesäpallokielellä takalaittomia. Baseballissahan tämä HR on se tavoitelluin lyönti, koska sillä pesät tyhjenevät ja myös lyöjä tuo automaattisesti juoksun.
Syöttäjä taas on sitä parempi, mitä pienempi ERA (earned run average). Starttereilla on valikoimissaan muutamia erilaisia ja eri nopeudella heitettäviä syöttöjä. Kovin syöttö on kutakuinkin suoraan tuleva fastball, mutta sen lisäksi käytetään hitaanpaa changeupia sekä mm. eri tavoin joko sivu- tai pystysuunnassa tai molemmissa suunnissa liikkuvia syöttöjä (curveball, slider, sinker...). Näiden erottaminen vaatii jo vähän harjoittelua, mutta yleensä stadioneilla on tutkat, joista voi seurata syöttöjen nopeuksia.
Syöttäjän ja catcherin yhteistyö sekä syöttäjän ja lyöjän kaksintaistelu ovat lajin suola, joita ymmärtääkseen pitää kyllä hieman tietää taustoja ja osata lukea tilastoja, sillä tässä lajissa ne näyttelevät suurta roolia. MLB.comin sivuilla on hyvä tutustumispaketti, jolla pääsee hyvin alkuun:
http://mlb.mlb.com/mlb/official_info/baseball_basics/on_the_field.jsp
Minä palasin tänä aamuna New Yorkista. Olen kukkunut hereillä jo toista vuorokautta yhteen mittaan, mutta pakko oli alkaa heti purkaa kamerasta kuvia koneelle. Reissusta kehkeytyi lopulta varsinainen baseball-loma, sillä kävimme Bostonissa tutustumassa Fenwayhin (Yankees-fanille vähän kova paikka :-) ja New Yorkissa katsomassa neljä Yankeesien ottelua. Niistä kaksi oli verivihollista Red Soxeja vastaan ja kaksi viime vuoden World Series -kakkosta Tampaa vastaan. Sade meinasi pilata ottelunautinnot, mutta onneksi selvittiin vain parilla rain delaylla.
Uusi Yankee Stadium oli mahtavan upea: tilava, valoisa ja toimiva. Miinus tulee vain nousseista lipun hinnoista, mikä näkyi tipahtaneena yleisömääränä. Edes Red Sox -ottelut eivät olleet loppuunmyytyjä, vaan katsojia oli viikolla "vain" 43 000 - 47 000. Pari vuotta sitten vanhalla stadionilla ei näkemämme seitsemän ottelun aikana keskiarvo pudonnut kertaakaan alle 53 000 katsojan. Silloin jo reilulla 80 dollarilla pääsi hyville paikoille kotipesän ja ykkös/kolmospesän väliin, nyt suurin piirtein samoista paikoista joutui maksamaan melkein tuplahinnan. Ongelma on kuitenkin tiedostettu, ja ainakin kaikkein kalliimpien home platen takana olevien paikkojen hintoja ollaan kuulemma jo laskemassa. Varmasti yleinen taloudellinen tila ja tällä viikolla erityisesti sää ja Yankeesien epävarmat otteet vaikuttavat yleisömäärään.
Muuten vinkiksi New Yorkiin matkaaville: tavallisiin NYY-otteluihin ei kannata ostaa lippuja etukäteen netistä, koska siellä ei selvästikään ole tarjolla kaikkia vapaana olevia paikkoja. Ostimme Tampa-otteluihin liput n. 2,5 tuntia ennen ottelun alkua stadionin lipunmyynnistä, ja valinnan varaa oli vaikka kuinka. Hinnat ovat hieman kalliimmat kuin etukäteen ostettaessa, mutta paikat ovat paljon paremmat.
Fiilistä Yankeesien otteluista ei kyllä puutu. Jotenkin on vaan niin mahtavaa nähdä kaikki ne tähdet - kirkkainpana tietenkin suursuosikkini Derek Jeter - siellä pelaamassa ihan oikeasti! Fanikulttuuri on aivan eri tasolla kuin Suomessa missään lajissa, ja kyllä joukkuetta osataan markkinoidakin täysillä. Esim. pretzelit on kääritty paperiin, jossa on Yankeesien logot, oluen voi ostaa muovimukissa, johon on painettu kauden otteluohjelma, ruokaa ja juomaa myydään suoraan katsomoon... Stadionilla on useita fanituotekauppoja, ja logolla varustettuna saa ostettua lähes kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.
Baseball-elämykset yhdistettynä New Yorkin kaupunkiin on kyllä huumaava yhdistelmä. Matkalaukut on vielä purkamatta, mutta mieli tekee jo takaisin!