Jokavuotinen ongelma Raumalla on ollut mm. se, että joukkue kootaan niin, että yksi osa-alue (puolustus/maalivahdit/hyökkäys) on kasattu päin persettä.
Niinpä. Kiinnostaisikin tietää, kuka tuon
joukkueen vuosittain itse asiassa rakentaa?
Pelaajakoordinaattorin tehtävän voisi ajatella olevan lähinnä skannata markkinoita ja mahdollisia potentiaalisia tulijoita, ja saada tarvittaessa sopimuksenalaiseksi mahdollisimman hyviä pelaajia.
Valmentajallakin riittää muuta puuhaa. Dufva varmasti haluaa olla mukana (ja toivottavasti on...), mutta ei valmentajakaan voi olla pitkässä juoksussa kaikilta osin vastuussa joukkueen rakentamisesta. Valmentajia tulee ja menee ja varsinkin uuden valmentajan on vaikea olla täysipainoisesti mukana joukkueen rakentamisessa. Keskittymistä jakaa vielä aiempi työsuhde, eikä uusi valmentaja voi myöskään täysin tuntea olemassa olevaa joukkuetta.
Toimitusjohtajakaan se ei oikein kai enää nykyään voi olla muuta kuin eräissä poikkeustapauksissa. Nykyisissä liigajoukkueissa taloudenpidossa yms. riittää puuhaa muutenkin yllin kyllin. Ja Lukossa tj nyt ei luoja paratkoon kai sentään joukkueen rakentamiseen osallistu talousraamien määrittelyä ihmeellisemmin. Eihän Rajala omienkaan sanojensa mukaan tunne muualta tulevia pelaajia edes nimeltä.
Hallituksella Lukossa on varmasti ollut aina kova tarve häärätä tällä sektorilla, mutta toivottavasti tämä harrastuneisuus on vähentynymässä ja ei kai niidenkään aika ja kiinnostus - saati herra varjele sentään osaaminen - riitä pohtimaan jonkun neloskentän optimaalista kokoonpanoa tai oikeastaan yhtään mitään muutakaan joukkueen kokonaisuudesta...
Joukkueen rakentaminen on jatkuvaa tarpeiden tunnistamista, palapelin rakentamista ja pohdintaa siitä, miten joukkue olisi kilpailukykyinen juuri nyt, ensi kaudella, kolmen vuoden päästä ja viiden vuoden päästä. Joukkueen rakentaminen ei ole vain pelaajien etsintää ja niiden palkkaamista, vaan myös rajattujen resurssien hallittua jakamista; paljonko investoidaan ykköskenttään, maalivahtiin tai ykköspakkipariin tai miten isoja rooleja on ajateltavissa jatkossa ja tulevilla kausilla kehittymässä oleville 3-4 kentän pelaajille tai liigajoukkueeseen nousemassa oleville junioreille? Menestyvän joukkueen rakentaminen edellyttää myös tasapainoilua erilaisten pelaajaroolien ja pelaajatyyppien välillä sekä kokonaisuuden erilaisten ulottuvuuksien hallintaa aina pelaajien "henkisistä rooleista" joukkueen sisällä vaikkapa pelaajien kätisyyksiin. Joukkueen rakentaminen tarkoittaa myös joukkueen kokoonpanon vahvuuksien ja heikkouksien jatkuvaa tunnistamista sekä keskeytymätöntä pyrkimystä tunnistettujen heikkouksien parantamiseen.
Eli toistan, kuka edellä mainittuja asioita Lukossa oikein tekee? Kuka Lukon
joukkueen vuosittain siis rakentaa?
Minusta on vaikuttanut ajoittain siltä, ettei itse asiassa kukaan...