On kyllä ilo lukea tämän kaltaisia analyyttisiäOtan tähän kiinni, vaikka tämä onkin ensimmäinen tilanne, jossa termi pelitavallinen alavire tulee missään kontekstissa vastaan.
Jos lähdetään liikkeelle puolustuspään puolustuspelaamisesta, ei Lukon pelitapa eroa merkittävästi muista Liigajoukkueista. Miespuolustuksesta on siirrytty askel tai kaksi kohti aluepuolustamiseen nojautuvaa pelitapaa. Laiturit laskevat tarvittaessa erittäin alhaalle maalin eteen, millä pyritään tukkimaan keskustaa ja parasta maalintekosektoria. Merkattavat pelaajat vaihtelevat, mutta pääpaino on aggressiivisuudessa. Selvästi näkee, että pitkiä puolustuspään jaksoja pyritään välttämään viimeiseen asti, mikä tarkoittaa välillä jopa riskialtista paineistamista kahdella tai kolmella miehellä etenkin laitojen lähettyvillä.
Sama aggressiivisuus heijastuu hyökkäyspään puolustuspeliin. Ensinnäkin on todettava, että Lukko istuu trapissa erittäin harvoin. Yleisin variaatio Lukon "trapista" on kahden hyökkääjän aktiivinen karvauspeli, jonka aikana kolmas hyökkääjä ja puolustajat ryhmittyvät hyökkäyspään siniviivan tuntumaan alakolmioon. Maalin takaa vastustaja on tarkoitus saada liikkeelle mahdollisimman nopeasti, ja tästä esimerkkejä on runsaasti esimerkiksi Ilves-ottelusta, jossa tätä karvausta toteutettiin erittäin rohkeasti (jopa puhtaasti yhdellä miehellä) ja myös tehokkaasti.
Vastustajan liikkeellelähdön aikana peli kulminoituu yleensä siihen kuuluisaan ykkössyöttöön. Erittäin aggressiivinen karvaus aiheuttaa onnistuessaan usein sen, että vastustajan ykkössyöttö annetaan melko matalalle, useimmiten laitaan ja hitaaseen vauhtiin. Lukon puolustajilla on kaikki vapaudet iskeä tähän ykkössyötön vastaanottajaan kiinni, ja tämän toteuttamisessa esimerkiksi Reunanen pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Alakolmion hyökkääjän vastuulla on tukea näitä riistoja, mutta myös peilata vastustajan sentteriä, joka pyrkii tarjoamaan itseään kakkossyötölle.
Lukko ei suvaitse vastustajalta viivelähtöjä, joten omissakaan hyökkäykseenlähdöissä todellista viivettä harvoin nähdään. Hyökkäykset käynnistetään lähes poikkeuksetta korkealta, yleensä vähintään oman ringetteviivan tasalta. Aikaisemmista kausista hieman poiketen, ykkössyöttö annetaan hyvin usein laitaan. Tämä johtuu siitä, että hyökkäykseenlähdöissä Lukko pyrkii pitämään pelin leveänä käyttämällä sentteriä ikään kuin ylimääräisenä laiturina. Sentteri ja toinen laituri ovat hyökkäykseenlähdöissä usein hyvin lähekkäin, ja onnistunut punaviivan ylitys tapahtuukin usein käyttösyöttöjen avulla. Tässä esimerkiksi Fontaine on loistanut.
Pelin leveällä pitäminen antaa mahdollisuuden painottoman puolen puolustajalle nousta keskeltä tukemaan hyökkäystä. Tässä hommassa Reunasen lisäksi Gregoire on vahvimmillaan, sillä tilaa aukeaa yllättävän paljon keskustaan "toiseen aaltoon", jos punaviiva onnistutaan ylittämään vauhdilla, sentteri on leveällä ja hyökkäys rytmitetään oikealla tavalla. Mikäli suoraan hyökkäykseen ei ole mahdollisuuksia, on hyvin yleistä, että peliä levitetään punaviivan jälkeen joko rännin tai pitkän syötön kautta toiseen laitaan.
Hyökkäyspäähän päästessään Lukko tähtää usein suoraviivaisesti maalille. Hyökkäysten pituutta ei selvästikään ole painotettu yhtä paljon kuin esimerkiksi Virran aikana, mikä näkyy etenkin toisissa erissä. Tällöin pidemmät hyökkäykset olisivat vaihtomatkan kannalta otollisempia, mutta yhtenäistä säveltä näiden toteuttamiseen ei ole vielä löytynyt parhaalla mahdollisella tavalla. Yhtälailla puuteita on myös hyökkäyspään paikanvaihtopelissä, vaikka ajoittaisia valonpilkahduksia tästäkin on nähty.
Pitkä teksti, mutta suosittelen kaikille tänne asti selvinneille Lukon ensimmäisen maalin lähempää tarkastelua Ilves-pelistä. Siitä ja edeltävästä tilanteesta on helppo huomata mainittuja pelitavallisia asioita, jotka johtavat tässä tapauksessa maaliin: Mattilan aggressiivinen yhden miehen paineistus maalin takana, ykkössyöttö seisovalle laiturille, alakolmion hyökkääjän välitön paine, keskialueen riisto, erittäin leveä hyökkäysrintama, sentteri laidalla, Piipponen nousseena keskustaan, suora hyökkäys maalia kohti.
Tämän pohjustuksen kautta kiinnostaisikin kuulla, mitä termillä pelitavallinen alavire tässä vaiheessa kautta tarkoitetaan? Parantamisen varaa on kyllä omaankin silmään, mutta pelitapa itsessään ei mielestäni ole alavireinen eikä sitä toteuteta alavireisesti. Lisäksi Lukon pelitavassa on elementtejä, jotka erottavat sen melko selkeästi muista joukkueista, ainakin oman otantani perusteella. Muita näkemyksiä otetaan erittäin mielellään vastaan.
juttuja jossa peli on keskiössä ja jotka valottavat sellaisia taktisia seikkoja jotka on jäänyt huomaamatta(sen loputtomalta tuntuvan juupas/eipäs väännön sijaan)