Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Liigan yleisömäärät kaudella 2018–2019

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana mailanmittaaja, 18.09.2018 klo 20.56.

 1. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:

  Kuka maksaa?

  No, Rauma ja Pori ovat tehneet isot hallirempat, samoin HPK kohensi ja paransi hallia huomattavasti.

  Uudet hallit tulevat Tampereelle ((yksityiset varat) + kaupungin rahaa tähän 60 miljoonaa, tamperelainen veronmaksaja kiittää?), Jyväskylään (kaupungin rahaa myös mukana tässä Hippos2000 hankkeessa 30-40 miljoonaa), HIFK:lle (yksityiset varat, toki kaupungin kaavotus ja tontinluovutus), Turkuun (yksityiset varat ja kuten Hki), Lappeenrantaan (kaupunki?) ja Oulunkin projekti (Kärpätä ja Kaupunki) on kynnyksenylitysvaiheessa.

  2020 luvulla viimistään näillä 9:llä joukkueella on käytössään nykyaikaset vaatimukset täyttävät halli. KooKoo saa sellaisen hyvin pienin panostuksin, tilaa on ja halli toimiva jo nyt. Pelicansilla halli on myös hyvin toimiva ja pienin lisärakentamisen kanssa Poriin verrattavissa.

  Ongelmaksi jäävät Jukurit, jotka käytännössä voivat vain tekohengittää vanhanajan halliaan. Sport, jolla halli on auttamatta liian pieni ilman isoja rakenteellisia muutoksia. KalPa tarvitsisi kokonaan uuden halloin, sillä tilapuutteet on niin rajaavia, ettei kaupanteon kapasiteettiä kovinkaan hyvin voi kasvattaa.

  Mutta olosuhteista tämä ei kyllä jää kiinni pääosissa liigapaikkakuntia 2020 luvun puoleenväliin mennessä.
  Tappeluita taas ei pidä todellakaan sallia, sillä se on marginaalikiekkoniilojen juttu. Jos halutaan laajentaa katsojapohjaa, on se käyttämätön potentiaalia edelleen naisissa ja perheissä, ja naiset äiteinä tutkitusti vierastavat kaukaloväkivaltaa. Ei niistä tappeluista ole eroon pyritty liigassa vaan kukkahattutäteilyn takia, vaan bisneksen kasvumahdollisuuksien takia.
   
 2. Jape Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit
  Lainaus:
  Mielestäni Kalevankankaan halliin 2012-13 toteutettu yli 10 milj. maksanut saneeraus ei ollut mitään tekohengitystä. Sen jälkeenkin palvelutasoa on vielä paranneltu mm. ravintolatarjonnan osalta. Mikkelin Ikioma-areenan olosuhteet kyllä kestävät vertailun suurimpaan osaan liigahalleista. Pienihän se on, mutta nykyisille yleisömäärille aivan riittävä.
   
 3. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Hieman kanssa ihmettelen että noinko huono on tilanne tosiaan Mikkelissä kun halli kuitenkin on palveluiden ja kapasiteetin suhteen riittävä ja lay-out sattuu jostain siunauksesta olemaan niin fiksu ettei siellä huonoja paikkoja oikein ole edes. Voisihan se toki sijaita lähempänä toria, muita keinoja en äkkiseltään hallin suhteen keksi millä saisi satunnaiskatsojia enemmissä määrin paikalle. Onneksi toisaalta Kalevankankaan aluetta on kehitetty isolla rahalla jotta ihmiset alkaisivat siellä suunnalla liikkua muutenkin kuin suksiessaan tai eksyessään.
   
 4. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Kalevankangas on pieni ja sivussa keskustasta. Siellä voi järjestää vain kiekkomatsheja + satunnaisia kissanristiäisiä. Samaan aikaan muualla ollaan rakentamassa monitoimiareenoita kävelykeskustoihin, joissa business ja ihmiset pyörii 24/7. Resurssierot tulevat repeämään Tampereen, Turun , Hifkn ja JYPn eduksi 2020 luvun alkuvuosina. Tän paineen johdosta Kärpät seurannee pian perässä. Lappeenrannassa on viä "vanhanliiton" päätyäjäkerrosta päätyävissä elimissä, että siellä kiistellään paikasta, kun "vanhatjarrut" kuvittelee hallin olevan vaan kiekkoa varten ja haluavat uudenkin kisapuistoon keskustan sijasta. Sijaintikysymys ratkase SaiPalle paljon (se siis pitäis rakentaa keskustaan). Jukureiden ja Sportin kohtalo tulee oleen kova, koska olosuhdeparannuksia ei ole näköpiirissä.
   
 5. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Hmnjaa. Kyllä vähän skeptinen tuon suhteen olen että 3 kilometriä torin kulmalta ja 4200 paikkaa laajennusvaralla on kuolinisku mikkeliläiselle jääkiekolle mutta kai se näin on uskottava kun kerta kävelykeskustan monitoimiareenan suunnalta tällaista tiedetty julistaa. Jotenkin skeptinen olen nyt vaikka ipatsun kymmenientuhansien katsojien keskiarvoon mutta tsemppiä vaan sille ja resurssierojen kasvatukselle.

  Vähän olen mieltä että Mikkelin torilla menisi monitoimiareena ja bakkanaalipalatsi hukkaan, tai ainakaan ei ikipäivänä itseään maksaisi takaisin, että ehkä parempi jatkaa siellä nykyisessä kaukana olevassa ja liian pienessä mausoleumissa kuoleman odotusta.
   
 6. Jape Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit
  Lainaus:
  Et ole tainnut vähään aikaan Kalevankankaalla vierailla. Lisäksi urheilupaikkarakentamisesta koko Suomen mittakaavassa olen toista mieltä.
  Kalevankangasta on kehitetty urheilun keskittymäksi ja vasta avattu monitoimiareena Saimaa Stadiumi nivoutuu jäähalliin yhteyteen muodostaen toimivan kokonaisuuden. Kaikenlaisten sisätapahtumien ja suurienkin messujen järjestäminen sisätiloissa on täysin mahdollista.
  Tuo urheilupaikkarakentaminen (kuten jäähallit) kaupunkien keskustoihin toimii isommissa kaupungeissa, mutta vaatii myös toimivan julkisen liikenteen. Pienemmissä kaupungeissa tämä ei aina ole mahdollista, eikä järkevää toteuttaa. Keskustaan rakentaminen on myös paljon kalliimpaa ja vaatii myös paljon muuta pöhinää ympärille, jotta ylläpitokulut saadaan katettua.

  Yleisön saapuminen helpottuu toki lähellä asuville, mutta esim. ne omakotilähiön perheet tulevat edelleen mieluummin omalla autolla tai sitten julkisilla jos pääsee sujuvasti. Autojen parkkeeraus on vaan iso ongelma keskustoissa. Kalevankankaalla se asia on nyt uuden parkkialueen valmistuttua varmasti parhaalla tasolla Liigassa.
   
 7. Entrosantier Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vaasan Sport
  Lainaus:
  Mitä höpiset? Kuparisaaressa alkaa ensi keväänä 15 miljoonan euron remontti.

  Aiheesta lisää mm. täällä: Vaasan Sport saa halliinsa kaivatun remontin ja laajennuksen

  Remontissa hallin katto ja LVI-tekniikka uusitaan. Lisäksi 4 163 katsojan katsomo laajenee 5 300 paikkaan.
   
 8. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:

  Viimekaudella. Saman moinen rakenne on tehty usealle paikkakunnalle, mm aikanaan Turkuun. Nämä pohjaavat puhtaasti erilliseen messu/urheilualue rakenteeseen, jonka taloudellinen potentiaali on osoittautunut heikoksi ympäri Eurooppaa. Toki esim Ruotsissa on onnistuttu myös tällaisten toiminnassa esim Karlstadissa, mutta epäonnistumisia näissä on todella paljon. Kustannukset jäävät kaupungin maksettavaksi.. ei siinä mitään, niinhän se nytkin on, mutta tää tarkoittaa sitä, että olosuhdeparannukset jatkossakin ovat poliittisen päätöksenteon varassa, eli epävarmaa ja häilyvää. Kun taas itse itsensä kustantava (toimintakustantava siis) pystyy liikkumana ketterästi uusien asiakastarpeiden perässä (ne ei ole staattisia, vaan muuttuu. Vaikka NYT on tällänen trendi, se ei kestä. Trendimuutoksiin on kunnallisilla halleilla/messualeilla ollut hidas reagoida tsek Turku)


  Lainaus:

  Tämä mennyt ohi. Viimeksi kun Vaasan kuntapolitiikassa tästä oli puhetta, oli asenne laajennusrahoja kohtaan hyvin negatiivinen. Hienoa että kaupunki on muuttanut kantaansa.  Lainaus:

  Eihän tuo ole kaiketi kuin matematiikkaa, joka tietty liittyy suoraan myös Mikkelin asukasmäärään ylipäätään. Resurssierot repeää isojen hallien eduksi 2020 –luvulla. TV soppari on pitänyt tätä tasoittavaa momenttumia yllä, mutta uudet hallit tulee kiskoon eron vanhoihin. Näin tapahtui myös Ruotsissa.
   
 9. Jape Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit
  Lainaus:
  Ei se ihan näin yksinkertaista ole. Jostakin pitää myös löytää yleisö isompiin halleihin. Lisäksi täytyy muistaa, että joku maksaa myös hallien ottelutapahtumien järjestämisen ja tilojen käytön. Kunnallisissa halleissa näissä rahavirroissa on yleensä ainakin se yksi nolla perässä vähemmän. Toki homma saattaa uusissa konsepteissa toimia hyvin, mutta siitä on Suomessa vielä kovin vähän näyttöjä. Tilanne voi toki muuttua tulevaisuudessa.

  Kunnallisten hallien suuremmat olosuhdeparannukset ovat toki poliittisten päätösten takana ja vaativat usein vuosien väännön. Näin kävi myös Mikkelissä. Onneksi valittu tie oli se järeämpi saneeraus (vs. kosmetiikkaa). Pohja kuitenkin on melko vakaa, kun ajatellaan käyttötaloutta. Yksityisten hallien omistussuhteet saattavat vaihtua ja silloin myös käyttökustannukset ovat vaikeasti ennustettavia. Harvassa ovat Suomessa toistaiseksi ne kiinteistösijoittajat, jotka jäähalleja pyörittävät sponsorointimielessä.
   
 10. Porvoon Kärppä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Vaasan halliremppa sai vuosi sitten päätöksen tekoon vauhtia kun konsertissa katosta putoili IV-kanaviston pätkiä yleisön joukkoon. Kaikeksi onneksi tuossa ei tainnut muistaakseni henkilövahinkoja sattua, ainakaan isompia, vaikka aineksia oli pahaankin tapaturmaan.
   
 11. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Sano sitten suoraan että paikkakunnan koko mielestäsi on se merkittävin tekijä. Aika utopistista odottaa jotain tuhansien lisäkatsojien buustia ja helvetinmoisia tuloja pelkästä hallin paikkakapasiteetista tai lisäpalveuista johtuen mutta kai se sitten kun kerta Ruotsissakin. Itse kuitenkin pidän todennäköisempänä sellaista nakkikattilaefektiä että siellä on helvetin iso halli mikä näyttää helvetin tyhjältä vaikka olisi reilut yleisöennätykset tamperelaisilla porukoilla molemmilla. Saanee myös jonkun hetken kiekkoa jäähän pudotella ja spektaakkelista nauttia että on tuon hinta kuoletettu.
   
 12. LiutunLätty Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  No kyllähän noihin yleisömääriin väkisin vaikuttaa myös paikkakuntien/lähialueiden koko. Kyllä tuosta Pirkanmaan alueen puolesta miljoonasta ihmisestä löytyy herkemmin sitä potentiaalista katsoja massaa kuin etelä-savon 150k ihmisestä.

  Varmasti uusi areena nostaa katsojamääriä hetkellisesti jonkin verran. Uutuuden viehätys jne. Mutta vaikea itsekään kuvitella, että muuteman vuoden päästä siinä tiistai illan Ilves - SaiPa pelissä on yhtään enempää katsojia kuin tänäkään päivänä.

  Mutta Tampereella pitää muistaa myös se, että tämä on maan suurin kasvukeskus pääkaupunki seudun jälkeen. Siksi täällä tehdään paljon muitakin suuria investointeja nyt, ja tuo areena on yksi mitä tämä kaupunki todella huutaa. Jo ihan muunkin kuin jääkiekon takia. Ja eihän tuo 60-luvun Hakametsä enää vastaa tämänpäivän tarpeita. Pitää myös ajatella esim. 20 vuoden päähän. Paljonko tamperelais joukkueiden pelit silloin vetää väkeä.
   
 13. Porvoon Kärppä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Kyllä hallikin vaikuttaa. Kärpillä esimerkiksi on se tilanne, että kunnolliset katsomopaikat myydään käytännössä joka pelissä loppuun. Jos hallirempalla tai uudella hallilla saadaan laadukkaita paikkoja lisää, myös väkimäärä hallissa lisääntyy. Aikanaan Raksilaan mahtui 7600 katsojaa ja halli oli silloinkin monesti loppuun myyty. Kapasiteetti on tipahtanut lähes tuhannella ja suuri osa noista on syöty hyviltä paikoilta. Puupenkit ovat vaihtuneet pitkillä sivuilla areenaistuimiin. Areenaistuin on tietysti mukavampi, mutta perseitä ei mahdu riviin yhtä montaa erillisille istuimille, kuin puulauteelle. Toisesta päädystä lähti paljon semihyviä istumapaikkoja, kun rakennettiin aitiot. Ja entisaikojen loistavat seisomapaikat pitkien sivujen yläosissa lähtivät veks kokonaan kun piti saada istumapaikkoja lisää. Nykyiset seisomakatsomot sijaitsevat hallin kulmissa, josta ei kunnolla näe.

  Kärpät vetää tätä nykyä keskimäärin 5500 katsojan kieppeille yleisöä (+/- parisataa). Väitän, että tuo lukema olisi helposti ainakin tuhannella parempi ja yksittäisissä otteluissa Kärpät pystyisi täyttämään 8000-9000 katsojan hallin, mikäli jokainen tai edes valtaosa katsomopaikoista olisi sellaisia, että niistä näkee hyvin pelin. Tietenkin myös käytävät, vessat ja myyntipisteet olisi syytä olla mitoitettu isolle kävijämäärälle.
   
 14. LiutunLätty Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Tämähän on yksi suurimmista ongelmista hakametsässä myös.

  Muuten jaan näkemyksesi kyllä, ja voit olla oikeassakin, tuossa pysyvässäkin yleisömäärän kasvussa. Ilveksen peliesitykset ovat olleet viime vuodet sen verran heikkoja, että lähes joka ottelussa on kyllä niille hyvillekin paikoille jäänyt väljää. Mutta nyt tänävuonna kieltämättä nuo sivukatsomot on olleet aika hyvin täytettyinä. Tiedä sitten kuinka moni jättää lipun ostamatta kokonaan jos ei mahdu A tai B katsomoon. Myös tuo uuden areenan parempi sijainti keskustassa hoystettynä hyvillä ravintola palveluilla varmasti voi nostaa sitä satunnaiskatsojien määrää.
   
 15. Nännimäinen Jäsen

  Lainaus:
  Varmaan jotkut, mutta isoin este täydelle hallille tulee "väärän päädyn" istumapaikoista (Ipalla näyttää tosin olevan aika läjä kausareita C-päädyssä?) ja etenkin vierasjoukkueen seisomakatsomosta, jos kookasta vierasmobia ei liikkeellä ole. Uuteen halliin pitäisi tuohon jälkimmäiseen hommaan keksiä jotakin (ja ehkä on keksittykin, en tiedä).
   
 16. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
 17. anthax Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Ketterä
  Lainaus:
  Aikaisemmin syksyllä esiteltiin hankeselvityksen tulokset, jossa paikoiksi haarukoitui uudelle hallille Kisapuisto ja keskusta. Ongelmaksi muodostuu nyt tuo hintalappu ja tarkemmin maksaja. Kaupunki ilmoitti, että se ei tule hallia maksamaan, vaan siihen on löydettävä ulkopuolinen rahoitus. Hankeselvityksen mukaan hintalappu on noin 50 miljoonan luokkaa itse halliin Kisapuistoon sekä keskustaan. Keskustavaihtoehtoon tarvitaan vielä lisäksi useampi kymmenen miljoonaa parkkitiloille, liikennejärjestelyiden muutokselle sekä asuinkerrostalojen lunastamiselle. Kun ottaa nuo huomioon, niin ei yhtään ihmetytä, että porukkaa rupeaa taas kiinnostamaan vanhan korjaaminen. Harvassa on sijoittajat tuollaiseen hankkeeseen.
   
 18. -pasi- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Samahan se esimerkiksi Jyväskylässä on, 3500 katsojassa käytännössä halli on täynnä seisomapaikkoja ja huonoimpia alarivien paikkoja lukuunottamatta. Esimerkiksi viimekaudella käytännössä koko kausi oli halli 99% myyty loppuun näitä paikkoja lukuunottamatta. Vaikka kuinka väittäisi ettei katsomoihin yhtään enempää olisikaan väkeä tulossa kun nytkään ei halli ole täynnä niin kyllä sillä varmasti lopulta monelle on väliä jos yli 2 hengen porukalla ei vierekkäisiä paikkoja saa kun ehkä alariviltä tai joutuu seisomaan tolpan takana. Sitä en osaa sanoa paljonko lisää Jyväskylässä voisi peleissä olla, mutta sanoisin että varmaan tääläkin jos olisi joku 6000 katsojan halli niin useimmiten päästäisiin aika lähelle tuota nykyisen hallin maksimikapasiteettia kun jäätäisiin alle 4000 katsojan.

  Se mikä myös pistää silmään että Suomessa on viimevuosina aika paljon muutettu seisomokatsomoita istumapaikoiksi. Sillä on vääjäämättä vaikutusta hallin tunnelmaan ja osittain ehkä katsojamääriinkin. Vaikka monessa hallissa onkin juurikin pula niistä hyvistä istumapaikoista niin kyllä ihmiset myös hamuaa hyviä seisomapaikkoja myös ja sillä hyvällä tunnelmalla saadaan taas myytyä kalliimpiakin lippuja. Toivottavasti kun näitä uusia monitoimiarenoita ja remontteja tulee niin osataan sinne joukkoon sisällyttää myös tätä fanikulttuuria ja tehdä niitä seisomokatsomoita myös. Parasta on jos hallissa olisi katsomoita jotka on muuneltavissa tilaisuudesta riippuen kummaksi haluaa.
   
 19. Porvoon Kärppä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Sveitsin Bernistä löytyy hyvä esimerkki toimivasta seisomakatsomosta. Bernin kotiareenalle mahtuu reilut 17000 katsojaa ja näistä yli 10000 paikkaa on seisomakatsomoa. Katsojakeskiarvokin on rapiat 16 tonnia, eli halli myydään käytännössä aina loppuun.

  Minulle ainakaan ei ole juurikaan merkitystä, onko paikat istuma- vai seisomapaikkoja. Oleellista on se, että pelin näkee hyvin ja muutkin fasiliteetit toimii. Kun menen halliin, ostan aina näkemisen kannalta parhaan saatavilla olevan paikan. Raksilan hallin tunnen niin hyvin, että tiedän mistä näkee ja mistä ei. Jos tarjolla ei ole hyviä paikkoja, jään kotiin ja katson matsin telkkarista.
   
 20. -pasi- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Joo toki tuolla myös taisi olla kanssa jotain edullisia kausikortteja joka osittain selittää kovat luvut, mutta toisaalta kyllähän Suomessakin monessa hallissa varmaan voisi olla päätykatsomot seisomapaikkoja ja niihin sitten myydä kasa niitä satasen tai alle kortteja se muutama tuhat ja sitä kautta hakea sitä nostetta ja uutta lähestymistapaa kun jotain pitää keksiä että väkeä käy.
   
 21. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:

  Joten Tampereelta mallia. Tammelan stadion rakentuu rakennuttajan rahoin, koska se saa samalla rakentaa asuntoja samalle tontille keskustaan. Areenan kustannuksista samoin iso osa tulee rakennuttajan oikeudesta rakentaa asuintornitaloja kannelle.


  ..toki Areenan suhteen kaupunginkin riskit on suuret, koska se meni mukaan halliyhtiöön, ja kustantaa kannen, mutta kuitenkin rahoitus järkääntyy asuntojen myynnin kautta pääasiassa. Tammelassa kaupunki kustantaa myös kuntainfran, mutta sehän nyt maksaisi enivei.


  Myös "koffGarden" nousee asuntotuotannosta saatavilla voitoilla (jotka toki Helsingissä on ihan eriluokkaa kun muualla maassa). Turun projektissa samoin, tulee asuntoja ja liiketilaa samaan kompleksiin, samoin Jyväskylässä


  Lappeenrannassakin puhuttiin kannesta, ei muuta kun hotellia ja asuntoja siihen kannelle Areenan seuraksi
   
 22. LiutunLätty Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Mistäs niihin asuntoihin saadaan asukkaat? Lappeenranta ei niin kovin vetovoimainen kaupunki ole. 25 vuotta asukasluku pysynyt liki samana. Vastaavasti Tampereella tuplaantunut samalla ajanjaksolla. Vähän eri lähtökohdat tämmöisiin projekteihin.

  Edit. Vastaus siis Tarinankertojan edelliseen viestiin. Lainaus meni persiilleen.
   
 23. anthax Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Ketterä
  Joo ajatuksena todella hyvä kehittää keskustaa samalla. Täällä vain on liiketilaa ja hotellia jo nykyiselläänkin oikein riittävästi. Asuntotuotanto nykyhinnoilla menee käytännössä suoraan sijoittajille ja sekin markkina on heikkenemään päin. Kaupunkien ja lähialueiden ostovoima ja väkimäärä on aivan eri kaliiperia Lappeenrannassa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä, jopa Jyväskylässä.

  Toki jos joku sijoittaja tuossa näkee sauman rahoillaan, niin kaupungin kyllä kannattaa tuohon investoida. Lopulta kuitenkin kaupungin 70000 asukasta sen laskun maksaa tavalla tai toisella.
   
 24. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:
  Väki muuttaa keskuksiin joka puolella Suomea. Se on se kaupungistumisilmiö. Voittajia tässä ovat aluekeskukset vähän kaikkialla ja nimenomaan näiden kaupunkikeskustat... eli siältä laidalta halutaan siihen keskelle. Tämä on trendi myös Lappeenrannassa, jossa taajama-aste on noussut 2006 vuoden 87% nykyiseen 90%
   
 25. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:

  Ruotsissa Karlstadin kaupungissa pelaa yksi SHL:n kautta-aikain menestynein seura, Färjestad, FBK. Kaupunkiin rakennetiin 8300 (konserteissa 9300) henkeä vetävä moderni Löfbergs Arena, joka tulee toimeen hienosti omillaan siinä Norjan rajan läheisyydessä.


  Lappeenrannassa on Venäjän raja, joka voisi houkutella länsimaisista ilonpidoista kiinnostuneita itänaapureita aivan riittävästi Kalrstadin tapaiseen menestyvään monitoimiareenaan


  Karlstadissa asuu 62 797 ihmistä, koko kunnan alueella 91 622. Jos ne ruattissa osaa, niin ollaanko me vaan vähän tyhmempiä/osaamattomampia kauppamiehiä?