Lainataan nyt tätä viestiä, vaikka en tarkoita pelkästään kuittailuna (no, vähän sitäkin), vaan yleisesti kommentoida asetelmaa:Euroopan sarjojen järjestys on minusta tällä hetkellä tällainen, sanoi muut mitä tahansa:
1. Ruotsi
2. Sveitsi (nämä kaksi todella lähellä toisiaan, en oikein osaa päättää kumpi on parempi)
3. Suomi
4. Saksa (vähän sama kuin Ruotsin ja Sveitsin välillä myös Suomen ja Saksan kanssa, mutta rankkaan silti Suomen korkeammalle).
5. Tšekki
6. ICEHL (Itävalta & pari muuta)
Sitten tulee nämä Slovakiat, Norjat, Tanskat, Ranskat ja Ruotsin kakkossarja jne.
Ruotsi on ylivoimainen ykkönen. Se näkyy vuodesta toiseen, ja syykin on selvä: Ruotsissa on sekä resursseja että osaamista.
Suomi on lähes yhtä selvä kakkonen. Ja Sveitsi pitkällä erolla kolmonen.
Ainoa asia, mikä "hämää" on Sveitsissä käytössä oleva rahamäärä, joka luo illuusion tasokkaasta sarjasta. Meidän onneksi he sössivät asiansa osaamattomuuteen - niin kentällä, seurajohdossa kuin valmennuksessakin. Kuvaava on, että pienen Jukureiden valmentaja Jokinen voi todeta rikkaasta vasustajastaan ekan pelin perusteella, että "oman pään pelaaminen on heikkoa, eikä hyökkäyksissä näy toisteisuutta" (tms.). Sama näkyi Tapparan vastustajissa, joita olivat Rapperswil ja Davos. Kumpikin pelasi "junnulätkää" kalliilla pelaajamateriaalilla - kauhea koohotus, mutta vähän järjeä. Davosin kohdalla vain maalivahtipeli piti sarjan tasaisena, Rapperswilillä muutama kärkiyksilö.
Saksa ei ole edes lähellä kärkikolmikkoa. DEL:n parhaat saattavat ottaa yksittäisiä voittoja jopa nimekkäistä vastustajista lähinnä laadukkaiden yksilöiden avulla. Materiaali on sveitsiläisiä heikompaa, mutta taktinen osaaminen ihan samalla tasolla - joka ei ole korkea...
Ei tietenkään voi tuudittautua siihen, että erot säilyisivät pysyvästi. Onneksi Tampereen uusi areena nostaa ainakin kahden suomalaisjoukkueen resursseja lähemmäs maanosan kärkijoukkueiden tasoa. Mahdollisuuksia on myös Jokereiden paluussa ja muutamissa viritteillä olevissa hallinhankkeissa.
Mielenkiintoista nähdä, mitä Söderholm saa aikaan Bernissä. Ehtiikö tuoda muutosta, vai tuleeko potkut jonkun lyhyen tappioputken jälkeen (jotka kuuluvat urheiluun, ja joita tulee jokaiselle joukkueelle, joita yritetään kehittää pitkäjänteisesti...)