Suurin vika suoranainen valuvika sm liigan tuomaroinnissa on se että on alunperin linjattu linjaksi "antaa poikien pelata" eli sallitaan pikkurikkeet ettei niitä vihelletä. Mutta mikä tai millaisia on nämä pikkurikkeet joita ei vihelletä. Ainut on varma että joka tuomarilla on tähän oma skaalansa. Lisäksi kun tuomari joissain otteluissa sitten huomaakin että näitä oikein tehtyjä pikkurikkeitä alkaa olemaan liikaaSe on just näin. Se viheltämätön jäähy on ihan yhtä iso virhe, kun se heppoisesti vihelletty. Rönni näköjään todellakin linjasi, että "antaa poikien pelata".
Kyllä se näin valitettavasti on. Tietysti valitus alkaa linjasta heti kun oma joukkue kärsii, mutta linjaus on pitkään ollut jo se, että kamppailupelaaminen pitää sallia ja pienistä ei vihelletä. Kyllä siitä eroon päästään jos joukkueet itse haluavat linjaksi sen, mutta eipä näytä enemmistö olevan sitä mieltä että haluaa.Mä en mitenkään usko, että Liigan seurat yleisesti haluavat tuollaista roikkumista, jos muualla siitä on eroon haluttu ja siitä eroon päästy. Lisäksi tuntuu hullulta, että melkein jokainen valmentaja vuorollaan valittaa tästä. Miksi muka joukkueen utj:t valitsevat omaan joukkueeseensa (jos siis raha riittää) nopeita taitavia pelaajia ja samaan aikaan muka haluavat tuomareiden tulkitsevan sääntöjä niin, että nämä ottavat näiden kalliiden pelaajien parhaat ominaisuudet pois. Tämä ei tunnu kyllä järin uskottavalta.
Voisiko Liiga ja seurat päättää ensi kesänä, että seuraavalla kaudella tuomaroinnissa ei painoteta pelkästään jonkin yksittäisen riketyypin (esim. poikittainen maila) kitkemiseen, vaan sovittaisiin, että jatkossa pyrittäisiin viheltämään samoin, kuin Ruotsissa tai NHL:ssä. Tällöin sitä omaa tuomarointia voisi koko ajan suoraan verrata toisessa liigassa tapahtuvaan tuomarointiin, eikä Rönnin tarvitsisi selittää, että tämmöisestä paskasta me on seurojen kanssa sovittu.
Lisänä pienempien seurojen (ja Liigan) huoli siitä, että ne jäisivät jalkoihin ja menettäisivät katsojien kiinnostuksen. Tasapäistämiseen pyritään melkein sarjassa kuin sarjassa. Joskus julkisemmin ja joskus ei. Palkka-/kulukatto, lisäpainot moottoriurheilussa, säännöissä kielletyt varusteet. Kaikilla pyritään tasoittamaan eroja.Kyllä se näin valitettavasti on. Tietysti valitus alkaa linjasta heti kun oma joukkue kärsii, mutta linjaus on pitkään ollut jo se, että kamppailupelaaminen pitää sallia ja pienistä ei vihelletä. Kyllä siitä eroon päästään jos joukkueet itse haluavat linjaksi sen, mutta eipä näytä enemmistö olevan sitä mieltä että haluaa.
Ihan oikeasti. Tuleeko täällä koskaan mitään todisteita tuolle jatkuvalle vänkäykselle että nykyinen tuomarilinja jotenkin suosisi jotain pienempiä seuroja (mitä ne sitten ovatkaan?). Itku kurkussa sitä tuntuvat etenkin tamperelaiset täällä jatkuvasti huutelevan. Kuvittelette vissiin että Liiga on tuomarilinjallaan ryöstänyt kaikki Ilveksen mestaruudet vuoden 1985 jälkeen.Lisänä pienempien seurojen (ja Liigan) huoli siitä, että ne jäisivät jalkoihin ja menettäisivät katsojien kiinnostuksen.
Tottakai on. Ei ole muuta selitystä.Kuvittelette vissiin että Liiga on tuomarilinjallaan ryöstänyt kaikki Ilveksen mestaruudet vuoden 1985 jälkeen.
Ässät ainakin pelannut useamman pelin saamatta seluntiakaan ylivoimaa. Miellän Ässät pikkuseuroihin. Se siitä.Lisänä pienempien seurojen (ja Liigan) huoli siitä, että ne jäisivät jalkoihin ja menettäisivät katsojien kiinnostuksen. Tasapäistämiseen pyritään melkein sarjassa kuin sarjassa. Joskus julkisemmin ja joskus ei. Palkka-/kulukatto, lisäpainot moottoriurheilussa, säännöissä kielletyt varusteet. Kaikilla pyritään tasoittamaan eroja.
Urheilullisesti huono juttu, mutta myynnin ja markkinoinnin kannalta ammattilaisurheilussa ihan oleellista. Hardcore-faneja, jotka ostavat lippuja ja kanavapaketteja, vaikka puolet peleistä päättyisi 8-0, on kuitenkin aika vähän. Pelin rikkominen on aina helpompaa kuin rakentaminen, ja siihen pystyy halvempikin joukkue suht tasapäisesti.
Ongelmana on juuri tässä tilanteessa se, että meillä on valmentajia ja muita toimijoita, jotka tietävät asian laidan varsin hyvin, ja silti käyttävät julkisuudessa nimenomaan tuomareita ja tuomarointia sylkykuppinaan aivan kuin eivät tietäisi, mikä ja kuka tähän on syynä. Joko turpa kiinni tai nostetaan todelliset syyt esille. Ei vain selkäranka tunnu kestävän niin paljoa, että palkanmaksajia (= seurapomoja) alkaisi kritisoimaan julkisesti.
Ässät ainakin pelannut useamman pelin saamatta seluntiakaan ylivoimaa. Miellän Ässät pikkuseuroihin. Se siitä.
On meillä silti liukkaita pelaajia. Ei sen tuomaripelin pidä siihen perustua että millä vauhdeilla hyökätään.Ässien peli perustuu maalivahtiin ja trappiin. Hyökkäyspeliä ei oikeastaan ole. Vauhti pois pelistä ja keskusta tukkoon, juuri tuohon salliva tuomarilinja auttaa.
No ei, jos pelaaja itse määrittelee oman nopeutensa. Jos sen hyökkäävän pelaajan nopeuden määrittelee vastustajan maila kainalossa tai jaloissa, niin silloin sen pitäisi näkyä tuomareiden viheltelyssä.On meillä silti liukkaita pelaajia. Ei sen tuomaripelin pidä siihen perustua että millä vauhdeilla hyökätään.
Isomman budjetin seuroissa voisi olettaa olevan enemmän ja parempia taitopelaajia joita haittaa salliva linja, kuin pienemmän budjetin seuroissa, niin ihan sitä logiikkaa vasten näitä puheita varmasti esiintyy. Hieman kummallinen tunteisiin meno nyt sinulta ja jokatapauksessa linja on ihan perseestä, hyödytti se ketään tai ei. Pelin viihdyttävyyttä se ei ainakaan hyödytä.Ihan oikeasti. Tuleeko täällä koskaan mitään todisteita tuolle jatkuvalle vänkäykselle että nykyinen tuomarilinja jotenkin suosisi jotain pienempiä seuroja (mitä ne sitten ovatkaan?). Itku kurkussa sitä tuntuvat etenkin tamperelaiset täällä jatkuvasti huutelevan. Kuvittelette vissiin että Liiga on tuomarilinjallaan ryöstänyt kaikki Ilveksen mestaruudet vuoden 1985 jälkeen.
Kyse ei ole siitä, että tasoitetaan peliä antamalla pienemmille seuroille vähemmän jäähyjä ja ilmaista ylivoimaa. Kyse on siitä, että rikkovan pelitavan salliminen mahdollistaa tasaisemmat pelit, vaikka seurojen palkkabudjeteissa on paljon suurempi suhteellinen ero kuin esimerkiksi NHL:ssä. Jos nopealta pelaajalta voi hitaampi ottaa vauhdin pois mailalla, tai kiekkotaitavan pelaajan voi neutraloida keskittymällä mieheen ja painimalla, voi vähemmänkin taitava joukkue, joka keskittyy estämään maalintekoa, pärjätä. Tämä nähtiin 90-luvun "dead puck era"-aikana NHL:ssä.Ässät ainakin pelannut useamman pelin saamatta seluntiakaan ylivoimaa. Miellän Ässät pikkuseuroihin. Se siitä.
Kiitos hyvästä ja kattavasta vastauksesta!Kyse ei ole siitä, että tasoitetaan peliä antamalla pienemmille seuroille vähemmän jäähyjä ja ilmaista ylivoimaa. Kyse on siitä, että rikkovan pelitavan salliminen mahdollistaa tasaisemmat pelit, vaikka seurojen palkkabudjeteissa on paljon suurempi suhteellinen ero kuin esimerkiksi NHL:ssä. Jos nopealta pelaajalta voi hitaampi ottaa vauhdin pois mailalla, tai kiekkotaitavan pelaajan voi neutraloida keskittymällä mieheen ja painimalla, voi vähemmänkin taitava joukkue, joka keskittyy estämään maalintekoa, pärjätä. Tämä nähtiin 90-luvun "dead puck era"-aikana NHL:ssä.
Liigassa ei ole palkkakattoa, joten mikään ei estä isompien budjettien joukkueita ostamasta taitavampia pelaajia. Mitä enemmän taitopeliä suojellaan, sitä enemmän taitavat pelaajat ja heidän seuransa siitä hyötyvät. Jos halutaan tiukkoja pelejä liigassa, jossa joukkueella A voi olla kaksinkertainen pelaajabudjetti joukkueeseen B nähden, halutaan mahdollistaa muitakin tapoja pärjätä.
Meni väärään lankaan aluksi, mutta SJTL on julkaissut avoimen kirjeen liigayhteisölle.
Koko kirjelmän tärkein lause on koko kulttuurin kannalta tässä:
"Liigakaukalo ja sen ympäristö on joukkueiden ja myös tuomareiden työpaikka. Työpaikat ovat työsopimussuhteisia. Vuoden 2024 Suomessa työpaikoilla pitää käyttäytyä asiallisesti eikä huonolle käytökselle ole oikeutusta intohimon, tunteen, omiensa puolien pitämisen, sisäisen koodin, omasta mielestään vääryyden kokemuksen tai minkään muun syyn perusteella. Intohimoa pitää harjoittaa asiallisesti, ristiriitoja pitää pystyä ilmaisemaan ja ratkomaan samoin asiallisesti. Jääkiekko ei ole muusta yhteiskunnasta irrallaan oleva saareke."
Eikös Grönborg aika suoraan todennut, että on joutunut ohjeistamaan joukkuettaan rikkomaan enemmän, kun kaikki muutkin sitä tekevät. Mielestäni tämän voi tulkita siihen osastoon, että ollaan huolissaan myös siitä, mitä oman joukkueen annetaan kentällä tehdä.sitten uskon, että valmentajat on huolissaan tuomaroinnista kun alkavat huutamaan oman joukkueensa rikkeistä tuomareille. Nyt ollaan vaan tyytyväisiä kun oma pää ei vuoda kun saa vapaasti estää.
Kyllähän rikkominen on aina helpompaa kuin rakentaminen, ja rikkomalla pienemmät joukkueet helpommin pysyvät menossa mukana. Nyt Liigassa joku 5-1 on melkein murskavoitto, mutta NHL:ssä taotaan 9-2 tms lukemia paljon useammin. Ne erot pienenee kun sallitaan sääntöjen rajamailla pelaamista enemmän. Ei se eroja selitä, mutta pitää erot pienempinä.Ihan oikeasti. Tuleeko täällä koskaan mitään todisteita tuolle jatkuvalle vänkäykselle että nykyinen tuomarilinja jotenkin suosisi jotain pienempiä seuroja (mitä ne sitten ovatkaan?). Itku kurkussa sitä tuntuvat etenkin tamperelaiset täällä jatkuvasti huutelevan. Kuvittelette vissiin että Liiga on tuomarilinjallaan ryöstänyt kaikki Ilveksen mestaruudet vuoden 1985 jälkeen.
Katsomossa istuva tuomari näkisi helposti virheet mitä kentällä ei pysty havaitsemaan.Heitän kuitenkin väitteen, ettei tuomaritoiminta pysy enää pelin vauhdissa mukana. Aikaisemmin tätä paikattiin toisella päätuomarilla, kun yksi ei riittänyt. Kaksi alkaa olemaan samoissa vaikeuksissa kuin aikoinaan yksi tuomari. Apuun on saatu onneksi videoiden kelaajat, mutta nekin auttavat vain isoissa rikkeissä. Kolmas päätuomari ei enää mahdu kentälle, joten mitä tässä voi tehdä?
Miksi ihmeessä näin tulee olla? Miksi ei voitaisi edetä kohti tilannetta, jossa huutelu olisi enemmän poikkeus kuin sääntö ja siitä rangaistaisiin? Mitä tuomarille huutelu edistää?Ammattilaissarjassa tuomarien pitää kestää huutelua. Jääkiekossa välillä tunteet kuumenevat ja tuomaritkin saavat osansa tästä. Se vähän niinkuin kuuluu toimenkuvaan. Ammattitaitoista tuomaria eivät nämä huutelut pitäisi hetkauttaa.