Nyt kun olen parin päivän ajan taas tätä ketjua lukenut, niin toivoisin että Liigan sääntöihin kirjataan sellainen sääntö, että Jatkoaikaan saa kirjoitustunnukset vasta kun on käynyt läpi tuomarikurssin ja viheltänyt 10 ottelua.
99% täällä olevista ei varmasti koskaan ole mitään lajia tuomaroinut, ja sen näkee. Voin kertoa muutamia totuuksia tuomaroinnista, mistä te ette varmasti pidä, mutta ovat kuitenkin totta:
- Tuomari tekee aina oikean päätöksen kentällä. Siksi tuomari antaa jäähyn, tai ei sitä vihellä. Tuomarin mielestä tilanne meni näin, ja siksi tuomio on tämä. Jälkikäteen kun videolta katsotaan, saattaa olla että ei mennyt ihan oikein, mutta jään tasalla tilanne näytti juuri siltä mikä tuomio on.
- Tuomari ei näe tilannetta. Kyllä, sama kuin maalivahdilla on, maskin tekeminen aiheuttaa sen että tilannetta ei näe. Pelaajat menevät kaukalossa eestaas todella kovalla vauhdilla, ja pelkkä tuomarin näkökentän edestä luistelu aiheuttaa sen, että hetkeksi katoaa näkökontakti paikkaan missä jotakin tapahtuu.
- Kaukalossa on vauhti todella kova. Asiat tapahtuu todella nopeasti, ja silmänräpäyksessä voi asia mennä ohi, kun vilkaisee esimerkiksi minne voi peruuttaa pelin alta turvaan, tai katsoo maalinedustalle tms. Katse voi keskittyä yleensä tarkasti vain tiettyyn paikkaan, ja jos rike tapahtuu muualla, sinne ei varmasti näe. Katsomosta näkee tilanteet korkealta ja kaukaa. Kaukalossa ei sitä luksusta ole.
- Ei ole paikkausjäähyjä. Joskus jos tulee ns. helppo jäähy, aina sanotaan että "seuraava jäähy tulee varmuudella vastustajalle." Sellaiseen on mahdollisuus 50/50. Ihan riippuu siitä mitä kaukalossa tapahtuu. Jos se tulee vastustajalle, se on "paikkojäähy," jos se tulee samalle joukkueelle, niin "tuomarit on puolueellisia." Mitä vaihtoehtoja on? Ei mitään. Niin tai näin, tuomari on silti paska. Ja jos tuomarilta jää jostakin syystä näkemättä joku jäähy, se ei tarkoita että hänen pitää seuraava jäähy viheltää jostakin haamutilanteesta, ihan sen takia. Joskus jää näkemättä, deal with that.
- Rikkeen ei tarvi olla iso että se on jäähy. Joskus sanotaan, että jäähy tuli helposti. Ehkä, mutta koukkaus käteen tai pieni kiinnipito olkapäästä voi olla asia mikä vaikuttaa todella paljon.
- Mikään mielipide ei oikeuta tuomarille avautumista. Jos tuomio on pelaajan tai valmentajan mielestä väärä, se ei anna mitään oikeutta avautua tuomarille. Ne pitää ottaa pois, sillä se avaa vastustajallekin näkökulman, että valittaa saa ilman sanktiota. Jos pelaaja mussuttaa tuomiosta kuin hullu eikä saa jäähyä, seuraavasta tilanteesta vastustaja avautuu ja saa jäähyn niin siinä on taas dilemma. Palataan tässä taas kohtaan, missä tuomari tekee aina oikean päätöksen, ja se mukaan pitää mennä. Tuomari ei siis missään vaiheessa ole mulkero antamalla käytösrangaistusta alkuperäisen jäähyn päälle, vaan kyllä se on ihan oikeasti vain ja ainoastaan ansaittu suunsoittojäähy.
- Pelaajat määrittävät linjan. Ei tuomarit. Monesti on nähty otteluita, missä mennään kovaa, taklataan paljon, väännetään maalilla ja kulmissa, mutta jäähyjä ei tule. Miksi? Peli on siistiä, kovaa, mutta reilua. Ei ole tarvetta. Joskus taas kävelyvauhdilla pelattava trap-kiekko, tai missä toinen joukkue on ylivoimainen, on sellaisia että niissä sattuu ja tapahtuu paljon.
- Ei ole jäähyjen tasapainoa. Sanoo Tami mitä tahansa. Paska-träppiä pelaaja joukkue voi saada vain 1-2 jäähyä perl matsi vaikka olisi kiekossa vain 25%, mutta se 75% kiekossa oleva joukkue voi rikkoa enemmän jäähyn arvoisesti. Monesti tässä tulee vastustajalle läpiajoja, ylivoimahyökkäyksiä jne. vaikka olisit itse kiekossa läpi ottelun. Ne on sitten sellaisia tilanteita mistä jäähyjä monesti tulee.
- Ammattituomarit ovat samoja ihmisiä. Eivät he millään taikaiskulla muutu paremmiksi, vaikka ovatkin ammattilaisia. Samat lainalaisuudet kaukalossa säilyy. Eivät he näe pelaajien läpi, eivät saa hidastuksia silmiinsä mistään, tai muutakaan mistä ylempänä on puhuttu. He vain pystyvät lepäämään paremmin ja pitämään kunnostaan kenties parempaa huolta, eli puhutaan todella todella pienistä asioista.
- Harmaa alue on todella venyvä. Kuten tuossa yllä olikin, joukkueet määrittelee linjan. Tämä harmaa alue on se minkä lukemisessa tuomarit erottuvat. Kuinka paljon voidaan sallia missäkin ottelussa. Avauserässä pitää lukea se pelin tunnelma ja tahti. Pitää tehdä linja selväksi, ja sitä linjaa ei voi helposti muuttaa ottelun edetessä. Pelaajien taistelu ja kamppailu nousee tiukoissa otteluissa loppua kohden aina, joten linjasta ei sovi heidänkään poiketa. Kyllä tuomarit sekin aistivat ja antavat pikkaisen pelata vapaammin, mutta raja on kuitenkin aika lailla sama, mitä koko ottelun on menty.
- Tuomarit saavat paljon palautetta, ja jopa ottelun aikana. He saavat myös sanktioita jos matsi menee surkeasti. Yhden tai kahden jäähyn missaaminen ei sitä kuitenkaan ole, vaan se ratkaisee eniten miten ottelua hallitaan. Ja jos tuomari jatkuvasti näissä epäoonnistuu, hän ei saa välttämättä yhtä paljoa isoja otteluita, eikä pääse pudotuspeleihin. Kaikki tuomarit kuitenkin ovat kunnianhimoisia ja haluavat olla ehdolla playoffseihin tai kansainvälisiin otteluihin. Ja jostakin kumman syystä isoissa kansainvälisissä otteluissa on... suomalaiset tuomarit. Jotakin täällä tehdään oikein, vaikka Liigassa kaikki onkin "aina ihan paskoja puusilmiä."
Toivottavasti tällä suututin mahdollisimman monta lukijaa. Hyvää loppukautta kuitenkin kaikille, ja nautinnollisia tuomarinvihaushetkiä kaikille.