Liigakarsinnat takaisin!

  • 204 725
  • 1 565
Suosikkijoukkue
IFK
Lintelältä erinomainen kiteytys niistä oikeista ongelmista, joihin karsinnat ei tuo mitään ratkaisua. Nykytilanteessa ulosmyynnit on ainoa ongelma, ja sekin vain siksi, että se asettaa vastustajat erilaisin lähtökohtiin. Keksiikö joku suljetusta Liigasta muita ongelmia?

Väitteet suomikiekon rappeuttamisesta kaipaisi myös tarkennuksia. Jääkö sarjojen avaamiselle muita perusteluita, kuin romantiikka ja vahingonilo?
 

marso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
^Tuossa se ongelma on. Lukekaa tarkkaan ja vielä toisenkin kerran.

Mestiksessä on uhriuduttu ja ajatellaan, että ei voida tehdä mitään, jos liigaa ei avata. Annetaan sitten näivettyä pois. Asiahan pitäisi olla päinvastoin. Mestiksessä pitäisi olla kunnollista henkeä ja tahtoa potkia sarja niin hyväksi, että Liiga ehdottomasti haluaisi nostaa sieltä seuroja ylös. Tai jopa niin, että jotkut seurat kokisivat paremmaksi menestyä Mestiksessä kuin notkua Liigan pohjalla.

Suomessa pelataan jääkiekkoa ihan hyvällä menolla Suomi-sarjassa ja siitä alemmas. Miksi ne sitten pelaa? Miksi me ylipäätään seuraamme jääkiekkoa? Liigasta ei voi nousta mihinkään, joten mikä järki siinä on? CHL on tietysti yksi, mutta Tappara taitaa pelata senkin läpi jo tänä keväänä.

Yhteisöllisyys, elämykset jne. Ei se vaadi Kanada-maljaa motivaattoriksi vaan pitää olla halu kuulua johonkin ja tehdä sitä omaa juttua. Jokaisella paikkakunnalla.

Mutta se vaatii myös perkeleesti töitä ja puuhamiehiä. Ei näitä Osasto41:ä tule tyhjästä Liigaankaan ja niitä tarvittaisiin paljon lisää.

Tuota en vaan ymmärrä, että ollaan kädet levällään asian edessä.
Suomi-sarjaan kuuluu osana tietty unelma jostakin suuremmasta, eli noususta. Liigassa itsestäänselvä unelma on Suomen mestaruus.
Mikä unelma on Mestiksessä? Talouden kasvattaminen liigajoukkueen tasolleko? Jääkiekkoliiton mestaruus? Tuollaista unelmaa on vähän vaikea myydä yleisölle ja yhteistyökumppaneille.

Nämä erilaiset unelmat jostain suuremmasta ovat avain urheilun myymiseksi elämyksenä. Amatöörijoukkueet pääsääntöisesti toimivat ihan vain rakkaudesta lajiin, mutta sielläkin on monesti haaveita kasvamisesta ja ehkä tavoitteitakin ammattimaisemmasta touhusta.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Hommahan on niin, että asioista päättää ne, jotka voisivat menettää jotain karsinnoista. Saipa ei tuo yhtään katsojaa lisää Turkuun oli sillä sitten A-junnut kentällä ja panoksena saunaillan lenkki munasillaan tai sarjapaikka. On suurta itsepetosta kuvitella, että sarjojen mätisäkit kiinnostaa omia kannattajiakaan kovin paljon, oli peleissä panosta tai ei.

Karsinnoista hyötyy:
+Liigan ulkopuoliset seurat, jotain pelattavaa.
+Pelaajat, lisää paikkoja missä pelata
+kannattajat. Urheilun on tarkoitus täyttää elämän vitutusämpäri. Lisää asioita, jotka voi vituttaa. No joo Mestaruuden voittaminen ja sarjanousu ovat about yhtähyvät bileet.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
En ole Espoon pelejä katsonut, joten sanokaa/arvioikaa paremmin tietävät.. pärjäisikö Espoo karsinnoissa tämän illan SaiPan kokoonpanolle (mitä myyntien jälkeen on jäljellä)?
 

Liitteet

  • 20230217_155816.jpg
    20230217_155816.jpg
    79,4 KB · kertaa luettu: 183

stemme

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Minnesota Wild
Itse en usko ollenkaan tuohon, että seuroja pitäisi suojella paikkakunnan, historian tai nykyisen imagon vuoksi. Jos seura menee konkurssiin tai ei pysy Liigassa kun ei ole päteviä ihmisiä ohjaamassa laivaa, niin silloin sen seuran ei kuulu olla pääsarjassa. Kärpät on aikanaan tippunut ansaitusti pois pääsarjasta ja asiat piti laittaa kuntoon, että seura nousi nykyiselle tasolleen. Ikävähän se on jos suosikkiseura tippuu tai ei pysty kilpailemaan entiseen malliin kun talousdoping kielletään, mutta miksi esimerkiksi Kiekko-Espoota pitäisi kohdella toisen luokan joukkueena verrattuna SaiPaan ja Sporttiin? Asetelma on epäreilu, jos toiset saa homman toimimaan juuri ja juuri tyhjennysmyynneillä, mutta toisella ei ole siihen mahdollisuutta koska on viivan väärällä puolella.

Jos joukkue ei pysty kasaamaan riittävää budjettia katsojatuloilla, sponsorisopimuksilla ja oheistoiminnalla, ei joukkue silloin kuulu pääsarjaan. Piste. Jos seura häviää karsinnoissa, ei joukkue silloin kuulu seuraavalla kaudella Liigaan. Piste. Olisi mykistävän surullista tippuvan seuran fanien kannalta jos seura tippuu sarjasta, mutta toisaalta hieno saavutus toiselle joukkueelle ja sen faneille. Karsintapeleissä jahdataan unelmaa ja taistellaan kunniasta, eihän sitä parempaa viihdettä ole olemassa.

Onko se sitten hienoa katsoa tekohengitystä saavaa konkurssikypsää seuraa 10 vuotta rimpuilemassa siellä häntäpäässä? Aika monta katsomoa on kyllä tyhjillään jo puolessa välissä kautta. Onko Liigalla ja sen seuroilla joku eettinen velvollisuus varmistaa ettei paskasti asioita hoitavat seurat ja epäpätevät ihmiset joudu väistymään jonkun enemmän paikan ansaitsevan tieltä? Jos oikeasti halutaan niin ratkaisut keksitään. Rahan ja menestyksen eteen pitää tehdä töitä.
Tämä. Liigassa on monta hyvää organisaatiota ja sitten on niitä huonompia. Näin paljon enemmän Mestistä kuin Liigaa seuraavana on jotenkin huvittavaa, että huudellaan sitä että Mestiksessä pitäisi ensin hoitaa organisaatio liigatasoiseksi kun omallakin hiekkalaatikolla löytyy sellaisia organisaatioita joita pitää tekohengittää tyhjennysmyynneillä. Tämä nykyinen järjestelmä antaa kaiken anteeksi näille huonosti hoidetuille organisaatioille, ensi kaudella sitten uusi yritys ja uudet tyhjennysmyynnit.

Mestis-joukkueen saaminen tässä nykyisessä tilanteessa liigatasoiseksi on käytännössä lähes mahdotonta. Espoossa on kovaa yritystä mutta kaukana sielläkin vielä ollaan siitä, että oltaisiin edes lähellä liigatasoa. Vaikka se jotenkin onnistuisi, niin Liigassahan sitten tämä nouseva Mestis-jengi olisi heti kärkipäätä kun mukaan tulisi tv-rahat sekä kasvavat lippu- ja sponsoritulot. Liigan avaaminen olisi hyvä kannustin sekä Liigan häntäpään että Mestiksen suuntaan ja varmasti ainakin Mestiksen kärkipään joukkueet panostaisivat organisaation kehittämiseen enemmän. Jos Liiga avattaisiin esim. ensi kaudella, olisi karsinnat varmasti alkuun täysiä ylikävelyjä mutta ainakin se antaisi tavoiteltavaa Mestiksen organisaatioille mehukannusta pelaamisen sijaan. Joku varmaan kohta muistuttaa että Liigahan on näennäisesti auki, mutta ei se ole sama asia.

Edelleen tuntuu jotenkin absurdilta, että Liigan puolelta kehdataan huudella kilpailun tappamisesta U20-sarjassa, kun oma toiminta on täysin samaa. Oikeassahan siinä ollaan että U20-SM:ssä on tällä hetkellä ihan liikaa joukkueita, mutta silti on koomista että tuosta kehdataan huudella samaan aikaan kun huudellaan siitä, että Liigaa ei saa avata. Liiga kun on näennäisesti auki niin melkein haluaisin jopa nähdä tilanteen, jossa Espoo on nostettu Liigaan ja joukkueita on 16, kunnes Jokerit, RoKi ja JoKP ilmoittaa haluavansa myös Liigaan ja organisaatiotkin on saatu siihen kuntoon että liigapaikka on realistinen. Mitä tällöin vastattaisiin, olisiko n. 20 joukkueen sarja tässä tapauksessa ihan ok kunhan oma paikka auringossa on turvattu, sanottaisiinko uusille tulijoille että kiitos mutta ei kiitos vai oltaisiinko vielä silloinkaan valmiita muuttamaan sarjajärjestelmää?
 

Dougie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole Espoon pelejä katsonut, joten sanokaa/arvioikaa paremmin tietävät.. pärjäisikö Espoo karsinnoissa tämän illan SaiPan kokoonpanolle (mitä myyntien jälkeen on jäljellä)?
Kyllähän tuollakin kokoonpanolla mestisjengi kaatuu mutta tämähän tässä ei olekaan olennaista.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Itse en usko ollenkaan tuohon, että seuroja pitäisi suojella paikkakunnan, historian tai nykyisen imagon vuoksi. Jos seura menee konkurssiin tai ei pysy Liigassa kun ei ole päteviä ihmisiä ohjaamassa laivaa, niin silloin sen seuran ei kuulu olla pääsarjassa.

Paitsi, että avaamalla sarja yksinkertaisesti avaamalla sarja johtaa tilanteeseen, että seura voi pudota sarjasta ja mennä sen seurauksena konkurssiin yksinkertaisesti paskan tuurin takia.

***

Avataan asiaa:

Urheilussa on aina erittäin paljon muuttujia, joita ei voi hallita hyvällä johtamisella, vaan joskus asiat lähtevät menemään perseelleen melkolailla puhtaasti sattumien kautta aloittaen negatiivisen kierteen, vaikka organisaatio olisi itsessään sinällään hyvinkin elinvoimainen ja strategisesti hyvin johdettu.

Ässien kohdalla kaudella 2008-2009 kyse oli pitkälti tuosta negatiivisesta kierteestä. Vaikka kausi ei ollutkaan onnistunut, joukkue oli lähellä playoffpaikkaa joutuen kuitenkin lopulta outoihin playouteihin, joissa hävisi semmoisille seuroille, kuin Lukolle ja Tapparalle. Jos siinä kuudennessa karsintamatsissa kiekko olisi pomppinut sentin toiseen suuntaan, Ässät olisi ollut hyvin mahdollisesti konkurssissa, mutta koska se pomppi näin päin, Ässät oli kaksi vuotta myöhemmin runkosarjan kakkonen ja neljä vuotta myöhemmin Suomen mestari.

Ässät oli ja on hyvin elinvoimainen jääkiekko-organisaatio, vaikka taloudellisesti oli ja on tiukkaa: tilanne on sama, kuin suurimmalla osalla muistakin liigaorganisaatioista, joilla ei satu olemaan jotakin sopivia omistajajärjestelyitä ja alueella anteliaita kiekkofaniyrittäjiä.

Esimerkkejä siitä, miten hyvinkin johdettu ja hyvällä tiellä oleva urheiluorganisaatio floppaa täysin muutamien epäonnistuneiden päätösten ja paskan tuurin aloittaman negatiivisen jatkumon takia, löytyy pilvin pimein. Antti Pennasen valmentama Kerho oli esimerkiksi puolitoista vuotta ennen mestaruutta sarjajumbona: se joukkue oli hyvin pitkälti sama, joka tuon 2019 mestaruuden voitti. Mestaruus oli nimenomaan strategisen työn ja erinomaisen johtamisen mestaruus, vaikka edellinen kausi olisi voinut pättyä jumbosijaan.

***

No miksi niin ei sitten kannata vain antaa mennä? Paska tuuri kuuluu urheiluun - se on vaan voi voi. Niinkö?

Ei, koska ensinnäkin juniorityö

1) nykyiset liigaseurat (+ Jokerit ja K-Espoo) ovat niitä seuroja, jotka Suomen tämän hetken kansainvälisen jääkiekkomenestyksen ovat hyvin pitkälti rakentaneet. Koska Suomi on kokonaisuudessaan jääkiekkomaa, pelaajia kyllä tulee ympäri maata, mutta he hakeutuvat viimeistään kilpaikäluokissa näiden 17 seuran junioriorganisaatioihin. Nuo junioriorganisaatiot ovat pääpiirteittäin viimeistään keskipitkällä aikavälillä riippuvaisia emo-organisaatioista, koska niiden resursseilla ammattimaista valmennusta pitkälti pyöritetään. Jos halutaan pitää suomalainen pelaajatuotanto korkeatasoisena, edellyttää se näiden junioriorganisaatioiden elinvoimaisuutta.

2) yllä olevalla on myös sosiaalis-yhteiskunnallinen merkitys. Useat liigaseurat ovat junioritoimintansa kautta paikkakunnillaan hyvin merkittäviä nuorisotyöorganisaatiota.

Toisekseen, kyse on jääkiekosta liiketoimintana:

Urheilu poikkeaa merkittävästi muusta liiketoiminnasta siinä, että kannattava liiketoiminta vaatii epävarman lopputuloksen (juuri päinvastoin, kuin missä tahansa muussa liiketoiminnassa). Jos vähäisempien resurssien organisaatiot alkavat katoamaan kartalta liiallisia epävarmuuksia luovan liiketoimintaympäristön takia, niin lopputuloksen epävarmuus pienenee - eli on vähemmän seuroja, jotka voivat voittaa. Tämä koituu pidemmällä aikavälillä kaikkien seurojen ja suomalaisen jääkiekon tappioksi.

Muussa liiketoiminnassa edullista on mahdollisimman vähäinen suorien kilpailijoiden määrä. Urheilussa strategisesti kannattavaa on maksimoida kilpailun määrä. Liigalle onkin kokonaisuudessaan järkevää nostaa kaikki, joilla on edellytykset täysin ammattimaisesti toimia ja vastaavasti ei ole järkevää menettää ketään, joilla edellytykset ammattimaiseen toimintaan ovat.

Näihin talousteoreettisiin lähtökohtiin perustuu myös pohjoisamerikkalainen ammattilaisurheilujärjestelmä. Seurojen kannattavuus sekä lopputuloksen epävarmuus käytännössä varmistetaan reguloimalla tiukasti uusien organisaatioiden määrää ja sijaintia, yleisö- ja mediatulojen jakamisjärjestelmillä sekä draft-järjestelmällä. Tässä paradoksaalista on se, että USA:ssa kartellilainsäädäntö on erittäin tiukka ja kilpailun rajoittamisesta seuraa kovat sanktiot.

***

Kuulun myös siihen porukkaan, joka haluaisi avoimen sarjan. Yllä mainitut lähtökohdat ja realiteetit huomioiden, se voisi kuitenkin tapahtua vain semmoisen ratkaisun kautta, jota ei vielä ole olemassakaan vaan semmoinen pitäisi rakentaa. Se vaatisi pitkäjänteistä, strategista ajattelua.

20-24 seuran täysammattilaisliiga kaksiportaisena voisi periaatteessa semmoinen olla esimerkiksi järjestelmällä, jossa TV-sopimus käsittää molemmat portaat ja mediasopimustulot jaetaan täysin tasan kaikkien 20-24 seuran kesken. Tämä kuitenkin vaatisi selvästi nykyistä suurempaa tv-sopimusta sekä 20-24 ammattilaisorganisaatiota, jotta tuo voisi olla kestävä malli. Onko se mahdollista? Tällä hetkellä potentiaalisia ammattilaisorganisaatioita on 15 liigaseuraa sekä K-Espoo. Jokeritkin juuri nyt vain teoriassa.

TV-sopimus on muuten aika hyvä mittari sarjan markkina-arvolle. Niin kauan, kun sen arvo nousee, ei mielestäni ole oikein taloustieteellistä perustelua puhua tuotteen huonoudesta. Lisäksi yleisömäärienkään kehitys ei oikein viittaa mihinkään näivettymiseen huomioiden sen, että ne useimmilla paikkakunnilla ovat pysyneet melko stabiileina huolimatta tv:stä seuraamisen helppoudesta ja kilpailevan urheilutarjonnan voimakkaasta kasvusta televisioinnin myötä.
 
Viimeksi muokattu:

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Aika paljon on lainattu viestiäni, joten vastaukset jää valitettavan ohuiksi. Yritetään kuitenkin.

Liigan kannattaisi avautua, jolloin koko järjestelmässä olisi eniten järkeä. Nythän liiga sulki itsensä, repi elinvoimaisimmat joukkueet pois mestiksestä, ja sen jälkeen valittaa ettei voida avata kun mestis on huono. No ihme.
Liiga ei varmasti repinyt ketään? Kyllä nämä seurat liigaan halusivat ihan itse. Mutta olet oikeassa siinä, että näillä toimilla on heikennetty sekä Liigan, että Mestiksen tasoa. Se on kurja juttu.


Tämä nyt ei ole sinulle osoitettu, mutta suljetun Liigan puolustajat tuntuvan käyttäytyvän juuri näin. Mitään ei kannata yrittää, vaan nykyinen tilanne on se paras mahdollinen johon on tyytyminen lopullisesti. Nähdään vain Liigan avaamisesta seuraavat riskit.
Kannatin pitkään suljettua liigaa, mutta tällä hetkellä en kannata sitä. Kannatan sarjan avaamista ja Liigan joukkuemäärän supistamista. Joukkueilla pitää olla panosta loppuun saakka ja karsintapelit tuovat kuitenkin euroja kiekkoilulle.


Eli ylivoimaisin motivaatiotekijä ja hengenluoja jääkiekossa on avoin, ei suljettu, kilpailu kahden sarjan, myös Mestiksen ja Liigan, välillä. Tämä on hyvin yksinkertaista keittiöpsykologiaa ja myös taloustiedettä. Menestys kasvattaa menestystä sekä lisää samalla jääkiekon ammattiosaamista.
Kyllä sinne Liigaan halutaan kovasti myös siksi, että se on suljettu. Minusta näyttää siltä, että esim. Sportin toiminta ei ole juuri liigataipaleella kehittynyt - päinvastoin. Liigaan ei pitäisi nostaa enää yhtään joukkuetta vaan joukkuemäärää pitäisi vähentää ja samalla avata sarja.


Mikä unelma on Mestiksessä?
En tiedä. Harva näyttää kuitenkin pystyvän taistelemaan sen voitosta.

Jos Liigan voittamisesta saavutettava CHL-paikka (ok pääsee sinne pari muutakin) on Liigassa se juttu, niin sellaista palkintoa ei tosiaan Mestis-voittajalle ole luvassa. Ehkäpä voisi yhden maapaikan antaa Mestis-mestarille?

No, kuten todettu olen kyllä Liigan avaamisen kannalla. En vain pysty ymmärtämään miksi Mestis-joukkueen kannattajat pitävät Mestistä niin huonona sarjana, ettei siellä voi pelata tai käydä katsomassa pelejä lähestulkoon oksentamatta. Jokainen tällainen kommentti saa Mestiksen näyttämään aiempaa huonommalta, kun pitäisi ennemmin kehittää brändiä, kehua sitä juttua.

Ainakin siellä tehdään enemmän maaleja, eikä hierota meidän peliä kyllästymiseen saakka?
 

Dougie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Liiga kun on näennäisesti auki niin melkein haluaisin jopa nähdä tilanteen, jossa Espoo on nostettu Liigaan ja joukkueita on 16, kunnes Jokerit, RoKi ja JoKP ilmoittaa haluavansa myös Liigaan ja organisaatiotkin on saatu siihen kuntoon että liigapaikka on realistinen. Mitä tällöin vastattaisiin, olisiko n. 20 joukkueen sarja tässä tapauksessa ihan ok kunhan oma paikka auringossa on turvattu, sanottaisiinko uusille tulijoille että kiitos mutta ei kiitos vai oltaisiinko vielä silloinkaan valmiita muuttamaan sarjajärjestelmää?
Tämän minäkin haluaisin nähdä. Siinä vaiheessa kun Sport, KooKoo ja Jukurit nostettiin Liigaan, niin kyllähän tällaiset seurat kuin Jokipojat ja TuTo jätettiin kyllä aikamoiseen palavaan roskatynnyriin kärvistelemään. Sääli etteivät pystyneet tulemaan samalla oven avauksella koska sen jälkeen ei ollut enää muita ns. isoja seuroja kaverina huutamassa liigaa auki.

Onneksi K-Espoo on nyt palannut kuvioihin isolla kohinalla. Myös Jokereiden uusi tuleminen edes idean tasolla on elintärkeää etenkin siksi, että nyt on taas pakko vähän miettiä sitäkin, että jos puitteet saadaan kuntoon, niin pakkohan sinne liigaan on ottaa mukaan kaikki halukkaat. Siis sikäli mikäli sieltä ei ketään koskaan pystytä tai haluta alkaa pudottamaan.

Siinäpä sitten pelataan 20 joukkueen sarjaa ilman mitään A ja B lohkoja ettei vaan kukaan vanha liigaseura koe joutuvansa pelaamaan B-liigassa jotain ns."Vanhaa Mestistä" joka ei varmaan edes ketään kiinnosta. Huoh...
 

marso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Jos Liigan voittamisesta saavutettava CHL-paikka (ok pääsee sinne pari muutakin) on Liigassa se juttu, niin sellaista palkintoa ei tosiaan Mestis-voittajalle ole luvassa. Ehkäpä voisi yhden maapaikan antaa Mestis-mestarille?

No, kuten todettu olen kyllä Liigan avaamisen kannalla. En vain pysty ymmärtämään miksi Mestis-joukkueen kannattajat pitävät Mestistä niin huonona sarjana, ettei siellä voi pelata tai käydä katsomassa pelejä lähestulkoon oksentamatta. Jokainen tällainen kommentti saa Mestiksen näyttämään aiempaa huonommalta, kun pitäisi ennemmin kehittää brändiä, kehua sitä juttua.
Uskoisin, että pääjuttu Liigan voittamisesta on yleisesti ajateltu miesten jääkiekon suomenmestaruus. Liigalla on pääsarjan status miesten jääkiekossa, joten mestaruudella saavuttaa Suomen mestarien tittelin. Tämä on suomalaisten kiekonseuraajien mielestä kovin tavoiteltava juttu kotimaisessa seurakiekossa. Europelit ovat tällä hetkellä kiva lisäpalkinto.

Mestiksen ongelmaksi jää toistaiseksi olla miehissä toisaalta jääkiekkoliiton pääsarja ja toisaalta Suomen toiseksi korkein sarja. Pelaajat, seurat ja joukkueiden kannattajat varmasti arvostavat Mestiksen mestaruutta, siitä ei ole epäilystäkään, mutta laajemmin jääkiekkoyleisölle (satunnaiskatsojat) Mestiksen asema jääkiekkokartalla on epäselvä ja epähoukutteleva.

Mestistäkin voi toki markkinoida onnistuneesti, mutta liikoja ei kannata kasvun suhteen odottaa edellä mainitsemani identiteettikriisin vuoksi.

Pinnan alla voi olla elämää, mutta hengittäminen vaikeutuu, kun pinnalle ei ole mahdollisuuksia nousta. Rahalla voi joo, mutta toisaalta Liiga natisee kokonsa puolesta liitoksistaan jo nyt.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
En ole Espoon pelejä katsonut, joten sanokaa/arvioikaa paremmin tietävät.. pärjäisikö Espoo karsinnoissa tämän illan SaiPan kokoonpanolle (mitä myyntien jälkeen on jäljellä)?
No eihän se pärjäisi ainakaan jos karsimaan joutuminen olisi SaiPalla tiedossa pitkään, kuten nyt on.
Mutta tuskin tuossa tilanteessa Espookaan olisi nykyisen kaltainen.
 

Peluuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Selännekin peräänkuuluttaa avointa Liigaa ja ehdottelee maikkarilla, että Liigan kaksi huonointa ja Mestiksen kaksi parasta pelaisi karsinnat. Eli hän ei olisi suorien tippumisien ja nousujen kannalla.
Eli taas kerran möläytti miettimättä asiaa sen kummemmin. Karsinnat toki ok, mutta käsittääkseni ei saanut sen kummempaa ajatusta aikaiseksi. Onko hän aikuisten oikeasti sitä mieltä, että Suomen sarjajärjestelmä saadaan sillä kuntoon, että lätkäistään vain karsinnat nykyliigan ja nykymestiksen välille.
 
Viimeksi muokattu:

Hasekki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, San Diego Padres
Eli taas kerran möläytti miettimättä asiaa sen kummemmin. Karsinnat toki ok, mutta käsittääkseni ei saanut sen kummempaa ajatusta aikaiseksi. Onko hän aikuisten oikeasti sitä mieltä, että Suomen sarjajärjestelmä saadaan sillä kuntoon, että lätkäistään vain karsinnat nykyliigan ja nykymestiksen välille.
Kyllähän pelkästään karsinnoilla saadaan nykyinen näivettynyt suomilätkä uuteen nousuun. Joka muuta väittää täytyy olla täys idiootti.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Onko näiden karsintapelien pakko olla ainakaan alkuvuosina tasaväkisiä, kunhan niitä edes pelattaisiin. Se loisi uskoa Mestiksessä siihen, että sarja on avoin ja pysyy sellaisena. Joku päivä se meidänkin oma Mestisjoukkue vielä lyö karsintaan joutuneen liigajoukkueen. Samalla häntäpään Liigajoukkueilta loppuisivat ne jokavuotiset tyhjennysmyynnit.
Todennäköisesti ne ei olisikaan alkuvuosina tasaväkisiä, mutta minä uskon että tuo karsintojen palaaminen pidemmän päälle tekisi Mestiksestä paremman sarjan, ja lopulta tekisi myös karsinnoista tasaväkisemmät. Nythän Liigan ja Mestiksen välinen kuilu on iso, ja merkittävä syy siihen on että Liiga on suljettu ja Mestis-seuroilla ei ole oikein mitään tavoiteltavaa. Mestiksen mestaruus ei ole minusta sellainen tavoiteltavan arvoinen titteli, joka saisi pidettyä Mestiksen elinvoimaisena.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
En ole Espoon pelejä katsonut, joten sanokaa/arvioikaa paremmin tietävät.. pärjäisikö Espoo karsinnoissa tämän illan SaiPan kokoonpanolle (mitä myyntien jälkeen on jäljellä)?
Näissä ei välttämättä kannata aina liikaa noita nimilistoja tuijottaa. Oletuksena liigajengi on aina parempi, jopa tyhjennysmyyntien jälkeen, varsinkin nykyisessä tilanteessa jossa Liigan ja Mestiksen välinen kuilu on repsahtanut isohkoksi. Mutta karsinnoissa tilanne on sellainen, että pelkkä pelaajamateriaali ei välttämättä ratkaise, vaan myös se vaikuttaa isosti minkälaisen hengen joukkueet saavat päälle. Liigajoukkue voi lähteä karsintaan tilanteesta, jossa sillä on takana raskas ja tappioiden täyttämä kausi. Kuukausia on otettu lunta tupaan ja pelaajilta on fiilis ja itseluottamus hukassa. Kaikki haluaa varmasti kyllä voittaa karsinnat, mutta lähtökohdat voi laittaa kaikki puristamaan liikaa mailaa ja peli ei vaan lähde vieläkään kulkemaan. Mestiksestä karsimaan tuleva joukkue on saattanut taas vetää loppukauteen kunnon voittoputken ja itseluottamus on ihan tapissa. Pelaajat uskovat siihen, että se paperilla parempi liigajoukkuekin saadaan kaadettua ja lähtevät sarjaan rennosti ja hyvällä fiiliksellä. Ensimmäisestä pelistä voitto Mestis-joukkueelle, ja kaikki on sen jälkeen mahdollista.

Voi myös olla, että liigajoukkue vie sarjan ihan puhtaalla rutiinilla, ja varmaan suurimmassa osassa tapauksista viekin. Ainakin alkuvaiheessa näin tulisi varmasti käymään, ennen kuin sarjojen väliset erot alkaisivat toivon mukaan tasoittumaan. Mutta ihan puhtaasti nimilistojen perusteella tätä ei tosiaan kannata katsoa.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän pelkästään karsinnoilla saadaan nykyinen näivettynyt suomilätkä uuteen nousuun. Joka muuta väittää täytyy olla täys idiootti.
Vaikka olenkin periaatteessa avoimen kilpailun ystävä, rohkenen epäillä mahdollisten karsintojen vaikuttavuuta sinänsä epämääräiseen "Suomilätkän uuteen nousuun". Mitä kilpailuetua Suomi jääkiekon saralla saavuttaisi jos Liiga juurikin tällä päivämäärällä palauttaisi karsintaottelut nykyisen Liigan ja Mestiksen välillä?

Tasoerojen kasvu on Liigan häntäpään ja Mestiksen mahdollisten nousijoiden välillä kasvanut viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalla huomattavasti. Viimeisien karsintojen ainut tasapäinen mitatus on vuodelta 2009. Muut saman aikaikkunan karsintasarjat olivat enemmän tai vähemmän luokkaa ylikävely.

Jos karsintasarja järjestettäisiin tänä keväänä, olisi SaiPa vankka suosikki mitä tahansa Mestis-vastustajaa vastaan. Ja vaikka kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti Mestisseura kellistäisikin Liigajumbon, en näe miten se neutraloisi "Suomilätkän näivettymistä".

Urheilullinen kilpailu sinänsä on erittäin kannatettava ajatus. Nykyisillä realiteeteilla en näe Liigan ja Mestiksen välisillä karsinnoilla olevan juurikaan vaikuttavuutta Suomilätkään isossa kuvassa. Jos Liiga avattaisiin, vaikuttavampi ratkaisu olisi mielestäni suoran nousun ja suoran putoamisen mahdollistaminen.

Muutamia mieleen juolahtaneita kysymyksiä:

Onko nyt ymmärrettävä että Mestiksen näivettyminen on yhtäsuuri kuin "Suomilätkän näivettyminen"? Missä se näkyy isossa kuvassa? Juniorituotannossa? Ikäkausimaajoukkueiden menestyksessä? Junioreiden määrässä?

Onko Jääkiekkoliiton alainen Mestis ulkoistanut kehittymisvastuunsa osakeyhtiölle nimeltä Liiga? Jos kuluttajia ei lähtökohtaisesti kiinnosta Mestis tuotteena, onko vika Mestiksessä vai Liigassa? Jos rahaa ei kiinnosta liikkua kohti Mestistä, mitä järkeä on on sitä puolipakottaa siihen suuntaan liikkumaan?

Onko politikointi osakeyhtiön nimeltä Liiga toimesta se ongelma?

Itse olen vastahakoinen tunnustautumaan idiootiksi. Olenhan Liigan ohella varsin kiinnostunut politiikastakin.

Toivon totisesti nousun ja putoamisen mahdollisuutta takaisin Liigaan. Perusteena avoin kilpailullisuus. Nykyrealiteetit on kuitenkin otettava huomioon. Raha ratkaisee. Valitettavasti.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä on nyt parikin palstatoveria antanut tähän ketjuun mielestäni kummallisia kommentteja koskien mestiksen kiinnostavuutta. Siis, että divari on jotenkin epäonnistunut, kun siellä ei ole keksitty liiganousun tavoittelun tilalle jotain muuta hienoa motivoivaa palkintoa. Minulle, eurooppalaiselle ja suomalaiselle kilpaurheilun ystävälle, on kyllä mahdotonta kuvitellakaan mitään tavoittelemisen arvoista sen tilalle.

Jos kerran putoaminen Mestikseen on niin täydellisen kamala ajatus, niin sitten pitäisi mielestäni vain reippaasti nostaa kaikki ammattimaiseen toimintaan kykenevät seurat Lügaan ja mennä Sveitsin tapaiseen sarjajärjestelmään.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tässä Suljettu-Liiga-keskustelussa unohtuu se, että Hockey is entertainment. Eilen kun lähdin Nordikselta pois, niin pikkulapset isiensä kanssa lähtivät iloisena kotiin HIFK pelipaidat päällä, kun HIFK oli pyörittänyt SaiPaa kuin karusellissa. Sirkuksessakin pelle on usein lapsista viihdyttävin, joten hienoa, että SaiPa on tällä kaudella päättänyt tarjota koko perheelle viihdettä. Älkää siis missään nimessä avatko Liigaa, että jatkossakin on perheen pienimmille viihdettä!
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän pelkästään karsinnoilla saadaan nykyinen näivettynyt suomilätkä uuteen nousuun. Joka muuta väittää täytyy olla täys idiootti.
Onko tähän jotain lähdettä? Esimerkiksi jotain tutkimusta muusta maasta, jossa urheilusarjan avaaminen on lisännyt katsojamääriä?
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä Suljettu-Liiga-keskustelussa unohtuu se, että Hockey is entertainment. Eilen kun lähdin Nordikselta pois, niin pikkulapset isiensä kanssa lähtivät iloisena kotiin HIFK pelipaidat päällä, kun HIFK oli pyörittänyt SaiPaa kuin karusellissa. Sirkuksessakin pelle on usein lapsista viihdyttävin, joten hienoa, että SaiPa on tällä kaudella päättänyt tarjota koko perheelle viihdettä. Älkää siis missään nimessä avatko Liigaa, että jatkossakin on perheen pienimmille viihdettä!
Kunhan nyt muistettaisiin tässä Saipan haukkumisen keskellä. Että Saipa vain kertoo miten käy kun sarjassa on liikaa joukkueita. Ensi kaudella on taas kaksi muuta seuraa haukuttavana kun uskaltavat pienentää tappioitaan. Joka vuosihan ollaan viimeisiä joukkueita haukuttu väärässä sarjassa pelaamisesta.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kunhan nyt muistettaisiin tässä Saipan haukkumisen keskellä. Että Saipa vain kertoo miten käy kun sarjassa on liikaa joukkueita. Ensi kaudella on taas kaksi muuta seuraa haukuttavana kun uskaltavat pienentää tappioitaan. Joka vuosihan ollaan viimeisiä joukkueita haukuttu väärässä sarjassa pelaamisesta.
SaiPa on kolme viimeistä vuotta tehnyt tyhjennysmyynnin. Tarkoitatko, että SaiPan lisäksi tulee ensi vuonna kaksi uutta joukkuetta tekemään tyhjennysmyyntejä? Nyt paskoi SaiPan lisäksi maineensa Sport, mutta JYP piti onneksi seuran imagosta huolta.
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
SaiPa on kolme viimeistä vuotta tehnyt tyhjennysmyynnin. Tarkoitatko, että SaiPan lisäksi tulee ensi vuonna kaksi uutta joukkuetta tekemään tyhjennysmyyntejä? Nyt paskoi SaiPan lisäksi maineensa Sport, mutta JYP piti onneksi seuran imagosta huolta.
Niin tarkoitin sitä että sielä on joka vuosi ainakin kaksi joukkuetta jotka voivat tehdä niitä tyhjennysmyyntejä. Eikä ensivuonna joukossa ole välttämättä Saipa. Toiseksi nyt kauheasti halutaan lisää joukkueita liigaan. Tällöin joukkueet jotka tekevät näitä tyhjennysmyyntejä vain lisääntyvät.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös