Onko joku todiste, että parempi pelin taso toisi enemmän katsojia? Katsoo vaikka Saksan katsojalukuja vuosien takaa, kun DELlin taso oli aivan paska, silti siellä veti katsomot parhaimmillaan toistakymmentä tuhatta katsojaa. Tai Tsekeissäkin nyt, paljon enemmän katsojia kuin Suomessa, vaikka taso selkeästi huonompi. Tai Briteissä joku divarifutis, kyllä se syy on ihan kulttuurieroissa, pelissä tunnelma on aika vaisu, koska ei suomalainen huuda ja kannusta, ainakaan ilman viinaa. Ja jos pelissä ei ole kauhean hauskaa, miksi siitä maksaisi itsensä kipeäksi?
Jos haluttaisiin ratkaista Liigan ongelmaa joka liittyy enemmänkin siihen, että mmiksi ihmiset eivät käy katsomassa pelejä, näkisin tähän muutaman erilaisen ratkaisun, enkä usko, että ne olisivat joukkuemäärän vähentäminen.
- Anniskelun salliminen katsomoihin, kun ihmiset olisivat humalassa, niin todennäköisesti myös tunnelma olisi parempi, toki myös negatiivisia vaikutuksia saattaisi olla, kun jotkut nyt tykkäävät rähistä humalassa.
- Suomessa jääkiekko on todella taktista, siksi träppi jne on suosiossa, onhan se nähty jo MM-kisoissa, että sillä pärjää. Jos peli olisi sellaista koohottamista päästä päähän, jossa maaleja tulisi, ja taktinen pelaaminen olisi pienemmässä roolissa, niin varmasti olisi katsojia enemmän. NHL:ssä tuollainen pelitapa toimii ilman päätöntä koohottamista, koska taitotaso on vain ihan eri luokkaa kuin Liigassa. Täällä se menisi vain semmoiseksi päästä päähän säntäilyksi helposti, on paljon helpompi peluuttaa tarkasti organisoitua jääkiekkoa, kun pelaajien taitotaso on alhaisempi.
- Suomi ei todellakaan ole houkuttava maa ulkomaisten pelaajien silmissä, verotus on kovaa, on pimeätä ja kylmää, kilpaileppa siinä sitten keskieurooppalaisten maiden kanssa. Lisäksi Suomi on kallis maa monilta osin, helposti tienaa enemmän ulkomailta. Toki tähän palkkatasoon voisi saada parannusta, jos yleisöä kävisi peleissä enemmän, mutta kumpi oli ensin, muna vai kana.
- Tarkempi tuomarointi, jos virvelöintiä sallittaisiin vähemmän, saisivat taitopelaajat enemmän tilaa -> hienompia suorituksia ja yleisö viihtyisi. Tai sitten enemmän ylivoimaa, enemmän maaleja, yleisö viihtyisi.
Mutta Liigapelit ovat melko kalliita käydä katsomassa, ja lisäksi tarjolla on ihan järkyttävä määrä muutakin viihdettä. Katsotko Disney+ tai Netflix tai kuuttatuhatta muuta suoratoistopalvelua, joista voit katsoa X määrää leffoja ja sarjoja. Tai katsotko mieuummin sen pelin omalta sohvalta, yksin, perheen tai kaverien kanssa, vai lähdetkö hallille, jossa menee heti useita tunteja. Kotona voit peliä katsellessa monesti tehdä muutakin, esimerkiksi laittaa ruokaa ja katsoa peliä televisiosta.
Jotenkin tuntuu, että täällä Jatkoajassa ajatellaan, että kaikki "rivikatsojat" ajattelisivat samalla tapaa, että koska Liigassa nyt pari joukkuetta tekee poistomyyntejä, niin siksi ketään ei kiinnosta, ja kun ei voi tippua. Tässähän on kääntöpuolena se, että moni pelaaja on tehnyt sopimuksen jo toiseen joukkueeseen, eikä ole mitään tunnesidettä jengiin jossa pelaa. Jos joutuisi pelaamaan loppukauden, koska tulossa on karsinnat, niin mikä motivoisi pelaajaa? Roikkuisiko ja yrittäisi lähinnä tehdä tehopisteitä, ja vältellä loukkaantumisia? Vetäisikö puolivaloilla, ja keskittyisi treenaamaan esimerkiksi fysiikkaa kauden aikana? Onko tällaisesta pelaajasta iloa katsojille? Vai onko mukavempi katsoa joukkuetta, josta on myyty ne muutamat pelaajat, jotka eivät ensi kaudella jatkaisi, ja tilalla on esimerkiksi omia junnuja, jotka painavat aivan varmasti 100% lasissa jokaisen matsin, ihan jo sen takia, että oma kasvattajaseura, ja myös se, että pelataan omasta tulevaisuudesta. Ja kuten olen sanonut, niin eipä nuo karsintavuoden pelit kiinnostaneet yhtään sen enempää, vaikka oli tiedossa, että Ilves saattaa joutua karsimaan. Kun käytännössä ajatus siitä, että Ilves häviäisi karsinnat, oli niin kaukainen. Sen verran "ylijuoksuja" ne olivat, yksilötasossa oli vain niin järkyttävän suuri ero, vaikka Mestis oli silloin elinvoimaisimmillaan.
Mielestäni on hyvin lyhytnäköistä ajatella, että Liigan supistaminen "parantaisi sen kiinnostavuutta", voi olla, että parantaisi hieman, mutta väitän, että taloudellisesti Liiga voisi hyvinkin kärsiä tästä. Jos vaikka kolme seuraa pudotettaisiin pois, niin joukkuekohtainen tv-sopimus ei välttämättä edes kasvaisi, koska näkyvyys tipahtaisi lähteneiden joukkueiden mukana.
Ja itse 24-vuotiaana yliopistossa opiskelevana, melko harva opiskelukaveri (sukupuolesta välittämättä) edes seuraa sen isommin jääkiekkoa, voi olla, että on suosikkijoukkue, mutta aikaa kuluu kaikkeen muuhun niin paljon, ettei pelejä jakseta livetuloksista tsekkailua enempää seurata. Tässä ei heidän kohdallaan ole kyse siitä, että Liiga olisi liian "epäkiinnostava", vaan yleisesti ei kiinnosta seurata mitään urheilua niin paljon. Futiksesta katsotaan Mestarien Liigat ja vastaavaa, mutta eipä sen enemmän. Tai mennään ehkä joskus kavereitten kanssa pubiin katsomaan jotain matsia, mutta se matsi on ns. sivuseikka, ja sosiaalinen kanssakäyminen on se pääsyy sinne pubiin menoon, ei se ottelu.
Näin yöllä ei ehkä ajatus juokse ihan kauhean selkeästi, joten teksti voi olla vähän sekavaa ajatuksenvirtaa, mutta ehkä ideasta saa kiinni.