Ehdotin siis mallia (ikäänkuin siirtymävaihdetta), jota pelattaisiin kuuden vuoden ajan ja sinä aikana sitten samalla arvioitaisiin, että onko nykyisessä Mestiksessä joukkueita, joilla olisi mahdollisuus ottaa seuraava askel eteenpäin omassa tekemisessään. Tämä tehtäisiin siis siitä syystä, että ero on nykyisellään kasvanut Liigan ja Mestiksen välillä liian suureksi, eikä kait kukaan aikuisten oikeasti usko, että nyky Mestiksestä noin vain noustaisiin Liigaan, ilman ongelmia.
Lisäksi Liigan osakasmalli varmaan tuottaa omat ongelmansa erilaisille uudistuksille ja sen purkaminen ei varmaan ole tai tule olemaan helppoa. Siellä on kolme viimeisintä mukaan tullutta seuraa ilmeisesti maksanut kukin yhteiseen kassaan toista miljoonaa euroa Liigaan osallistumisestaan. Eli vaikka toki on helppoa huudella joidenkin "yksinkertaisten" ratkaisujen perään, niin aivan yhtä helppoa on tuumailla, ettei nuo kolme uusinta seuraa tule paikkaansa Liigassa antamaan pois. Ainakaan ilmaiseksi. Eli mistä löytyy ylimääräisiä miljoonia, jos tuo rakennelma haluttaisiin purkaa?
Ehdotetun mallin hyvä puoli on siinä, että se rakennettaisiin nykyisen rakenteen päälle ja siitä on siten myös hyvin helppo peruuttaa takaisin vanhaan, jos toivottuja tuloksia ei siirtymävaiheen aikana saada. Eli seuroja ei välttämättä menisi konkurssiin vain sen takia, että mentäisiin johonkin 12 joukkueen Liigaan ja sitten vaan toivottaisiin, että kolme entistä Liiga seuraa onnistuu siinä, missä espoolainen kiekko ei Suomen mittakaavalla aika isolla markkina-alueella onnistunut.
Sitten listasit ison kasan "worst case" skenaarioita ja toki voivat ihan hyvin realisoitua tuollaisessa mallissa, mutta sitten taas toisaalta jos me jokaiseen uudistukseen lähdetään "worst case" skenaarioiden kautta, niin ei me mitään aidosti uutta saada rakennettua.
On toki totta, että ehdotuksen Liiga A jatkolohkossa ei olisi vaaraa jäädä pudotuspelien ulkopuolelle, mutta miten suuresti se eroaa nykytilanteesta? Kuinka usein 30 pelatun kierroksen jälkeen yhdeksän parhaan joukossa olleet joukkueet ovat sitten kevään peleistä jääneet ulos? Eli että kuinka todellinen tämä "ongelma" olisi nykytilanteeseen verrattuna? Ja pelattaisiinhan tuolla käytännössä siitä, mitkä joukkueet pääsevät neljän parhaan joukkoon ja siten suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle kotiedulla.
Liiga B jatkolohkossa huolehdit, että erot tulevat nopeasti vastaan ja aiheuttaisi merkityksettömiä pelejä. Tässä jatkolohkossa olisi siis sekä Liiga joukkueita, että Mestis joukkueita ja heillä eri määrä pelejä pelattuna. Tämä tekisi sen, että toisin kuin Liiga A jatkolohkossa ja Mestis A jatkolohkossa, niin tässä sarjataulukon pitäminen pitäisi aloittaa nollista. Se jo itsessään tekee sen, että erot eivät ihan heti kasvaisi mahdottoman suuriksi ja toisaalta mahdollistaisi myös sen, että huonosti aloittaneet Liiga seurat saisivat kesken kauden ikäänkuin uuden alun kaudelleen. Sen voisi jo osaltaan kuvitella vähentävän halua mahdollisille tyhjennysmyynneille.
Huolehdit myös siitä, että Liiga B jatkolohkosta menisi vain kolme jatkoon ja nekin asettuisivat pudotuspelien kaaviossa niille heikoimmille positioille. Toki näin olisi, mutta edelleen, eroaako tämä merkittävästi nykytilanteesta. Eli kuinka usein 30 pelinkierroksen jälkeen sijoilla 10.-15. olleet seurat ovat nousseet suoralle pudotuspeli paikalle, eli vähintään kuudenneksi? Eli jällein kerran, kuinka todellinen ongelma olisi nykytilanteeseen verrattuna? Meinaa vaikka yksittäisiä joukkueita olisi tähän pystynyt, niin toisaalta tällä mallilla saadaan se polku teoriassa auki aina Suomen mestaruuteen asti, jokaiselle suomalaiselle kiekkoseuralle. Yllättävän moni täällä puhuu, että tämä on se suurin ongelma Suomi kiekossa ja syy miksi kiekko lajina surkastuu Liiga paikkakuntien ulkopuolella.
Toki jollekin Keupa HT:lle tai Ketterälle olisi aika iso rasti onnistua tuossa lähes mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä, mutta nykytilanteeseen verrattuna se on sentään jotain, koska nykyään se olisi mahdollista vain jos saisivat rahat ja olosuhteet Liigaosakkuutta varten kuntoon ja jossain 12 joukkueen avoimessa mallissa noille seuroille Suomen mestaruus olisi varmaan melkein yhtä vaikea tavoite, kuin tässä ehdotetussa mallissa.
Huolehdit myös siitä, ettei Liiga C:ssä (en tällaisesta puhutun, mutta tarkoittanet Mestis A jatkolohkoa) pelattaisi enää mistään muusta kuin putoamisesta ja se johtaisi entistä isompiin tyhjennysmyynteihin. Ensinäkin eihän kukaan ole kieltänyt, etteikö sielläkin voisi pelata jostain kanisterista runkosarjan päätteeksi ja tuolla Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi ketjussa ehdottelinkin jonkinlaista Suomen Liiga Cuppia, johon osallistuisi Liigan varsinaisista pudotuspeleistä ulos jääneet seurat ja sitten osa Mestiksen seuroista. Toisaalta voisivat aivan yhtä hyvin pelata vain normisti Mestiksen mestaruudesta. Ja mitä tulee tyhjennysmyynteihin, niin tuossa Mestis A jatkolohkossa pelaisi siis kauden puolessa välissä Mestiksessä sijoille 4.-12. jääneet joukkueet. Eli minkäköhänlaista materiaalia sieltä ylipäätään tyhjennysmyynteihin löytyisi? Onko tyhjennysmyynnit nykyään Mestiksessä ongelma?
Ja vielä lopuksi jällein tähdentäisin, että kyseessä olisi tosiaan siis vain ikäänkuin siirtymävaihe. Kestäisi ehdotukseni mukaan kuusi vuotta. Sen jälkeen katsottaisiin, että löytyisikö Suomesta uusia seuroja, jotka voisivat ottaa askeleita Mestiksestä eteenpäin. Jos niitä löytyisi vain esim. yksi, niin sitten mentäisiin 16 joukkkueen Liigaan. Jos niitä löytyisi kolme, niin voitaisiin rakentaa jonkinlainen 9+9 Liiga. Jos niitä löytyisi viisi, voitaisiin mennä 10+10 malliseen järjestelmään ja jos niitä löytyisi peräti yhdeksän, niin päästäisiin suoraan siihen monien toivomaan 12 joukkueen Liigaan ja 12 joukkueen seuraavat tason kilpailuun.
Itse en ole koskaan ajatellut Liigan sulkemista vääränä päätöksenä, mutta jos joku niin ajattelee, niin kait sellaiset samalla ajattelevat myös siten, että yli 20 vuotta kestäneen "virhetilan" korjaaminen vaatisi ainakin joitakin vuosia kestävää siirtymisvaiheitta, eikä sitä että vain sormia napsauttamalla pudotettaisiin kolme seuraa alas ja toivotaan että homma alkaisi välittömästi toimimaan.